Gibraltar10 wrote: ↑29/12/2025 15:32Pa to sto si nabrojao se proizvodila municija vecinom.DebelinJoe wrote: ↑29/12/2025 15:15Imaš negdje snimak obilježavanja godišnjice Prvog korusa, TVSA je to prenosila u septembru. Kaže jedan od komandanata da je na prilikom oslobađanja Trnova u ljeto 1992. od neprijetelja zarobljene 22, slovima dvadeset i dvije haubice. Prijatelju, da su zarobljene 22 mješalice za beton to bi bilo puno.Gibraltar10 wrote: ↑29/12/2025 14:54
Okruzeni sa svih strana 4 godine,protiv neprijatelja koji ima vise artiljerije nego sto su oni imali mitraljeza.
I u takvim okolnostima 4 godine Sarajevo nije palo.
Ako je to "uzasno nesposoban komandni kadar" sta je onda sposoban komandni kadar? Mozda Napoleon.
Ko radi taj i grijesi gresaka uvijek ima, "U ovoj akciji se moglo ovo u onoj ono" ,ali nista to nebi moglo promjeniti siru sliku.
Nije bilo uslova za nista vise nego ocajnicku odbranu.
Gdje su te 22 haubice završile?
Nismo mi bili baš tako bespomoćni i jadni i očajnički kako se pripovjeda? Igman u Konjicu je cijeii rat proizvodio municiju, radio je dio Pretisa koji je dislociran iz Vogošće, Vaso Miskin Crni radio, u srednjoj Bosni Kovina Viskoko, BNT, Željezara u Zenici, VTZ Travnik, Binas...
Nismo mi baš bili goloruki...
Nisi mi nabrojao fabrike za proizvodnju tenkova.
Kalasnjikovi i granate su dovoljni jedino za ocajnicku odbranu ,nista vise.
Na internetu sam nasao ove cifre za srpsku snagu oko sarajeva, neki portali kazu 250 tenkova i 1000 topova ali nije ni bitno poenta je ista sve najbolje sto JNA moze ponuditi je bilo u Bosni.
"U tom periodu Sarajevo je agresoru bilo kao na dlanu, jer je u obruču, dugom 62 kilometra, na okolnim brdima bilo je razmješteno 1.600 topova i minobacača, 100 tenkova, 180 oklopnih transportera, više od 500 protivavionskih mitraljeza i protivavionskih topova i još 150 oruđa većih kalibara".
Evo jedne fabrike koja je mogla proizvesti tenk.
https://ttuenergetik.ba/