Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
ronnie

#8201 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

Nomo wrote:
Dalmatnci su na Sutjesci branili Dalamaciju odnosno Hrvatsku . Sve neprijateljske ofanzive a bilo ih 7 i sve skoro bitke su vodjene na teritoriji BiH . sva krv koja je prolivena u drugom svjetskom ratu prolivena je u BiH .Ratovalo se po Bosni a ne po Zadru , Sibeniku, Splitu , Hvaru i Korculi . Izmedju ostalog zbog njene konfiguracije Bosne ,geopolitickog polozaja , planina , suma ...u koje su pobjegli Dalmatnci pred Talijanima . Nisu Dalmatinci zalutali u Bosnu niti su dosli da traze Sutjesku . Borili se za svoju Dalmaciju koja je zahvaljujuci toj ( partizanskoj ) borbi pripala Hrvatskoj .Masala i treba da je tako . I Trst smo im trebali uzeti gdje se borilo jako puno partizana muslimanima . malo upoznati materiju , nije zgoreg
Trst je praktički već bio osvojen. tek 1953. tito vraća Trst talijanima jer Churchill i Truman prijete da će zavrnuti "slavinu" a tito je volio šuškave novčanice. :-D
zg2

#8202 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg2 »

Tito, tj. Partizani, tada već JA-Jugoslavenska Armija ... ulaze u Trst 20 minuta prije Novozelandskih trupa, dakle zapadnih saveznika, početkom svibnja/maja '45
No, nepunih mjesec dana kasnije, Tito pod pritiscima "izlazi" iz Trsta koji s okolicom čini tzv. zonu A; zonu B činile su današnja Istra i Slovensko primorje
Pariškim mirovnim ugovorom 1947. privremeno, a 1954. Londonskim ugovorom je definirana granica. Osimskim ugovorom 1975. je definitivno potvrđena granica i sva međusobna potraživanja između Italije i Jugoslavije (kasnije Hrvatske i Slovenije)

Toliko o "zločincu" koji je vratio Istru, Rijeku, Zadar i otoke u Hrvatsku
... pametnom i bar malo načitanom, dosta Image
zg2

#8203 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg2 »

sorry, dupli post, molim obrišite
Banksy

#8204 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Tito najveći Hrvat u povijesti

U "NAJVEĆOJ anketi" u Hrvatskoj, koju je pokrenuo tjednik Nacional za najvećeg je Hrvata izabran Josip Broz Tito, partizanski komandant i dugogodišnji predsjednik bivše Jugoslavije.

U anketi, koja je trajala pet tjedana sudjelovalo je 7779 osoba, a njih 2055 svoje je glasove dalo Josipu Brozu Titu. Na drugom mjestu s 1614 glasova nalazi se Nikola Tesla, treći je Ruđer Bošković sa 628 glasova. Zatim slijede Miroslav Krleža, Franjo Tuđman, Dražen Petrović, Stjepan Mesić, i ostali.

Josip Broz Tito svrstan je i među najveće osobe 20. stoljeća, pa nije čudo da su ga Hrvati izabrali kao najznačajniju osobu hrvatske povijesti, piše nacional. Ivo Goldtsein u intervjuu Nacionalu izjavio je kako je Tito jedini hrvatski političar koji je bio značajan u svjetskim okvirima,

Most Influential Leaders of the 20th Century

13. Josip Broz Tito
JohnnyS

#8205 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

OK, na drugom mjestu najutjecajnijih je Hitler toliko o listi. Smatrajte vi mene kontrašem, ali taj kult ličnosti nikako ne kontam.
Drvosjeca iz Dejcica

#8206 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zg2 wrote:Tito, tj. Partizani, tada već JA-Jugoslavenska Armija ... ulaze u Trst 20 minuta prije Novozelandskih trupa, dakle zapadnih saveznika, početkom svibnja/maja '45
No, nepunih mjesec dana kasnije, Tito pod pritiscima "izlazi" iz Trsta koji s okolicom čini tzv. zonu A; zonu B činile su današnja Istra i Slovensko primorje
Pariškim mirovnim ugovorom 1947. privremeno, a 1954. Londonskim ugovorom je definirana granica. Osimskim ugovorom 1975. je definitivno potvrđena granica i sva međusobna potraživanja između Italije i Jugoslavije (kasnije Hrvatske i Slovenije)

Toliko o "zločincu" koji je vratio Istru, Rijeku, Zadar i otoke u Hrvatsku
... pametnom i bar malo načitanom, dosta Image
To je to, nema se šta dodati niti oduzeti. :thumbup: Sve ostalo je bezrazložno laprdnje onih koji su izgubili u IIWW.
muzicar_iz_parka

#8207 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by muzicar_iz_parka »

Jel se smije psovati precjednica?
mayab

#8208 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Image
seln

#8209 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

dr socrates wrote:Ukupan broj poginulih partizana u bici iznosi - 7.454 boraca (6.946 muškaraca i 597 žena, od kojih su njih 352 bile bolničarke). Nacionalni sastav partizanskih boraca bio je sljedeći: Srbi - 11.851; Hrvati 5.220; Crnogorci - 3.295; Muslimani - 866; Jugosloveni - 757; Jevreji - 74; Slovenci - 21 i druge nacionalnosti 21.

Viktor Kučan- Borci Sutjeske

Vrlo je vidljivo da je broj muslimana u NOB-u bio apsolutno zanemariv, a oni uostalom nisu ni bili priznati kao nacija u poslijeratnom periodu od tog istog pokreta.Takođe je glupo optuživati muslimane za masovno učešće u ustaškim jedinicama.To čine i Srbi i Hrvati.Jedni da se opravdaju za kasnije četničke pokolje, a drugi da prebace odgovornost na muslimane za sopstvena nedjela. Istina je da se jedan broj muslimana pridružio ustašama, ali konce u NDH su vukli Hrvati katolici.
Kada se spominje BiH i ofanzive vođene na njenom teritoriju, treba se imati u vidu da ovdje ne žive samo muslimani.
Nisu partizani dizali ustanke u Travniku, Visokom, Zenici, Tuzli...,već u mjestima sa srpskom većinom.
Zna se koji je narod na svojim plećima iznio taj rat.
Ajdeeee? :mrgreen:
Znamo bre ko je stvorio Jugoslaviju, a mi vam tako vratili, pa jos i veru pradedovsku pogazili...
seln

#8210 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

JohnnyS wrote:OK, na drugom mjestu najutjecajnijih je Hitler toliko o listi. Smatrajte vi mene kontrašem, ali taj kult ličnosti nikako ne kontam.
Naravno da ne kontas. Jednom u povijesti su narodi sa ovih prostora imali vodju svjetskog formata, koji im je prvi put u njihovoj istoriji obezbijedio koliko-toliko udoban i siguran zivot. Poslije njega je dosla propast i gomila mediokriteta.
Nema to veze sa kultom licnosti, to ti je vise kao kad se sjecas dobrog jarana iz mladosti, s kojim je zivot bio zabavan.
ronnie

#8211 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

Hehe, Kolinda je uspjela ono što tri predsjednika prije nje nisu, maknula je bistu tog odvratnog dikatora.

Žena ima muda, nego što. Hrvati su ovim simboličnim činom rekli Titu zbogom.

Sad će i promjena imena onog lijepog trga gdje je kazalište ići puno lakše. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8212 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

nadam se da blagoslov prostorija i micanje relikta iz prošlosti u vidu biste nisu samo kozmetički potezi
te da će se barem nešto na bolje pokrenuti u hrvatskoj
riba od glave smrdi :D
seln

#8213 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

Black swan wrote:nadam se da blagoslov prostorija i micanje relikta iz prošlosti u vidu biste nisu samo kozmetički potezi
te da će se barem nešto na bolje pokrenuti u hrvatskoj
riba od glave smrdi :D
I ja se nadam. Obavezan vjeronauk od preskolskog uzrasta, obavezna sveta korizma, HDZ kao jedina stranka (sta ce rvatu vise?) i obavezan cetrdesetodnevni post u svim drzavnim institucijama.
p.s. Eventualno zute trake za inovjerce...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#8214 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

Rimokatolici ne poste 40-dnevni post, nego pravoslavci.
Banksy

#8215 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Seln je u pravu, korizmeni post traje 40 dana.
Domaci izdajnik

#8216 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Znači i katolici to imaju :? nisam znao...jbg nisam vjerski nastrojen :mrgreen:
Banksy

#8217 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Lajavikrelac wrote:Znači i katolici to imaju :? nisam znao...jbg nisam vjerski nastrojen :mrgreen:
Lajavikrelac wrote:Rimokatolici ne poste 40-dnevni post, nego pravoslavci.
Tačnije, znaš svoje.

Treba (lijepo je) znati i tuđe, bio ili ne ''vjerski nastrojen''.
Domaci izdajnik

#8218 Re: Desavanja u Hrvatskoj

A znam svoje, kako-tako stoji, ali ne diskutujem o religijskim detaljima uopšte nije mi u interesnoj sferi. A i nisam jedan od današnjih "vjernika"
Valja znati i tuđe naravno, ako ništa bar čestitati vjerske praznike što je znak opšte kulture (toliko znam :) )
zg2

#8219 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zg2 »

ronnie wrote: Sad će i promjena imena onog lijepog trga gdje je kazalište ići puno lakše. :thumbup:
Stevo,stevice, stefane ...
Ime tog trga nije dao mijenjati ni pokojni Franjo
OK. postoji zakonski referendum, kojim bi građani Zagreba trebali odlučili o promjeni

No, o tome nećeš odlučivati ni ti ni dotepenec Bandić, već MI građani Zagreba
Martinez_

#8220 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Martinez_ »

''Dotepenec'' Bandić, gradonačelnik građanskog Zagreba u pet mandata :D
ronnie

#8221 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

zg2 wrote: Ime tog trga nije dao mijenjati ni pokojni Franjo
OK. postoji zakonski referendum, kojim bi građani Zagreba trebali odlučili o promjeni

Franjo Tuđman nije dao mijenati jer mu je u tom trenutku Tito bio potreban.

Nisam pravnik i ne znam kako je to zakonski regulirano ali u EU ulice i trgovi ne smiju se zvati po imenima zločinaca.

Dakle ne samo Josip Broz, nego i Jure Francetić, Mile Budak, Lenjin, Staljin, Hitel, Mussolini i svi oni koji su odgovorni za zločine protiv onih koji su druge vjere, rase ili političkog uvjerenja nemaju što tražiti po hrvatskim ulicama i trgovima.

P.s. ti si čisti purger da ti smeta Bandić?
Bodkin

#8222 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

ronnie wrote:

Nisam pravnik i ne znam kako je to zakonski regulirano ali u EU ulice i trgovi ne smiju se zvati po imenima zločinaca.

Dakle ne samo Tudjman, nego i Jure Francetić, Mile Budak, Lenjin, Staljin, Hitel, Mussolini i svi oni koji su odgovorni za zločine protiv onih koji su druge vjere, rase ili političkog uvjerenja nemaju što tražiti po hrvatskim ulicama i trgovima.
:thumbup: :thumbup:
seln

#8223 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by seln »

ronnie wrote:

Dakle ne samo Josip Broz, nego i Jure Francetić, Mile Budak, Lenjin, Staljin, Hitel, Mussolini i svi oni koji su odgovorni za zločine protiv onih koji su druge vjere, rase ili političkog uvjerenja nemaju što tražiti po hrvatskim ulicama i trgovima.

Sta cemo sa Truman Strasse i Churchill Square?
Jedan koji je bacao atomske bombe, drugi bombardovao Leipzig i pobio 40.000 civila?
Sto ne gumo desnicarskog rendanja, bogo moj...
ronnie

#8224 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ronnie »

seln wrote:
ronnie wrote:

Sta cemo sa Truman Strasse i Churchill Square?
Jedan koji je bacao atomske bombe, drugi bombardovao Leipzig i pobio 40.000 civila?
Sto ne gumo desnicarskog rendanja, bogo moj...
Na žalost to je tako, zar nisi znao da povijest (historiju) pišu pobjednici?
no_mani=no_fjučr

#8225 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by no_mani=no_fjučr »

Stoga treba biti jasno da pobjednicima i vjera traje vjecno.

Image
Post Reply