Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BMX1977

#8176 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote:
BMX1977 wrote: Ja osobno... ne shvatam vrijednost bitcoina osim kao stored value, zlato 2.0. Ne vidim da bitcoin podrzavaju ovi bogati jevreji iz bankovnog sektora.
Dok za ripple vidimo da ima podrsku banaka i ima stvarni usecase koji rjesava probleme svjetskih transakcija. Ali ne samo to! Daje jednoj americkoj firmi moc da i dalje kontrolise tokove finansijske u nadolazecoj eri. To treba imati u vidu po meni. I ne biti previse idealista u svijetu.
To i jeste :thumbup:

Kažem ti, nije problem potencijala, samo ako si uzeo po prosječnoj cijeni od 0,8, nemoj se iznenaditi ako ti prodajna na kraju bude max 1,0.
Moraš shvatiti da oni tu moć hoće kanalisati i da im je u interesu konstanta, a ne špekulacije i nekontrolisano divljanje kursa.
Meni se sve čini da ide ka tome.
Konstantna nije nikakav inters u xrp-u jer je brzina transakcije jedna sekunda. Dakle u jednoj sekundi varijacija berze je minimalna. Znaci to nije problem. Interes je naravno rast cijene xrp-a jer to ripple donosi ogroman profit i mogucnost za razvitak kompanije. Posto ripple drzi ogromne kolicine xrp-a. I ne samo ripple nego i direktor federal reserva i najveci mocnici u finansijskom sektoru u USA. Dakle svi oni bogati jevreji koji kontrolisu finansije drzi xrp a direktor je to i priznao i rekao da je to buducnost.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8177 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BMX1977 wrote:
Konstantna nije nikakav inters u xrp-u jer je brzina transakcije jedna sekunda. Dakle u jednoj sekundi varijacija berze je minimalna. Znaci to nije problem. Interes je naravno rast cijene xrp-a jer to ripple donosi ogroman profit i mogucnost za razvitak kompanije. Posto ripple drzi ogromne kolicine xrp-a. I ne samo ripple nego i direktor federal reserva i najveci mocnici u finansijskom sektoru u USA. Dakle svi oni bogati jevreji koji kontrolisu finansije drzi xrp a direktor je to i priznao i rekao da je to buducnost.
To je bar lahko, špekulacijama se cijena nabije sad pa sad.
Baš zato što oni drže velike količine i sve kontrolišu, treba gledati širu sliku.
Ti si mali, ja još manji kad je to u pitanju.
BMX1977

#8178 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote:
BMX1977 wrote:
To je bar lahko, špekulacijama se cijena nabije sad pa sad.
Baš zato što oni drže velike količine i sve kontrolišu, treba gledati širu sliku.
Ti si mali, ja još manji kad je to u pitanju.
Sira slika je da im nije dovoljno kontrola nad dolarom. Svijet se mijenja i oni zele da zadrze kontrolu koju su uvijek imali. I to ce oni raditi kroz xrp. Nikakac bitcoin niti ether. To je moje misljenje o siroj slici. To je siroka slika. Taman ce americki bankari svoju buducnost vidijeti u kineskom bitcoinu ili ruskom etheru. Nikada; njihov odgovor na blockchain je ripple.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8179 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BMX1977 wrote:
Sira slika je da im nije dovoljno kontrola nad dolarom. Svijet se mijenja i oni zele da zadrze kontrolu koju su uvijek imali. I to ce oni raditi kroz xrp. Nikakac bitcoin niti ether. To je moje misljenje o siroj slici. To je siroka slika. Taman ce americki bankari svoju buducnost vidijeti u kineskom bitcoinu ili ruskom etheru. Nikada; njihov odgovor na blockchain je ripple.
Čekaj, ako bude ripple ili bilo koja druga kriptovaluta zamjena za dolar, šta misliš, eto šta bi ti kao dio te harange prije: da to bude stabilno i kontrolisano i li da raste i pada nekontrolisano i zasnovano na špekulacijama?
Kad i ako do toga dođe, ja mislim da će biti prije ovo prvo. Ne kažem, može ta stabilnost biti zasnovana na nekoj protuvrijednosti od 10 dolara.
Možda ja ne vidim dovoljno široku sliku i ne gledam dovoljno daleko.
BMX1977

#8180 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote: Čekaj, ako bude ripple ili bilo koja druga kriptovaluta zamjena za dolar, šta misliš, eto šta bi ti kao dio te harange prije: da to bude stabilno i kontrolisano i li da raste i pada nekontrolisano i zasnovano na špekulacijama?
Kad i ako do toga dođe, ja mislim da će biti prije ovo prvo. Ne kažem, može ta stabilnost biti zasnovana na nekoj protuvrijednosti od 10 dolara.
Možda ja ne vidim dovoljno široku sliku i ne gledam dovoljno daleko.
Nece to biti zamjena za dolar. Nego kroz xrp ce se ici vecina finansijskih tokova u svijetu. Dakle medijum za svijetsku ekonomiju kao sto je to sada dolar tada ce biti xrp. Bit ce stabilno ali i nemora biti uopste da bi fukncionisalo jer je brzina transakcije sekudnica. No ako i bude stabilno; to ce biti na daleko iznad 10 dolara. Samo spekulacija je potrjerala xrp na 4 dolara. Daklemoze se on stabilizirati i na 35 dolara za 7 godina. Da ce propasti ili ostati na ovom nivou ispod 1 dolar to nevjerujem. Jednostavno prejake igrace imaju iza sebe, prejake partnera i veze u svijetu i jedina su prava kompanija u blockhainu. Sve ostalo je anonimno i poprlicno amaterski bez jasne strategija.

Recimo ethereum mora rijesiti problem scalinga prvo pa onda je spor bez jasnog cilja za sto treba da sluzi ether. A ripple moze sve sto i ether samo se sad za sad koncentrise na transakciju novca kao glavnu granu biznisa ali polako se i javlja tu gdje je etherov teritorij.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8181 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BMX1977 wrote:
Nece to biti zamjena za dolar. Nego kroz xrp ce se ici vecina finansijskih tokova u svijetu. Dakle medijum za svijetsku ekonomiju kao sto je to sada dolar tada ce biti xrp. Bit ce stabilno ali i nemora biti uopste da bi fukncionisalo jer je brzina transakcije sekudnica. No ako i bude stabilno; to ce biti na daleko iznad 10 dolara. Samo spekulacija je potrjerala xrp na 4 dolara. Daklemoze se on stabilizirati i na 35 dolara za 7 godina. Da ce propasti ili ostati na ovom nivou ispod 1 dolar to nevjerujem. Jednostavno prejake igrace imaju iza sebe, prejake partnera i veze u svijetu i jedina su prava kompanija u blockhainu. Sve ostalo je anonimno i poprlicno amaterski bez jasne strategija.

Recimo ethereum mora rijesiti problem scalinga prvo pa onda je spor bez jasnog cilja za sto treba da sluzi ether. A ripple moze sve sto i ether samo se sad za sad koncentrise na transakciju novca kao glavnu granu biznisa ali polako se i javlja tu gdje je etherov teritorij.
Zar to nije upravo to (bold)?!

Špekulacije i pomjeranje kursa nagore-nadole su jedno, ovo o čemu mi pričamo nešto drugo.
BMX1977

#8182 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote:
BMX1977 wrote:

Zar to nije upravo to (bold)?!
Nije jer dolar mora biti stabilan da bi bio koristen kao svijetska valuta. XRP moze i da bude volatilan totalno jer je medijum a ne valuta. Oni zele da imaju kontrulu nad medijumom jer znaju da ce to zaista postati to: medijom za transakciju svijetskog novca. I kada to postane cijena ce rasti na tom putu i oni to znaju i iza tog projekta i stoje i investiraju u to sada kada je cijena niska.

No znaci da bi xrp imao usecase uopste netreba biti stabilan. Da bi dolar imao usecase MORA biti stabilan. Tu je razlika.
A da bi bitcoin imao usecase kao zlato 2.0 mora biti stabilan. Da li ce se stabilizirati na 30k, 50k ili 150k to niko nezna.
512MB

#8183 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

BMX dobro dosao na temu, zamrlo je zadnjih mjeseci :thumbup:
CrayOn

#8184 Re: Bitcoins

Post by CrayOn »

A da bi se to sve desilo treba jedna ekonomska kriza epskih proporcija.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8185 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BMX1977 wrote: Nije jer dolar mora biti stabilan da bi bio koristen kao svijetska valuta. XRP moze i da bude volatilan totalno jer je medijum a ne valuta. Oni zele da imaju kontrulu nad medijumom jer znaju da ce to zaista postati to: medijom za transakciju svijetskog novca. I kada to postane cijena ce rasti na tom putu i oni to znaju i iza tog projekta i stoje i investiraju u to sada kada je cijena niska.
Dolar je odavno svjetska valuta.
Ok, recimo da bude tako (bold). Zar nije konačni cilj udariti temelje novčanim tokovima u novom svjetskom finansijskom poretku?
Sve su to špekulacije. Onaj ko ulaže dok je cijena niska, a očekuje (jer ima neku informaciju) da će cijena rasti, radi to da bi zaradio na toj špekulaciji. I to je ok, ali to je akcija za kratkoročnu investiciju. Pazi, sam si rekao da si napravio grešku zašto nisi prodao kad je cijena bila top.
Moraš razdvojiti špekulaciju kao kratkoročnu akciju od, recimo, operacije da to bude medij za transakciju svjetskog novca, što bi bila dugoročna akcija.
U prvom slučaju možeš očekivati ovo što si naveo, neki nagli rast na kojem se može zaraditi, u drugom prije neku konstantu kursa na kojoj ćeš dugoročno nešto zaraditi, ali ne onoliko koliko si mislio i želio. Oni koji stoje iza projekta, oni će višestruko zaraditi, ali ne od porasta kursa, nego zbog niza događaja koji će slijediti tu infiltraciju u svjetske novčane tokove.
BMX1977

#8186 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote:
BMX1977 wrote:
Ok, recimo da bude tako (bold). Zar nije konačni cilj udariti temelje novčanim tokovima u novom svjetskom finansijskom poretku?
To moze trajati i 20 godina i tada xrp moze biti na 150 dolara ILI 400 dolara. To meni dakle nije cilj. Meni je cilj da prve banke prihvate xrp. Da postane jasno da je xrp buducnost jednog odredjenog dijela svijetske ekonomije i da dozivim jos1 ili 2 bulruna. Na 10 dolara prodajem skoro sve. Dakle ja necu cekati 20 godina. Ali 4,5 ili 6 godina sam spreman cekati.

Napravio sam gresku sa ethereumom. Kupio sam ga na 30 dolara i prodao na 100 da bi ga kasnije opet kupovao na 250. Dakle jedino sto je sigurno i sto nije kocka je da razumijes projekat, vjerujes u firmu i njezine partnere i uspjeh i da imas strpljenja vise od 3 godine svakako. Sve drugo je cista kocka. Mada se slazem da 10-20% treba imati i za kocku.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8187 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

BMX1977 wrote: To moze trajati i 20 godina i tada xrp moze biti na 150 dolara ILI 400 dolara. To meni dakle nije cilj. Meni je cilj da prve banke prihvate xrp. Da postane jasno da je xrp buducnost jednog odredjenog dijela svijetske ekonomije i da dozivim jos1 ili 2 bulruna. Na 10 dolara prodajem skoro sve. Dakle ja necu cekati 20 godina. Ali 4,5 ili 6 godina sam spreman cekati.

Napravio sam gresku sa ethereumom. Kupio sam ga na 30 dolara i prodao na 100 da bi ga kasnije opet kupovao na 250. Dakle jedino sto je sigurno i sto nije kocka je da razumijes projekat, vjerujes u firmu i njezine partnere i uspjeh i da imas strpljenja vise od 3 godine svakako. Sve drugo je cista kocka. Mada se slazem da 10-20% treba imati i za kocku.
Vidi, eto eth si kupovao na 30 dolara i prodao na 100, što je odličan posao. A znamo da je eth išao i preko 1000 dolara. Nisi očekivao, bilo ti je dobro i 100. Onda si poslije uzimao po 250.
Kocka je kad ti ulaziš u nešto, jer računaš da će rasti. Ono, može i padati. Onda se onih +10, 20, 30, 50, 100 % pretvaraju u minus.

Tako je bilo i dosad u monetarnom svijetu. Ljudi su ko zna otkad kupovali valute da bi ih preprodali i zaradili. Čuvena: - Deviza, deviza...

Ok, ti kontaš da je to sa ripple kao ulaganje u dionice neke kompanije. To je dobar stav i recimo da ide u tom smjeru. Opet, pazi, niko ništa ne garantuje, rizik i ekonomija su par, idu jedno uz drugo.
BMX1977

#8188 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Tomahawk11 wrote:
Vidi, eto eth si kupovao na 30 dolara i prodao na 100, što je odličan posao. A znamo da je eth išao i preko 1000 dolara. Nisi očekivao, bilo ti je dobro i 100. Onda si poslije uzimao po 250.
Kocka je kad ti ulaziš u nešto, jer računaš da će rasti. Ono, može i padati. Onda se onih +10, 20, 30, 50, 100 % pretvaraju u minus.

Tako je bilo i dosad u monetarnom svijetu. Ljudi su ko zna otkad kupovali valute da bi ih preprodali i zaradili. Čuvena: - Deviza, deviza...

Ok, ti kontaš da je to sa ripple kao ulaganje u dionice neke kompanije. To je dobar stav i recimo da ide u tom smjeru. Opet, pazi, niko ništa ne garantuje, rizik i ekonomija su par, idu jedno uz drugo.
Pa naravno tu ima rizika. Niko mi ne garantuje da ce xrp doci na 10 dolara. Ali ja vjerujem da hoce i to je to. Isto tako niko nije garantovao ljudima da ce Amazon i google doci do par hiljada dolara po dionici. Cak je Warren Buffet govorio i za Amazon i Google tada da to nema nikakve sanse:"Google ja samo jedan algoritam i to nemoze imati vrijednosti." a za Amazon:"Preko interneta kupovati stvari je nemoguce dugorocno- osudjeno na propast."

I vidi cuda evo svi koristimo Amazon i google. A ima ljudi koji drze Amazon jos uvijek od 25 dolara po dionici pa sve do sada. A oni su dozivijeli 1000 padova da bi dosli na 2000 dolara po shareu ili kolko je vec. I niko im nije garantirao da nece propasti sve.

Jedino sto ja dobro gledam je druge projekte koji bi mogli potisnuti ripple. No ti jos nisu na vidiku. Ripple dominira na svim poljama i po tehnologiji i partnerima i po onim ljudima iz centara moci koji to podrzavaju. Cim budev vidio da se nesto tu mijenja; ja prodajem ripple. No toga nema ni na vidiku. Fundamentalna analiza je jos uvijek jako obecavajuca. A tehnicka analiza kod kripta malo vrijedi. Danas moze pasti sa 30 centi na 10 a za 10 dana mozemo opet biti na 1 dolar.
512MB

#8189 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Nije realno, ustvari nemoguce ja da XRP ode na iznad 100$ jednostavno jer je circulating amount preko 45 milijardi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8190 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Nije realno, ustvari nemoguce ja da XRP ode na iznad 100$ jednostavno jer je circulating amount preko 45 milijardi.
To je jedan od razloga što njegova vrijednost čak i do 5 dolara po jedinici može otići uglavnom špekulacijama.
BMX1977

#8191 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

512MB wrote:Nije realno, ustvari nemoguce ja da XRP ode na iznad 100$ jednostavno jer je circulating amount preko 45 milijardi.
Kolko je ono bio market capa za vrijeme internet bubela? 16 triliona? Na osnovu toga je Goldman Sachs izjavio da Blockchain market cap moze dostici 40 triliona.

Dakle kada je xrp bio na 4 dolara taja je market cap bio tek 0,75 triliona. Dakle do 40 triliona imamo jos factor 50. To bi bilo 200 dolara. I to imajuci u vidu da sve ove manje kripte jos nisu propale i nestale a da xrp nije preuzeo prvi ili drugu poziciju u kripo svijetu u sto ja vjerujem da hoce. U najboljem slucaju je dakle 500 dolara takodjer moguce ako xrp preuzme lidersku poziciju i market capom od 40 triliona. Dakle to je itekako moguce no ja za to nemam zivaca niti cu tako nesto cekati.
512MB

#8192 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Ako XRP ode na 200, zamisli gdje bi Bitcoin bio. Ripple jednostavno nikad nece dosegnuti masu, ipak je to samo brutalni bankarski alat i nema taj smek ko Bitcoin.

30% portfolia mi je XRP i zajedno sa IOTA (50%) mi je long term investment.
BMX1977

#8193 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

512MB wrote:Ako XRP ode na 200, zamisli gdje bi Bitcoin bio. Ripple jednostavno nikad nece dosegnuti masu, ipak je to samo brutalni bankarski alat i nema taj smek ko Bitcoin.

Sta ti je target?

Kao sto sam rekao; ja vjerujemd da ce xrp presisati bitcoin sa lakocom.
Dozer

#8194 Re: Bitcoins

Post by Dozer »

Opet Market Cap.... A XRP nikad nije bio 4. Max. 3.
Market Cap je samo pokazatelj dnevne kolicine trgovine. Fancy termin koji zapravo ne znaci nista u sustinskom smislu.
Ako se u sve ovo ukljuci 50% ljudi na planeti, MC bilo cega moze otici i na 300 triliona, i opet nece znaciti nista konkretno, osim pokazatelja dnevne trgovine necim.

Jedina stvarna svrha MC-a je da se pokaze cime se taj dan najvise trgovalo. Zato MC i ide na 24h.
Pri tome, vrlo je bitno uzeti u obzir trenutnu cijenu toga necega, npr. BTC-a i XRP-a. BTC ce na drasticno manjoj kolicini trgovine imati daleko veci prikaz MC-a jer mu je jedinicna cijena za preko 2 miliona % (pardon - 20.000 x 100% :D) veca od jedinicne cijene XRP-a (npr. BTC 7.000, XRP 0,30), sto znaci da se za 1 BTC moze kupiti preko 23.000 XRP-a.

Mislim da se ne trebate uopste vezati za MC kao neki bitan parametar.
BMX1977

#8195 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

Dozer wrote:Opet Market Cap.... A XRP nikad nije bio 4. Max. 3.
Market Cap je samo pokazatelj dnevne kolicine trgovine. Fancy termin koji zapravo ne znaci nista u sustinskom smislu.
Ako se u sve ovo ukljuci 50% ljudi na planeti, MC bilo cega moze otici i na 300 triliona, i opet nece znaciti nista konkretno, osim pokazatelja dnevne trgovine necim.

Jedina stvarna svrha MC-a je da se pokaze cime se taj dan najvise trgovalo. Zato MC i ide na 24h.
Pri tome, vrlo je bitno uzeti u obzir trenutnu cijenu toga necega, npr. BTC-a i XRP-a. BTC ce na drasticno manjoj kolicini trgovine imati daleko veci prikaz MC-a jer mu je jedinicna cijena za preko 2 miliona % (pardon - 20.000 x 100% :D) veca od jedinicne cijene XRP-a (npr. BTC 7.000, XRP 0,30), sto znaci da se za 1 BTC moze kupiti preko 23.000 XRP-a.

Ovo sve sto si napisao je obicna glupost. Market cap ako xrp-a bude 10 triliona ikada onda cijena nikako nemoze biti ispod 100 dolara po jedinici. Jer cijena po xrp u je market cap podjeljeno sa brojem jedinica.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8196 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Ne vjerujem da će XRP dostici neku aman zaman vrijednost, jer je to bas centralizovana valuta. Pa preko 50% XRP-a drži Ripple.
512MB

#8197 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

BMX1977 wrote:
512MB wrote:Ako XRP ode na 200, zamisli gdje bi Bitcoin bio. Ripple jednostavno nikad nece dosegnuti masu, ipak je to samo brutalni bankarski alat i nema taj smek ko Bitcoin.

Sta ti je target?

Na vrhuncu mi je portfolio bio 75k€, naravno da nisam isao allout tako daa... od tad sam se nakupovao svega i svacega i jos uvjek dokupujem, sljedeci bullrun me nece zaobic...

Target mi je 8$ za XRP i 20$ iota.
512MB

#8198 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

Dozer wrote:Opet Market Cap.... A XRP nikad nije bio 4. Max. 3.

Dozeru koga interesuje MC :D
512MB

#8199 Re: Bitcoins

Post by 512MB »

un1ted wrote:Ne vjerujem da će XRP dostici neku aman zaman vrijednost, jer je to bas centralizovana valuta. Pa preko 50% XRP-a drži Ripple.
Objasni ovo, posto nije istina :mrgreen:
BMX1977

#8200 Re: Bitcoins

Post by BMX1977 »

512MB wrote:
BMX1977 wrote:

Sta ti je target?

Na vrhuncu mi je portfolio bio 75k€, naravno da nisam isao allout tako daa... od tad sam se nakupovao svega i svacega i jos uvjek dokupujem, sljedeci bullrun me nece zaobic...

Target mi je 8$ za XRP i 20$ iota.
Svaka cast. Moj vrhunac je bio nekih 380 k rofita. Target mi je 3000 za ethereum i oko 10 dolara za xrp. Sa tim da cu jedan dio vec zatvoriti na 6 i kupiti ako padne.
Post Reply