husein_kapetan wrote:
Ne pricam bez razloga.. jer znam.. meni je bukvalno rb projektil pred nogama eksplodirao.. tokom rata.. dva metra sam u vis odskocio.. mislio sam bez nogu ostadoh.. od svega samo na par mjesta uniforma poderana.. i kolicina stiskovine za nevjerovati..
Mada se na prvu cini da masakr prave .. ovi HEATprojektili blizinski (osim ako te izravno ne pogodi) jedino ti ponos moze povrijediti..
Mada ne gledam ove snimke cesto predpostavljam da osim gomile prasine kumulativno dejstvo ovih projektila pravi veoma visoku temperaturu sasredjeno.. stoga i "bacanje u zrak" od dejstva toplotnog udara i eksplozije same..
Ipak.. moja misao naime predhodnog bijese da u ovim uslovima..efektivno napravise ogroman ucinak zaustavljajuci kompletan oklop SAA.. kako u ofanzivnom tako i defanzivnom dejstvu.. ali da ce ovo biti kljuc nekakva uspijeha.. ne vjerujem ..
Stoga i pasus kojim zeljeh podvuci beskorisnost ove investirane strategije koju ipak uredno prenosite.. valjda nadajuci se..
Zbog HEAT bojeve glave ako proleti par metara iza ili par metara ispred pogodi, vjerovatno bez nekih posljedica po vojnike.
Na otvorenom, bas savrseno moraju pjesadinci stajati da bi direktan pogodak prvog dosao glave i onih par koji stoje iza njega, koji se nalaze u pravcu usmjeravanja energije eksplozije. Nerijetko bas tako i stoje, pa ovi pokusaji i ne budu tako uzaludni, a ja se nadam da ce u buducnosti takvih da bude sve vise.
Ove snimke najvise prenosim jer su mi iako mozda ruzno zvuci, najzanimljiviji dio ovog rata. Koliko sam upratio, gotovo uvijek se ovim ATGMovima djeluje na neprijateljske vojnike, njihovog djelovanja su postedeni civili. Snimljen je svaki upotrebljeni TOW, najbolje dokumentovani dio ovog rata je upravo upotreba ovih sistema, a vala i prilicno jasno se vidi rezultat svakog od njih sto je jos jedna prednost.
Zbog toga, ne osjecam ni mrvicu griznje savjesti kad gledam i podijelim snimak na kojem covjek pod oruzjem dobije 5-6kg eksploziva u stomak.
Tanak sam takoder i na MLRS djelovanje SAA iako ni u kojem slucaju ne vrijedi ovo sto napisah za ATGM, al' sta mogu, nisam savrsen.