BH vojna industrija i naoruzanje
- anelsol
#8201 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja mislim da će te stare mašine koje budu zamijenjene za nove završiti u Bihaću. Zašto bi ih bacali u staro groždje ako su funkcionalne.
-
155_mm
#8202 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pored nabavki novih linija mozda ne bi bilo lose pokusati napraviti sam nove linije za proizvodnju municije na osnovu ovih starih masina. naravno ne za izvoz nego smo za vlastite potrebe.
naravno lakse je kupiti gotove ali ovako bi imao sigurnost za odrzavanje jer bi im linijama znao kako disu.
naravno lakse je kupiti gotove ali ovako bi imao sigurnost za odrzavanje jer bi im linijama znao kako disu.
-
155_mm
#8203 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
razlog zbog ceg su u PRETIS-u uspijeli pokrenuti presu i poceti kovati granate 155 mm je sto se radi o presi jos iz WW2.
prakticki oni su tu presu napravili ponovo od ostataka djelova koji su zatekli.
-
menthol
#8204 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Presa koja je došla kao dio njemačke odštete u Pretis, Erfurt se zove čini mi se? Kažu da je radila a i danas radi kao nova, a iz Njemačke došla kao korištena.
A siguran sam da mi imamo dovoljno i znanja i vještine da to sve održavamo, a koliko vidim na slikama ova automatika je Siemens, nije se štedilo na kvalitetu.
To za Bihać bi bilo super, iz više razloga.
A siguran sam da mi imamo dovoljno i znanja i vještine da to sve održavamo, a koliko vidim na slikama ova automatika je Siemens, nije se štedilo na kvalitetu.
To za Bihać bi bilo super, iz više razloga.
-
Hrmpallier
#8205 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam mašinac, ali za pretpostaviti je da kod velikog broja mašina, mehanički dio je u smislu izvedbe manje-više isti, bilo da se radi o 100 g. staroj mašini ili onoj proizvedenoj ovoh dana. Ono što čini razliku je upravljanje koje se kod modernih mašina obavlja s pomoću računara i programa.155_mm wrote:razlog zbog ceg su u PRETIS-u uspijeli pokrenuti presu i poceti kovati granate 155 mm je sto se radi o presi jos iz WW2.
Ako ode "Touchscreen", on se samo zamijeni ( ako se ima program ). Da li isporučilac daje program, pretpostavljam da je stvar kupoprodajnog ugovora. Isporučilac opreme će "stvoriti" svog čovjaka u Konjicu u roku od 24 sata, samo će to zadovoljstvo koštati 3 - 4 000 € u startu, pa onda dolazi koeficijent * vrijeme.
Dok su bili E-invest i Unis, automatizacija se mogla izvesti i na predpotopskim mašinama, ali to je već druga priča.
-
155_mm
#8206 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
u normalnim uslovima je to sve ok i kad ode tacskrin. ja sam vise mislio na rad u" otezanim uslovima". e tu mogu nastati problemi. i to sa ozbiljnim posljedicama.
-
155_mm
#8207 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
na kraju video snimka je fadil rekao nesto veoma interesantno.155_mm wrote:evo jos malo slika od oslobodjenje. bahttps://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... ura-438910pištoljske municije: Posao za nove radnike, investicija vrijedna skoro 7 miliona eura
novinar ga pita oko TE tuzla i bloka 7. i to da EU nije drago sto to kinezi grade i tako to. nakon malo filozofiranja fadil rece da ce oprema za taj blok biti americka od GE.
to kad sam cuo odmah mi je bilo lakse. a razlog je jednostavan.
srbija je sebi nasla novog zastitnika jer su vidjeli da od siromasne i ekonomski slabe rusije nema selameta. sad su im vekovni prijatelji kinezi. sad kupuju od kineza dronove i zele da us pomoc njih prave i svoje dronove itd. srbi zele da uz pomoc kineza ostvare svoje interese na balkanu mimo interesa zapada. a u te interese spada i BiH. prvo onih 49% a ostatak za 50-100 godina. i zbog toga je za BiH veoma opasno da zavisi u bilo kojem pogledu od kineza. a pogotovo ako se radi o strateskom sektoru kao sto je energetika. i zbog toga smatram da je inzistiranje na americkoj opremi za blok 7 u tuzli 100% ispravno.
-
155_mm
#8208 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kompanije „Koteks“ i „Koteks Production“ iz Tešnja učestvovat će i ove godine, po četvrti put, na 46. međunarodnom sajmu „IWA Oitdoor Classic 2019“ u Njemčkoj. Sajam će se održati od 8. do 11. marta u Nirnbergu.

http://magazinplus.eu/koteks-i-koteks-p ... -njemckoj/
je li nekom poznata maskirna sara onih borbenih prsluka? da vidimo za ciju vojsku bi mogle da budu.
-
Seawolf
#8209 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://multicampattern.com/155_mm wrote:...
je li nekom poznata maskirna sara onih borbenih prsluka? da vidimo za ciju vojsku bi mogle da budu.
- anelsol
#8210 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo su, čini mi se oni sa balističkim pločama. Inače da li je nekome poznato kako se uniforme, prsluci i sl kategorisu prilikom izvoza? Sad smo imali informaciju da je izvoz oruzja i municije za prošli godinu iznosio 205 miliona, ali po meni to nije realna slika izvoza nase NI. Npr. imate uniforme, sljemove, pancire, detonatore, mašine za deminiranje i sl. Bilo bi dobro jednom godisnje da Vlada FBiH, ili neka druga institucija, napravi izvjestaj koliko je izvezeno vojne opreme, gdje bi uključili i privatna preduzeca. Da znamo na čemu smo. Ovako samo dobijamo poluinformacije o izvozu, prometu i sl.155_mm wrote:Kompanije „Koteks“ i „Koteks Production“ iz Tešnja učestvovat će i ove godine, po četvrti put, na 46. međunarodnom sajmu „IWA Oitdoor Classic 2019“ u Njemčkoj. Sajam će se održati od 8. do 11. marta u Nirnbergu.
http://magazinplus.eu/koteks-i-koteks-p ... -njemckoj/
-
menthol
#8211 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šara je multicam arid, ne mora značiti da je za vojsku, i policija ih dosta koristi.
Prsluci obično dolaze bez ploča, samo aramid vlakna, nivo zaštite 3 ili 3a, sa mogućnošću ubacivanja dodatnih ploča (nivo 4). Koteks radi i ploče.
U svim onim izvještajima, čini mi se da i zaštitnu opremu kategorišu isto kao i npr. municiju, mada ne vjerujem da im je procedura izvoza ista. Nema mi logike da se za balističke prsluke i uniforme moraju pribavljati iste dozvole kao za oružje.
Opet, Vanjskotrgoviska komora BiH ima svoj sistem, oni rade izvještaje po granama industrije, odnosno po grupama srodnih proizvoda. Ako znamo da recimo municija spada u metalsku industriju, a uniforme u tekstilnu, teško je na osnovu toga izvući nešto konkretno. Mislim da ne idu dublje po konkretnim vrstama proizvoda.
Još kad na sve dodamo naše pismene novinare, eto cirkusa.
Prsluci obično dolaze bez ploča, samo aramid vlakna, nivo zaštite 3 ili 3a, sa mogućnošću ubacivanja dodatnih ploča (nivo 4). Koteks radi i ploče.
U svim onim izvještajima, čini mi se da i zaštitnu opremu kategorišu isto kao i npr. municiju, mada ne vjerujem da im je procedura izvoza ista. Nema mi logike da se za balističke prsluke i uniforme moraju pribavljati iste dozvole kao za oružje.
Opet, Vanjskotrgoviska komora BiH ima svoj sistem, oni rade izvještaje po granama industrije, odnosno po grupama srodnih proizvoda. Ako znamo da recimo municija spada u metalsku industriju, a uniforme u tekstilnu, teško je na osnovu toga izvući nešto konkretno. Mislim da ne idu dublje po konkretnim vrstama proizvoda.
- anelsol
#8212 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U carinskim klasifikacijama, koje uzima VTK za prikaz izvoza/ uvoza, imaš stavku "oružje, municije i njihovi djelovi", pa onda "eksploziv, pirofor, protieticki proizvodi i sibice". Sad ako je npr. u pitanju uniforma sumnjam da su je stavili pod stavku oružje. I to stvara sad zabunu. Koteks u paleti svojih proizvoda ima dobar dio i uniformi, pancira, čizama itd, i sigurno vecina tih artikala ide i za izvoz,. Po logici stvari to je vojna/policijska oprema, ali to nije prikazano u sumu izvoza NI, iako to po prirodi stvari jeste. Ovo je po meni bitno, jer stvara se lažna slika u javnosti o visini izvoza te vrste proizvoda. Spojili su sibice i eksplozivmenthol wrote:Šara je multicam arid, ne mora značiti da je za vojsku, i policija ih dosta koristi.
- golfiista
#8213 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hrmpallier wrote:Nisam mašinac, ali za pretpostaviti je da kod velikog broja mašina, mehanički dio je u smislu izvedbe manje-više isti, bilo da se radi o 100 g. staroj mašini ili onoj proizvedenoj ovoh dana. Ono što čini razliku je upravljanje koje se kod modernih mašina obavlja s pomoću računara i programa.155_mm wrote:razlog zbog ceg su u PRETIS-u uspijeli pokrenuti presu i poceti kovati granate 155 mm je sto se radi o presi jos iz WW2.
Ako ode "Touchscreen", on se samo zamijeni ( ako se ima program ). Da li isporučilac daje program, pretpostavljam da je stvar kupoprodajnog ugovora. Isporučilac opreme će "stvoriti" svog čovjaka u Konjicu u roku od 24 sata, samo će to zadovoljstvo koštati 3 - 4 000 € u startu, pa onda dolazi koeficijent * vrijeme.
Dok su bili E-invest i Unis, automatizacija se mogla izvesti i na predpotopskim mašinama, ali to je već druga priča.
Budite ozbiljni, svaka masina ima i rezervno upravljanje, odnosno manuelno, ali i opciju da se spoji na bilo koji racunar sa odgovarajucim softwerom koji bi uspjesno obavljao zadatke upravljanja. Tako, da to nije problem. Drugo, problemi takve vrste se rjesavaju i sa obukom domace pameti
No, sve to ljudi znaju koji se brinu o fabrici, jer ista ne bi bila tu gdje jeste.
Glavna stvar koja se mora imati na.umu je rjesavanje problema sirovine, odnosno vremenskog perioda u kojem fabrika.moze raditi punim kapacitetom a bez da ovisi o uvozu bilo cega. To je kljuc mirnog sna, sve drugo je prdimahovina.
-
Hrmpallier
#8214 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
O.K. Simens Simatic ( a pretpostavljam da je o njemu riječ ) je, hajmo reći, trivijalna stvar, koju može programirati bar 300 ljudi u BiH. Ako ima "back up" programa ( bilo da je kupljen, bilo da ga rekonstruiše PLC programer, zaposlenik "Igman-a", ako imaju takvog zaposlenog ), problema te vrste ne bi trebalo da bude. E međutim, Bosna je owo, pa svakakva neprijatna iznenađenja su moguća i tamo gdje se ne očekuju.golfiista wrote:
Budite ozbiljni, svaka masina ima i rezervno upravljanje, odnosno manuelno, ali i opciju da se spoji na bilo koji racunar sa odgovarajucim softwerom koji bi uspjesno obavljao zadatke upravljanja. Tako, da to nije problem. Drugo, problemi takve vrste se rjesavaju i sa obukom domace pameti![]()
No, sve to ljudi znaju koji se brinu o fabrici, jer ista ne bi bila tu gdje jeste.
Glavna stvar koja se mora imati na.umu je rjesavanje problema sirovine, odnosno vremenskog perioda u kojem fabrika.moze raditi punim kapacitetom a bez da ovisi o uvozu bilo cega. To je kljuc mirnog sna, sve drugo je prdimahovina.
U pravu si ti što se tiče sirovina, ali pretpostavljam da bi neki budući sukob bio kratkotrajan iz više razloga ( moguća intervencija spolja, slabi resursi za rat, kakva-takva ravnoteža snaga, ..... ). Neprijatelj bi pokušao da matira BiH u 2 poteza, jer mu dugotrajni rat ne bi nikako išao u prilog.
- anelsol
#8215 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kakva je mogućnost da se ovaj pogon za pistoljsku municiju presalta na puscanu municiju?Hrmpallier wrote:O.K. Simens Simatic ( a pretpostavljam da je o njemu riječ ) je, hajmo reći, trivijalna stvar, koju može programirati bar 300 ljudi u BiH. Ako ima "back up" programa ( bilo da je kupljen, bilo da ga rekonstruiše PLC programer, zaposlenik "Igman-a", ako imaju takvog zaposlenog ), problema te vrste ne bi trebalo da bude. E međutim, Bosna je owo, pa svakakva neprijatna iznenađenja su moguća i tamo gdje se ne očekuju.golfiista wrote:
Budite ozbiljni, svaka masina ima i rezervno upravljanje, odnosno manuelno, ali i opciju da se spoji na bilo koji racunar sa odgovarajucim softwerom koji bi uspjesno obavljao zadatke upravljanja. Tako, da to nije problem. Drugo, problemi takve vrste se rjesavaju i sa obukom domace pameti![]()
U pravu si ti što se tiče sirovina, ali pretpostavljam da bi neki budući sukob bio kratkotrajan iz više razloga ( moguća intervencija spolja, slabi resursi za rat, kakva-takva ravnoteža snaga, ..... ). Neprijatelj bi pokušao da matira BiH u 2 poteza, jer mu dugotrajni rat ne bi nikako išao u prilog.
-
155_mm
#8216 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa ne znam da li je to saltanje ikako i moguce.
onda se nebi zvao "pogon za pistoljsku municiju" nego samo "pogon za municiju".

onda se nebi zvao "pogon za pistoljsku municiju" nego samo "pogon za municiju".
-
155_mm
#8217 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
problem sa sirovinama je poznat i devedesetih je bas dosao do izrazaja.
neke stvari se mogu rijesiti po pitanju smanjenja ovisnosti od uvoza ali 100% nezavisan ne mozes biti.
neke stvari se mogu rijesiti po pitanju smanjenja ovisnosti od uvoza ali 100% nezavisan ne mozes biti.
- anelsol
#8218 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kad smo kod municije, evo jedna dobra vijest. Izgleda daje Vlada FBiH odobrila da Pobjeda Tehnology može proizvoditi puscanu municiju
:
[quote]
Konkurencijsko vijeće je imajući u vidu vremenski rok koji je određen za dostavu nalaza vještačenja,
kao i činjenicu da se u predmetnom slučaju radi o osjetljivom tržištu, ocijenilo da neće biti u mogućnosti
u roku od šest mjeseci donijeti konačno rješenje, kako je to propisano članom 41. stav (1) Zakona, pa je
dana 07.06.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-50/17, donijelo Zaključak o produženju roka za
donošenje rješenja, kojim je rok za donošenje konačnog rješenja produžen za dodatna tri mjeseca, a u
skladu sa članom 41. stav (2) Zakona.
Nakon što su obavljena vještačenja, nalazi vještačenja dostavljeni su Konkurencijskom vijeću i
strankama u postupku. Nalaz balističkog vještačenja od dana 18.06.2018. godine, Konkurencijsko vijeće
je zaprimilo dana 19.6.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-58/17, dok je nalaz finansijskog
vještačenja od dana 24.08.2018 godine, Konkurencijsko vijeće zaprimilo dana 29.8.2018. godine pod
brojem: UP-03-26-3-033-79/17.
Konkurencijsko vijeće je drugu usmenu raspravu u predmetnom postupku zakazalo za dan 30.8.2018.
godine, ali je zbog nemogućnosti punomoćnika gospodarskog subjekta Igman da joj prisustvuje ista
pomjerena na dan 4.9.2018. godine.
U međuvremenu je Podnositelj zahtjeva Konkurencijskom vijeću dostavio podnesak od dana 23.8.2018. godine, zaprimljen dana 24.8.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-75/17, kojim traži povlačenje svog Zahtjeva, a zbog postizanja sporazuma sa Vladom FBiH, koja je dala suglasnost da se
gospodarskom subjektu Pobjeda Technology izda dozvola za proširenje proizvodnog programa sa
dijelom proizvoda i komponenti koji se definiraju kao vojna oprema iz ML3 Zajedničke liste vojne
opreme (''Službeni glasnik BiH'', br. 6/17).
Konkurencijsko vijeće je sukladno sa novonastalom situacijom, vezanom za povlačenja Zahtjeva,
otkazalo održavanje druge usmene rasprave.
Člankom 122. stavak (1) Zakona o upravnom postupku propisano je da stranka može odustati od svog
zahtjeva u toku cijelog postupka, a člankom 123. stavak (1) Zakona o upravnom postupku da stranka
može opozvati svoje odustajanje od zahtjeva, sve dok tijelo koje vodi postupak ne donese zaključak o
obustavljanju postupka i isti ne dostavi stranci.
Sukladno povlačenju Zahtjeva i ocjenom da u predmetnom slučaju ne postoji javni interes za dalje
vođenje postupka, u smislu članka 122. stavak (3) Zakona o upravnom postupku, Konkurencijsko vijeće
je donijelo odluku o obustavljanju postupka, kako je to navedeno u točki (1) izreke ovog Zaključka.
[quote]
Ovo je isjecak iz Zaključka Konkurencijskog vijeća kojim je obustavljen postupak pokrenut od strane PTG protiv Vlade FBiH i Igmana.
[quote]
Konkurencijsko vijeće je imajući u vidu vremenski rok koji je određen za dostavu nalaza vještačenja,
kao i činjenicu da se u predmetnom slučaju radi o osjetljivom tržištu, ocijenilo da neće biti u mogućnosti
u roku od šest mjeseci donijeti konačno rješenje, kako je to propisano članom 41. stav (1) Zakona, pa je
dana 07.06.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-50/17, donijelo Zaključak o produženju roka za
donošenje rješenja, kojim je rok za donošenje konačnog rješenja produžen za dodatna tri mjeseca, a u
skladu sa članom 41. stav (2) Zakona.
Nakon što su obavljena vještačenja, nalazi vještačenja dostavljeni su Konkurencijskom vijeću i
strankama u postupku. Nalaz balističkog vještačenja od dana 18.06.2018. godine, Konkurencijsko vijeće
je zaprimilo dana 19.6.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-58/17, dok je nalaz finansijskog
vještačenja od dana 24.08.2018 godine, Konkurencijsko vijeće zaprimilo dana 29.8.2018. godine pod
brojem: UP-03-26-3-033-79/17.
Konkurencijsko vijeće je drugu usmenu raspravu u predmetnom postupku zakazalo za dan 30.8.2018.
godine, ali je zbog nemogućnosti punomoćnika gospodarskog subjekta Igman da joj prisustvuje ista
pomjerena na dan 4.9.2018. godine.
U međuvremenu je Podnositelj zahtjeva Konkurencijskom vijeću dostavio podnesak od dana 23.8.2018. godine, zaprimljen dana 24.8.2018. godine pod brojem: UP-03-26-3-033-75/17, kojim traži povlačenje svog Zahtjeva, a zbog postizanja sporazuma sa Vladom FBiH, koja je dala suglasnost da se
gospodarskom subjektu Pobjeda Technology izda dozvola za proširenje proizvodnog programa sa
dijelom proizvoda i komponenti koji se definiraju kao vojna oprema iz ML3 Zajedničke liste vojne
opreme (''Službeni glasnik BiH'', br. 6/17).
Konkurencijsko vijeće je sukladno sa novonastalom situacijom, vezanom za povlačenja Zahtjeva,
otkazalo održavanje druge usmene rasprave.
Člankom 122. stavak (1) Zakona o upravnom postupku propisano je da stranka može odustati od svog
zahtjeva u toku cijelog postupka, a člankom 123. stavak (1) Zakona o upravnom postupku da stranka
može opozvati svoje odustajanje od zahtjeva, sve dok tijelo koje vodi postupak ne donese zaključak o
obustavljanju postupka i isti ne dostavi stranci.
Sukladno povlačenju Zahtjeva i ocjenom da u predmetnom slučaju ne postoji javni interes za dalje
vođenje postupka, u smislu članka 122. stavak (3) Zakona o upravnom postupku, Konkurencijsko vijeće
je donijelo odluku o obustavljanju postupka, kako je to navedeno u točki (1) izreke ovog Zaključka.
[quote]
Ovo je isjecak iz Zaključka Konkurencijskog vijeća kojim je obustavljen postupak pokrenut od strane PTG protiv Vlade FBiH i Igmana.
- anelsol
#8219 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Od kako su ih preuzeli Amerikanci PTG ocigledno prolazi kroz bitne promjene u poslovanju. Sudeci po slikama sa nove web stranice PTG-a izgleda da su odustali od čeličnih cahura i da su prešli na mesing:
http://www.pobjeda-technology.com/pobje ... npage.html
Last edited by anelsol on 09/03/2019 15:19, edited 1 time in total.
-
155_mm
#8220 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pa sad ispade da dobri bosnjani imaju dvije tvornice vojne municije i to im nije dosta nego planiraju i trecu u bihacu.
pa koliko tvornica municije ukupno planiraju ti bosnjani? svaki kanton dobrijeh bosnjana po jednu tvornicu municije.

pa koliko tvornica municije ukupno planiraju ti bosnjani? svaki kanton dobrijeh bosnjana po jednu tvornicu municije.
-
155_mm
#8221 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
steta sto su odustali od celicnih cahura. upravo ke to jedan od nacina da se umanji ovisnost o uvozu. ne razvijaju oni u PRETIS-u celicnu cahuru za artiljerijsku municiju 122 mm bas onako iz dosade.anelsol wrote:Sudeci po slikama sa nove web stranice PTG-a izgleda da su odustali od čeličnih cahura i da su prešli na mesing:
- anelsol
#8222 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Baš šteta ako jesu, mada po slikama sve upućuje na to. Ocigledno nije bilo drugog načina da rjese greške koje su im se desavale u proizvodnji municije. Vjerovatno je čelična cahura bila problem.155_mm wrote:steta sto su odustali od celicnih cahura. upravo ke to jedan od nacina da se umanji ovisnost o uvozu. ne razvijaju oni u PRETIS-u celicnu cahuru za artiljerijsku municiju 122 mm bas onako iz dosade.anelsol wrote:Sudeci po slikama sa nove web stranice PTG-a izgleda da su odustali od čeličnih cahura i da su prešli na mesing:
-
155_mm
#8223 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo malo o tim problemima celik vs mesing.
-
155_mm
#8224 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
citam neki dan svijetle rijeci preCednika hocu reci naseg vrhovnog komadanta i on opet o tome kako federacija ima 6 fabrika namjenske industrije i tako to.
moze li neko od komadantovih ljudi sa njegove teme peksinHare, mokke i ostali da apdejtuju preCednika da grupaciju namjenske industrije u pederaciji cini 17 firmi.
moze li neko od komadantovih ljudi sa njegove teme peksinHare, mokke i ostali da apdejtuju preCednika da grupaciju namjenske industrije u pederaciji cini 17 firmi.
-
menthol
#8225 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, previše je tu prostora da se stvori zabuna. Čak i kada bismo pratili izvoz po firmama NI ne bismo dobili relevantne podatke jer firme poput Bratstva ili Koteksa imaju i "civilnu" proizvodnju. A opet kontam, možda to nije ni loše, ne mora svako sve znatianelsol wrote:...
U carinskim klasifikacijama, koje uzima VTK za prikaz izvoza/ uvoza, imaš stavku "oružje, municije i njihovi djelovi", pa onda "eksploziv, pirofor, protieticki proizvodi i sibice". Sad ako je npr. u pitanju uniforma sumnjam da su je stavili pod stavku oružje. I to stvara sad zabunu. Koteks u paleti svojih proizvoda ima dobar dio i uniformi, pancira, čizama itd, i sigurno vecina tih artikala ide i za izvoz,. Po logici stvari to je vojna/policijska oprema, ali to nije prikazano u sumu izvoza NI, iako to po prirodi stvari jeste. Ovo je po meni bitno, jer stvara se lažna slika u javnosti o visini izvoza te vrste proizvoda. Spojili su sibice i eksploziv