Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
topcam wrote: ↑14/04/2023 02:36
Indeks brzine kaze, ta i ta brzina na sat, nekih 15 minuta. Ne konstantno.
Xl je pojacan gazni sloj.
Pa šta si htio time reći?
Kakve veze ima konstantno ako auto ne može razviti niti 240kmh na jednu jedinu sekundu a kamoli 300kmh šta će mu taj indeks brzine.
Ako je u 16 inča zadovoljavajući indeks od 210 kmh (pretpostavljam da je to više od maks brzine auta) onda nema potrebe za 300kmh.
Xl znači može biti i pojacan zid ne samo gazni dio.
EFD22 wrote: ↑14/04/2023 09:23
Primjetit ćete da je indeks brzine H naveden za zimske gume.
Pa opet kakve to veze ima?
Očigledno je 210kmh zadovoljavajuće za maks brzinu auta. A šta kao ljeti se brže vozi, pa će ga potegnuti do 300kmh? Nafura se auto sto je na 18kama
Neke dimenzije same po sebi diktiraju indeks brzine, odnosno, teško ćeš naći gumu tipa 255/35 R18 da ima indeks brzine manji od V, pa bez obzira na koje auto da ide.
Mislim da je bila tema fabricki definisan pritisak na kompaktu od 1300kg mase na 18coll tockovima.
Na 2.9 koliko pise fabricki bi se opusak na cesti sjetio.
I sto je jos zanimljivo, drugaciji podaci pisu za pritisak na stranici wheelsize u odnosu na ove na vozilu, koji su po meni ipak mjerodavniji.
Ja npr. na Dokkeru uvijek pušem prednje na 2.4 a zadnje na 2.7, bez obzira na teret. Jer sam kroz 9 godina i 300000km skontao da je to optimum i kad si prazan i kad si natovaren, komfor je tu, a i nosivost.
EFD22 wrote: ↑14/04/2023 09:38
Neke dimenzije same po sebi diktiraju indeks brzine, odnosno, teško ćeš naći gumu tipa 255/35 R18 da ima indeks brzine manji od V, pa bez obzira na koje auto da ide.
Ma naravno jasno mi je to, nećeš naći 17 18ku u indeksu do 190kmh.
Ali mi je glupo da te proizvođač ko biva uvjetuje ako hoćeš 18ku e onda indeks do 300kmh. Haj kod nas to nema veze, ali vani ne znam da li se to gleda prilikom tehničkog ili gleda li osiguranje u slučaju sudara. I onda ko biva problem jer eto nije ti indeks do 240 ili 300kmh.
Optimist wrote: ↑14/04/2023 09:40
Mislim da je bila tema fabricki definisan pritisak na kompaktu od 1300kg mase na 18coll tockovima.
I sto je jos zanimljivo, drugaciji podaci pisu za pritisak na stranici wheelsize u odnosu na ove na vozilu, koji su po meni ipak mjerodavniji.
Ne mora biti.
Najmjerodavnije je ono što je najnovija revizija.
Ono što je zapisano jednom na automobilu, ne može se revidirati, sem ako se ne nabavi i zalijepi nova naljepnica sa novim podacima.
Zato bi trebao provjeriti sa ovlaštenim servisom, šta kaže najnovije izdanje dokumentacije i najsvježija revizija, a za tvoj VIN.
Optimist wrote: ↑14/04/2023 09:40
Ne mora biti.
Najmjerodavnije je ono što je najnovija revizija.
Ono što je zapisano jednom na automobilu, ne može se revidirati, sem ako se ne nabavi i zalijepi nova naljepnica sa novim podacima.
Zato bi trebao provjeriti sa ovlaštenim servisom, šta kaže najnovije izdanje dokumentacije i najsvježija revizija, a za tvoj VIN.
Wheelsize kaze 2.5 prednje 2.3 zadnje
Stiker na vozilu 2.9 prednje 2.5 zadnje.
Koliko bi ti puhao?
Imajte na umu da pritisak zavisi i od temperature.
Ako ste gume pumpali na 20 stepeni, u hladnija jutra pritisak ce biti i 0,2-0,3 manji.
U voznji ce se opet podici kako se zrak konstantno sabija preko neravnina.
A ljeti na temperaturama zraka od oko 30 i voznjom po vrelom asfaltu koji je 50-tak stepeni, pritisak moze porasti i 0,4-0,5 od pocetnog.
drug_profi wrote: ↑14/04/2023 09:54
Imajte na umu da pritisak zavisi i od temperature.
Ako ste gume pumpali na 20 stepeni, u hladnija jutra pritisak ce biti i 0,2-0,3 manji.
U voznji ce se opet podici kako se zrak konstantno sabija preko neravnina.
A ljeti na temperaturama zraka od oko 30 i voznjom po vrelom asfaltu koji je 50-tak stepeni, pritisak moze porasti i 0,4-0,5 od pocetnog.
Zato gume napuniš inertnim Pneumixom koji ima azota u sebi, pa su te fluktuacije pritiska mnogo manje.
Ne znas sta je problem prilagoditi pritisak svojim prohtjevima.
Vidis da je pretvrd spustis 0.1 bar, vidis da ti pliva previse u krivinama, da imas osjecaj da guma bjezi ispod tocka, da ce kao spasti sa felge +0.1 bar. Pogledas gumu sa strana koliko zapravo sare koristis prema zidu gume, ako je previse dopuses, ako imas previse ciste gume ispuses.
Pogledas nakon mjesec kako se guma trosi, je li jednako, je li ispuhana ili prenapuhana prilagodis i to je to.
Ponukan Vašom raspravom pogledam sticker na svom autu. 2.5 prenje 2.3 zadnje 225 40 r18 (fabricka velicina). Stock rezervna guma 205 55 r16, šta ako moram staviti rezervnu kako bi to izgledalo 3 gume 18 inča i 1 guma 16 inča?
Ovo su vrijednosti pritiska za opterećen auto za neopterećen 2.3 i 2.1.
beco wrote: ↑14/04/2023 13:35
Ponukan Vašom raspravom pogledam sticker na svom autu. 2.5 prenje 2.3 zadnje 225 40 r18 (fabricka velicina). Stock rezervna guma 205 55 r16, šta ako moram staviti rezervnu kako bi to izgledalo 3 gume 18 inča i 1 guma 16 inča?
Pa rezervna sluzi samo do servisa. I kod mene u 17", a rezervna ona invalidska na 15". Moze samo na zadnji tocak. Ako mi rikne prednja, moram dvije gume skidat.
Trebaju mi 2 seta guma, zimske i ljetne. Male gume za malo auto koje se ne koristi za neke divlje puteve, trkanja i slicno.
Gdje gledati, kako? Koji brend? Koliko da su stare (god proizvodnje)? Koji je najbolji cijena-kvalitet omjer koji zadovoljava gore navedeno? Da li ima negdje akcija da nude oba seta povoljnije ili nesto?
zigubigule wrote: ↑14/04/2023 15:30
Trebaju mi 2 seta guma, zimske i ljetne. Male gume za malo auto koje se ne koristi za neke divlje puteve, trkanja i slicno.
Gdje gledati, kako? Koji brend? Koliko da su stare (god proizvodnje)? Koji je najbolji cijena-kvalitet omjer koji zadovoljava gore navedeno? Da li ima negdje akcija da nude oba seta povoljnije ili nesto?
LP
Allseason možda bolja opcija ako je manje auto,ne vozi se puno itd
beco wrote: ↑14/04/2023 13:35
225 40 18 i 205 55 16 kao najcesce dimenzije su gotovo identicne po obimu tako da neces imat problema kad namontiras rezervnu 16ku a ostale tri 18ke. Osim, naravno, vizuelno
Optimist wrote: ↑14/04/2023 10:18
Kao sto rekoh, pusem sve 4 gume na 2.5, ali mi opet djeluje pretvrd, narocito nakon skinutog zimskog seta koji je 16coll.
Isto
Sa 205 55 16 na 225 45 17 i osjecaj drugaciji bas.