Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8201 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

https://www.quora.com/Why-is-Ripple-hol ... illion-XRP
With an aggregate supply of 100 billion coins, the Ripple organization has put 55 billion XRP escrow. These are held in place by a smart contract which releases 1 billion XRP per month over 55 months. Any unused amount will be put to the back of the queue, for release in month 56, 57 and so on.
Bitna stvar koju raja zaboravlja je ta da banke NE KORISTE XRP, vec Ripple tehnologiju. Da li će koristiti XRP, šta će značiti i koliko će cijena ići gore (ili dole) ostaje da se vidi. Sjećam se u onom bull runu da su ovdje govorili o stotinama $, kako neće nikada biti ispod 3$, pa da se dokupi na 2$ i sl. dok su drugi upozoravali da je to bio nenormalan rast, kao što je bila i nenormalno držanje niske cijene.
BMX1977

#8202 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

un1ted wrote:https://www.quora.com/Why-is-Ripple-hol ... illion-XRP
With an aggregate supply of 100 billion coins, the Ripple organization has put 55 billion XRP escrow. These are held in place by a smart contract which releases 1 billion XRP per month over 55 months. Any unused amount will be put to the back of the queue, for release in month 56, 57 and so on.
Bitna stvar koju raja zaboravlja je ta da banke NE KORISTE XRP, vec Ripple tehnologiju. Da li će koristiti XRP, šta će značiti i koliko će cijena ići gore (ili dole) ostaje da se vidi. Sjećam se u onom bull runu da su ovdje govorili o stotinama $, kako neće nikada biti ispod 3$, pa da se dokupi na 2$ i sl. dok su drugi upozoravali da je to bio nenormalan rast, kao što je bila i nenormalno držanje niske cijene.
Cim ga pocnu banke koristiti, xrp, mozemo ocekivati rast i preko 10$. Da li ce ga koristiti, najvjerovatnija da hoce.
mirsek

#8203 Re: Bitcoins

Post by mirsek »

Nikad nista od ovoga nece full zazivjeti dok drzavne vlade svijeta to ne odluce. Dok postoji sistem FIAT i drzave iza toga sa polugom moci ovo ce samo biti igraona za odrasle da se malo zabave.Znate li da je ukupna vrijednost papirnatog novca oko 5 hiljada milijardi a elektronskog oko 40-50 hiljada milijardi. Samo povjerenje ljudi u valutu i drzavu daje i odrzava percepciju vrijednosti. A jedino drzava ima polugu moci da to nametne, blockchain nema i uzasno je podlozan spekulacijama. Kad se drzave pocnu masovno ukljucivati u ovaj projekat tad ce nesto ozbiljno i biti od toga.
BMX1977

#8204 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

mirsek wrote:Nikad nista od ovoga nece full zazivjeti dok drzavne vlade svijeta to ne odluce. Dok postoji sistem FIAT i drzave iza toga sa polugom moci ovo ce samo biti igraona za odrasle da se malo zabave.Znate li da je ukupna vrijednost papirnatog novca oko 5 hiljada milijardi a elektronskog oko 40-50 hiljada milijardi. Samo povjerenje ljudi u valutu i drzavu daje i odrzava percepciju vrijednosti. A jedino drzava ima polugu moci da to nametne, blockchain nema i uzasno je podlozan spekulacijama. Kad se drzave pocnu masovno ukljucivati u ovaj projekat tad ce nesto ozbiljno i biti od toga.
Da. Samo sto je predsjednica EU parlamenta izjavila da je blockchain buducnost svijetskog ekonomskog poretka i da smo tek na pocetku jedne revolucije. Dakle drzave se ukljucuju na svim nivouima vec. Zasto i nebi? Isto su se i drzave ukljucile u internet i telefoniju. Drzave moraju pratiti tehnologiju da bi ostale konkurentne sa drugim drzavama. Odnosi izmedju drzava su na neki nacin slobodno trziste. Ako drzava A modernizije svoj sistem onda drzava B zaostaje ukoliko to ne uradi. I zato krece lavina revolucije. Vec vidjeno u internet Buble-u koji je dostignuo bio cak 16 triliona dolara. Blockchain na maximumu nije jos bio dostignuo ni 1 trilion a predvidja se da ce na maximumu dostignuti 40 triliona (jer je iternet buble bio lokalan samo u USA dok je Blockchain bubble globalne prirodne od Japana preko Koreje i evrope do USA.)
Rene Higuita

#8205 Re: Bitcoins

Post by Rene Higuita »

Tomahawk11 wrote:ETH otišao u tri materine.
The main news in the cryptoindustry

#Ethereum

Last week amongst the 100 most popular cryptocurrencies Ethereum has experienced the largest dip, namely having lost 35% of its value and breaking the $200 mark. The last time such prices were observed was only in July 2017.

What is happening to this platform and why does such a promising project is rolling downhill?

The reason lies in the low liquidity of projects that are built on this platform. 95% of all dAPPs are illiquid and unneeded by the community. Wide popularity was achieved only by the cryptokitties app, which ranks 1st in the number of realized transactions. DEX , which are built on the Ethereum platform, are also unpopular, as they are inferior to centralized exchanges in terms of speed. As a result, we get a platform flooded with garbage projects, which absolutely nobody needs.

What also complicates the situation is the fact that the developers themselves in the last year and a half are doing nothing but announcing updates - Plasma, Sharding, transition to the hybrid PoS / PoW algorithm, but it is also being stated that it will take at least a year for these updates to be implemented, which in the current situation is against the Ethereum. Many projects have already launched their platforms and are testing them, eliminating Ethereum flaws, such as scalability and transaction speed.

Finally, the third reason having a significant impact on the price of ETH - substantial fundraising for projects - ICOs were conducted with this cryptocurrency. Projects running their token sales in winter - spring 2018 were especially prone to Ethereum price changes, as the sum of raised funds in USD dropped by 75% since that period. Seeing this situation, the management of many projects decided to keep at least partially collected funds and began selling ETH at market price. As a result, about 1 million coins were sold in the last month, which had a significant impact on the cost of Ethereum.

Thus, the plunge of Ethereum is caused by serious problems that became noticable only 3 years after its launch. Only once these issues are eliminated another price increase could be expected. As for now all that's left is to wait and hope that the decline won't last long.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8206 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Rene Higuita wrote:
Tomahawk11 wrote:ETH otišao u tri materine.
The main news in the cryptoindustry

#Ethereum

Last week amongst the 100 most popular cryptocurrencies Ethereum has experienced the largest dip, namely having lost 35% of its value and breaking the $200 mark. The last time such prices were observed was only in July 2017.

What is happening to this platform and why does such a promising project is rolling downhill?

The reason lies in the low liquidity of projects that are built on this platform. 95% of all dAPPs are illiquid and unneeded by the community. Wide popularity was achieved only by the cryptokitties app, which ranks 1st in the number of realized transactions. DEX , which are built on the Ethereum platform, are also unpopular, as they are inferior to centralized exchanges in terms of speed. As a result, we get a platform flooded with garbage projects, which absolutely nobody needs.

What also complicates the situation is the fact that the developers themselves in the last year and a half are doing nothing but announcing updates - Plasma, Sharding, transition to the hybrid PoS / PoW algorithm, but it is also being stated that it will take at least a year for these updates to be implemented, which in the current situation is against the Ethereum. Many projects have already launched their platforms and are testing them, eliminating Ethereum flaws, such as scalability and transaction speed.

Finally, the third reason having a significant impact on the price of ETH - substantial fundraising for projects - ICOs were conducted with this cryptocurrency. Projects running their token sales in winter - spring 2018 were especially prone to Ethereum price changes, as the sum of raised funds in USD dropped by 75% since that period. Seeing this situation, the management of many projects decided to keep at least partially collected funds and began selling ETH at market price. As a result, about 1 million coins were sold in the last month, which had a significant impact on the cost of Ethereum.

Thus, the plunge of Ethereum is caused by serious problems that became noticable only 3 years after its launch. Only once these issues are eliminated another price increase could be expected. As for now all that's left is to wait and hope that the decline won't last long.
:thumbup:
Nešto ovakvo je, doduše, najavljeno još na proljeće, pogotovo ovaj posljednji dio.
Zato sam ja uzeo NEO za ono ETH što imadoh :D
512MB

#8207 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

un1ted wrote:https://www.quora.com/Why-is-Ripple-hol ... illion-XRP
Naravno da koriste XRP, jer je isplativije od koristenja fiat novca na ripple mrezi. Osim toga, sto malo ko zna, je da kod svake transakcije na ripple mrezi, pa i fiat transakcije, jedna odredjena suma XRPs se "potrosi" u vezi osiguravanje transakcije protiv hekerski napada.
Dozer

#8208 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

BMX1977 wrote:
Dozer wrote:Opet Market Cap.... A XRP nikad nije bio 4. Max. 3.
Market Cap je samo pokazatelj dnevne kolicine trgovine. Fancy termin koji zapravo ne znaci nista u sustinskom smislu.
Ako se u sve ovo ukljuci 50% ljudi na planeti, MC bilo cega moze otici i na 300 triliona, i opet nece znaciti nista konkretno, osim pokazatelja dnevne trgovine necim.

Jedina stvarna svrha MC-a je da se pokaze cime se taj dan najvise trgovalo. Zato MC i ide na 24h.
Pri tome, vrlo je bitno uzeti u obzir trenutnu cijenu toga necega, npr. BTC-a i XRP-a. BTC ce na drasticno manjoj kolicini trgovine imati daleko veci prikaz MC-a jer mu je jedinicna cijena za preko 2 miliona % (pardon - 20.000 x 100% :D) veca od jedinicne cijene XRP-a (npr. BTC 7.000, XRP 0,30), sto znaci da se za 1 BTC moze kupiti preko 23.000 XRP-a.

Mislim da se ne trebate uopste vezati za MC kao neki bitan parametar.
Ovo sve sto si napisao je obicna glupost. Market cap ako xrp-a bude 10 triliona ikada onda cijena nikako nemoze biti ispod 100 dolara po jedinici. Jer cijena po xrp u je market cap podjeljeno sa brojem jedinica.
Pa naravno da je to Market cap, tj. da se tako racuna. :D
Ali - sta tebi konkretno znaci taj podatak? :)

Sto se XRP-a tice, to smo vec ranije prilicno elaborirali, a trenutno ga koristi vise od 100 banaka kao svoju medjuvalutu za medjunarodne transfere. Amazon ga je takodjer uveo nedavno kao platezno sredstvo (ne znam da li je zazivjelo vec u realnosti ili je jos u pripremi), a jos uvijek se cekaju Master i Visa. Ako ga oni uzmu za svoje mid-transakcije, a vrlo vjerovatno hoce, onda cemo vjerovatno imati priliku gledati nagle skokove od po par stotina %.

I ovo oko crypto valuta kao zamjene za FLAT smo vec prilicno elaborirali ranije, pa da se sad ne ponavljamo opet. Ukratko - da, crypto valute su buducnost i FLAT ce se polako povuci jer je, u odnosu na crypto, daleko skuplji.
Sve je ovo samo normalna evolucija robne razmjene, koja ide u skladu s napretkom tehnologije. Nije uopste iznenadjujuce, pogotovo ako se pogleda unazad kroz istoriju kako je sve to islo i kako se doslo do papirnog novca.
100% digitala je nesto sto ce vrlo brzo biti uvedeno kao regularni nacin placanja, a crypto valute ce postepeno zamijeniti sve FLAT valute. Vjerovatno, po nekoj mojoj slobodnoj procjeni, ovo bi se moglo desiti u narednih 8-10 godina. Vec sad je moguce placati sve i svasta crypto valutama, ukljucujuci cak i racune u restoranima, cak i u Srbiji.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8209 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Joj nebiloza. Banke NE KORISTE XRP. Koriste Ripple, hoće li koristit XRP ostaje da se vidi. Amazon nije ni blizu bilo kakve implementacije kripta a posebno ne neke određene kao što je XRP.

JA nisam niti protiv jedne kripto valute. Niti jednu ne preferiram, niti jednu ne odbacujem,ali hajpaja se kripto koji odudara od standarda koji treba da ima kripto. Pa Jbte već sam napisao, ripple drži preko 50%. To znači da će da diktiraju cijenu kako god žele. Ja takvu valutu nemam vise od 10% u portfoliju.
Dozer

#8210 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

:D
Zapravo, neke banke su vec uvele XRP coin kao konverzionu medjuvalutu, a preko 100 banaka koristi xRapid, Ripple-ovu tehnologiju koja ne zahtijeva koristenje XRP-a.

https://www.cnbc.com/2018/06/05/ripple- ... -2019.html
https://globalcoinreport.com/many-banks ... linghouse/

I najnovije - https://dailyhodl.com/2018/09/10/royal- ... r-payment/
512MB

#8211 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Djaba ja vam pisem izgleda :D kod SVAKE transakcije pa i ako je fiat transakcija preko Ripple mreze se koristi XRP.
Dozer

#8212 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ne pises meni, i ja to govorim :D
S tim da xRapid mora koristiti XRP.
Last edited by Dozer on 13/09/2018 14:11, edited 1 time in total.
un1ted

#8213 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

will use
:izet: svi obecavaju :D spekulisu :izet:
dailyhodl
:roll:
Here is the difference between xrp and Ripple Connect taken from their whitepapers:

1) Ripple, the company, offers banks a software called Ripple Connect (thanks /u/cmbartley) which uses InterLedger Protocol (ILP) to transfer $$ between banks with a minimal fee because it doesn't have to get transferred 2-3 times into different fiats or service fees. It simply needs to get converted once. This software DOES NOT USE XRP. XRP is an option but right now banks are not choosing it because it's new and because of its volatility.

2) XRP is a cryptocurrency that exists outside of Ripple Connect that is high in liquidity and has fast transactions. Source: https://youtu.be/51dMe_Oui4M?t=2439
https://www.reddit.com/r/Ripple/comment ... nd_ripple/

Je li me osjecaj vara ili ste vi fanboys XRPa? :D Ili ste previše ušli u isti i nadate se zaradi? :D Necete postati milioneri sa 10.000 XRP-a :D

Imate primjer XLM-a, VW, IBM bla bla bla. Sve je to jaaakooo daleko od masovne primjene. Nemojte se vezati za neki coin, ili tehnologiju, jer evo slika od prije 2 godine ako me sjecanje dobro sluzi :D

Image
Dozer

#8214 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

I danas...

Image
BMX1977

#8215 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Dozer wrote:Ne pises meni, i ja to govorim :D
S tim da xRapid ne mora koristiti XRP.
Tanak si dozeru. XRP je srce i dusa ripple-a. Treba teb jos pure da se najedes da bi skontao neke stvari.
Xrp je srce srbije ovaj ripple-a. :D
phillie

#8216 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Jel MNX srce icega :D :D :D ??? ima li on buducnost il je propo ko zeton?
Dozer

#8217 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Nek' si mi ti punasan :D
XRP nije nikakvo srce i dusa nicega, nego tehnologije koje stoje iza njega, a sam XRP kao coin je veza tih tehnolgija :D
xRapid je tehnologija, a XRP je konverziona kripto valuta koju koristi xRapid da prebaci flat s jedne tacke na drugu, tj. iz jedne u drugu banku.
512MB

#8218 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:Ne pises meni, i ja to govorim :D
S tim da xRapid ne mora koristiti XRP.
Al naprimjer ako xRapid koristi recimo dollar, opet treba i XRP za osiguravanje transakcije. To kazem.
Dozer

#8219 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Ma tu sam greskom otkucao "ne". Ispravio sam. xRapid ce uvijek koristiti XRP kao medjuvalutu.
un1ted

#8220 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Banke koriste xCurrent. Upotreba xRapid gdje se i korsiti XRP jos uvijek nije zazivjela, kada ce, kako ce se odraziti na XRP, ostaje da se vidi. Spekulacija.

https://www.bloomberg.com/news/articles ... -wanted-it
The problem is that banks say they have no interest in using XRP.
BMX1977

#8221 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Dozer wrote:Ma tu sam greskom otkucao "ne". Ispravio sam. xRapid ce uvijek koristiti XRP kao medjuvalutu.
Da a zvanicni cilj ripple-a sto su potvrdili sa najviseg nivou je da natjeraju banke da na duze staze koriste xRapid. A Brad Garlinhouse, njihov direktor, je izjavio kako ove godine jedna banka krece sa Xrpaidom a sledece godine vise njih.
Dozer

#8222 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

I mislim, a sto govoim vec mjesecima, da ce vrlo brzo mnoge banke to i usvojiti i krenuti s koristenjem. Ne zato sto vjeruju necemu, nego naprosto jer im je daleko jeftinije i neuporedivo brze koristiti xRapid i XRP za prenos flat-a sirom planete, nego se i dalje zajebavati sa SWIFT-om.
BMX1977

#8223 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Dozer wrote:I mislim, a sto govoim vec mjesecima, da ce vrlo brzo mnoge banke to i usvojiti i krenuti s koristenjem. Ne zato sto vjeruju necemu, nego naprosto jer im je daleko jeftinije i neuporedivo brze koristiti xRapid i XRP za prenos flat-a sirom planete, nego se i dalje zajebavati sa SWIFT-om.
U roku od 2-4 godine mozemo ocekivati vece pomake. Drzim 110.000 xrp i kupit cu jos oko 30.000. Drzat cu do oko 10$ te onda prodati sve.

Ako sam nesto naucio je to da cim vidim da je seledci bullrun zavrsen; uzimam 20% kapitala i otvaram sell pozicije. Na padovima se najbrze zaradi. Rast se moze cekati i 2,3 godine a kada pada onda pada brzo i dramaticno. Tu se lova uzima.
Dozer

#8224 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Naravno. I pod uslovom da si brz k'o infarkt . I da imas insiderske info, ili bar dobar nos :D
A zar ti nije najbolje vrijeme za kupovinu upravo sad? 0,28...
BMX1977

#8225 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Dozer wrote:Naravno. I pod uslovom da si brz k'o infarkt . I da imas insiderske info, ili bar dobar nos :D
A zar ti nije najbolje vrijeme za kupovinu upravo sad? 0,28...
Nije. Pratim Tonya Vaysa na youtube svaki dan. Njegove prognoze je da ce bitcoin udariti na 4800 i bouncirati. Znaci kada btc bude oko 5000 tada ja kupujem xrp. To je moja strategija. Kolko ce to biti ; da li ispod 20 centi ili ne, neznam. Ali tada kupujem.

Last edited by BMX1977 on 13/09/2018 15:07, edited 2 times in total.
Post Reply