Fikret (srebrena malina) i respiratori

Locked
konami666

#8201 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by konami666 »

Tisina neka nastupila oko ovoga...a opet i da otvoreno pred kamerama da kažu da su bili 905.000km i da su ostali novac podijelili i potrošili niko ne bi mrdnuo prstom...to je taj podanički mentalitet, samo nek ne puca, pognutu glavu sablja ne sječe, dobro je kako može bit’ i tako dalje.
Novak20

#8202 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

Umreženi debili nas baš izlevatiše ovom hitnom nabavkom prepravljene skalamerije. Jadan je onaj koga priključe na ovaj respirator.

https://zurnal.info/novost/23524/prevel ... sku-gresku
GDJE SU I ZAŠTO NE RADE MALINA RESPIRATORI: Prevelika koncentracija kisika, ne mogu evidentirati ljudsku grešku

Sagovornik Žurnala otkriva da se radi o prepravljenim respiratorima, kako bi se mogli stacionarno koristiti, koji ne mogu ostvariti raspon koncentracije kisika od 20 do 100 posto

Piše: Zinaida Đelilović
Agonija o 100 respiratora koje je poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" kupilo u Kini za vrtoglavih 10,5 miliona KM traje već više od sedam mjeseci. Zbog sumnjive nabavke još krajem aprila Tužilaštvo BiH je, podsjetimo, otvorilo istragu protiv vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, premijera FBiH Fadila Novalića, te direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka.

RADE, NE RADE

Mjesecima su respiratori kupili prašinu u magacinu jedne privatne firme u Rajlovcu. Kada je konačno došao dan njihove raspodjele i instalacije, krajem oktobra, za četiri respiratora je utvrđeno da nisu ispravni, odnosno da nisu prošli verifikaciju.

Tada je saopćeno da dva respiratora koja su raspodijeljena na KCUS, te dva u bolnicu u Goraždu imaju sistemski kvar.

Iz "Dre Medical" iz Sarajeva, sestrinske firme "Profesional Medic" iz Srbije (ugovorom sa FUCZ obavezali se da će besplatno instalirati respiratore iz Kine) kontaktirali su proizvođača, te je utvrđeno da u ranijem postupku nije bio podešen pritisak po preporuci proizvođača. To je otklonjeno i ustanovljeno je da respiratori rade. Barem, ova četiri pregledana.

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Uprave civilne zaštite FBiH potvrdio nam je da se radilo o sistemskoj greški, da su od proizvođača dobili upustva po kojima su postupili i u suštini uređaji daju dobre rezultate.

- Provjeravana su četiri uređaja, a ne svih 100. Za ostale još ne znamo. Svi uređaji će uskoro biti ispitani, kaže Kadribegović.

Bivši radnik jedne firme koja se bavila održavanjem medicinske opreme za Žurnal kaže da se ovi "malina respiratori" mogu staviti u funkciju, te da se to pokazalo prije nekoliko dana kada su predstavnici firme iz Srbije radili na njima. No, skeptičan je po pitanju njihove kvalitete.

- Nabavljeni aparati se pogone na kisik i ne mogu ostvariti manju koncentraciju kisika od 48 posto. Poželjno je da respiratori imaju raspon koncentracije kisika od 20 do 100 posto. To jasno ukazuje da su namijenjeni za transport, te da su prepravljeni kako bi se u BiH koristili za stacionirani respiratori. U ranijim postupcima nisu bili dobro postavljeni parametri ventilacije. Neophodno je utvrditi da li je postojeće tehničko rješenje regulacije volumena uopšte sigurno, kaže naš sagovornik.

PUNOM PAROM

Kao jedan od problema navodi i to što se kod ovih aparata ne može evidentirati ljudska greška. Dobri aparati, tvrdi, sve memorišu, pa se može provjeriti šta se desilo. Međutim, kod "malina respiratora" to nije moguće.

Nezvanično saznajemo i da serviseri u narednim danima trebaju provjeriti "peep" opciju koja je važna za regulaciju pozitivnog pritiska na kraju expirija.

Jovan Roganović, direktor beogradske firme Profesional Medic, kratko nam je odgovorio da "rade punom parom, testiraju i setuju sve aparate".

- Čim budemo završili dobićete i obavještenje, kaže Roganović.

Na našu konstataciju da se radi o stvarima koje su od krucijalnog značaja dodao je: "Razumijem i radim sve da vašem narodu obezbijedimo te respiratore.

Samo imajte povjerenja u nas".
Novak20

#8203 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

Image

Image
sinuhe

#8204 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sinuhe »

Ljudi vec i umiru zbog nedostatka ili respiratora ili strucnog osoblja.
joint union

#8205 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by joint union »

Ih, pa ovi respiratori se ubili za nase strucnjake:

"Kao jedan od problema navodi i to što se kod ovih aparata ne može evidentirati ljudska greška. Dobri aparati, tvrdi, sve memorišu, pa se može provjeriti šta se desilo. Međutim, kod "malina respiratora" to nije moguće."
Dozer

#8206 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Dozer »

Mene u svemu ovome zanima sljedece:
1. U martu bila opsta frka "daj respiratore, nemamo, hitno!"...
2. Dosli respiratori kakvi su dosli, ispala nevidjena afera oko toga koja i sad traje i jos nema svoj epilog...
3. Dosla i nova tura epidemije, 10x jaca po broju zarazenih od one iz marta i aprila...

Logicna pitanja iz ovoga gore su:
1. Da li nam to vise ne trebaju dodatni respiratori kao u martu, s obzirom da su ovi koji su dosli definitivno neupotrebljivi?
2. Da li su nabavljeni neki drugi respiratori u medjuvremenu, i ako jesu - ko ih je nabavio, odakle, po kojim cijenama...?
3. Ako nisu nabavljeni novi dodatni respiratori, da li su nas lagali u martu da ih nemaju, samo kako bi se izvukli milioni iz budzeta?

Interesantno je da za proteklih 8 mjeseci nijedan jedini novinar nije postavio ova pitanja...
detroit-mercy

#8207 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote: 06/11/2020 15:51
drndalo wrote: 06/11/2020 15:26 Sve stoji i sve znam. Nikad mi na pamet nije palo da se "ofiram" u politici, cist obraz... Medjutim druze, ode ovo u 3 lijepe PM, ako neko "normalan" nesto ne proba poceti poduzimati... Pa sam se u ovoj turi izbora cak i aktivirao, na strani ovih koji bi da pogledaju u ledja ovoj halasi koja se nakotila svuda... Da li cemo uspjeti ista pokrenuti u pravom smjeru, da pripremamo teren za sljedece izbore, opste, ne bi li nastavili nabolje, vidjecemo.
to je istina, ali pokušavam i ja svaki dan u svom domenu djelovanja, po pravilu će biti što se mene tiče, ali ih 5 neće tako, a kako sam gore napisao, ne trebaš nikome takav... doslovno.

Edit
Bosnjacki narod je duboko nemoralan, i većini (forum nazalost nije vecina i ni na koji nacin ne predstavlja vecinu) odgovara ovakvo stanje
Vecina ce kad bude mogla platiti zaposlenje
Vecina hoce da mu nacelnik kaze da mu je divlja kuca OK
Vecina ne zna sad da im das olovku i papir napisati 2 recenice cestito

Stanje je onakvo bas kako treba
Edukacija ljudi je br1
A do tad ce se i ovdje a i u vecini razmatrati kako Malinar nije uradio nista lose samo trgovao :lol:
Koliko njih ceka ko zapeta puska da im se ukaze prilika ko Fiki :skoljka:
Novak20

#8208 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

Jesu se usrećili što su ovo dobili. Čuj, venturi pumpa.

https://faktor.ba/vijest/ukc-tuzla-dobi ... iku/104388
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla dobio je danas 18 respiratora od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), potvrdio je direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Riječ je o respiratorima koji su nabavljeni preko firme Srebrena malina.

- Respiratori koje smo dobili imaju drugačiju pumpu od ostalih. To je takozvana venturi pumpa, koja na zadate postavke reagira odmah. Firma Profesional uradila je nulti srevis i mi smo ih testirali u našim prostorima. Oni imaju upotrebljivost za određenu kliničku sliku - rekao je dr. Jusufović za Faktor.

Urađen nulti servis ne znači da su respiratori spremni za upotrebu na pacijentima.

- Tek kada uređeje pregleda verifikacioni laboratorij Verlab, oni se mogu staviti u upotrebu. Mi s njima imamo ugovor i bilo bi protivzakonito koristiti respiratore prije nego ih ispita verifikacioni laboratorij - naglasio je dr. Jusufović.

Na osnovu onoga što sam ja lično vidio, dodaje Jusufović, mogu reći da respiratori za određenu kliničku sliku imaju funkciju, konkretno vrlo su stabilni za neinvazivnu ventilaciju.

Stručnjaci iz "Verlaba" su već pozvani na UKC, a nije poznato kada će tačno doći da izvrše nadzor
Dozer

#8209 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Dozer »

Kakve su ovo mandje, jbt... Sad odjednom isti oni respiratori za koje Verlab rece da ne valjaju i za koje je nepobitno utvrdjeno da nisu za JIN, imaju neku mogucnost primjene. Eto, u 82 komada je jedna vrsta pumpe, a u ovih 18 je druga, iako je svih 100 komada isti model....
sumirprimus

#8210 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

Novak20 wrote: 12/11/2020 15:27 Jesu se usrećili što su ovo dobili. Čuj, venturi pumpa.

https://faktor.ba/vijest/ukc-tuzla-dobi ... iku/104388
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla dobio je danas 18 respiratora od Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), potvrdio je direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Riječ je o respiratorima koji su nabavljeni preko firme Srebrena malina.

- Respiratori koje smo dobili imaju drugačiju pumpu od ostalih. To je takozvana venturi pumpa, koja na zadate postavke reagira odmah. Firma Profesional uradila je nulti srevis i mi smo ih testirali u našim prostorima. Oni imaju upotrebljivost za određenu kliničku sliku - rekao je dr. Jusufović za Faktor.

Urađen nulti servis ne znači da su respiratori spremni za upotrebu na pacijentima.

- Tek kada uređeje pregleda verifikacioni laboratorij Verlab, oni se mogu staviti u upotrebu. Mi s njima imamo ugovor i bilo bi protivzakonito koristiti respiratore prije nego ih ispita verifikacioni laboratorij - naglasio je dr. Jusufović.

Na osnovu onoga što sam ja lično vidio, dodaje Jusufović, mogu reći da respiratori za određenu kliničku sliku imaju funkciju, konkretno vrlo su stabilni za neinvazivnu ventilaciju.

Stručnjaci iz "Verlaba" su već pozvani na UKC, a nije poznato kada će tačno doći da izvrše nadzor
:shock: :run:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8211 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by izvrsni direktor »

Kakva je to neinvazivna ventilacija? Ustvari, kakvi su to respiratori za neinvazivnu ventilaciju?
izvrsni direktor

#8212 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Dozer wrote: 12/11/2020 22:44 Kakve su ovo mandje, jbt... Sad odjednom isti oni respiratori za koje Verlab rece da ne valjaju i za koje je nepobitno utvrdjeno da nisu za JIN, imaju neku mogucnost primjene. Eto, u 82 komada je jedna vrsta pumpe, a u ovih 18 je druga, iako je svih 100 komada isti model....
Razlika je sto je ostalo 2 dana do izbora. Sda potrckalo zvano DF pokusava spasit situaciju. Ovi iz Verlab ce vjerovatno tek u ponedjeljak reci da ventilatori ne valjaju, ali kome je bitno tad?
sumirprimus

#8213 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

izvrsni direktor wrote: 12/11/2020 22:59 Kakva je to neinvazivna ventilacija? Ustvari, kakvi su to respiratori za neinvazivnu ventilaciju?
To je ono spoje te al ne invazivno :lol: a gore guzva trka frka pa koga zapadne :-)
I onda slusam ubogu masu zeljnu kao promjena :-)
emirolini

#8214 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by emirolini »

Vahid Jusufovic se bavi izbornim stvarima i kalkulacijama rizikovajuci zivote gradjana. Ovo je cista predizborna da se dopadne SDA eliti koji nemaju kandidata za Tuzlu, prije svega doktor u ovim trenutcima bi se trebao baviti doktorskim i upravljackim stvarima za UKC a ne da ratnu generaciju osoblja tjera da rade 24 sata, dok se stedi Banovicki - Kukin dio UKCa. Dakle, ovo smece ne radi i dalje, samo je text sastavljen kao da radi - jer narod zna.
JThomas

#8215 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas »

pa eto nađite datume kad je on prvi zatražio fikretove respiratore i kada mu je sda dala podršku za gradonačelnika.

mislim šta bi još trebalo, da nije riječ o respiratorima uopšte. za nešto se sigurno mogu koristiti. ali to ne briše 2923929 nezakonitosti koje su počinjene. hitni postupak daj juče i nezakoniti izuzetak od zakona doveli su do toga umjesto daj juče ni sedam mjeseci poslije ne znaju šta su kupili za 10,5 miliona. oni danas utvrđuju šta su kupili. ponajmanje to zna onaj ko je formalno kupio i formalno prodao - a ustvari bio samo pijun i protočni bojler.
Last edited by JThomas on 12/11/2020 23:11, edited 1 time in total.
Billy The Pljuc

#8216 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Billy The Pljuc »

Gotovo je meščini, što smo lajali - lajali smo, uspjeli su tušnuti prve respiratore a i ostale će bezbeli.
izvrsni direktor

#8217 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

sumirprimus wrote: 12/11/2020 23:05
izvrsni direktor wrote: 12/11/2020 22:59 Kakva je to neinvazivna ventilacija? Ustvari, kakvi su to respiratori za neinvazivnu ventilaciju?
To je ono spoje te al ne invazivno :lol: a gore guzva trka frka pa koga zapadne :-)
I onda slusam ubogu masu zeljnu kao promjena :-)
Puste da respirator puse zrak po sobi? :-)
JThomas

#8218 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas »

Billy The Pljuc wrote: 12/11/2020 23:10 Gotovo je meščini, što smo lajali - lajali smo, uspjeli su tušnuti prve respiratore a i ostale će bezbeli.
i šta onda. pa nije ni istraživano sa pretpostavkom da ne rade nikako ili da nisu respiratori uopšte.
sumirprimus

#8219 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by sumirprimus »

Tuse zeleni gore nego korona :-)
Kakav narod takva i vlast
hamza_sa

#8220 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by hamza_sa »

Billy The Pljuc wrote: 12/11/2020 23:10 Gotovo je meščini, što smo lajali - lajali smo, uspjeli su tušnuti prve respiratore a i ostale će bezbeli.
Mjesecima pratim sta pises. Sve sto si napisao su haman bile i moje rijeci. Ustedio si mi vrijeme i energiju da tipkam.

Nazalost i sa zadnje ispisanim se moram sloziti.

Stid me je! I to cu javno priznati, u kakvog sam se misa pretvorio.

Ne znam je li ovo kraj i definitivni njihov trijumf? Ali sve upucuje da jeste i da nismo narod spreman boriti se za svoje dostojanstvo.

Jos mi jedinu nadu daju ovi izbori koji polako dolaze.

16. Novembra ce nam se svima sve kazati.
Billy The Pljuc

#8221 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

JThomas wrote: 12/11/2020 23:15
i šta onda. pa nije ni istraživano sa pretpostavkom da ne rade nikako ili da nisu respiratori uopšte.
E drug moj, to je već nešto što ide njima u korist i što će obilato iskoristiti, ovo je gotova stvar. Spasili živote, niko ništa nije zaradio, heroji a ne zločinci, respiratori rade i to je najbitnije u svemu.

Bez imalo zlobe, dao bog da ovo kino nekome stvarno pomogne i ostavi ga u životu, ja i dalje imam mišljenje da je to bofl roba na kojoj se mnogo para zavrnulo. Ova firma iz BG sa svojim partnerima iz SA je najvjerovatnije izvršila reparaciju ovih 18 respiratora u cilju da imaju bilo kakvu funkciju a ista je daleko svjetlosnim godinama od funkcije nečega što je koštalo u totalu 10,53 miliona kaemčića i što bi zaista trebalo da bude vrhunska aparatura. Daljnji razvoj priče već može svako od nas iskonstruisati, slijedi verifikacija sa šturim objašnjenjem da se isti mogu koristiti i Allah razićemo se.

Optužnica nije do dana današnjeg podignuta (ispravite me ako griješim i ako sam propustio taj detalj) a kako stvari stoje neće još zadugo pa možda na kraju i ne bude uopšte ni podignuta, ko zna šta se dogovara u tajnosti.

Što bi rekla ona imam osjećaj za feeling da je ovo završena stvar.
Billy The Pljuc

#8222 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

hamza_sa wrote: 12/11/2020 23:41
Mjesecima pratim sta pises. Sve sto si napisao su haman bile i moje rijeci. Ustedio si mi vrijeme i energiju da tipkam.

Nazalost i sa zadnje ispisanim se moram sloziti.

Stid me je! I to cu javno priznati, u kakvog sam se misa pretvorio.

Ne znam je li ovo kraj i definitivni njihov trijumf? Ali sve upucuje da jeste i da nismo narod spreman boriti se za svoje dostojanstvo.

Jos mi jedinu nadu daju ovi izbori koji polako dolaze.

16. Novembra ce nam se svima sve kazati.
Ma đaba nam svima tipkati ovdje, možda nekom i pomogne, malo se oslobodi frustracije pišući. Većina nas je svjesna da je ovo lopovluk ispraćen neviđenim bezobrazlukom i bahaćenjem aktera istog a kojih nije malo pa smo gledali na djelu mnoge od njih. Naravno sve je pokrivano saopštenjima za javnost i promptnim akcijama centrale iz Mehmeda Spahe jer smo se drznuli udariti na bošnjačke velikane. I mene je stid, stid me što pripadam narodu kome su Bakir, Sebija, Novalić, Sarajlić i ini...da ih ne nabrajam jer bi mi uzelo podosta vremena i prostora, bošnjački velikani. Jadan je taj narod i jadna je to država sa takvim reprezentativnim uzorcima.

Što se izbora tiče ja još uvijek dvojim, živim u opštini NG i bio bih sretan makar da im uzmemo većinu ako već ne možemo poziciju načelnika. Stanje na terenu nije obećavajuće, korona hara i neki koje znam neće uopšte ni izlaziti na izbore pravdajući se istom i očekivanim poteškoćama u vidu gužvi i slično. Evo i moja hanuma veli da neće da glasa, još joj je i rođendan na isti dan, slomi se da joj promjenim mišljenje, moraću svašta nešto obećati k'o što gledam :-D.
Novak20

#8223 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by Novak20 »

Neinvazivna ventilacija je takva kakva nije bila predviđena ugovorom o nabavci između FU CZ i Srebrene maline.

Traženi su invEzivni respiratori, dobili smo neinvazivne koji nisu za pacijente oboljele od Covida.
Neinvazivna ventilacija s pozitivnim tlakom (engl. noninvasive positive pressure ventilation = NIPPV) predstavlja isporuku ventilacije pod pozitivnim tlakom preko usko priljubljene maske koja pokriva nos ili i nos i usta. Kako se koristi samo za bolesnike koji spontano dišu, primarno se primjenjuje kao varijanta PSV, premda se može uključiti i kontrola volumena. Podešava se kako pozitivan ekspiratorni (EPAP), tako i pozitivan inspiratorni (IPAP) tlak, a respiracije pokreće sam bolesnik. Kako tu dišni putovi nisu zaštićeni, moguća je aspiracija pa bolesnici trebaju biti prisebni, s primjerenim zaštitnim refleksima, bez neposredne indikacije za kirurški zahvat ili za prijevoz van jedinice radi dugotrajnijih postupaka. NIPPV treba izbjegavati kod hemodinamskih nestabilnih bolesnika ili onih s poremećenim pražnjenjem želuca, npr. kod ileusa, opstrukcije crijeva ili trudnoće. U takvim okolnostima može gutanje veće količine zraka dovesti do katastrofalne aspiracije. Indikacije za pristup endotrahealnoj intubaciji i konvencionalnoj mehaničkoj ventilaciji predstavljaju nastup šoknog stanja, čestih aritmija, ishemije miokarda ili potreba za prijevoz do sale za kateterizaciju ili operacijske dvorane, gdje je poželjna dobra kontrola dišnih putova i pouzdana potpora respiracije. Loši su kandidati za ovaj način i bolesnici sužene svijesti, kao i oni s obilnom sekrecijom. Osim toga, kako bi se izbjeglo napuhivanje želuca, IPAP treba biti niži od tlaka otvaranje jednjaka (20 cm H2O).
drndalo

#8224 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by drndalo »

Dozer wrote: 12/11/2020 22:44 Kakve su ovo mandje, jbt... Sad odjednom isti oni respiratori za koje Verlab rece da ne valjaju i za koje je nepobitno utvrdjeno da nisu za JIN, imaju neku mogucnost primjene. Eto, u 82 komada je jedna vrsta pumpe, a u ovih 18 je druga, iako je svih 100 komada isti model....
Ne pitaj me kako znam, ali jucer pricah s jednim izvorom koji mi rece da su im ovo poslali...

Uglavnom, srenje kao i prosla 3 kom. ista, iz donacije Arapske... Kaze da ako im mjerni parametri budu slicni kao tim Arapskim, mogu sluziti samo za sklanjanje paucine sa plafona soba, kolike su razlike bile... Jos nesto, Verlab-ovci, SVI su u (samo)izolaciji, i da hoce ne mogu doci da to mjere. Jos neko vrijeme.

Nijedan doktor koji drzi do svog imena to nece potpisati za njih.
JThomas

#8225 Re: Fikret (srebrena malina) i respiratori

Post by JThomas »

priča rade li ikako je, logično, došla u fokus sa problemima da se aktiviraju da rade ikako :mrgreen: ali suština jeste da se neko na nekom minderu protiv zakona unaprijed i fiksno dogovorilo da je suma 10,5 miliona, količina 100 a dobavljač fikret. samo da se zove respirator, a apsolutno nebitno koji i kakav - što ne znaju ni danas, a ne kad su kupovali, pa se tako kroz "postupak" promijenilo četiri tipa. i to je krivično djelo očito koliko može biti "u papirima".

naravno, politika može odlučiti da to popegla u ovakvoj državi. ali ne samo bakirova politika, i u tome je njihov problem koji neće nestati tako lako niti za neku sitnicu. nego će se morati naguziti još više nego što su navikli da nestane. jer dokazi su prikupljeni protiv originalne trojke, sa asimom i njegovim telefonom se puca na više...
Locked