Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
asurbanipal

#8201 Re: Ateizam

Post by asurbanipal »

kerima1 wrote:
Dozer wrote:Sta kaze Davor...
Osobno sam se upoznao s Isusom Kristom, premda sam, da bi do toga došlo, najprije prošao kroz sve religije svijeta!
:lol: :lol:
:lol:

:lol: :lol: :lol:

aurora313

#8202 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Osobno sam se upoznao s Isusom Kristom, premda sam, da bi do toga došlo, najprije prošao kroz sve religije svijeta!
A tek ovo! :-D
Ludzak

#8203 Re: Ateizam

Post by Ludzak »

yEBO te. Tačno kad gledam ove klipove sa majnumima vidim da evolucija i nije toliko neistinita kao što se govori.
JVC

#8204 Re: Ateizam

Post by JVC »

asurbanipal wrote:

Ako cemo vec o muzici originalna verzija je mnogo bolja
patriot_1

#8205 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

Što je tu smješno?
Čovjek kopkao po svim religijama da spozna istinu i na kraju došao do Krista!
SamoVasGledam

#8206 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

patriot_1 wrote: >Kakve veze to ima što Marko ne piše o Isusovom rođenju?Misliš da to negira njegovo postojanje?On počinje sa Isusovim krštenjem jer je smatrao da je to važnije!Isus kakav je opisam u Evanđeljima pa i Markovom zaslužuje duboko poštovanje i od onih koji ne vjeruju,mogao si poput Pilata reć:"Ja na njemu ne nalazim krivnje!"Ja nemam što drugo misliti o Isusu nego ono što o Njemu pišu oni koji su ga poznavali,bilo osobno bilo da su čuli od onih koji su ga poznavali,kao npr Marko od Petra ili Luka od nekog drugog Apostola.
Ne. Mislim da je Isus bio kopile, a Marija k***a, pa de je zbog toga Marka bilo sramota da piše bilo šta o Isusovom rođenju i detinjstvu. Iz istog razloga su Matej i Luka izmislili devičansko rođenje kako bi oprali greh sa Marije i njenog sina.

Nadam se da si svestan da ni Marko, ni Luka, a ni Matej, ni Jovan nisu napisali ta Jevanđelja, niti iko ko je poznavao Isusa. Čak mislim da ta jevanđelja uopšte nisu ni dela njegovih savremenika.
shbc

#8207 Re: Ateizam

Post by shbc »

patriot_1 wrote:
Što je tu smješno?
Čovjek kopkao po svim religijama da spozna istinu i na kraju došao do Krista!
Kao prvo, smijesno je sto ga je osobno upoznao. A drugo, da je prolazio kroz sve religije svijeta i dan danas bi kopkao.
JVC

#8208 Re: Ateizam

Post by JVC »

SamoVasGledam wrote:
Ne. Mislim da je Isus bio kopile, a Marija k***a, pa de je zbog toga Marka bilo sramota da piše bilo šta o Isusovom rođenju i detinjstvu. Iz istog razloga su Matej i Luka izmislili devičansko rođenje kako bi oprali greh sa Marije i njenog sina.

Nadam se da si svestan da ni Marko, ni Luka, a ni Matej, ni Jovan nisu napisali ta Jevanđelja, niti iko ko je poznavao Isusa. Čak mislim da ta jevanđelja uopšte nisu ni dela njegovih savremenika.[
Da li ti to onako od sebe pricas ili imas dokaz za to? Hajde molim te budi tako fin pa napisi odakle izvlacis te informacije?
Volio bih da imam zdravu raspravu ako je ikako moguce, pa cak i sa osobom koja gura cigare u nos. Jedno je nesto misliti, a drugo je nesto znati i to znanje ako nista drugo potkrepiti cinjenicama. Barem tako kazu ateisti ako se ne varam :thumbup:
triconja

#8209 Re: Ateizam

Post by triconja »

JVC wrote:
SamoVasGledam wrote:

Nadam se da si svestan da ni Marko, ni Luka, a ni Matej, ni Jovan nisu napisali ta Jevanđelja, niti iko ko je poznavao Isusa. Čak mislim da ta jevanđelja uopšte nisu ni dela njegovih savremenika.[
Da li ti to onako od sebe pricas ili imas dokaz za to? Hajde molim te budi tako fin pa napisi odakle izvlacis te informacije?
Volio bih da imam zdravu raspravu ako je ikako moguce, pa cak i sa osobom koja gura cigare u nos. Jedno je nesto misliti, a drugo je nesto znati i to znanje ako nista drugo potkrepiti cinjenicama. Barem tako kazu ateisti ako se ne varam :thumbup:
Isus ili kako god da ga zoves vise nije bitno jel covjek postojo ili nije, sad je vise kao neki uzor kakvi bi svi ljudi trebali biti. Kad procitas sta je sve radio i kako je radio, u tebi probudi neku milinu. To ne bi trebalo napadati nimalo, nije bitno jesi li religiozan ili ne ali to nije uredu.
Edouard

#8210 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Towelie wrote:Imao je i pdf svoj share u toj promeni, nema sta. Bilo je ovde kvalitetnih ljudi koji su ostavljali znake. Moje je bilo da ih procitam i da se pokrenu procesi. :-D

Nemam sta da vam posebno objasnim, nit sam vernik, nit ateist, nego taman. :-D I mogu vam kazat da ste mi onako dragi iz oba tabora, ako ste iskreni i ako se znate dobro zezat.
...nit sam vernik,..
Šta se to brate dogodi s tobom da dodavde dođe? Ovo nikakve veze nema s dobrom zezancijom, s iskrenošću vjerujem. Ali eto svašta se dešava.
Pa ti si onomad pred godinu, dvije, svojim upisima rasturao onu ekipu sa NIN-om, a kojoj ovi današnji nisu ni do koljena. Samog si NIN-a "izluđivo", ali opet sve na miran i kulturan način. I koliko se sjećam, čini mi se da se tada ovaj upravo u komunikaciji s tobom toliko pogubio, vrijeđao, da su ga s pravom morali maknuti s mjesta moderatora, a ti si ga i tada branio i pokazivo razumijevanje.
Evo neki te ovdje već pribrajaju svojoj strani, ateizam palanke tako funkcionira. Inače njihovi komentari mogu čovjeka samo više učvrstiti u vjeri, i sve religije mogu mirno i bezbrižno snivati pored protivnika poput ovih ovdje na temi, jer za religije su najpogubniji oni iz njihovih vlastitih redova; nedosljedni, licemjerni članovi.
Lopov-eliminator

#8211 Re: Ateizam

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote:
Towelie wrote:Imao je i pdf svoj share u toj promeni, nema sta. Bilo je ovde kvalitetnih ljudi koji su ostavljali znake. Moje je bilo da ih procitam i da se pokrenu procesi. :-D

Nemam sta da vam posebno objasnim, nit sam vernik, nit ateist, nego taman. :-D I mogu vam kazat da ste mi onako dragi iz oba tabora, ako ste iskreni i ako se znate dobro zezat.
...nit sam vernik,..
Šta se to brate dogodi s tobom da dodavde dođe? Ovo nikakve veze nema s dobrom zezancijom, s iskrenošću vjerujem. Ali eto svašta se dešava.
Pa ti si onomad pred godinu, dvije, svojim upisima rasturao onu ekipu sa NIN-om, a kojoj ovi današnji nisu ni do koljena. Samog si NIN-a "izluđivo", ali opet sve na miran i kulturan način. I koliko se sjećam, čini mi se da se tada ovaj upravo u komunikaciji s tobom toliko pogubio, vrijeđao, da su ga s pravom morali maknuti s mjesta moderatora, a ti si ga i tada branio i pokazivo razumijevanje.
Evo neki te ovdje već pribrajaju svojoj strani, ateizam palanke tako funkcionira. Inače njihovi komentari mogu čovjeka samo više učvrstiti u vjeri, i sve religije mogu mirno i bezbrižno snivati pored protivnika poput ovih ovdje na temi, jer za religije su najpogubniji oni iz njihovih vlastitih redova; nedosljedni, licemjerni članovi.
Dogodilo se to da se, za razliku od tebe, nije prepustio niskim porivima iskonske mržnje.
Laertes

#8212 Re: Ateizam

Post by Laertes »

triconja wrote:
JVC wrote:
SamoVasGledam wrote:

Isus ili kako god da ga zoves vise nije bitno jel covjek postojo ili nije, sad je vise kao neki uzor kakvi bi svi ljudi trebali biti. Kad procitas sta je sve radio i kako je radio, u tebi probudi neku milinu. To ne bi trebalo napadati nimalo, nije bitno jesi li religiozan ili ne ali to nije uredu.
Ma ja bih volio i da mi je djed bio kao Djed Mraz, milina jedna, 'nako rumen i donosi poklone... Al', jebiga, ne postoji...
triconja

#8213 Re: Ateizam

Post by triconja »

Laertes wrote: Ma ja bih volio i da mi je djed bio kao Djed Mraz, milina jedna, 'nako rumen i donosi poklone... Al', jebiga, ne postoji...
Ma hajde, svaka religija je toliko prenapuhala svaki aspekt da covjek ima osjecaj da cita Hans Kristijana citajuci te knjige. Znaci nesto negdje postoji a nesto ne :lol: . Citam da su stari Iliri vjerovali u vise bogova, sta mislis da li su i oni imali te neke religiozne price i zapise ko sto i mi danas imamo?

Nije bitno postoji li ili ne, bitno je da je dobra stvar. Djed mraz je dobra stvar jer govori kao eto neki lola daje poklone sirotinji. I znaci treba se posrati po djeda mrazu jer eto ti ne vjerujes da postoji?
Edouard

#8214 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Edouard wrote:

...nit sam vernik,..
Dogodilo se to da se, za razliku od tebe, nije prepustio niskim porivima iskonske mržnje.
Gle, pa i ti bi se mogo ubrojiti u literalce sa stilom.
SamoVasGledam

#8215 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

Ja ne verujem u vaše lažne i izmišljene bogove. Postoji samo jedan pravi BOG, Bog nad bogovima, a ime mu je Chin-Chin.
SamoVasGledam

#8216 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

JVC wrote:
SamoVasGledam wrote:

Vi prvi valjda morate da dokažete da su ih oni zaista napsali, jer vi ste prvi izneli tvrdnju. Kako objašnjavaš to što su i Matej i Jovan lično poznavali Isusa, a opet svedočenja toliko razlikuju da se stvara utisak da govore o dve potpuno različite osobe?
triconja

#8217 Re: Ateizam

Post by triconja »

SamoVasGledam wrote:Ja ne verujem u vaše lažne i izmišljene bogove. Postoji samo jedan pravi BOG, Bog nad bogovima, a ime mu je Chin-Chin.
Da nisi azijat slucajno. Haj drago mi je da i takve ljude upoznam. :lol: :thumbup:
Laertes

#8218 Re: Ateizam

Post by Laertes »

triconja wrote:
Laertes wrote: Ma ja bih volio i da mi je djed bio kao Djed Mraz, milina jedna, 'nako rumen i donosi poklone... Al', jebiga, ne postoji...
Ma hajde, svaka religija je toliko prenapuhala svaki aspekt da covjek ima osjecaj da cita Hans Kristijana citajuci te knjige. Znaci nesto negdje postoji a nesto ne :lol: . Citam da su stari Iliri vjerovali u vise bogova, sta mislis da li su i oni imali te neke religiozne price i zapise ko sto i mi danas imamo?

Nije bitno postoji li ili ne, bitno je da je dobra stvar. Djed mraz je dobra stvar jer govori kao eto neki lola daje poklone sirotinji. I znaci treba se posrati po djeda mrazu jer eto ti ne vjerujes da postoji?
Ma ne treba se posrati, super je to, dječica se obraduju i to, ali meni je Djed Mraz, JC i Muha isti nivo logike.
SamoVasGledam

#8219 Re: Ateizam

Post by SamoVasGledam »

triconja wrote:
SamoVasGledam wrote:Ja ne verujem u vaše lažne i izmišljene bogove. Postoji samo jedan pravi BOG, Bog nad bogovima, a ime mu je Chin-Chin.
Da nisi azijat slucajno. Haj drago mi je da i takve ljude upoznam. :lol: :thumbup:

Chin-Chin prevazilazi kontinentalne, rasne i nacionalne razlike. U njega smo svi isti.
triconja

#8220 Re: Ateizam

Post by triconja »

Laertes wrote:
triconja wrote:

Ma ne treba se posrati, super je to, dječica se obraduju i to, ali meni je Djed Mraz, JC i Muha isti nivo logike.
To i jeste za djecu, neces djeci pricati price kako je neki viking ubijao i silovao u pljackama Engleske.
patriot_1

#8221 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam wrote:
patriot_1 wrote: >Kakve veze to ima što Marko ne piše o Isusovom rođenju?Misliš da to negira njegovo postojanje?On počinje sa Isusovim krštenjem jer je smatrao da je to važnije!Isus kakav je opisam u Evanđeljima pa i Markovom zaslužuje duboko poštovanje i od onih koji ne vjeruju,mogao si poput Pilata reć:"Ja na njemu ne nalazim krivnje!"Ja nemam što drugo misliti o Isusu nego ono što o Njemu pišu oni koji su ga poznavali,bilo osobno bilo da su čuli od onih koji su ga poznavali,kao npr Marko od Petra ili Luka od nekog drugog Apostola.

Nadam se da si svestan da ni Marko, ni Luka, a ni Matej, ni Jovan nisu napisali ta Jevanđelja, niti iko ko je poznavao Isusa. Čak mislim da ta jevanđelja uopšte nisu ni dela njegovih savremenika.
Misliš ti misliš,a nemaš pojma o čemu pišeš!Zbog čega su bila potrebna četiri teksta o istim događajima? Svjedočanstvo je vjerodostojnije ako postoje različiti svjedoci, koji se slažu u bitnome. Ova četiri Evanđelja su svjedoci vjere u Isusa, na četiri različita geografska područja i četiri različita kulturalna kruga: Palestina, Mala Azija, Grčka i Italija.

Nastala su u vrlo kratkom vremenu: od šezdesetih do osamdesetih godina, i nepobitno se slažu u svemu bitnom. Stoga, možemo govoriti da su to četiri lica istog Evanđelja.
U nastanku evanđelja važno je razlikovati tri faze:
1.Isusov javni život (događaji za koje su tada još postojali očevici)
2.Vrijeme propovijedanja (ne mijenjaju se činjenice, nego stil prikazivanja)
3.Vrijeme pisanja kanonskih Evanđelja ◾Matejevo evanđelje - prednji dio Sirije; semitski mentalitet; dominantni arapski jezik.
◾Ivanovo evanđelje - prednja Mala Azija; helenistička kultura (kultura koju su preuzeli drugi narodi od Grka, po grčkom uzoru).
◾Lukino evanđelje - područje Ahaje (autohtoni Grci).
◾Markovo evanđelje – Italija; zapadnjačko razmišljanje; dominantan latinski jezik.

Evanđelja imaju svoju povijesnu „težinu“. Ona nisu u svemu točan opis kako su se događaji odvijali, ali opisuju kako su kršćani doživljavali Isusa, kakvu su vjeru imali u Isusa. Zato se uvijek vraćamo na izvore – Bibliji – na spise koji su mjerodavni. Crkva nam jamči da ćemo u njima naći ispravnu vjeru u Isusa. Od drugotne važnosti su nesuglasice oko nekih pojedinosti u kronologiji i točnog vremenskog trajanja pojedinih događaja iz Isusovog života.

Evanđelja prikazuju što je Isus značio za te ljude, i što bi i nama trebao značiti. Donose nam pouku i poruku za nasljedovanje. U Svetom pismu nije sadržana znanstvena istina, nego istina radi našeg spasenja (usp. „Dei verbum“, Dogmatska konstitucija o božanskoj objavi).

Istina koju sadrže Evanđelja jest mudrosna istina, utemeljena u povijesti.

Sažetak izlaganja o. Darija Tokića, OCD, održanog 28. lipnja 2014.
patriot_1

#8222 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

="shbc"

Kao prvo, smijesno je sto ga je osobno upoznao. A drugo, da je prolazio kroz sve religije svijeta i dan danas bi kopkao.
A koliko ima religija koje su bitne?Ne više od 6-7.neće valjda kopati po religiji koja ima 2 000 članova.U svijetu!
Drugo,Isus je živ i lako ga je upoznati!
patriot_1

#8223 Re: Ateizam

Post by patriot_1 »

SamoVasGledam"

Vi prvi valjda morate da dokažete da su ih oni zaista napsali, jer vi ste prvi izneli tvrdnju. Kako objašnjavaš to što su i Matej i Jovan lično poznavali Isusa, a opet svedočenja toliko razlikuju da se stvara utisak da govore o dve potpuno različite osobe?
Što bi mi tebi trebali dokazivati?Bit će ti sve jasno jednog dana kad shvatiš da si promašen slučaj!ad dođe Isus u pratnji svojih anđela i upre prst u tebe:"Miči ovog od mene u pakao koji je pripravljan đavlu i njegovim anđelima!"
-Riječ kanon možemo prevesti kao standard ili norma, kad riječ primjenjujemo prema Biblijskim spisima onda taj izraz označava listu knjiga koje se smatra autentičnim i nadahnutim Duhom Svetiminfo a od kojih se sastoji Stariinfo i Novi zavjetinfo.

Prvi kršćani nisu imali kanon, prvenstveno su se služili usmenom predajom apostola ili prvih učenika. No relativno brzo, s porastom pisanih dokumenata, ukazala se potreba za određivanjem kanona tj. liste spisa koji se može smatrati autentičnim i vjerodostojnim.

Što se tiče evanđelja, kršćani prihvaćaju četiri evanđelja (Matej, Marko, Luka i Ivan) kao vjerodostojna i nadahnuta teksta koja svjedoče o Isusu i njegovom poslanju i učenju.

Na ta četiri spisa temelji se cijelo kršćanstvo i samo u njima možemo "pronaći" istinitog Isusa Krista.

Iz tekstova ranih kršćanskih pisaca možemo saznati da je autentičnost ova četiri evanđelja široko prihvaćena već sredinom drugog stoljeća. Vrlo je vjerojatno da je baš prihvaćanje ova četiri evanđelja kao autentična i vjerodostojna označilo početak stvaranja kanona Novoga Zavjeta kakvog poznajemo danas.

Prema svjedočenju povjesničara, kanon Novoga Zavjeta koji koristimo danas uspostavljen je u cijelosti u četvrtom stoljeću, dok su ova četiri evanđelja prihvaćena kao vjerodostojna puno prije toga.

Kanonska evanđelja možemo podijeliti u dvije grupe, u prvoj grupi nalaze se sinoptička evanđelja (Matej, Marko i Luka), a u drugoj Ivan.
aurora313

#8224 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

JVC wrote:
SamoVasGledam wrote:Ne. Mislim da je Isus bio kopile, a Marija k***a, pa de je zbog toga Marka bilo sramota da piše bilo šta o Isusovom rođenju i detinjstvu. Iz istog razloga su Matej i Luka izmislili devičansko rođenje kako bi oprali greh sa Marije i njenog sina.
Nećeš valjda da tvrdiš da je Biblija istorijski precizna, arheološki dokaziva, i potkrepljena naučnim dokazima?
aurora313

#8225 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:...Nastala su u vrlo kratkom vremenu: od šezdesetih do osamdesetih godina, i nepobitno se slažu u svemu bitnom. Stoga, možemo govoriti da su to četiri lica istog Evanđelja.
Netačno, naravno. A posebno ono o Luki koji je pisao sedamdesetih ili osamdesetih godina... U PRVOM LICU!
Evanđelja imaju svoju povijesnu „težinu“. Ona nisu u svemu točan opis kako su se događaji odvijali,...
Najprije, kako to ovaj što tvrdi zna oko opisa i njihovih stvarnih vrijednosti? Poi čemu i u kojim dijelovima on to tvrdi?
A sada dolazi ono: a šta je tu tačno netačno, a šta tačno?
Post Reply