Miris nafte, miris znoja
Iz daljine zvuk motora
Iz daljine zvuk ...
Unca-unca Guča čerga nije naša muzika.piupiu wrote:Omma, Bregović je izveo našu muziku van Balkana. Nije je izveo ni Štulić, ni Djordjević, ni Milan Mladenović, ni Vlada Divljan...Ommadawn wrote:...
Goglao termin serious music i nasao na wiki da se moze tako reci za klasicnu muziku.Ommadawn wrote:Ieste, takoieJohn Cleese wrote:Ozbiljno?hAZNADAR wrote:Jedno od izuma bivse drzave je izraz "ozbiljna muzika". Ono, slusam ozbiljnu muziku. Eto biva postoji i neozbiljna.![]()
Dakle, "ozbiljna muzika" nije jedan (muski rod) od izuma bivse drzave, a tvoj komentar jeste jedna od stupidarija na koje covjek moze naici citajuci sto ne bi trebao citati.Art music (also called Western classical music, cultivated music, serious music, canonic music, or erudite music is music that implies advanced structural and theoretical considerations and a written musical tradition. The terms "serious" or "cultivated" are frequently used in relation to music in order to present a contrast with ordinary, everyday music (i.e. popular and folk music, also called "vernacular music"). After the 20th century, art music was divided into "serious music" and "light music".
https://en.wikipedia.org/wiki/Art_music
HardcoreMX wrote:i ovdje juznjacki temperamentConnaisseur Karlin wrote: od mene nasusali se muzike u autu, i ja kod njih, s obzirom da se druzim sa puno stranaca, treba samoabiti otovrenog ua i volje i slusati muziku drugihvole atmosferu i danasnjih balkanskih vjencanja, ali morma priznati Grci mi se posebno dopadaju
..a ja opet volim topiti led sa sjevera
..da, to je to sto velis..stimmung
O ukusima ne treba raspravljati. Brega je imao za goriva i prije tog albuma. Uradio je ono sto su radili bendovi po cijelom svijetu a to je koristili domaci folk. To su radili i Smak i Vatreni Poljubac, Teska Industrija, YU grupa,... a u svijetu Dilan, Eagles,..... koji su obilato koristili country,... a i blues koji je osnova mnogo pravaca i bendova nije nastao u baroknom dvorcu u Njemackoj 1700 i neke. Irski folk u mnogim pjesmama, a tek latino,... zamisli da je neko Santani pocijepao album.Ommadawn wrote:Poderao Dragan Kremer. A i jest vala bio taj album ni za kurac.hAZNADAR wrote:
Realno receno - i onda i sada je posao muzickog kriticara najveca besmislica. Ono - neko ce reci svoj sud i nazvati nesto kvalitetnijim ili manje. Pa razliciti kriticari u razlicitim novinama daju razlicite sudove.
A jedan na TV-u jednom pred Bregom podera omotnicu njegovog novog albuma![]()
Za ostalo si u pravu.
Da je Brega napravio konceptualni album sa Dugmetom, svako bi danas rekao “To mu je valjalo”. Al kurac, trebalo u Jaguara nasut goriva.
Eto imali smo i kod nas različite kritičare u različitim novinama pa se svi slažu u jednom a to je da je sarajevo centar pop i rock zbivanja samo mit.
Pa i Brena je rasturala po Jugi sa Slatkim Grehom i snimala spotove po svijetu.
U Južnom Vetru su svirali vrlo kvalitetni i školovani muzičari (Sava Bojić, Vladimir Furduj Furda, Mile Ilić Bas) a taj ansambl je punio hale i prodavao ploče.
Taj album koji je Kremer poderao je tipican primjer malogradjanstine.hAZNADAR wrote:O ukusima ne treba raspravljati. Brega je imao za goriva i prije tog albuma. Uradio je ono sto su radili bendovi po cijelom svijetu a to je koristili domaci folk. To su radili i Smak i Vatreni Poljubac, Teska Industrija, YU grupa,... a u svijetu Dilan, Eagles,..... koji su obilato koristili country,... a i blues koji je osnova mnogo pravaca i bendova nije nastao u baroknom dvorcu u Njemackoj 1700 i neke. Irski folk u mnogim pjesmama, a tek latino,... zamisli da je neko Santani pocijepao album.Ommadawn wrote:Poderao Dragan Kremer. A i jest vala bio taj album ni za kurac.hAZNADAR wrote:
Realno receno - i onda i sada je posao muzickog kriticara najveca besmislica. Ono - neko ce reci svoj sud i nazvati nesto kvalitetnijim ili manje. Pa razliciti kriticari u razlicitim novinama daju razlicite sudove.
A jedan na TV-u jednom pred Bregom podera omotnicu njegovog novog albuma![]()
Za ostalo si u pravu.
Da je Brega napravio konceptualni album sa Dugmetom, svako bi danas rekao “To mu je valjalo”. Al kurac, trebalo u Jaguara nasut goriva.
Eto imali smo i kod nas različite kritičare u različitim novinama pa se svi slažu u jednom a to je da je sarajevo centar pop i rock zbivanja samo mit.
Pa i Brena je rasturala po Jugi sa Slatkim Grehom i snimala spotove po svijetu.
U Južnom Vetru su svirali vrlo kvalitetni i školovani muzičari (Sava Bojić, Vladimir Furduj Furda, Mile Ilić Bas) a taj ansambl je punio hale i prodavao ploče.
Samo zbog primjesa folka je album nasao na kritike - a to je nista drugo no tipicna YU malogradjanstina.
I mozes li molim te detaljnije objasniti to da se svi kriticari slazu da je kvalitet sarajevske muzicke scene mit?
Ne vrijedi. Ne trudi se dzaba.ultima_palabra wrote:Unca-unca Guča čerga nije naša muzika.piupiu wrote:Omma, Bregović je izveo našu muziku van Balkana. Nije je izveo ni Štulić, ni Djordjević, ni Milan Mladenović, ni Vlada Divljan...Ommadawn wrote:...
hAZNADAR wrote:Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.![]()
A ja mislio spomenuti nekadasnje forsiranje patriotizma, domoljublja,... kroz pjesme i popularnu kulturu nekad.
Pa ako poredis sa danasnjim muzicarima su krema svjetske muzike_BataZiv_0809 wrote:Dobro hajmo u duhu teme napravit komparaciju sa danasnjim muzicarima koji cine estradnu scenu Sarajeva....
Ima li ih? Ako ih ima, koliko ih nije vec otrcalo u Beograd?
Pa u sustini sad se brise ta granica izmedju tzv zabavne i narodne.supercali wrote:Pa ako poredis sa danasnjim muzicarima su krema svjetske muzike
Jedino vrijedno spomena danas je dubioza letu stuke edo vise ne postoji onda ona sto pjeva sevdaline amra cini mi se i to je vrijedno pomena na prvu
Ovi danas se ni sa narodnjacima od prije rata haman ne mogu porediti a kamoli sa bendovima tipa dugme jabuka orkestar
Al je bila granica 80-ih_BataZiv_0809 wrote:Pa u sustini sad se brise ta granica izmedju tzv zabavne i narodne.supercali wrote:Pa ako poredis sa danasnjim muzicarima su krema svjetske muzike
Jedino vrijedno spomena danas je dubioza letu stuke edo vise ne postoji onda ona sto pjeva sevdaline amra cini mi se i to je vrijedno pomena na prvu
Ovi danas se ni sa narodnjacima od prije rata haman ne mogu porediti a kamoli sa bendovima tipa dugme jabuka orkestar
Ommadawn wrote:
Ne moze to skontati jednakost Bijelog Dugmeta i Juznog Vetra.
Sto drugarica Sabina rece na prošloj stranici, sve je stvar ukusa.Ommadawn wrote:Dugme nije ništa van okvira SFRJ napravilo. Bregović je to sam kasnije odradio kad je uz pomoć Kusturičinog filma Dom za vješanje skontao da može napraviti internacionalnu karijeru sa ciganskom muzikom i tad se Bijelo Dugme raspada. Do tada je malo ko u svijetu i čuo za Bijelo Dugme.Point. wrote:Gledao sam x broj muzickih dokumentaraca gdje svi od Vardara pa do Triglava hvale sarajevsku scenu tog doba.Ommadawn wrote: Koji muzičari?
Državi je odgovarao šećer za narod pa je i finansirala Dugme da snima u Londonu. Bolio Engleze kurac, kaplje lova taman da se i Kemal Malovčić pojavio.
Kasnije je Brena spotove po svijetu snimala. Kvalitet?
I ne tvrdim samo ja ovdje da su Partibrejkersi bolji bend.
Je li drzava finansirala i Jagode u Londonu?
Ima ljudi koji kazu da je dubioza bolji bend bila kad su se zvali Gluho Doba i kad su ih samo familija i najblizi prijatelji slusali, pa je li tako? Jeste malo sutra.
Prodane ploce, interesovanje, svirke pa i internacionalni uspijeh su razlog zasto je Dugme najmanje dva nivoa ispred Partibrejkersa npr.
Jagode su same otišle u London, nije ih nijedna diskografska kuća finansirala za to, svojim novcem dakle sve ali da su neki bum napravili - i nisu. Zato se Alen vratio u Jugu i prešao u Dugme.
Pa neko lansirao priču kako je Lipovača trebao svirati u Whitesnakeu. Da li je baš David Coverdale na pitanje o tome rekao “It’s only a good joke” ili neko drugi, nisam siguran.
Jesi li gledao dokumentarac o Točku? Pogledaj.
Jesi li čitao kritike Lukovića? Znaš onog novinara koji je za vrijeme rata u po Beograda jebavo Srbima mater što napadaju Hrvatsku i BiH? Eh taj je nekad bio muzički kritičar. Pročitaj i njegove kritike.
Jesi li ti doista bas toliko inteligentan, informiran i bez karaktera ili se, iz nekog bizarnog razloga, trudis da ostavis takav dojam?hAZNADAR wrote:Goglao termin serious music i nasao na wiki da se moze tako reci za klasicnu muziku.John Cleese wrote:Ozbiljno?hAZNADAR wrote:Jedno od izuma bivse drzave je izraz "ozbiljna muzika". Ono, slusam ozbiljnu muziku. Eto biva postoji i neozbiljna.![]()
Dakle, "ozbiljna muzika" nije jedan (muski rod) od izuma bivse drzave, a tvoj komentar jeste jedna od stupidarija na koje covjek moze naici citajuci sto ne bi trebao citati.Art music (also called Western classical music, cultivated music, serious music, canonic music, or erudite music is music that implies advanced structural and theoretical considerations and a written musical tradition. The terms "serious" or "cultivated" are frequently used in relation to music in order to present a contrast with ordinary, everyday music (i.e. popular and folk music, also called "vernacular music"). After the 20th century, art music was divided into "serious music" and "light music".
https://en.wikipedia.org/wiki/Art_music![]()
![]()
Gdje se to u svijetu igdje upotrebljava taj termin ozbiljna muzika osim u necijim privatnim interpretacijama?
Ono zvanicno, oficijelno kao sto je kod nas? I mozete li objasniti sta je to ustvari ozbiljna muzika,.... neki poseban zanr, neka posebna harmonija ili ritam,...?
Serious?
Najdraži ste mi vi, muzički i kulturološki čistunci.Ommadawn wrote:Ne vrijedi. Ne trudi se dzaba.ultima_palabra wrote: Unca-unca Guča čerga nije naša muzika.
Ne moze to skontati jednakost Bijelog Dugmeta i Juznog Vetra.
Point. wrote: Kao sto rekoh, gledao sam pun q dokumentaraca gdje vecinom muzicki bitni ljudi hvale sarajevsku poprock scenu, kao jednu zdravu i kvalitetnu scenu, i stvarno ne razumijem ovaj pokusaj da se sve iz Zagreba i Beograda glorificira kao vrh vrhova a eto nase kurcu ne valjda i milion nekih mana.
Auuu, sto si arogantan. Cim ne odgovaras na pitanja, vrijedjas i lovis tipkarske ili gramaticke greske - ne samo da dokazujes tvoje kocijaske manire - vec da ustvari sam pojma nemas.John Cleese wrote:Jesi li ti doista bas toliko inteligentan, informiran i bez karaktera ili se, iz nekog bizarnog razloga, trudis da ostavis takav dojam?hAZNADAR wrote:
Goglao termin serious music i nasao na wiki da se moze tako reci za klasicnu muziku.![]()
![]()
Gdje se to u svijetu igdje upotrebljava taj termin ozbiljna muzika osim u necijim privatnim interpretacijama?
Ono zvanicno, oficijelno kao sto je kod nas? I mozete li objasniti sta je to ustvari ozbiljna muzika,.... neki poseban zanr, neka posebna harmonija ili ritam,...?
Serious?
Covjece, ti ne poznajes maternji jezik dovoljno dobro ni da bi bio sposoban tacno odrediti makar banalne stvari kao sto je rod neke imenice, a htio bi tu tupiti o znacenju rijeci. Daj se saberi.
Pisi o stvarima koje znas - nisu bas svi tvoji komentari glupavi, ozbiljno kazem
Ja sam cuo, ali ponavljam samo cuo da se na muzickim akademijama u svijetu dugo godina spominje ili izucava jedan fenomen iz nasih krajeva a to je tkzv izvorno pjevanje u sekundi. Braca Babajic, braca Begic, Mara i derventske lole, zvuci Ozrena, kalesijski zvuci, istarska sekunda,... - nesto kao fenomen.dale cooper wrote:Ako ćemo realno najveće uspjehe vani su imali naši šansonjeri. Arsen Dedić je više puta nastupio u punio Olympiu u
Parizu, isto tako Tereza Kesovija i Dragan Stojnić. Ivo Robić je imao hitove na listama u Evropi i tako dalje.
Pa ako uzimas samo prostor bivse juge onda je sarajevska skola kako je zovu ako ne na samom vrhu onda dijeli prvo mjesto sa nekimuglavnomja wrote:Point. wrote: Kao sto rekoh, gledao sam pun q dokumentaraca gdje vecinom muzicki bitni ljudi hvale sarajevsku poprock scenu, kao jednu zdravu i kvalitetnu scenu, i stvarno ne razumijem ovaj pokusaj da se sve iz Zagreba i Beograda glorificira kao vrh vrhova a eto nase kurcu ne valjda i milion nekih mana.![]()
pogresna postavka teoreme
ne radi se o glorificiranju a i b
nego o antiglorificiranju c
"nase" je sirok pojam
Tacno, mada nije to bilo jedinstveno za Sarajevo... Split je bio isti takav, pa ni Zagreb ako mu oduzmes Azru i Haustor nije neka pljacka.dezurni_ucenik wrote:hAZNADAR wrote:Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.![]()
A ja mislio spomenuti nekadasnje forsiranje patriotizma, domoljublja,... kroz pjesme i popularnu kulturu nekad.
Bolje receno:
Kod nas nikad se nije forsirala alternativna scena koju su imale Rijeka, Beograd, Ljubljana, Zagreb pa i Skoplje. Pop rock hitovi, ljubi se istok i zapad, prsten i zlatni lanac, to se kod nas furalo. Je li sad to u pitanju bila neka averzija prema necemu drugacijem/stranom, sindrom "Seje sa Vratnika" vrlo moguce.
Ja ne govorim o sezonskim hitovima kao što su bili ovi od Rive ili Danijela Popovića. Govorim o kontinuiranom radu i respektuhAZNADAR wrote:Ja sam cuo, ali ponavljam samo cuo da se na muzickim akademijama u svijetu dugo godina spominje ili izucava jedan fenomen iz nasih krajeva a to je tkzv izvorno pjevanje u sekundi. Braca Babajic, braca Begic, Mara i derventske lole, zvuci Ozrena, kalesijski zvuci, istarska sekunda,... - nesto kao fenomen.dale cooper wrote:Ako ćemo realno najveće uspjehe vani su imali naši šansonjeri. Arsen Dedić je više puta nastupio u punio Olympiu u
Parizu, isto tako Tereza Kesovija i Dragan Stojnić. Ivo Robić je imao hitove na listama u Evropi i tako dalje.
Nisam provjeravao da li je to istina.
A sto se tice emitovanja nase muzike - interesantno je da se pobjednik Evrovizije Riva manje vrtila od Dzuli Danijela Popovica i Tajci.