Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
husic-enes wrote:ljudi ruski dug je 2,5 posto BDP
A JAPANSKI DUG JE 225 POSTO BDP
Aha, a kakve veze to ima kada je u pitanju zivotni standard i kupovna moc?
pa rusija je po kupovnoj miici tu negdje sa japanom
Rusija je preuzela mjesto Njemačke kao 5. najveće ekonomije svijeta prema paritetu kupovne moći (PPP), prema najnovijim podacima Svjetske Banke. Podsjetimo, 2005. godine Rusija se nalazila na 8. mjestu. Kao glavni razlog za napredak ističe se ruska nafta i ekonomija koja je fokusirana na izvoz.
Najveća svjetska ekonomska sila i dalje je SAD s 15,7 bilijuna USD prema paritetu kupovne moći, na drugom mjestu nalazi se Kina s 12,5 bilijuna, iza Kine dolazi Indija s 4,8 bilijuna, na četvrtom mjestu i dalje je Japan s 4,5 bilijuna USD. Rusija je skočila na 5. mjesto s 3,4 bilijuna, dok je Njemačka sada na šestom mjestu s 3,3 bilijuna USD. http://rt.com/business/russia-gdp-5th-largest-158/
husic-enes wrote:hahahha pa kazi japan je veca ekonomska sila,,ovo je tema o politici.
Politika je sredstvo ekonomije!
Zapad je pregovaraos talno i sa Milosevicem, ne zato sto je Milosevic bio neki faktor, nego sto je pravio probleme.
E tako ti i Rusija dodje. Mi cemo prodat reaktor Iranu, pa moras s njima pregovarat. Naoruzat cemo Assada sa S-300 (kao to je bitan faktor) ok, neko s njima pregovara.
Japance boli tuki za to, oni zaradjuju pare sa amerikom, i jebe im se, kao i Kini i Indiji.
To sto Rusi imaju kompleks nize vrijedosti, jbg.....
hahhhahahhaha pa i svajcarska je ekonomska VELE sila ali je u politickom smislu patuljak,bas kao i japan,
a ne guraj kinu sa japanom jel kina je i politicka vele sila, jel da nije ne bi imala pravo veta u UN
a bas rusi imaju razlog da imaju komplex manje vrijednosti,,bas su mala nacija jel tako,,nisu prvi otisli u svemir jel tako,
drzava im je mala nije ubjedljivo najveca na svijetu,jel tako?,u politickom smislu su nebitni,vojno slabi,koje je svako napado i svako porazio,,haaaahahahahhahahahahhaha
hahahahahhahahahhahahahhahahahha
hahahhahahahhahahahhahahhahahah
hahahhahahahahahahhahahahhahahahha
iii
ii
hahhahahahhahahhahahhahahahhaha
hahahhahahhahahahahhaahhahahahha
hahhahahahahahahhahahahahahahhahha
husic-enes wrote:a bas rusi imaju razlog da imaju komplex manje vrijednosti,,bas su mala nacija jel tako,,nisu prvi otisli u svemir JEL tako,
drzava im je mala nije ubjedljivo najveca na svijetu,JEL tako?
i sta ti je tu zanimljvo..rijec ,jel,, znaci pitanje,,jel tako ili nije tako,
a sta znaci,,,,, dj e si ,,,,,,,,,ja znam sta znaci GDJE SI, ali ,,dj e si,,to ne znam
husic-enes wrote:stani,,jel taj izvor mozda nije tacan.
Pa sam skontaj.
Pogledaj tabelu WB.
Po tvom izvoru, Rsuija ima BDP po glavi stanovnika u rangu sa Japanom, sto znaci da bi po toj tabeli, prosjecni Rus imao istu kupovnu moc kao prosjecni Japanac.
E de ti sad meni reci, sta ti mislis, jel ima prosjecni Rus istu kupovnu moc kao prosjecni japanac?
Ima vec mjesec kako se raja s tobom sprda zabog JEL. Pamatan bi dosad shvatio, pa mozda pogledao zasto ga provaljuju.
Ovo me ufatio napad dobrote izmedju napada smijeha, pa, velim, da ti kazem.
hahahhaha dj ee si,,ma ok,,samo udri dalje,,
cim si se uhvatio mene znam da ti se ne dopada moje pisanje,,i regstrovo sam se nema ni 5 dana,i to po prvi put,
tebi vise ne odgovaram,sem kad pises o rusiji,jel iskreno znam da te nervira moje pisanje na temu .ukrajina
a nemas brige nastavicu dalje,,,gutni bensedin i ne nerviraj se
husic-enes wrote:stani,,jel taj izvor mozda nije tacan.
Pa sam skontaj.
Pogledaj tabelu WB.
Po tvom izvoru, Rsuija ima BDP po glavi stanovnika u rangu sa Japanom, sto znaci da bi po toj tabeli, prosjecni Rus imao istu kupovnu moc kao prosjecni Japanac.
E de ti sad meni reci, sta ti mislis, jel ima prosjecni Rus istu kupovnu moc kao prosjecni japanac?
mozda nema prosjecan rus,,,ali jesil se sjeti mozda da rusija ima vise svojih celzija i abramovica a tabela je tacna.
Ima i Japan svoji Ambramovica, i slicnih.
Tebi matematika bas ne ide od ruke. Znaci 100 bogatasa u Rusiji moze da izjednaci kupovnu moc jednog japana. Znaci jedan Abramovic jede i pije toliko, i sve to potrosi u Rusiji, da uspije da izjednaci kupovnu moc japana i Rusije?
husic-enes wrote:Rusija je preuzela mjesto Njemačke kao 5. najveće ekonomije svijeta prema paritetu kupovne moći (PPP), prema najnovijim podacima Svjetske Banke. Podsjetimo, 2005. godine Rusija se nalazila na 8. mjestu. Kao glavni razlog za napredak ističe se ruska nafta i ekonomija koja je fokusirana na izvoz.
Najveća svjetska ekonomska sila i dalje je SAD s 15,7 bilijuna USD prema paritetu kupovne moći, na drugom mjestu nalazi se Kina s 12,5 bilijuna, iza Kine dolazi Indija s 4,8 bilijuna, na četvrtom mjestu i dalje je Japan s 4,5 bilijuna USD. Rusija je skočila na 5. mjesto s 3,4 bilijuna, dok je Njemačka sada na šestom mjestu s 3,3 bilijuna USD. http://www.advance.hr/vijesti/smjena-na ... je-rusija/
NE VIDIM RAZLOG ZASTO BI OVAJ HRVATSKI LIST NESTO POGRESNO PISAO.
Ne vidis razloga?
Znaci cek. Ja tebi dao podatke svjetske banke (onu tabelu sjecas se). I ta tabela pokazuje nesto sasvim drugo od onoga sto je advance.hr napisao.
Znaci ti vise vjerujes advance.hr nego svojim ocima a gledas u isti izvor koji su oni naveli?
husic-enes wrote:Rusija je preuzela mjesto Njemačke kao 5. najveće ekonomije svijeta prema paritetu kupovne moći (PPP), prema najnovijim podacima Svjetske Banke. Podsjetimo, 2005. godine Rusija se nalazila na 8. mjestu. Kao glavni razlog za napredak ističe se ruska nafta i ekonomija koja je fokusirana na izvoz.
Najveća svjetska ekonomska sila i dalje je SAD s 15,7 bilijuna USD prema paritetu kupovne moći, na drugom mjestu nalazi se Kina s 12,5 bilijuna, iza Kine dolazi Indija s 4,8 bilijuna, na četvrtom mjestu i dalje je Japan s 4,5 bilijuna USD. Rusija je skočila na 5. mjesto s 3,4 bilijuna, dok je Njemačka sada na šestom mjestu s 3,3 bilijuna USD. http://www.advance.hr/vijesti/smjena-na ... je-rusija/
NE VIDIM RAZLOG ZASTO BI OVAJ HRVATSKI LIST NESTO POGRESNO PISAO.
Ne vidis razloga?
Znaci cek. Ja tebi dao podatke svjetske banke (onu tabelu sjecas se). I ta tabela pokazuje nesto sasvim drugo od onoga sto je advance.hr napisao.
Znaci ti vise vjerujes advance.hr nego svojim ocima a gledas u isti izvor koji su oni naveli?
prema paritetu kupovne moći (PPP),
Sta ti mislis?
Evo ti i po osobi: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD
Hajde sto ne kontas osnovne stvari iz ekonomije, kao i sabiranje i oduzimanje iz matematike, ali kada vec koristis kompjuter, daj bar nauci traziti informacije!
husic-enes wrote:Izračun Svjetske Banke poprilično se razlikuje od MMF-ovog prema kojem se Rusija nalazi na 8. mjestu kada je riječ o najvećim svjetskim ekonomijama. Prema MMF-u, uz SAD, Kinu, Indiju i Japan, ispred Rusije su Njemačka, Francuska, Britanija i Brazil http://www.advance.hr/vijesti/smjena-na ... je-rusija/
znaci svjetska banka i mmf daju razlicite podatke
Eto nek oni nisu upravu, ali jeste advance.hr i RT.
Eto Rusija jeste 5 ekonomija, sve je super, zive extra, i zelim im sto veci napredak.
Hajde cao, dosadno mi je bilo danas, pa sam se uhvatio malo foruma, ali dobro je, svakim danom sve se vise nauci, pa da je i Rusija 5 ekonomija svijeta.
Lokman wrote:Pojedinci su temu o Ukrajini reducirali na besmislenu raspravu ko je jači i moćniji, Amerika ili Rusija? Naravno da je Amerika najmoćnija ekonomska i vojna sila na svijetu, jedina supersila, ali ta moć više nije takva da može unilateralno i svojevoljno nametati svoju volju. Konkretno u Ukrajini nije u kapacitetu da Rusiji naredi bilo šta, osim ako ne uđe u rizik trećeg svjetskog rata. Sankcije protiv Rusije su obična farsa i simulacija zajavnost jer Zapad nije spreman na vojnu konfrontaciju sa Rusijom zbog Ukrajine, a što bi bio jedini pravi odgovor na aneksiju Krima. Putin ih drži u šah-matu jer ne postoji dugoročna alternativa ruskom gasu, kao primarnom izvoru energije, prije svega za Kinu i Njemačku. Gasna polja u Norveškoj,Sjevernom moru i Alžiru su pri kraju, tako da u budućnosti količina ruskog gasa koji se uvozi u EU može biti samo još veća. Alternativa može biti iranski gas ali za dostupnost iranskog gasa na evropsko tržište nema infrastrukture (gasovoda), za Irance je prioritetna opcija konkecije na indijsko tržište preko gasovoda IPI. Precizni njemački stručnjaci iz hambursškog Energycomment-a izračunali su I javnosti predočili studiju koja ukazuje da bi Njemačka bez ruskog gasa izdžala 5-6 dana. O ekonomskom aspektu ne treba ni govoriti jer Njemačka uživa privilegiju da kupuje ruski gas po najpovoljnijoj cijeni.
Ja opet pitam, da li je realno moguce da Ukrajina kroz ciju teritoriju prolazi taj GAS...ukoliko joj pukne film zavrne pipu i tako odkloni sve nedoumice od njemacke do balkana ko JOS kontrolise taj gas...Da li bas Putin drzi ikoga u sah matu...pa i Krim dobija te iste energente preko ostatka ukrajine i nema kopnene veze sa majcicom Rusijom...
Precjenjuješ ulogu Ukrajine. Ona nije u poziciji da vuče samostalne poteze. Svaka ukrajinska vlast je vazalna, bilo američa ili ruska. Nesmetan protok gasa i nafte je obostrani interes Njemačke i Rusije. Ukrajinu niko ništa ne pita niti smiju ometati ruski gas, inače bi "marsovci" (ruski Spetznaz u zelenim uniformama koji su okupirali Krim) bili za 48 sati u Kijevu. Švabe plaćaju tri puta jeftinije ruski gas nego BiH. Mogu Švabe napraviti preokret i odlučiti da umjesto ruskog gasa, kupuju LNG iz Katara, ali to bi značilo 60-70% skuplju cijenu i odmah bi njemačke robe izgubile na konkurentnosti zbog skuplje cijene. Situacija je kompleksnija nego što izgleda na prvi pogled. Ja sam sve više ubijeđen da je sve ovo bila predstava i da su se Amerikanci i Rusi prethodno dogovoili da podijele Ukrajinu. Kako drugačije tumačiti Obaminu izjavu da traži da Rusija povuče "marsovce" sa istočnih granica Ukrajine... Krim niko ne spominje, pa čak ni Ukrajinci, osim one lude kalašture Timošenko. Krim Rusima i federalizacija Ukrajine po prinipu BiH, 50-50%, ili kako kaže Bakir Izetbegović "dogovorili smo se fifty, fifty"...
husic-enes wrote:Izračun Svjetske Banke poprilično se razlikuje od MMF-ovog prema kojem se Rusija nalazi na 8. mjestu kada je riječ o najvećim svjetskim ekonomijama. Prema MMF-u, uz SAD, Kinu, Indiju i Japan, ispred Rusije su Njemačka, Francuska, Britanija i Brazil http://www.advance.hr/vijesti/smjena-na ... je-rusija/
znaci svjetska banka i mmf daju razlicite podatke
Eto nek oni nisu upravu, ali jeste advance.hr i RT.
Eto Rusija jeste 5 ekonomija, sve je super, zive extra, i zelim im sto veci napredak.
Hajde cao, dosadno mi je bilo danas, pa sam se uhvatio malo foruma, ali dobro je, svakim danom sve se vise nauci, pa da je i Rusija 5 ekonomija svijeta.
Najsmjesnije je sto isti ovi likovi placu neprestano o "pranju mozga" od strane CNN, FOX i BBC, a onda te stanu sopati clancima iz advanceta prepisanim sa RT.
Ja Sam Odavle wrote:advance uvijek daje razlicite podatke.
Zato ga niko normalan niti ne cita.
ne ljudi su lijepo napisali da madjunarodna banka i mmf daju razlicte podatke,oni su prenijeli vijest medjunarodne banke gdje rusija na 5 mjestu a japan na cetvrtom,
i onda su na dnu teksta napisali da prema podacima mmf rusija je na 8 a prema podacima medjunarodne banke na 5 mestu
sad kome vjerovati,meni je sasvim svejedno.
Martinez_ wrote:Dakle Amerika može da napadne Irak jer je supersila i jer im se može. Hvala, to mi je trebalo, nemojte se onda skrivati iza morala samo, budite češće tako otvoreni
Kolega General War je počeo nešto o moralu i licemerju na prošlim stranama. Držite se F16 argumenata.
Jes da su i oni sve slabiji protiv Rusije, ali bože moj bar su iskreno nasilnički
Ja sam vec rekao, ogromna je razlika kada udjes u zemlju, svrgnes diktatora i napustis zemlju, a druga je stvar kada imas smjenu vlade putem protesta, pa onda oduzmes dio zemlje jer ti se ne svidja.
Ali nisam ni mislio da ces skontati to, ipak je to visa matematika za tebe.
Nemoj misliti da se slazem s onim sto se desilo u iraku (iako mi guznog havera Slobodana Milosevica ni sekunde nije zao), ali Putin se sjeba pokusavajuci da povuce paralelu izmedju iraka i krima, Kosova i krima, i eto, samo 11 PRAVIH slobodarskih zemalja mu vjeruje
Vrati se u 2003. Nema Krima ni Gruzije samo američka invazija na Irak. Sa povodom u vidu izmišljenog WMD. Gde si tad bio? Jesi li zagovarao bombardovanje Amerike? Sankcije Americi i slično? Nije moglo biti argumenta ''jedno je kad uđeš i izađeš a drugo oduzmeš zemlju jer ti se ne sviđa promena'' bla bla. Tad nije bilo izgovora u Rusima.
Šta je suština? Amerikanci su pokrenuli lavinu. Da nije bilo iračke invazije, ne bi bilo ni Krima ni Gruzije. Neko treći sutra (Kina?) će možda još otvorenije i flagrantnije kršiti norme međunarodnog prava u inat Amerikancima. Ali Amerika je ta koja treba staviti prst na čelo i zamislit se ''što nam je ovo trebalo, što smo išli u Irak i Avganistan i okrenuli veći deo sveta protiv sebe?'' ''Što smo napravili sranje u Ukrajini i podržali fašiste u puču protiv legalne i legitimne demokratske vlasti?''
Amerika više nije neprikosnovena supersila. Možda ti nisi svestan ali Rusi danas takođe rade što im voljA bez ikakvih posledica.
Krim je sa stanovišta kršenja međunarodnog prava identičan slučaj Kosovu.
husic-enes wrote:jel rusija odigrala dobru kartu kad je u pitanju ukrajina,moje misljenje je da jeste,
rusija je pokazala svu svoju moc,u prevodu ponizila je ameriku.
bio je se steko dojam da se niko ne moze suprostaviti americi a da ne bude kaznjen
nisu se rusi ni prije 15 god bojali amerike vojno,ali ekonomski su bili veoma slabi,
sad kad su se oporavili lupili su americi jedan dobar samar,amerika je sad postidjena,
obama sam nista ne moze uraditi da naskodi rusiji,jedini mu je spas bila zapadna evropa,
ALI ALI,u medjuvremenu su rusi uspostavili veoma dobre ekonomske veze sa njemackom,francuskom,italijom.
tako da se niko ni u evropi vise nece da suprostavi rusiji zbog amerike.
Tako mali Perica zamislja lupanje samara.
Do juce, cijela Ukrajina je bila de-facto Ruska. Sad odjednom je Rusija opalila svima samar kad je izgubila Ukrajinu, a otela na silu Krim.
Perice, nemoj me vise ti branit.
Slicno kao sa Sirijom. Ciijela advance publika kmeci kako je Rusija nekom opalila samar ratom u Siriji. Sirija je Rusijin saveznik i totalno je unistena drzava u svakom pogledu. Kako je Rusija svima opalila samar, valjda samo putinko i lizaci putinkovih cipela znaju. Slicno je i sa Venecuelom ili Iranom. Na dnu ljestvice , ali nekako, advancetovi vjerni citaoci misle kako putinko dijeli samare okolo.
Martinez_ wrote:Dakle Amerika može da napadne Irak jer je supersila i jer im se može. Hvala, to mi je trebalo, nemojte se onda skrivati iza morala samo, budite češće tako otvoreni
Kolega General War je počeo nešto o moralu i licemerju na prošlim stranama. Držite se F16 argumenata.
Jes da su i oni sve slabiji protiv Rusije, ali bože moj bar su iskreno nasilnički
Ja sam vec rekao, ogromna je razlika kada udjes u zemlju, svrgnes diktatora i napustis zemlju, a druga je stvar kada imas smjenu vlade putem protesta, pa onda oduzmes dio zemlje jer ti se ne svidja.
Ali nisam ni mislio da ces skontati to, ipak je to visa matematika za tebe.
Nemoj misliti da se slazem s onim sto se desilo u iraku (iako mi guznog havera Slobodana Milosevica ni sekunde nije zao), ali Putin se sjeba pokusavajuci da povuce paralelu izmedju iraka i krima, Kosova i krima, i eto, samo 11 PRAVIH slobodarskih zemalja mu vjeruje
Vrati se u 2003. Nema Krima ni Gruzije samo američka invazija na Irak. Sa povodom u vidu izmišljenog WMD. Gde si tad bio? Jesi li zagovarao bombardovanje Amerike? Sankcije Americi i slično? Nije moglo biti argumenta ''jedno je kad uđeš i izađeš a drugo oduzmeš zemlju jer ti se ne sviđa promena'' bla bla. Tad nije bilo izgovora u Rusima.
Šta je suština? Amerikanci su pokrenuli lavinu. Da nije bilo iračke invazije, ne bi bilo ni Krima ni Gruzije. Neko treći sutra (Kina?) će možda još otvorenije i flagrantnije kršiti norme međunarodnog prava u inat Amerikancima. Ali Amerika je ta koja treba staviti prst na čelo i zamislit se ''što nam je ovo trebalo, što smo išli u Irak i Avganistan i okrenuli veći deo sveta protiv sebe?'' ''Što smo napravili sranje u Ukrajini i podržali fašiste u puču protiv legalne i legitimne demokratske vlasti?''
Amerika više nije neprikosnovena supersila. Možda ti nisi svestan ali Rusi danas takođe rade što im voljA bez ikakvih posledica.
Krim je sa stanovišta kršenja međunarodnog prava identičan slučaj Kosovu.
Hajde, bar vas vise necemo slusat kako placete za vekovnom srbskom zemljom Kosovom.
husic-enes wrote:jel rusija odigrala dobru kartu kad je u pitanju ukrajina,moje misljenje je da jeste,
bio je se steko dojam da se niko ne moze suprostaviti americi a da ne bude kaznjen
nisu se rusi ni prije 15 god bojali amerike vojno,ali ekonomski su bili veoma slabi,
sad kad su se oporavili lupili su americi jedan dobar samar,amerika je sad postidjena,
obama sam nista ne moze uraditi da naskodi rusiji,jedini mu je spas bila zapadna evropa,
ALI ALI,u medjuvremenu su rusi uspostavili veoma dobre ekonomske veze sa njemackom,francuskom,italijom.
Do juce, cijela Ukrajina je bila de-facto Ruska. Sad odjednom je Rusija opalila svima samar kad je izgubila Ukrajinu, a otela na silu Krim.
Slicno kao sa Sirijom. Ciijela advance publika kmeci kako je Rusija nekom opalila samar ratom u Siriji. Sirija je Rusijin saveznik i totalno je unistena drzava u svakom pogledu. Kako je Rusija svima opalila samar, valjda samo putinko i lizaci putinkovih cipela znaju. Slicno je i sa Venecuelom ili Iranom. Na dnu ljestvice , ali nekako, advancetovi vjerni citaoci misle kako putinko dijeli samare okolo.
Dijeli, ali samom sebi.
Ne. Razlika je Asadova i Gadafijeva Libija vs. sadašnja Libija i Al Kaidin severoistok Sirije. To je to, to je Rusija vs. Amerika danas i perspektive koje se nude:)
Demokratija po meri Amerike nije ono što je veći deo sveta sanjao 90-ih. To je pakao i anarhija jer tako danas Americi odgovara. Amerika je u ekonomskom čabru, Amerikanac je neproduktivan i prezadužen. Gubi trku sa zahuktalim istokom. Cilj mu je svaku, ali svaku zemlju na svetu pretvoriti u pakao. Da sebe održi nekako u vrhu.
Amerikanac se jednostavno ne želi pomiriti sa činjenicom da gubi trku sa svetom u 21. veku.
Ja Sam Odavle wrote:
Hajde, bar vas vise necemo slusat kako placete za vekovnom srbskom zemljom Kosovom.
Zašto vi pro-NATOvci kad izgubite argumente krenete u neke prozivke na nacionalnoj osnovi? Zašto svi odreda pokazujete PTSP dijagnozu iz balkanskih ratova? Gde se zagube one vrednosti demokratije i tolerancije koje navodno promovišete?
Dijeli, ali samom sebi.
Ne. Razlika je Asadova i Gadafijeva Libija vs. sadašnja Libija i Al Kaidin severoistok Sirije. To je to, to je Rusija vs. Amerika danas i perspektive koje se nude:)
Demokratija po meri Amerike nije ono što je veći deo sveta sanjao 90-ih. To je pakao i anarhija jer tako danas Americi odgovara. Amerika je u ekonomskom čabru, Amerikanac je neproduktivan i prezadužen. Gubi trku sa zahuktalim istokom. Cilj mu je svaku, ali svaku zemlju na svetu pretvoriti u pakao. Da sebe održi nekako u vrhu.
Amerikanac se jednostavno ne želi pomiriti sa činjenicom da gubi trku sa svetom u 21. veku.
Meni se cini da ti zivis na nekoj drugoj planeti. Amerika danas vlada svijetom u svakom pogledu, cak i kad Rusija okupira onaj isprdak od Krima.
Dijeli, ali samom sebi.
zapad ukrajine je uvijek bio potiv rusije,a rusi su uzeli samo krim u svoj sastav,a za ostalo ce se pobrinuti istok ukrajine koji je i dalje uz rusiju,
mada i donjeck hoce referendum za pripajanje rusiji,
ali nece to rusija prihvatiti jel mora neko kontrolisati ove sa zapada ukrajine i nedati im da udju u nato.
Dje si Jel.
LOL!
Ima li neki dobrovoljac da ovom liku objasni zbog cega su mu postovi zabavni?
Ja Sam Odavle wrote:
Meni se cini da ti zivis na nekoj drugoj planeti. Amerika danas vlada svijetom u svakom pogledu, cak i kad Rusija okupira onaj isprdak od Krima.
Živiš u 1997. Krim je paradigma svetskih promena. Važnije je to da se Amerika u Aziji održava na koncima. Gubi Irak gubi Avganistan čak i nekad najverniji saveznik Turska okreće ćurak polako. Pakistan, Indija, Kina..o njima da ne govorimo. Ruski energenti, novac, oružje i nuklearna tehnologija su puno, puno primamljiviji od haosa i bezumlja koji nude Amerikanci i koje sprovode na severoistoku Sirije. Rusija je partner za stabilnost. Amerikanci donose dronove i Al Kaidu.
Ja već osamdeset sedmi put postavljam prosto pitanje na forumu: ko gradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj? Vestinghaus? Francuzi?
Ja Sam Odavle wrote:
Živiš u 1997. Krim je paradigma svetskih promena. Važnije je to da se Amerika u Aziji održava na koncima. Gubi Irak gubi Avganistan čak i nekad najverniji saveznik Turska okreće ćurak polako. Pakistan, Indija, Kina..o njima da ne govorimo. Ruski energenti, novac, oružje i nuklearna tehnologija su puno, puno primamljiviji od haosa i bezumlja koji nude Amerikanci i koje sprovode na severoistoku Sirije. Rusija je partner za stabilnost. Amerikanci donose dronove i Al Kaidu.
Ja već osamdeset sedmi put postavljam prosto pitanje na forumu: ko gradi prvu nuklearnu elektranu u Turskoj? Vestinghaus? Francuzi?
Pa ko je gradi? Koga briga? Gradi je ko je najpovoljniji. Eno neki dan neko tamo stavio kako ce Nemacka propasti jer BMW nece moci prodati 40 hiljada auta u Rusiji. Jok, nego ce ruje kupovati Lade i Nive. LOL.
Shvatam ja vas cetalje. Tesko je izgubiti kolijevku vaskolikog srbstva. Ali bar mozete aplaudirat kad putinko ukrade Krim, a u tom procesu izgubi sav ostali dio Ukrajine koji mu je do juce sjedio u dzepu, dovede NATO na vlastitu granicu cijelom duzinom, ponovo pokrene trku u naoruzanju na toj istoj granici, i izgubi milijarde na trzistu energije.
Ovaj putinko je genije. Mora biti da je i on CIA covjek, sudeci po postupcima.
husic-enes wrote:i sa krimom i bez krima ukrajina ostaje podijeljena zemlja izmedju zapada i rusije,
ma sta god da se desi zapad ukrajine ce uvijek biti protiv rusije jel je u svakom smislu taj narod blizi poljacima nego rusima.
ali isto tako sto god da se desi istok ukrajine ce biti uz rusiju,sve ih veze sa rusijom,jezik,vjera,ekonomija.
ukrajina je u veoma teskoj situaciji.
a rusi sto su prihvatili krim,,to je cisto iz demostracije moci prema zapadu ukrajine i americi..
Help!
Ne merem ja ovo vise izdurat.
Hajde bar neko od vas putincadi nek mu posalje PP.