Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#8176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by skafiskafsnjak »

Automatski, kada poskupi gorivo, ljudi ce se generalno manje vozati, a samim tim koristiti autoput.
tec

#8177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Haris.ba wrote:Slažem se da su se Slovenci upucali u nogu sa vinjetama. A Nijemci svake godine planiraju uvođenje plaćanja, pa prolongiraju. Oni imaju problem ogromne mreže koju treba popravljati - slatke muke. I naravno da se to plaća kroz visoku registraciju (između ostalog). A mi ne bi pristali na veću registraciju ako znamo da ćemo dobiti zauzvrat bolje puteve?
Sredstva od registracije većinom idu JP Ceste FBiH i RS za magistralne ceste i regionalne ceste. Njemci plaćaju i jednu od najviših akciza (direktnih i indirektnih) na gorivo. Jedini sistem koji može održati ikakvu izgradnju je onaj koji se sada primjenjuje.
Haris.ba wrote:Nisam ja govorio o vinjetama. Već o pronalaženju delikatnog balansa između cijene korištenja autoputa, cijene goriva i pokrivanja troškova cestogradnje i održavanja od strane države, a gdje vrhunski cilj treba biti - da se narod tjera na autoput, a ne alternativne ceste. I tu ne treba razmišljati što je narodu puno par makrica. Narodu će uvijek biti puno par markica. Fazon je u "težini oporezovanja". Ljudi izmislili filozofiju oko toga. Kako da narodu uzme isto ili više para, a da psihološki ne misli da je previše porezno opterećen. To je upravo akciza na gorivo - i bolje da je ona veća, nego cijena na naplatnoj kućici.

Sistem financiranja nisu odabrali neki seljani na čaršiji nego tražen najpovoljniji način uz pomoć financijskih eksperta koji su razmotrili sva moguća riješenja za BiH. Zato cestarina sigurno neće poskupiti sljedećih 10 (i vise) godina, zato nije povećana kada je dodat pdv početkom godine a u RS će biti isti cijena po km kao u FBiH kada se uvede zatvoreni sistem. I prestanimo vise tu priču kako većina bježi na alternativne pravce jer protok saobraćaja da nije tako. Za autoceste treba najviše plaćati onaj tko ima najveću korist od nje a ne oni koji nikada neće se voziti po njom. Svako ima izbor gdje ce voziti a najveći problem je u navici, u BiH do prije 10 godina nije postojala naplata za nijednu dionicu puta.
Haris.ba wrote:Ok, biće povećanje akcize na 20 feninga. To znači autoput na koridoru Vc u vlasništvu FBiH za 20-ak godina koji će u najboljem slučaju moći zarađivati za održavanje, a država će vraćati kredite za njegovu izgradnju.
Ali, u tom slučaju treba što više troškova prebaciti na "državu", a ne direktno na korisnike ceste.
Kako na državu? Akcize su već na državnom nivou. U državi gdje svaki fenning potrošnje je skresan na minimum, iz nacionalno političkih razloga, je teško očekivati neki drugi izvor financiranja. Jako je teško da će povećanje proći uskoro, jer je jako nepopularno kod glasača vladajućih stranki. Da još dodam u BiH se placa najmanja akciza na gorivu ali po postotku marža zarade naftnih prodavača i preprodavača jedna od najviših u Evropi, taj monopol je za sada nedodirljivi.
vivaldi

#8178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

najkvalitetnije trenutno tema na forumu :thumbup:
Naslovnica

#8179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Ima li konkretnijih informacija o početku gradnje AC kod Počitelja (onaj veliki vijadukt), kao i Zenice sjever?!
jao_situacije

#8180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

ovako na prvu
ako cijena goriva poraste sve će cijene ići gore pa i osnovnih namirnica, privreda će biti u nezavidnoj poziciji i manje će se trošiti, automatski manje para u budžetu
s druge strane ako bi recimo ministarstvo vanjske trgovine i ek. od. moglo da u skladu sa cijenama na svjetskom tržištu odredi max. cijenu goriva u bih, imali bi bolju situaciju, jer trenutno naftaški lobi formira cijene po svojim željama
holowey

#8181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

jao_situacije wrote:ovako na prvu
ako cijena goriva poraste sve će cijene ići gore pa i osnovnih namirnica, privreda će biti u nezavidnoj poziciji i manje će se trošiti, automatski manje para u budžetu
s druge strane ako bi recimo ministarstvo vanjske trgovine i ek. od. moglo da u skladu sa cijenama na svjetskom tržištu odredi max. cijenu goriva u bih, imali bi bolju situaciju, jer trenutno naftaški lobi formira cijene po svojim željama
s obzirom da je cijena prije godinu bila cca 2.20 a sada je pala na cca 1.60, to nije dovelo do smanjenja cijena ostalih roba... to cak uopste nije uticalo na manje auta na cestama, ima tu prostora za povecanje bez straha od pobune...
jao_situacije

#8182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

holowey wrote:
s obzirom da je cijena prije godinu bila cca 2.20 a sada je pala na cca 1.60, to nije dovelo do smanjenja cijena ostalih roba... to cak uopste nije uticalo na manje auta na cestama, ima tu prostora za povecanje bez straha od pobune...
ima ali do kad, cijene nafte neće uvijek biti ovako niske
holowey

#8183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

jao_situacije wrote:
holowey wrote:
ima ali do kad, cijene nafte neće uvijek biti ovako niske
"poslije mene potop" :evil:
jao_situacije

#8184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by jao_situacije »

holowey wrote:
"poslije mene potop" :evil:
mada bi mogli ovo sa mvteo uraditi i onda korigirati cijene
npr. sad mogu i 40-50 pf akcizu imati da fiksiraju cijenu na 2 km, kad skoči nafta smanje akcizu i tako..
Haris033

#8185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris033 »

Ako će akcize biti uslov za nastavak izgradnje koridora 5c, onda ga (što se mene tiče) ne moraju nikada i napraviti.
Koja banda, braćo mila :-)
drug_profi

#8186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Cijene svega na trzistu su formirane kad je nafta bila 150 dolara a litar goriva kod nas 2,4 - 2,5 marke. Pa i najjeftiniji LPG je tad bio 1,35. Cini mi se proljece 2012.
Jel sta pojeftinilo od tad? Jes' mu*o marjanovo.
Akcize podici i napraviti da eventalni rast cijena goriva smanjuje akcizu kad se dostigne neki plafon. Npr 2,2KM. Kako se privreda ne bi nasla pod ptitiskom.
Mada ja ne vjerujem da ce nafta ikad vise preci 70 a kamo li 100 dolara.
karanana

#8187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

ma oni ce izgradnju autoputeva samo stavit kao izgovor za povecanje akcize, a pare ce potrosit krpeci druge socijalne rupe a ne one na cestama.
ja sam amoniman

#8188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja sam amoniman »

daj ba ne budite naivni ni smješni
da akcize budu i marka od auto puta nema ništa, jer banditi te pare nisu ni trošili niti će u tu svrhu, nego im treba za popunjavanje budžetskih rupa koje su sve veće i veće
pokrij se koliki ti je jorgan, stara je narodna mudrost
pa tako i ovaj degenerik Bučo i kompanija iz te javne kuće/preduzeća zvane auto ceste, nek smanje plate i broj nepotrebnih zaposlenih koje su naprimali i eto para za gradnju
nek prave onoliko sa čim raspolažu ko im jebe mater
i nek rade po nekim prioriteta
tec

#8189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Opet se počinje sa glupim izjavama. Kako bi to trebali krpiti budžetske rupe ako akcize idu direktno JP Autoceste na namjenski račun? Koji nepotreban broj zaposlenih? Jeli ljudi koji prave ove izjave uopšte znaju o čemu pišu ili samo prosipaju gluposti jer im je neki budala na ulici to rekao?
damirc_sa

#8190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by damirc_sa »

SARAJEVSKA ZAOBILAZNICA Završena rekonstrukcija nadvožnjaka Briješće

http://www.avaz.ba/clanak/213395/saraje ... a-brijesce
ja sam amoniman

#8191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

tec wrote:Opet se počinje sa glupim izjavama. Kako bi to trebali krpiti budžetske rupe ako akcize idu direktno JP Autoceste na namjenski račun? Koji nepotreban broj zaposlenih? Jeli ljudi koji prave ove izjave uopšte znaju o čemu pišu ili samo prosipaju gluposti jer im je neki budala na ulici to rekao?
oooo gde si bre zaposlenik te javne kuće
našo se prozvan, iznenadjen i uvredjen, ha ?

sve javne kuće iliti preduzeća nisu ništa drugo nego ustanove za uhljebljavanje partijskih jarana i drugova, sa izmišljenim radnim mjestima, savjetnicima, referentima, kurcima palcima i degenskim sistematizacijama i sa najmanje 3 puta više zaposlenih nego sto bi imala da je privatno vlasništvo
pa što bi tvoja bila iznimka
simonese

#8192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by simonese »

ja sam amoniman wrote:
tec wrote:Opet se počinje sa glupim izjavama. Kako bi to trebali krpiti budžetske rupe ako akcize idu direktno JP Autoceste na namjenski račun? Koji nepotreban broj zaposlenih? Jeli ljudi koji prave ove izjave uopšte znaju o čemu pišu ili samo prosipaju gluposti jer im je neki budala na ulici to rekao?
oooo gde si bre zaposlenik te javne kuće

sve javne kuće iliti preduzeća nisu ništa drugo nego ustanove za uhljebljavanje partijskih jarana i drugova, sa izmišljenim radnim mjestima, savjetnicima, referentima, kurcima palcima i degenskim sistematizacijama i sa najmanje 3 puta više zaposlenih nego sto bi imala da je privatno vlasništvo
:thumbup:
Thorgerson

#8193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Sve se moze kad se hoce.

Evo da mi je neko jucer rekao da ce se zatvoriti jedna bolnica i pretvoriti u zgradurinu vlade, hotel ili boga pitaj sta ce bit - rekao bih mu da je lud.

Tako da...sve se moze kad se hoce. ;-)
drug_profi

#8194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Mogu oni nama i zene jebat i naplatiti nam i to.
I mi bi sutili.
Mi smo pzde samotake.
johntra

#8195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

damirc_sa wrote:SARAJEVSKA ZAOBILAZNICA Završena rekonstrukcija nadvožnjaka Briješće

http://www.avaz.ba/clanak/213395/saraje ... a-brijesce
zar ovo ne bi trebao biti nadvožnjak sa četiri trake u oba smjera? jesu li ovo ostavljeni stubovi za izgradnju dodatnog nadvožnjaka ili mi se čini?
Thorgerson

#8196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/saobraca ... /151223101

Moze li mi neko ovo pojasniti? Posto nisam ranije ovo vidio.
Dionica Lot 2 Sarajevske obilaznice (Butila-Briješće-spoj sa ulicom Safeta Zajke), u suštini predstavlja priključnu cestu, odnosno povezivanje gradske cestovne infrastrukture sa autocestom na Koridoru Vc. Projektirana je i izgrađena s tehničkim elementima koji su članom 2. Zakona o cestama Federacije BiH propisani za brze ceste.
Pa zar Butila - Brijesce ustvari ne predstavlja poveznicu autoputa sa gradskim autoputem (kojeg jel onda nece ni biti, pa zato i ovo razvrstavanje).

?
tec

#8197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

ja sam amoniman wrote: oooo gde si bre zaposlenik te javne kuće

:lol: :thumbup: Nisam znao da neko tko živi u inostranstvu može biti uposlen u JP.

Pa znaš li koliko ima zaposlenih u JP Autocestama? A koji je njihov posao? Po onome sto pišeš sigurno ne znaš. Ali džaba je to pisati glupim ljudima koji nikada u životu nisu radili niti postigli ništa.

Svake godine u isto vrijem bilo koja stranka na vlasti javljaju se istih 5 papaka cvileći istu priču.
ja sam amoniman

#8198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

čim si tako obavješten o broju zaposlenih i žestoko braniš te uhljupe, jer takvi su po svim javnim kućama/preduzećima, pa ni ova Javna kuča zvana JP Auto ceste nema razloga da bude ikakav izuzetak, imaš nekog interesa
ako nemaš onda nisi dobar jarane :D
pogotovo što si, ako je tačno, iz inostranstva, jedino ako u tebi nije osto socijalistički sistem, pa đe da god odeš džaba
ing-ecc

#8199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ing-ecc »

ja sam amoniman wrote:čim si tako obavješten o broju zaposlenih i žestoko braniš te uhljupe, jer takvi su po svim javnim kućama/preduzećima, pa ni ova Javna kuča zvana JP Auto ceste nema razloga da bude ikakav izuzetak, imaš nekog interesa
ako nemaš onda nisi dobar jarane :D
pogotovo što si, ako je tačno, iz inostranstva, jedino ako u tebi nije osto socijalistički sistem, pa đe da god odeš džaba
A ti si vala bas dobar, najgori od najgorih. :D
ja sam amoniman wrote: sve javne kuće iliti preduzeća nisu ništa drugo nego ustanove za uhljebljavanje partijskih jarana i drugova, sa izmišljenim radnim mjestima, savjetnicima, referentima, kurcima palcima i degenskim sistematizacijama i sa najmanje 3 puta više zaposlenih nego sto bi imala da je privatno vlasništvo
Eto ti znas sta su JP i imas sta laprdati. :lol:
ja sam amoniman

#8200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

oooo gde si bre
novi uhljeb iz neke od javnih kuća jal si budžetlija
pa se našo prozvan, iznenadjen i uvredjen, ha ?
Post Reply