Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pustopoljina

#8201 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

Niemand wrote:
pustopoljina wrote: Pa slazem se sa tobom zapravo.
Ovo je najgluplje moguce stanje od svih mogucih.
Samo se nakupljaju i cekaj dok negdje provale...u tom cekanju podivljaju i eto ubistva...
Ili ih primi i daj im sansu ili ih vozi nazad..
Al' ne moze se biti i jeben i posten.europa, stara k.rva.
Pa to. Ovo su neke vece price od bosne i ne treba ni pokusavati zaustaviti to, ne mozemo mi tu nista nit to sve ima neke veze sa nama, al ovo sto je vec tu se mora rijesiti zbog nas sviju. U usk nema ni prevodilaca za te neke jezike, a ambasade u sarajevu ni mukajet. Ako ti je vec drzavljanin tu, de i ti malo pomozi makar sa identifikacijom, jezikom, ista. Usk zdravstvo pred kolapsom ionako, a njih moras primiti, al ja ne vidim da se nesto iko brine za to. Crveni krst vise posla odradio od iom-a. Sve u svemu, jedna tipicna bosanska kriminalna epizoda. Oni kojekakvi volonteri ko bijesni psi, kako se usudjujes uopste pitati djesu pare i sta mi tacno radimo, kako si tako nehuman jel. :roll:

Da se stvarno ista radilo povodom migranata, mi ne bi imali ovakve situacije. Ne moze narod odraditi posao drzave i ne mozes taj narod gadjati u glavu sa humanoscu svaki put kad upita sta vi koji klinac radite.

Svi nesta ponavljaju zaboravljate da je i nas narod vako, a pri tom zaboravljaju i sami da taj narod vec dvije godine manje vise sam izlazi na kraj sa svim ovim i jos na kraju ne smijes ni pitati do kad i imal granica ovom i hocel vise ta pomoc.
Znaci, lako bih se ja s tobom slozila :kiss:
Edin H.

#8202 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Niemand wrote:
pustopoljina wrote: Pa slazem se sa tobom zapravo.
Ovo je najgluplje moguce stanje od svih mogucih.
Samo se nakupljaju i cekaj dok negdje provale...u tom cekanju podivljaju i eto ubistva...
Ili ih primi i daj im sansu ili ih vozi nazad..
Al' ne moze se biti i jeben i posten.europa, stara k.rva.
Pa to. Ovo su neke vece price od bosne i ne treba ni pokusavati zaustaviti to, ne mozemo mi tu nista nit to sve ima neke veze sa nama, al ovo sto je vec tu se mora rijesiti zbog nas sviju. U usk nema ni prevodilaca za te neke jezike, a ambasade u sarajevu ni mukajet. Ako ti je vec drzavljanin tu, de i ti malo pomozi makar sa identifikacijom, jezikom, ista. Usk zdravstvo pred kolapsom ionako, a njih moras primiti, al ja ne vidim da se nesto iko brine za to. Crveni krst vise posla odradio od iom-a. Sve u svemu, jedna tipicna bosanska kriminalna epizoda. Oni kojekakvi volonteri ko bijesni psi, kako se usudjujes uopste pitati djesu pare i sta mi tacno radimo, kako si tako nehuman jel. :roll:

Da se stvarno ista radilo povodom migranata, mi ne bi imali ovakve situacije. Ne moze narod odraditi posao drzave i ne mozes taj narod gadjati u glavu sa humanoscu svaki put kad upita sta vi koji klinac radite.

Svi nesta ponavljaju zaboravljate da je i nas narod vako, a pri tom zaboravljaju i sami da taj narod vec dvije godine manje vise sam izlazi na kraj sa svim ovim i jos na kraju ne smijes ni pitati do kad i imal granica ovom i hocel vise ta pomoc.
Hajde neka neko napise i normalan post :D
Niemand

#8203 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Edin H. wrote:
Hajde neka neko napise i normalan post :D
Mala ispravka, ja sam niko. :skoljka:
insomnia78

#8204 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

pustopoljina wrote:
insomnia78 wrote:Pa isti kurac
Kako moze biti isto 1g opijuma i 1g heroina? Jedno izolovano i cisto, drugo sa svim pratecim jedinjenjima.
Jedno te ubija, a drugo se stoljecima koristi u kucnoj apoteci u tim podrucjima.
Ne savjetujem ti raspravu sa mnom oko toga. Pozz
pustopoljina

#8205 Re: Migranti u BiH

Post by pustopoljina »

insomnia78 wrote:
pustopoljina wrote:
Kako moze biti isto 1g opijuma i 1g heroina? Jedno izolovano i cisto, drugo sa svim pratecim jedinjenjima.
Jedno te ubija, a drugo se stoljecima koristi u kucnoj apoteci u tim podrucjima.
Ma nije ni tema. Nebitno.
King Theoden

#8206 Re: Migranti u BiH

Post by King Theoden »

insomnia78 wrote:Necemo tako Dino
Ako su te mjerili, šuti i uzmi to ko kompliment :mrgreen:
Vala, ako dođeš onako oskudno obučena, i ja bih te mjerio. Čak bih i dobacivo :mrgreen: možda čak i štipno :mrgreen:
A čojka teška jbt :roll:
Pa pitaj muncu je l ozbiljno shvatila taj post.
Znaš li ti šta je šala?
Bloo
Globalna šefica

#8207 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

insomnia78 wrote: Učiniću je poštenom ženom
Zaboravih ti ovo prokomentarisati :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=NZl5X50ov68

ti imas dugu kosu i jako si mlada
a ja sam stara celava budala
Tvoji su roditelji ratni profiteri
moji bez posla, propali inzinjeri
ti imas dvoja kola, ja vozam Jugica
grozis se alkohola, ja zivim zbog pica

Nisam ja za tebe, shvati to na vrijeme
kajaces se duso, tesko je to breme
Tvoji su snovi jahta i brdo koktela
a moj je kucica na kraju sela
ti ides u skupi disko i nosis parfeme
ja volim birtije gdje stalo je vrijeme
insomnia78

#8208 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Nikako ne kontam koji sam ja od to dvoje :lol:
Bloo
Globalna šefica

#8209 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Nikako ne kontam koji sam ja od to dvoje :lol:
dogovorimo se, ono jedan dan ti glumis Luisa, a ja alkoholičara.. :mrgreen:
insomnia78

#8210 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
insomnia78 wrote:Nikako ne kontam koji sam ja od to dvoje :lol:
dogovorimo se, ono jedan dan ti glumis Luisa, a ja alkoholičara.. :mrgreen:
Burme vencane kum nek pijan izgubi
moonca

#8211 Re: Migranti u BiH

Post by moonca »

Dino34 wrote:
insomnia78 wrote:Necemo tako Dino
Ako su te mjerili, šuti i uzmi to ko kompliment :mrgreen:
Vala, ako dođeš onako oskudno obučena, i ja bih te mjerio. Čak bih i dobacivo :mrgreen: možda čak i štipno :mrgreen:
A čojka teška jbt :roll:
Pa pitaj muncu je l ozbiljno shvatila taj post.
Znaš li ti šta je šala?
Napisano upuceno Meni je ok, NE zamjeram, Ali upuceno @insomnia je zbilja jako tuzno I nepotrebno.

Nisi to to.
stakasa

#8212 Re: Migranti u BiH

Post by stakasa »

insomnia78 wrote:
pustopoljina wrote:
:D
Niemand

#8213 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Iz Ministarstva zdravstva stigle su slijedeće informacije (ukratko):
− izuzetno loša higiiensko-epidemiološka situacija u Biri, prebukiranost i nepridržavanje IOM-a preporukama Zavoda za javno zdravstvo USK,
− teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi ZU KB ,,Dr.Irfan Ljubijankić", domovi zdravlja Bihać, V. Kladuša, Cazin, B. Krupa i ZZJZ USK (ove ustanove izložene su ogromnim finansijskim troškovima koji se ne mogu kontrolirati niti naplatiti),
− U prihvatnim centrima izvršeno je hiljade pregleda (Bira 10.000; Miral 9.000 i po nekoliko hiljada u Borićima i Sedri),
− u hitnoj medicinskoj pomoći domova zdravlja bilo je pregleda: Bihać 1.200, Kladuša 1.100
− zabrinjavajući je broj slučajeva skabijesa i vašljivosti (skabijes u Biri 791, Miral 560, Sedra 128, Borići 6l), a i vašljivost se kreće u okviru ovih brojeva,
− Na ortopediji i kirurgiji se konstantno liječi veliki broj migranata zbog čestih masovnih tuča (bio je slučaj masovne tuče sa 300 migranata),
− Izlasci na teren ljekarskih ekipa (van prihvatnih centara) su u šest mjeseci prešli 5.600 slučajeva,
− gubitak u prethodnom periodu iznosi oko 4.200.000,00 KM (obračunato prema kalkulaciji dobrovoljnog osiguranja); zdravstvene ustanove trpe velike finansijske troškove, te im treba hitno finansijski pomoći. 
Sjajna prilika za svu nasu dijasporu koja iz bijela svijeta dobacuje "zaboravljate da je i nas narod vako!" da uplati koji ojro i pokaze malo te humanosti, posto su im puna usta iste.

:kakoste:
CPT

#8214 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
Iz Ministarstva zdravstva stigle su slijedeće informacije (ukratko):
− izuzetno loša higiiensko-epidemiološka situacija u Biri, prebukiranost i nepridržavanje IOM-a preporukama Zavoda za javno zdravstvo USK,
− teret pružanja zdravstvenih usluga za migrantsku populaciju snosi ZU KB ,,Dr.Irfan Ljubijankić", domovi zdravlja Bihać, V. Kladuša, Cazin, B. Krupa i ZZJZ USK (ove ustanove izložene su ogromnim finansijskim troškovima koji se ne mogu kontrolirati niti naplatiti),
− U prihvatnim centrima izvršeno je hiljade pregleda (Bira 10.000; Miral 9.000 i po nekoliko hiljada u Borićima i Sedri),
− u hitnoj medicinskoj pomoći domova zdravlja bilo je pregleda: Bihać 1.200, Kladuša 1.100
− zabrinjavajući je broj slučajeva skabijesa i vašljivosti (skabijes u Biri 791, Miral 560, Sedra 128, Borići 6l), a i vašljivost se kreće u okviru ovih brojeva,
− Na ortopediji i kirurgiji se konstantno liječi veliki broj migranata zbog čestih masovnih tuča (bio je slučaj masovne tuče sa 300 migranata),
− Izlasci na teren ljekarskih ekipa (van prihvatnih centara) su u šest mjeseci prešli 5.600 slučajeva,
− gubitak u prethodnom periodu iznosi oko 4.200.000,00 KM (obračunato prema kalkulaciji dobrovoljnog osiguranja); zdravstvene ustanove trpe velike finansijske troškove, te im treba hitno finansijski pomoći. 
Sjajna prilika za svu nasu dijasporu koja iz bijela svijeta dobacuje "zaboravljate da je i nas narod vako!" da uplati koji ojro i pokaze malo te humanosti, posto su im puna usta iste.

:kakoste:
Sto ce te vi sigurno refundirati iz onih mio € koji stizu iz EU za tu populaciju?
Niemand

#8215 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Sto ce te vi sigurno refundirati iz onih mio € koji stizu iz EU za tu populaciju?
Ko vi? Iom? Politicari u sarajevu? Niemand? :D

Razumijem da su volonteri ovih dana frustrirani, al de malo obraza. A i humanosti, kao sto rekoh, evo prilike. :skoljka:
CPT

#8216 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:
CPT wrote:

Razumijem da su volonteri ovih dana frustrirani, al de malo obraza. A i humanosti, kao sto rekoh, evo prilike. :skoljka:
Pa ti si poceo sa mi, vi, oni... Ko tacno ce to odraditi je vise vas problem ili i to ocekujes da neko drugi uradi?
Niemand

#8217 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Niemand wrote:
CPT wrote:

Pa ti si poceo sa mi, vi, oni... Ko tacno ce to odraditi je vise vas problem ili i to ocekujes da neko drugi uradi?
Recenica ti je u potpunosti nejasna, pretpostavljam da je jezicka barijera il sta tako. Napisala sam poprilicno jasno, dijaspora koja iz bijela svijeta dobacuje "zaboravljate da je i nas narod vako!" ima priliku da pokaze tu humanost i mimo tastature, jer je taj narod humanost itekako pokazao. Sto se drzave tice, mislim da sam bila jasna u prethodnim postovima, kao i sto se iom-a tice.

A sto se tebe tice, umjesto sto si vjecito u pripravnosti za kojekakve humanisticke rasprave, bolje bi bilo da shvatis sustinski problem, ne moze narod sam iznijeti sve ovo bez pomoci drzave.
CPT

#8218 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Niemand wrote:A sto se tebe tice, umjesto sto si vjecito u pripravnosti za kojekakve humanisticke rasprave, bolje bi bilo da shvatis sustinski problem, ne moze narod sam iznijeti sve ovo bez pomoci drzave.
Da, mislim da ce biti svi za. Samo da usput vratite onaj novac koji za isto stvar vec primate. Vazi? To kako i gdje ode taj novac je do vas.

Kad smo vec kod sustinskih problema:
“Finansijski pokazatelji su takvi da u prvih pet mjeseci imamo manje prihoda nego u istom periodu prošle godine, tako da je već u ovom trenutku dovedena u pitanje realizacija našeg godišnjeg budžeta u iznosu od oko 107 miliona maraka. Glavni razlog ovakvom stanju je, nažalost, odlazak sve većeg broja građana iz Unsko-sanskog kantona van granica zemlje. Oni se odjavljuju s liste zdravstvenog osiguranja i prihoda je sve manje”, kazao je Sanel Bajramović, direktor ZZO USK.

Prema njegovim riječima, ta ustanova finansira zdravstveni sistem u ovom kantonu, a već sada je izvjesno kako neće moći biti ispunnjeni zahtjevi ljekara i ostalih medicinskih radnika o povećanju ličnih primanja, prenose Nezavisne.

“Iako je Skupština USK od nas tražila da iznađemo mogućnost za povećanje boda za obračun plata zaposlenih u zdravstvu, to neće biti moguće, jer sredstava naprosto nema. O tome smo upoznali i sindikate koji okupljaju medicinare”, kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, dodatni problem u finansiranju ovdašnjeg zdravstva je i veliki broj neosiguranih lica, kojih, prema posljednjim procjenama, ima više od 70.000. Prema trenutnim informacijama, doprinose za zdravstvo plaća 32.000 zaposlenih osoba, a na području Unsko-sanskog kantona živi oko 300.000 stanovnika, što predstavlja veliki nesrazmjer.

Bice da neko trazi izgovor u ovom ljudima ili da mozda neka "jezicka barijera" u igri?
Humljanin

#8219 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

Koji novac? Paaaraaa neeeema
biscanka2

#8220 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

Humanitarka koja je (bez ikakve naknade) radila sa SKUPINAMA izbjeglica u Njemackoj.Svoje iskustvo i veliko razocarenje odlucila je u javnost iznijeti. :cry:

https://politikstube.com/christiane-sol ... packt-aus/
insomnia78

#8221 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Pa de prevedi nam malo. Nismo svi rat proveli u Bonu :D
Cime je razocarana
Niemand

#8222 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

CPT wrote:
Niemand wrote:A sto se tebe tice, umjesto sto si vjecito u pripravnosti za kojekakve humanisticke rasprave, bolje bi bilo da shvatis sustinski problem, ne moze narod sam iznijeti sve ovo bez pomoci drzave.
Da, mislim da ce biti svi za. Samo da usput vratite onaj novac koji za isto stvar vec primate. Vazi? To kako i gdje ode taj novac je do vas.

Kad smo vec kod sustinskih problema:
“Finansijski pokazatelji su takvi da u prvih pet mjeseci imamo manje prihoda nego u istom periodu prošle godine, tako da je već u ovom trenutku dovedena u pitanje realizacija našeg godišnjeg budžeta u iznosu od oko 107 miliona maraka. Glavni razlog ovakvom stanju je, nažalost, odlazak sve većeg broja građana iz Unsko-sanskog kantona van granica zemlje. Oni se odjavljuju s liste zdravstvenog osiguranja i prihoda je sve manje”, kazao je Sanel Bajramović, direktor ZZO USK.

Prema njegovim riječima, ta ustanova finansira zdravstveni sistem u ovom kantonu, a već sada je izvjesno kako neće moći biti ispunnjeni zahtjevi ljekara i ostalih medicinskih radnika o povećanju ličnih primanja, prenose Nezavisne.

“Iako je Skupština USK od nas tražila da iznađemo mogućnost za povećanje boda za obračun plata zaposlenih u zdravstvu, to neće biti moguće, jer sredstava naprosto nema. O tome smo upoznali i sindikate koji okupljaju medicinare”, kazao je Bajramović.

Prema njegovim riječima, dodatni problem u finansiranju ovdašnjeg zdravstva je i veliki broj neosiguranih lica, kojih, prema posljednjim procjenama, ima više od 70.000. Prema trenutnim informacijama, doprinose za zdravstvo plaća 32.000 zaposlenih osoba, a na području Unsko-sanskog kantona živi oko 300.000 stanovnika, što predstavlja veliki nesrazmjer.

Bice da neko trazi izgovor u ovom ljudima ili da mozda neka "jezicka barijera" u igri?
Opet ti. Ko vi? Politicari? Iom? Il Niemand? Branis ovdje interese iom-a ispred i migranata i svog naroda. Najveci dio novca ide upravo preko iom-a. Ohani. Niko ovdje nije glup.

A sto se drugog dijela tice, u tome i jes poenta. Usk zdravstvo je pred kolapsom i bez migranata, sa ovim teretom a bez ikakve pomoci slijedi kolaps. Pa hajd da vidimo malo te humanosti i za usk i za migrante. :)
Bloo
Globalna šefica

#8223 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Mislim da se Niemand ugradila u ove milione...nekako....
Niemand

#8224 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Bloo wrote:Mislim da se Niemand ugradila u ove milione...nekako....
Ne refundiram. Ciao.
dale cooper

#8225 Re: Migranti u BiH

Post by dale cooper »

Bloo wrote:Mislim da se Niemand ugradila u ove milione...nekako....
Jest'. :D Đe su pare, Niemand? :twisted: :mrgreen:
Locked