Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zposao

#8176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Koji bi inverter bio dobar za osunčan dvosoban stan površine cca 50m2. S time da se vjerovatno ne bi mogle grijati sobe nego samo: dnevni, trpezarija, kuhinja i hodnik... Možda max 30m2 da se grije.
Izolacija na zgradi nema, obicna fasada. Otvori dobri, PVC. Nisu jaki minusi, mostar je u pitanju.

Savjetuju mi neke velike kilowate, pa kontam koliko kilowata trebam uopšte gledati?

P.S. gledam za brata pa da mu se raspitam šta je dobro. Konto sam neki Daikin ili LG?
spree

#8177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Procitao sam cijelu temu, ali na kraju sve mi se smutilo, pa da i ja priupitam sta i kako. Definitivno sam odlucio uzeti Daikin invertere. Zvao sam oba ovlastena zastupnika Daikina u Sarajevu i dobio sam totalno različite savjete. Kod mene je u pitanju kuca sa recimo pola fasade i sa srednjom stolarijom koja je u planu da se mijenja. Ono sto sam siguran je to da zelim postaviti inverter u spavaću sobu1 i u dnevni boravak. Sad je pitanje koju i koliko snažnu klimu staviti gdje. Bilo bi dobro ako bi klima iz dnevnog mogla grijati hodnik i wc, medjutim u krajnjem slučaju moze i bez te dvije prostorije. Koliko sam skontao oni imaju tri vrste klima Sensiru, Comforu i Perferu e sad ne znam bas razlike medju njima, a definitivno bi isao da platim malo vise a da trosim manje struje.
Image
zlo zlo

#8178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Dzemss wrote:
zlo zlo wrote:llcc su do -15 :-D ja sam pravo zadovoljna svojom
Da li je drziš upaljenu po noći, to jest da li možeš spavati pored nje (zbog buke) ?
dan i noc, i ljeti i zimi, mogu bez problema, jako mi je ugodno :-D , ali kontaj ja ne pokušavam jednom klimom sve grijati i hladiti, nego jedna soba-jedna klima, radi na minimalnom puhanju i pravo ugodno.
Dzemss

#8179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dzemss »

zlo zlo wrote:
Dzemss wrote:
zlo zlo wrote:llcc su do -15 :-D ja sam pravo zadovoljna svojom
Da li je drziš upaljenu po noći, to jest da li možeš spavati pored nje (zbog buke) ?
dan i noc, i ljeti i zimi, mogu bez problema, jako mi je ugodno :-D , ali kontaj ja ne pokušavam jednom klimom sve grijati i hladiti, nego jedna soba-jedna klima, radi na minimalnom puhanju i pravo ugodno.
Ja ovu svoju i na low čujem. Bas je teško zaspati pored nje. Moram onda mijenjati inverter u svakom slučaju. Već mi je u planu Fujitsu.
Koje veličine invertera koristiš?
zlo zlo

#8180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

koristim 12tke llcc
_Reds_

#8181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Da li te klime palite pa gasite, pa se toliko cuju ili konstatno rade.

Ja kad pustim klimu da sama radi, i ne primjetim kad postigne temperaturu.
Nera_22

#8182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

@spree
ja ti ne mogu nista reci oko Daikina mogu samo Fujitsu. Fujitsu uzmi u dnevnu 12-ku i 9-ku u spavacu. Model LLC ili LMC.
@Dzemss
Ma to je subjektivno kome koliko smeta buka. Nekome smeta zidni sat kad kuca. Meni licno ne smetaju klime nocu kada rade osim sto vanjske nekada cujem kad se pale i gase u prelaznom periodu. Zato u prelaznom periodu ne palim klime nocu da se nebi palile i gasile stalno.
@zposao
Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
@skoronikako
dugorocno gledano bolje ti je uzmi klimu 9-ku Fujitsu, Mitsubishi Toshiba. Ja mislim da ako stavis Fujitsu 09LLC neces pogrijesiti. Cijena 900KM plus 200 ugradnja.
zposao

#8183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

Nera_22 wrote: Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
Hvala! :thumbup:
A na šta treba paziti kod Daikina?
I kolika mi snaga klime za grijanje do nekih 30m2 treba? Koliko kilowata pri grijanju?

Edit: kakva je razlika između te LLC i LMC fujitsu?
spree

#8184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Nera_22 wrote:@spree
ja ti ne mogu nista reci oko Daikina mogu samo Fujitsu. Fujitsu uzmi u dnevnu 12-ku i 9-ku u spavacu. Model LLC ili LMC.
:thumbup:
zposao

#8185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zposao »

zlo zlo wrote:
probook wrote:
zlo zlo wrote:power metar, iliti kod nas mjerač potrošnje struje, moj dolazi u Pon, jučer stigo u Bih :mrgreen:
Moze link odakle si narucio :-D
ovdje sam naručilA
:D

https://www.aliexpress.com/item/LCD-Ene ... 0.0.p6LDJT

najeftinije što našla

Šta je ba ovo kakvi su ovo linkovi? :shock:
Sa stranice 238 na koju sam došao tražeći o ovim fujitsu llcc klimama? :lol:
_zavrzlama

#8186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _zavrzlama »

...
Last edited by _zavrzlama on 06/11/2024 11:18, edited 1 time in total.
zlo zlo

#8187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

zposao wrote:

Šta je ba ovo kakvi su ovo linkovi? :shock:
Sa stranice 238 na koju sam došao tražeći o ovim fujitsu llcc klimama? :lol:
vjerovatno promjenili item na linku :lol: :lol: kupovali smo dosta nas, mjerače potrošnje struje, jer htjeli znati koliko nam klime troše :lol: :lol:

bilo je to za struju :mrgreen: :lol:

mada..nije ni ovo loše :lol: morat cu malo nagradit prevoditelje :lol:
Nera_22

#8188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

zposao wrote:
Nera_22 wrote: Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
Hvala! :thumbup:
A na šta treba paziti kod Daikina?
I kolika mi snaga klime za grijanje do nekih 30m2 treba? Koliko kilowata pri grijanju?

Edit: kakva je razlika između te LLC i LMC fujitsu?
Razlika u snazi je minimalna samo je malo ljepsa i malo veci komfor unutrasnje i daljinski ima vise stelovanja. Za Daikina ne znat nista. Snaga klime je za 12ku 3,5kw al ta klima moze da da i vise toplote. Jos jako bitna stvar je koliko klima na velikim minusima moze da da toplote. Recimo na - 15c LG daje 1kw a mitubishi 3kw a obje trose 500w struje plus zaledi vanjska jedinica itd. Tako da nije samo koliko ima snage nego se gleda dosta faktora. Zato sto uzmi klimu sto je provjereno. Imaju neke daikin sto su dobre lik iz sarajeva se grije prelistaj temu.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#8189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Nera_22 wrote:@spree
@Dzemss
Ma to je subjektivno kome koliko smeta buka. Nekome smeta zidni sat kad kuca. Meni licno ne smetaju klime nocu kada rade osim sto vanjske nekada cujem kad se pale i gase u prelaznom periodu. Zato u prelaznom periodu ne palim klime nocu da se nebi palile i gasile stalno.
@zposao
Uzmi 12-ku Fujitsu LLC ili LMC. Nemoj slucajno da te neko nagovori na LG. To je kinez ko i svaki drugi koji valja samo za hladjenje. Daikin moze al moras paziti koji model uzimas. Mozes pogledati i Toshiba ili Mitsubishi. Ja znam da Fujitsu i osnovni model LLC odlicno moze da grije.
@skoronikako
dugorocno gledano bolje ti je uzmi klimu 9-ku Fujitsu, Mitsubishi Toshiba. Ja mislim da ako stavis Fujitsu 09LLC neces pogrijesiti. Cijena 900KM plus 200 ugradnja.
12LLC ima dupli izmjenjivac u vanjskoj kao i LMC model dok 09LLC ima jednoredni.
Zbog toga je bolje ici na 12-ku
Nera_22

#8190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Ako je klima samo u jednoj sobi do 20kv sa dobrom izolacijom onda ce sa 12kom imati kontra efekat jer ce se cesto paliti i gasiti. Ja imam tri 9ke i vecinu sezone je ne drzim upaljenu jer se stalno pali i gasi.
rovac13

#8191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisu sve klime iste.

Iz tog razloga za malu sobu izabrah daikin 12ku.
Ima i dupli izmjenjivac i radi na niskoj snazi ne gasi se cesto kao fujitsu.

Fujitsu je dobar kad treba jace grijat,i bucniji je od daikina poprilicno.
spree

#8192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Zna li neko razliku izmedju sensire ili comfore? U ovlastenim radnjama u Sarajevu imaju skroz različita objasnjenja. Jedni kažu da skoro nema razlike, cak i u potrošnji, dok drugi kazu da je ogromna razlika i haj ti sada budi pametan. Takodjer za prostoriju od 22, 23 kvadrata u obje radnje kazu da treba uzeti klimu od 5kw? Kontam da je to previse i da mi zele uvaliti?
zlo zlo

#8193 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

5kw :shock: za 20kvadrata..puno previše :lol: ako imaš ok izolaciju više nego dovoljna ti 2,5kw, ako nemaš bolje 3,5 tj.12tka :)ako će samo tu sobu grijati. čuj 5kw :run:
rovac13

#8194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Cesto se moze procitati da je daikin mozda i vodeci proizvodjac,veliki brand.

Ali sensira je jeftini model i tu ne bih podrazumijevao taj ultra mega kvalitet.To je jeftini model.Ja imam u dj sobi slican model ftxb35c.Nije to neki vrh kvalitet.Jeftini model,koji radi ok.Radi na niskoj snazi ne pravi ceste pauze zato i jest za manje prostorije dobra,buka vanjske haman i ne postoji,za nase uslove malo para a radi posao super.

Kad je rijec o kvalitetu,kod daikina mislim da kvalitet pocinje od komfore pa na vise.Sve sto visa klasa,skuplja,kvalitetnija.

Potrosnje sto se tice nije vrijedno rasprave :)
Ja imam top klimu fujitsu i jeftinu daikin i obje trose tu negdje.U potrosnji medju klimama razliku moras trazit mikroskopom :)
Nera_22

#8195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

rovac13 wrote:Cesto se moze procitati da je daikin mozda i vodeci proizvodjac,veliki brand.

Ali sensira je jeftini model i tu ne bih podrazumijevao taj ultra mega kvalitet.To je jeftini model.Ja imam u dj sobi slican model ftxb35c.Nije to neki vrh kvalitet.Jeftini model,koji radi ok.Radi na niskoj snazi ne pravi ceste pauze zato i jest za manje prostorije dobra,buka vanjske haman i ne postoji,za nase uslove malo para a radi posao super.

Kad je rijec o kvalitetu,kod daikina mislim da kvalitet pocinje od komfore pa na vise.Sve sto visa klasa,skuplja,kvalitetnija.

Potrosnje sto se tice nije vrijedno rasprave :)
Ja imam top klimu fujitsu i jeftinu daikin i obje trose tu negdje.U potrosnji medju klimama razliku moras trazit mikroskopom :)
Nema razlike ako se gledaju top proizvodjaci a ne LG Beko Vailant itd.
spree

#8196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Hvala svima na odgovorima. Najvjerojatnije cu uzeti dvije comfore od 3,5kw. Jednu u spavacu (16m2) i jednu u dnevni boravak (20-ak m2). Ako se uspiju ugrijati i neke druge prostorije super, ako ne nema veze. Svakako nekada uzeti jos jednu za ostatak kuce. Iako mi je glup raspored, al' valjda nesto smislim i za to. Da ponovim i tlocrt kuce, ako bi neko imao jos kakvu ideju :oops:
Image
Nera_22

#8197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

spree wrote:Hvala svima na odgovorima. Najvjerojatnije cu uzeti dvije comfore od 3,5kw. Jednu u spavacu (16m2) i jednu u dnevni boravak (20-ak m2). Ako se uspiju ugrijati i neke druge prostorije super, ako ne nema veze. Svakako nekada uzeti jos jednu za ostatak kuce. Iako mi je glup raspored, al' valjda nesto smislim i za to. Da ponovim i tlocrt kuce, ako bi neko imao jos kakvu ideju :oops:
Image
Ko ti je ovo projektovo svega ti? Ne rece kakva je izolacija na kuci?
spree

#8198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by spree »

Jbg tako kupio. Izolacija polovicna :mrgreen:, pola kuce ima fasadu pola ne. Prozori isto onako srednja zalost, ali to je u planu da se radi ubrzo
channel10

#8199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Ovdje haman bez tri 9- ke i jedne 12- ke ne ide... Onako amaterski osvrt :P
zlo zlo

#8200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

i to je realan osvrt :) mene buni ovo, u zadnju spavaću se ide iz spavaće, a ne hodnika.. wtf :? kako moš u spavaću prolazit iz spavaće nekog drugog?

sex nije opcija..nikad :lol: :twisted: :(
Post Reply