Republika Turska

Post Reply
seln

#8201 Re: Republika Turska

Post by seln »

Krokodajl wrote:Ja od Turske nikad marke nisam dobio (možda i jesam da ne znam) i nikad nisam ništa ni očekivao nit išta očekujem.
Jesul nam Turci valjali il nisu meni nije toliko ni bitno ali ja ne mogu protiv sebe i svog srca, a u mom srcu je Turska i Turski narod veoma blizu.
To je OK - ali se ne moze koristiti kao argumentu u raspravi.
Ja ne podržavam Erdogana i njegovu politiku, ali protiv sebe i svog srca ne mogu, i ne želim.
A vjerujem da je i većina građana BiH povučena upravo ovime.
Iskreno se nadam da nije tako.
arzuhal

#8202 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

ibizza wrote:NAPETO U INDŽIRLIKU: Turska vojska blokirala američku bazu i isjekla joj struju

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/246492/napeto ... v1wLs.dpuf

Sta je sad ovo ? :shock:
Pa možda su išli za mrvicama hljeba i trag ih tu doveo, ne znam... :mrgreen:
MUNAFIK

#8203 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

It_is_a_Leclerc wrote:Zanimljiv izbor za prvi potez Erdoana.

Ako sam dobro razumio, on se nije odlučio da razriješi ili uhapsi strukture unutar vojske koje su osmislile, predvodile ili jednostavno propustile izvjestiti o pokušaju vojnog udara, već sudije.
Gulen ima najvecu mrezu u sudstvu... Gulenov pokret mnogo je ulagao u obrazovanje studenata koje je onda gurao u sudstvo... To je trajalo više desetljeća. Tako isto rade i u BiH, dok sam studirao bio sam u prilici da upoznam nase studente vrbovane u njihove redove preko stanova koji su im davali i hijerarhije koja tu postoji u našem Sarajevu. Oni se obrazuju da služe Gulenu i zapošljavaju se na razlicite pozicije sa istim ciljem.

Ako je tako u Sarajevo gdje djeluju 10-tak godina kako je u Turskoj gdje djeluju 30-tak...
Kikibombona

#8204 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Mislim da pretjerujete... ne vjerujem da je ovo smislio Erdo, bilo bi previse... i ne vjerujem da je sposoban za to...

Inace...

Turci traze od Amerike da izruce Gulena!

Turkish PM: Any country that stands by cleric Gulen will be at war with Turkey

http://www.reuters.com/article/us-turke ... ce=twitter

Parlament :-)

Image

Masovna hapsenja vojnika na istoku zemlje...

U Sirnaku uhapseno 490 izdajnika, koji su jos jucer, dok su masakrirali kurdski narod, bili heroji!

Image

U Dijarbakiru uhapseno preko 100 vojnika... sada im ne vrijede zasluge za unistavanje imovine i masakriranje kurdskog naroda!
Last edited by Kikibombona on 16/07/2016 15:48, edited 1 time in total.
bogoljub

#8205 Re: Republika Turska

Post by bogoljub »

15:27 Turske vlasti blokirale američku zračnu bazu Indžirlik i presjekle joj snabdjevanje strujom prenosi CNN.

U bazi se trenutno nalazi 1.500 američkih pripadnika američke avijacije koji sprovode operaciju protiv takozvane Islamske države.
A Erdogan je negdje odletio sa ''Ataturka'' niko ne zna gdje!
OVO JE VEĆ NEŠTO VEOMA OZBILJNO!!!
TURSKA vojska napušta kamp u Iraqu Bashekijje!
Zgoljo

#8206 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

L u c i f e r wrote:
Zgoljo wrote:
Devedesete su davno bile,mnoge stvari su se promijenile od tada.
Turska nije ista zemlja kao tada.Nada Bosnjaka u tursku zastitu od noza po meni nije nerealna.
onaj kome je dvije decenije davno

zaista je vrlo mlad, a samim tim i neiskusan i naivan

historia magistra vitae est
Davno,davno.Ogromna je razlika tadasnja i danasnja Turska.
Zato se i pjeni ovdje,uglavnom.
Mrljavi

#8207 Re: Republika Turska

Post by Mrljavi »

Odlican komentar na index.hr, vjerujem da zasluzuje da se podijeli i ovdje.
Ivan Zaric
Neuvjerljivo mi se cini da je uvijek sekularno orijentirana turska vojska odjednom postala provoditelj politike ekstremista i islamista koji zivi u SAD-u, kao sto tvrdi Erdogan, upravo suprotno.

Cini mi se da su vojska i vojno vodstvo bili uvjereni da sekularni dio Turaka, kao sto je bilo desetljecima dosada, predstavlja vecinu, te da ce ih nedvojbeno i aktivno podrzati, a udar na drzavno vodstvo vidjeti kao ponovno oslobodenje Republike.
Kada su tokom akcije uvidjeli da tomu nije tako, kada se pokazalo da iako Erdogan gotovo sigurno nateze izborne rezultate islamisti zaista u 2016. godini predstavljaju ogroman dio turskog naroda, vjerojatno cca 70%, koji je u tolikoj mjeri uz islamistu Erdogana i njegovo videnje Turske da su bili spremni izaci na ulice goloruki i boriti se protiv vojske, shvatili su da nema smisla ici protiv naroda, nema smisla prisilno im nametati sekularizam kojeg oni ne zele, shvatili su da je njihova nekada voljena Republika - mrtva, te se predali. Tuzno, ali islamisti su pobijedili.
Sto ce biti kada se fronta eventualno premjesti u Europu, a hoce. Svedska ce vjerojatno biti prva zrtva, ali neka, tako i treba, priroda ne prasta, evolucija and all that shit. Kada sebe i svoje mrzis toliko da ne znas razgraniciti multikulturalnost od etnickog i kulturoloskog gazenja svojega naroda zasluzujes sto god da te dopadne.
arzuhal

#8208 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

japin_mutapi wrote:pučisti kao da su pokušali na blef ovo uraditi
slaba organizacija, tanko skroz
Već sam u nekom postu pomenuo da bi ovakav puč, s ovoliko izvedene vojske i ovako organizovan, glat prošao prije nekih 30-40 godina kada narod nije smio zucnut, kada bi zauzimanjem samo državne tv i radija poklopio čitav informativni prostor i kada niko osim tebe ne bi znao koliko je vojske na ulici.

Danas, kada pored javnog servisa imaš tisuću privatnih medija, u doba interneta, društvenih mreža, smartfona, kada je narodu dosta pučeva i vojnog silovanja, uz činjenicu da je AKP podobro razvalila onu staru strukturu vojske, u državi od nekih 70 miliona.

Zeznuli se, radili po zastarjelim scenarijima, to im se obilo..
Kikibombona

#8209 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote:
U Sirnaku uhapseno 490 izdajnika, koji su jos jucer, dok su masakrirali kurdski narod, bili heroji!

Image

U Dijarbakiru uhapseno preko 100 vojnika... sada im ne vrijede zasluge za unistavanje imovine i masakriranje kurdskog naroda!
Jadnici, dali su sve od sebe, srusili su kurdski grad Sirnak, a sada ih hapsi drzava za koju su sve ovo uradili!

Sirnak

Image
Image
General War

#8210 Re: Republika Turska

Post by General War »

bogoljub wrote:15:27 Turske vlasti blokirale američku zračnu bazu Indžirlik i presjekle joj snabdjevanje strujom prenosi CNN.

U bazi se trenutno nalazi 1.500 američkih pripadnika američke avijacije koji sprovode operaciju protiv takozvane Islamske države.
Kad su ovakve stvari u pitanju, vojna baza je vec od jucer pod "Lock down", Baza je tursko-americka...mogu samo isjec struju turskoj vojsci u toj bazi, jer ameri imaju sopstveno napajanje opreme osim piste i djelova gdje se zajednicki koriste.
zigson

#8211 Re: Republika Turska

Post by zigson »

Mrljavi wrote:Odlican komentar na index.hr, vjerujem da zasluzuje da se podijeli i ovdje.
Ivan Zaric
Neuvjerljivo mi se cini da je uvijek sekularno orijentirana turska vojska odjednom postala provoditelj politike ekstremista i islamista koji zivi u SAD-u, kao sto tvrdi Erdogan, upravo suprotno.

Cini mi se da su vojska i vojno vodstvo bili uvjereni da sekularni dio Turaka, kao sto je bilo desetljecima dosada, predstavlja vecinu, te da ce ih nedvojbeno i aktivno podrzati, a udar na drzavno vodstvo vidjeti kao ponovno oslobodenje Republike.
Kada su tokom akcije uvidjeli da tomu nije tako, kada se pokazalo da iako Erdogan gotovo sigurno nateze izborne rezultate islamisti zaista u 2016. godini predstavljaju ogroman dio turskog naroda, vjerojatno cca 70%, koji je u tolikoj mjeri uz islamistu Erdogana i njegovo videnje Turske da su bili spremni izaci na ulice goloruki i boriti se protiv vojske, shvatili su da nema smisla ici protiv naroda, nema smisla prisilno im nametati sekularizam kojeg oni ne zele, shvatili su da je njihova nekada voljena Republika - mrtva, te se predali. Tuzno, ali islamisti su pobijedili.
Sto ce biti kada se fronta eventualno premjesti u Europu, a hoce. Svedska ce vjerojatno biti prva zrtva, ali neka, tako i treba, priroda ne prasta, evolucija and all that shit. Kada sebe i svoje mrzis toliko da ne znas razgraniciti multikulturalnost od etnickog i kulturoloskog gazenja svojega naroda zasluzujes sto god da te dopadne.
nije zasluzio..
Drvosjeca iz Dejcica

#8212 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Mrljavi wrote:Odlican komentar na index.hr, vjerujem da zasluzuje da se podijeli i ovdje.
Ivan Zaric

Heh, sve puca od objektivnosti samo da Ivan još toliko ne mrzi muslimane...avaj. :oops:
haos1

#8213 Re: Republika Turska

Post by haos1 »

Ode Turska u 100 pm.

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
prof.

#8214 Re: Republika Turska

Post by prof. »

TLR wrote:
gospodja profiterka wrote: Kakva god da je, Turska je demokratska država. Narod izađe na izbore, glasa i dobije vlast kakvu je i birao. Ideja da vojska može biti čuvar demokratije i sekularizma (ili bilo kojeg drugog poretka) je paradoksalna i neodrživa i vrijeme je da se toj ludosti stane u kraj.
Narod je izašao na izbore i u nacističkoj Njemačkoj, narod je izabrao vlast koja je pobila 8000 Bošnjaka u par dana, narod uništava planetu po kojoj hoda dok lovi nevidljive Pokemone u zraku. Nije taj narod postao sam od sebe - takvim su ga napravili, a zna se ko je u tom učestvovao, kada i gdje.

Nije rješenje vojska niti puč, ali ni ovdašnji narod(i). Narodi (ljudi) se moraju mijenjati na bolje, tako što će vidjeti najgore ili ćemo ostati zapamćeni kao životinjska vrsta nesposobna za opstanak u Univerzumu i koja se usprkos svim blagodetima pokazala nezavidnu sposobnost da se samouništi.
naravno da narod nije savršen, svi smo mi svjesni toga ali evo šta ti predlažeš? da ja i ti sjednemo i odlučimo umjesto turaka?! da par generala sjednu uz kafu i odlučuju u ime 70 miliona ljudi? ipak je poštenije da narod sam odluči jer na kraju krajeva taj isti narod će trpiti posljedice svojih odluka a ne ja i ti
Last edited by prof. on 16/07/2016 16:02, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#8215 Re: Republika Turska

General War wrote:
bogoljub wrote:15:27 Turske vlasti blokirale američku zračnu bazu Indžirlik i presjekle joj snabdjevanje strujom prenosi CNN.

Kad su ovakve stvari u pitanju, vojna baza je vec od jucer pod "Lock down", Baza je tursko-americka...mogu samo isjec struju turskoj vojsci u toj bazi, jer ameri imaju sopstveno napajanje opreme osim piste i djelova gdje se zajednicki koriste.
Vjerovatno su u toj bazi neki dijelovi jedinica turske vojske koje su podržavali pobunjenike pa sada kada su ovi uspostavili ponovo kontrolu žele da se riješe i ovih. Mislim da ovo nije protiv američke vojske.
zrakomlat

#8216 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

arzuhal wrote:
Janjicar wrote:12:40 - Otet šef turske mornarice, nekoliko članova organizacije državnog udara zatražilo azil u Grčkoj.
'ta će Grčka, niđe veze, nek traže u Americi :mrgreen:
Sad će ih grci samo prevesti do makedonske granice ko sirijce, hajte pješke dalje, ne moremo ni sebe izdrzavati :D
L u c i f e r

#8217 Re: Republika Turska

Post by L u c i f e r »

Zgoljo wrote:
L u c i f e r wrote:
Zgoljo wrote:
Devedesete su davno bile,mnoge stvari su se promijenile od tada.
Turska nije ista zemlja kao tada.Nada Bosnjaka u tursku zastitu od noza po meni nije nerealna.
onaj kome je dvije decenije davno

zaista je vrlo mlad, a samim tim i neiskusan i naivan

historia magistra vitae est
Davno,davno.Ogromna je razlika tadasnja i danasnja Turska.
Zato se i pjeni ovdje,uglavnom.
ponavljanje riječi nije argument

dvije decenije su treptaj oka u životu jednog čovjeka, a kamoli u kontekstu istorije

što se mene tiče, nit imam potrebe da pjenim nit me naš bivši okupator zanima, nit sam od njega očekivao pomoć, nit nam je pružio pomoć

ko voli da svršava na tuđe zemlje i političare, nek izvoli, njegovo pravo

ja imam samo jednu zemlju i jednu uzdanicu odbrane :bih:
Last edited by L u c i f e r on 16/07/2016 15:58, edited 1 time in total.
Krokodajl

#8218 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Šta je sa Turskim vojnicima u misijama BiH, jesu i oni sumnjivi ?
Samo mi treba da počnu gazit raju po Baščaršiji ??
Drvosjeca iz Dejcica

#8219 Re: Republika Turska

prof. wrote:
TLR wrote:
gospodja profiterka wrote: Kakva god da je, Turska je demokratska država. Narod izađe na izbore, glasa i dobije vlast kakvu je i birao. Ideja da vojska može biti čuvar demokratije i sekularizma (ili bilo kojeg drugog poretka) je paradoksalna i neodrživa i vrijeme je da se toj ludosti stane u kraj.
Narod je izašao na izbore i u nacističkoj Njemačkoj, narod je izabrao vlast koja je pobila 8000 Bošnjaka u par dana, narod uništava planetu po kojoj hoda dok lovi nevidljive Pokemone u zraku. Nije taj narod postao sam od sebe - takvim su ga napravili, a zna se ko je u tom učestvovao, kada i gdje.

Nije rješenje vojska niti puč, ali ni ovdašnji narod(i). Narodi (ljudi) se moraju mijenjati na bolje, tako što će vidjeti najgore ili ćemo ostati zapamćeni kao životinjska vrsta nesposobna za opstanak u Univerzumu i koja se usprkos svim blagodetima pokazala nezavidnu sposobnost da se samouništi.
naravno da narod nije savršen, svi smo mi svjesni toga ali evo šta ti predlažeš? da ja i ti sjednemo i odlučimo umjesto turaka?! da par generala sjednu uz kafu i dolučuju u ime 70 miliona ljudi? ipak je poštenije da narod sam doluči jer na kraju krajeva taj siti narod će trpiti posljedice svojih odluka a ne ja i ti
A da pitaš te iste o referendumu u RS-u svi bi u glas rekli da narod ima pravo demokratski da se izjasni...ali kada se radi o Turskoj onda 80 miliona Turaka nema to isto pravo već je bolje da vojna hunta vodi zemlju te da voditeljica sa uperenim pištoljem u glavu čita vijesti. Dobro došli u model demokratije po mjeri Radovana Karadžića. :oops:
L u c i f e r wrote: ko voli da svršava na tuđe zemlje i političare, nek izvoli, njegovo pravo

ja imam samo jednu zemlju i jednu uzdanicu odbrane :bih:
:thumbup:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 16/07/2016 15:59, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8220 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

Saf ce se veseliti forumasi koji od Turske prizeljkuju novu Siriju. Zali Boze onako lijepe zemlje.......ocito smeta da postoje muslimani koji ekonomski cvjetaju i ne klece pred birokratima MMF—a.
mousstapha

#8221 Re: Republika Turska

Post by mousstapha »

Osim što se još uvijek ne zna odakle je pokrenut ovaj haos, čini se da se još uvijek ne zna da li je završen. Valjda ovo sranje sa američkom bazom ne poprimi šire razmjere.
seln

#8222 Re: Republika Turska

Post by seln »

Evo, vec sljedeci idolopoklonik puci usne da cjeliva sultanovu zadnjicu:
Mustafa Cerić: Erdogan je kahriman, savršen u nesavršenom svijetu
MUNAFIK

#8223 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

A šta znaci ovo ISLAMISTI što pišu? Jel to ISLAMISTA neki pridjev za LOŠE ili za dobro ili može biti i jedno i drugo?

Po ćemu je AKP islamisticka i jel to loše ili dobro?
dale cooper

#8224 Re: Republika Turska

Post by dale cooper »

Neće valjati ako Turska vojska počini bilo kakav akt agresije na Američku bazu i vojnike.
Zna se kako Ameri reaguju na ovakve stvari.
It_is_a_Leclerc

#8225 Re: Republika Turska

Post by It_is_a_Leclerc »

KatarinaKosaca wrote:

Saf ce se veseliti forumasi koji od Turske prizeljkuju novu Siriju. Zali Boze onako lijepe zemlje.......ocito smeta da postoje muslimani koji ekonomski cvjetaju i ne klece pred birokratima MMF—a.
Ali kleče pred SAD-om i Izraelom.

;-)
Post Reply