To je taj.Daryl Dixon wrote:to onaj parking gdje je jacapi birvaktile bila?mirzet87sa wrote:Ima preko puta parlamenta parking 50 km mjesec. Ne garantuju za mjesto. Scc se ne isplati.Daryl Dixon wrote:Sorry za off, moze li mi neko reci cijene parkinga na mjesecnoj osnovi konkretno lokacija Marin Dvor, treba mi za nekoga. Hvala
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8176 Re: Pitamo Mehanicare ?
- the_hooligan_ec
#8177 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
-
hladan.preminger
#8178 Re: Pitamo Mehanicare ?
S obzirom da nova auta se prodaju bez rezervne gume, mislim da nije obaveza. Skoro mi prijetlej kupio novu KIA Ceed i nema rezervne gume.the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
- orinoco
#8179 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jeste.the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
-
preludezalude
#8180 Re: Pitamo Mehanicare ?
E pa nisi u pravu. Nije obavezan rezervni tocak, ali zato nesto drugo umjesto rezervnog tocka jeste obavezno.orinoco wrote:Jeste.the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
- MOSALJOZE
#8181 Re: Pitamo Mehanicare ?
.
Last edited by MOSALJOZE on 02/03/2017 06:45, edited 1 time in total.
- Ned071
#8182 Re: Pitamo Mehanicare ?
Aid Dzambo u zenici. Samo njemu nosi. Imas na njegovoj stranici kontakt... Sto se Opela tice i pumpi, ne pomisljaj ni na koga drugog osim njih... Imaju iskustvo, imaju opremu...Astrix wrote:Ima li ko kakav broj od majstora koji radi bosch pumpe od opel astre, isuzu motor, izgleda da je otišla elektronika na pumpi...?
http://www.dzamboservice.com/ telefon je 063 992 182
Last edited by Ned071 on 02/03/2017 09:04, edited 1 time in total.
- supercali
#8183 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je auto doslo sa rezervnim tockom obavezan jepreludezalude wrote:E pa nisi u pravu. Nije obavezan rezervni tocak, ali zato nesto drugo umjesto rezervnog tocka jeste obavezno.orinoco wrote:Jeste.the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
A znamo da je dosao jer ima onaj prostor za rezervni tocak
Ovi novi koji nemaju taj prostor moraju imati onaj set za popravak guma
-
lavic
#8184 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja znam da servis za pumpe ima u Tuzli, Visokom I Mostaru.Astrix wrote:Ima li ko kakav broj od majstora koji radi bosch pumpe od opel astre, isuzu motor, izgleda da je otišla elektronika na pumpi...?
Moras ih nazvati za detalje i znam da je servis u Mostaru dobar.
- orinoco
#8185 Re: Pitamo Mehanicare ?
Član 4. Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati i oprema u saobraćaju na putovima, Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama propisuje i rezervni točak kao opremu vozila u saobraćaju na cestama.preludezalude wrote:E pa nisi u pravu. Nije obavezan rezervni tocak, ali zato nesto drugo umjesto rezervnog tocka jeste obavezno.orinoco wrote:Jeste.the_hooligan_ec wrote:Da ne otvaram novu temu moze li mi kod reci da li je po zakonu obavezan rezervni tocak posto je kod mene boca plina umjesto tocka a rezervna guma je velika 15" . Naime kupio sam sprej neki 10km za reparaciju gume i samo me interesuje moze li me saobracjna kontrola zajebavat za to ili...
Član 4.
Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama, u smislu ovog Pravilnika, podrazumjevaju se:
a) rezervni točak;
b) aparat za gašenje požara;
c) znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu ceste;
d) oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
e) klinasti podmetači;
f) čekić za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osigurači;
h) prsluk za vozača sa svjetlosno reflektirajućim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uže ili poluga za vuču;
k) zimska oprema;
l) znak za označavanje sporih vozila;
m) znak za označavanje dugih vozila;
-
preludezalude
#8186 Re: Pitamo Mehanicare ?
ZOBS koji ja citam drugacije kaze.
-
Dzontra_Volta
#8187 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tim članom se samo propisuje šta je to oprema vozila, ali ne i obaveza da sve to imaš u autu (npr. ne treba zimska oprema ljeti ili čekić za razbijanje stakla u putničkom vozilu - to je samo za C i D kategoriju).orinoco wrote:Član 4. Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati i oprema u saobraćaju na putovima, Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama propisuje i rezervni točak kao opremu vozila u saobraćaju na cestama.preludezalude wrote: E pa nisi u pravu. Nije obavezan rezervni tocak, ali zato nesto drugo umjesto rezervnog tocka jeste obavezno.
Član 4.
Pod opremom vozila u saobraćaju na cestama, u smislu ovog Pravilnika, podrazumjevaju se:
a) rezervni točak;
b) aparat za gašenje požara;
c) znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu ceste;
d) oprema za pružanje prve pomoći (kutija prve pomoći);
e) klinasti podmetači;
f) čekić za razbijanje stakla;
g) rezervne sijalice i osigurači;
h) prsluk za vozača sa svjetlosno reflektirajućim osobinama;
i) sigurnosni pojasevi;
j) uže ili poluga za vuču;
k) zimska oprema;
l) znak za označavanje sporih vozila;
m) znak za označavanje dugih vozila;
Evo šta kaže član 145. tog Pravilnika:
Član 145.
(1) Motorna i priključna vozila, osim bicikla s motorom, lahkog motocikla, lahkog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla i četverocikla, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski saobraćaj i vozila namijenjenih za komunalne usluge (pranje i čišćenje ulica, odvoz smeća i fekalija i dr.), moraju imati rezervni točak s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili pjena u boci pod pritiskom, itd.).
-
preludezalude
#8189 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ali...za one koji misle da je sprej neka sigurnost, da ih razocaram. Pogotovo zimi. Guma ispuhala prosle zime i od dva nova spreja u gepeku niti jedan nije funkcionisao. Da li im zima ne godi ili sta vec... Sreca desilo se u sred grada pa nije bio veliki problem dopremiti rezervni tocak od kuce. Znaci, najbolja opcija da se izbjegnu neugodnosti je dobre gume na autu i rezervni tocak u gepeku. A da se samo zakon zadovolji moze i bez rezervnog tocka u gepeku uz odgovarajucu drugu opremu.
- MOSALJOZE
#8190 Re: Pitamo Mehanicare ?
3:15
Traži točak,ende...
-
preludezalude
#8191 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze on traziti i vrecu s pijeskom ili lopatu ali to ne znaci da je moras imati. I tu nije ende. Ende je onda kad potpises prekrsajni nalog.
- MOSALJOZE
#8193 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sad će ovo izgledati kao zabijanje glave u pijesak,ali za 95% vozača je ok i da mu zavire u auto i da traže gumu.Ovih 5 % predstavljaju pametni forumaši,koji će siguran sam reć zakon taj član taj 
-
preludezalude
#8194 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moras odmah pametovati. Covjek je pitao da li po zakonu mora imati rezervni tocak. Odgovoreno mu je i citiran mu je zakon. A ti postavljas video u kojem policajac trazi rezervni tocak. Taj video nije odgovor na pitanje vec samo dokaz da policajci ne znaju napamet zobs i da sprovode zakon kako oni misle da treba. Vozac koji je upoznat sa pravilnikom sigurno da ce se boriti za svoja prava. Ko nece da se bori za sebe, jako je jednostavno. Potpises nalog da priznajes krivicu i plati kaznu... za nesto za sta nisi kriv.
-
hladan.preminger
#8195 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jel mu ono traži i sajlu za šlepanje?
- kabal1337
#8196 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako 10 godina za vrijeme svoga rada trazis tocak, svaki put ces refleksivno izgovoriti tocak, umjesto tocak ili set za reparaciju. Tako ako imas set za reparaciju mozes bez problema.MOSALJOZE wrote:
3:15
Traži točak,ende...
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#8197 Re: Pitamo Mehanicare ?
Trazi, sta je cudno? Moras je imati, ne radi slepanja, vec radi izvlacenja nekoga i sl.hladan.preminger wrote:Jel mu ono traži i sajlu za šlepanje?
-
hladan.preminger
#8198 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cirkus. Izvlacenja od kuda?un1ted wrote:Trazi, sta je cudno? Moras je imati, ne radi slepanja, vec radi izvlacenja nekoga i sl.hladan.preminger wrote:Jel mu ono traži i sajlu za šlepanje?
Vozim 17 godina i jos mi niko nije trazio sajlu za slepanje. Cak je zabranjeno slepanje, npr. u Hr. Novija auta se ne mogu slepati, pogotovo automatici.
- Ned071
#8199 Re: Pitamo Mehanicare ?
moras je imati. tumace to tako da moras imati sajlu da bi te neko sklonio ili da bi ti nekog sklonio dok ne dodje šlep služba.
- Optimist
#8200 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam dozivio jedne noci u Lukavici, kad nista nije mogao da mi prigovori, onda mi je trazio uze za vucu. Nakon sto sam mu i njega uredno pokazao, samo mi je vratio dokumente.hladan.preminger wrote:Cirkus. Izvlacenja od kuda?un1ted wrote:Trazi, sta je cudno? Moras je imati, ne radi slepanja, vec radi izvlacenja nekoga i sl.hladan.preminger wrote:Jel mu ono traži i sajlu za šlepanje?
Vozim 17 godina i jos mi niko nije trazio sajlu za slepanje. Cak je zabranjeno slepanje, npr. u Hr. Novija auta se ne mogu slepati, pogotovo automatici.