vatrogasac wrote:Dozer wrote:vatrogasac wrote:
Ako si čitao Kur'an kao što ga je čitao Thilo Sarrazin onda isto proizvodi veliku sumnju da li si ti to pročitano dobro shvatio.
Vidim, vecina muslimana ga je odlicno shvatila, pa im/vam svako malo treba neki tumac, cak i haman 1500 godina kasnije. Aferim

Pošto mi se ne da pisati studija, tebi na razmišljanje, zašto Objava nije došla samo Ademu a.s. i eto eventualno još Ibrahimu a.s. da se obnovi nego je trajala i trajala? Pošto je čovječanstvo provedeno kroz podučavanje, da li je to podučavanje kroz razumijevanje završeno jer čovjek stalno proširuje shvatanja svijeta koji ga okružuje proučavajući Božije zakone?
Cel, cek... Objava je "trajal i trajala"...? Koliko je to trajala, od kada tacno, i gdje pise ili ko kaze da je bas tako "trajala i trajala"?
Hint: Ako kazes da to tako pise u Kur'anu, hadisima i sl., odmah u startu moras shvatiti jednu stvar - to je sve napisano na samom kraju tih "objava", cime ne da nema kredibilitet, nego je cak i smijesno.
Isto kao da neko danas uzme i na svoj nacin prepise sadrzaj necega od prije 500 godina, a onda kaze - ovo sto ja pisem je jedino tacno, a ono sto su pisali prije mene je budalastina i laz, a zapravo je samo malo drugacije napisao sve sto se vec ranije znalo.
I ovo je upravo ono sto je uradjeno u Kur'anu - sabrane su razne dostupne price ljudi sa svih strana, tada dostupno znanje i otkrica koja su otkrivena stotinama i hiljadama godina ranije (sto smo vec prilicno detaljno elaborirali i potvdili kroz ovu temu), sve je to zapisivano na razne nacine i kroz vise decenija, a onda je ukomponovano u jednu knjigu i predstavljeno kao bozija rijec na jedan opisni nacin (sto je opet u skladu s arapskim jezikom i pismom koji su - opisni).
Ne ide ovo, zar ne...