SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#8176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

U tekstu ima dosta razumnih stavova.

Ali, i meni rečenica o kojoj jThomas govori tukne na rasizam. Ili, šovinizam, ako je rasizam problematičan pojam. Većina teksta je fino napisana. Jasno je šta se hoće reći. Pa zato i jeste problem. Onaj ko je pistao tekst nije nepismen. Moglo se desiti da se stvarno nije mislilo uopćeno na Rome. Ali, otvara prostor za dvosmislenost.
drug_profi

#8177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Otvara prostor onome ko hoće da ga tako protumači. Cijelo pismo nije u tom tonu i kad se gleda kontekst vidi se drugačija slika.
Onaj ko se sveže na rome, zanemaruje sve ostalo. zato sam namjerno počeo sa citatom nakon roma.

Ako hoćeš da mene ili nekog načiniš rasistom, ksenofobom, nije problem.
Thorgerson

#8178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Meni jedna stvar nije jasna, sta je pokazala obdukcija?

To je jedino mjerodavno. Nisam bas u toku sa ovim slucajem, zato pitam.

Obudkcijom se moralo utvrditi od cega je momak umro. I mislim da nije tesko otkriti da li je udarac u glavu bio od palice ili od automobila koji se krece 40-50-60km/h.

Ako je obdukcija pokazala da je do smrti doslo, ili da je mladic bio izudaran nekim predmetom - nema onda rasprave.

Ne znam, mislim ovi Mutapi mi ne izgledaju uopste kao neka utjecajna porodica, mislim ko su. Da su toliko mocni da potplate od doktora, do sudija, tuzilaca...e jebiga.
JThomas

#8179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

drugi profil wrote:Otvara prostor onome ko hoće da ga tako protumači. Cijelo pismo nije u tom tonu i kad se gleda kontekst vidi se drugačija slika.
Onaj ko se sveže na rome, zanemaruje sve ostalo. zato sam namjerno počeo sa citatom nakon roma.

ja nisam insinuirao da si ti rasista, nego autor pisma. ali ostajem kod tvrdnje da su ti malo različiti aršini.

koliko sam vidio, otac ne optužuje da ga je ona ubila, već da prikriva ko jeste...što ipak nije isto, daleko je od toga. a oni "ašćare" optužuju da ga oni jesu ubili. bacati se takvim izjavama prije pravosnažne presude - po pravu je isto. a ni životno u ovom slučaju nije puno drukčije, ako ovo drugo nije i gore, obzirom da su svi akteri priče promijenili više verzija. te da su braća romi priznali pa porekli, da su pritvoreni, pušteni iz pritvora, pa opet pritvoreni po drugoj pravnoj kvalifikaciji istog događaja. što nije pravilno. ali kad halka hoće može i to, a kad neće optužbe padaju i za neuporedivo manje...
drug_profi

#8180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

JThomas wrote:
drugi profil wrote:Otvara prostor onome ko hoće da ga tako protumači. Cijelo pismo nije u tom tonu i kad se gleda kontekst vidi se drugačija slika.

ja nisam insinuirao da si ti rasista, nego autor pisma. ali ostajem kod tvrdnje da su ti malo različiti aršini.

koliko sam vidio, otac ne optužuje da ga je ona ubila, već da prikriva ko jeste...što ipak nije isto, daleko je od toga. a oni "ašćare" optužuju da ga oni jesu ubili. bacati se takvim izjavama prije pravosnažne presude - po pravu je isto. a ni životno u ovom slučaju nije puno drukčije, ako ovo drugo nije i gore, obzirom da su svi akteri priče promijenili više verzija. te da su braća romi priznali pa porekli, da su pritvoreni, pušteni iz pritvora, pa opet pritvoreni po drugoj pravnoj kvalifikaciji istog događaja. što nije pravilno. ali kad halka hoće može i to, a kad neće optužbe padaju i za neuporedivo manje...
Vidi, pošto se dosta izgubilo u prepisci:
ja sam za istinu kakva god da je. Samo je trenutno bliže ovoj zvaničnoj verziji jer je podržavaju dokazi. Ja se vrlo lako korigujem kad mi ponudiš argumente. Nemam problem sa time.
Dakle volio bih vidjeti šta otac Memić nudi da podupre svoje tvrdnje, zaista, osim teorija zavjere kako je neko mjenjao iskaze. CUra ima opravdanje u medicinskoj dkumentaciji, optuženi će normalno da smišljaju razne priče da unesu osnovanu sumnju. Ja ne znam šta je navodno isnpektor mijenjao u iskazu i zašto. Ja ne znam nalaz obdukcije i da li je postojala supervizija za to.
Lično mislim da je ovdje u pitanju banalna stvar i da je sav zaplet nastao, ne radi zaštite krivca, već radi nesposobnosti i neodgovornosti lica koja su radila istragu iz čega su proizašle razne teorije.
privremeni

#8181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by privremeni »

Kad rezimiram sve komentare, ispada da nesto, najblaze receno, tukne u cijeloj prici i to zbog ne/namjernih propusta nadleznih organa, a kako smo navikli da na sve lose samo klepnemo usima i pometemo poslije tri dana, mislim da ce na kraju najveci krivac biti ojadeni roditelj, jer nam je remetio blazeni mir nemoci na koji smo pristali. Zato, oca u zatvor.... :oops:

Nego sta bi sa Cosicevim sinom, ako su mu Stojnici halalili, jel to i drzava morala??
JThomas

#8182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

nije (u negativnom smislu tog izraza) teorija zavjere sumnjati u istinu ondje gdje su se mijenjali iskazi. to je normalan rezon jer ne može više oprečnih verzija biti istinito, neko je nekad ili namjerno lagao ili potpuno fulio temu pismene. gdje se to već desilo, normalno je imati sumnju da se može desiti opet. jeste tipično da optuženi mijenjaju iskaze da bi spasili kožu, jeste tipično i da svjedoci mijenjaju iskaze pod prijetnjama ili mitom, ali nije baš tako tipično da strana progona mijenja iskaze u ovoj mjeri.

i dobro je neko rekao, ta navodno hronična i stara dijagnoza se nigdje nije pominjala prije, a nije da se nije pisalo...
kudrilo

#8183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kudrilo »

Iskazi se jesu mijenjali, pa institucije jedna drugu optužuju za nepravilan rad u ovom postupku, a Dalida, ponavljam, je tražila objašnjenje zašto je inspektor mijenjao iskaz, nije odgovor dobila. Ne kažem da je ona upravu, već da su se iskazi mijenjali.

Dalje, da je ovo sve čisto totalno, ne bi se ni otac Memić ovoliko trudio da istjera pravdu. Valjda bi čovjek bio miran bar oko toga da je procesuirano ono što se desilo. Njemu neće vratiti sina ni saznanje da je ubijen kombijem, niti da je prebijen. Čovjek vjerovatno zna sve, mahala je ovo sve, nije Pariz, ali neke stvari je vrlo teško dokazati. Ne može on raditi posao institucija, koje su ponavljam i tvrdim, GOLI KU*AC.
Thorgerson

#8184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Jos jednom da priupitam, sta je Zujo otkrio obdukcijom?
JThomas

#8185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ja nisam vidio ni da se prepričavalo u medijima, a i da jeste upitno je koliko je tome vjerovati u slučaju gdje svi lažu...ne žuji nego medijskoj interpretaciji žuje.
JanuaryJones

#8186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JanuaryJones »

JThomas wrote:ja nisam vidio ni da se prepričavalo u medijima, a i da jeste upitno je koliko je tome vjerovati u slučaju gdje svi lažu...ne žuji nego medijskoj interpretaciji žuje.
Jel Žujo jedini patolog ili ima neko za drugo mišljenje?
JThomas

#8187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

naravno da nije, ali radi najveći broj ovih težih i eksponiranih slučajeva.
sizifinho

#8188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sizifinho »

Ja koliko znam - priča da je momak ubijen palicom je izašla jedno jutro na svim portalima i automatski je prihvaćena po defaultu.

Evo maloprije tražim po netu - i nema nigdje izjave vještaka koja bi potvrdila ovo iznad. No one izjave koje postoje su da je udarac automobila bio krivac.

Teško mi je povjerovati da su se izbrisali svi članci sa interneta koji bi pokazivali drugačije. Isto kao što mi je teško povjerovati da su uspjeli potplatiti sve nivoe i sve one koji učestvuju u istrazi.

Ima li iko više informacija koje nisu rekla kazala? Da li postoji iskaz koji bi potvrdio da je Dženan preminuo od udaraca tupim predmetom po glavi?
O'zone
Globalni moderator

#8189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Ima samo izjava oca koji iznosi šta piše u nalazu autopsije. Gdje se parafraziram navodi da je Dzenan preminu zbog posljedica udarca u glavu tupim predmetom....što može biti i kombi i šipka ako ćemo realno
JThomas

#8190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ne piše se tako u tim nalazima kad je u pitanju udarac vozilom.
kudrilo

#8191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kudrilo »

"Ne možemo više ovo izdržati, preteško je. Zato želimo govoriti u javnosti. Zanima me šta je Meris Ćato radio prvih deset dana, a nakon što je moj sin povrijeđen. Isti dan je bilo jasno da nešto nije u redu jer je imao samo povredu glave, pa je bilo malo vjerovatno da se radilo o saobraćajnoj nesreći. To su čak primijetili i službenici Hitne pomoći koji su to zaključili prema položaju u kojem je pronađen. Isto su primijetili i ljekari jer je imao samo hematom glave ispod kože, nije imao niti jednu drugu povredu, a takav hematom mogao je nastati samo od udarca. Šta je tužilac radio tada? Bio je na licu mjesta, šta je poduzeo?", pita se Muriz.
Opet pitam, zašto bi ocu bilo u interesu da laže na koji način je ubijen njegov sin? Ništa mu ga neće vratiti nazad, ali će ga istina bar smiriti u traženju pravde. Nema razloga da se čovjek buni da je situacija čista, tj. da je momak stradao od udara kombija. Zašto ne bi prihvatio tu činjenicu? Što bi mu bilo lakše da je ubijen drugačije? Opet ponavljam, čovjek nije lud, samo želi istinu i vjerovatno i zna istinu, ali ne može da pređe preko toga da se ona neće procesuirati i da će ubica ili ubice ostati na slobodi, što je normalno.
Yahweh
Location: See the shadow? Well, that's not anyone that you're expecting.

#8192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Yahweh »

A mene zanima šta su ti Seferovici izjavili ili kako se već prezivaju? Šta oni rekli ?
Tercius

#8193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Opet CSI sa pdf Crna Hronika...mene interesuje da li su ovi firgosi bili podvrgnuti detektoru lazi i ako jesu kakvi su rezultati a ako nisu zasto nisu...
SkyLimit

#8194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SkyLimit »

Ovdje mentalno zdravlje zavisi od toga čiji si. Ako si sin Hanke Paldum nakon krivičnog djela poslat će te na psihijatriju. Ako nisi sin Hanke Paldum, poslat će te u zatvor. E tako je i sa svjedocima, ako si nečiji ustanovit će ti se hronična amnezija, ako si ničiji propričat ćeš i što znaš i što ne znaš.
mali_balon

#8195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ljubi sta se ovo desaje u nedzaricima kakva je ovo guzva.....kaos od hife do a.polja 45min
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

mali_balon wrote:Ljubi sta se ovo desaje u nedzaricima kakva je ovo guzva.....kaos od hife do a.polja 45min
vidio sam i ja
nikad dulja kolona
jedno kilometar i pol x 3 trake
mirzet87sa

#8197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirzet87sa »

Neka vjezba, simulacija pada aviona sta vec? Da nije to, pisalo se danas o tome
mali_balon

#8198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Black swan wrote:
mali_balon wrote:Ljubi sta se ovo desaje u nedzaricima kakva je ovo guzva.....kaos od hife do a.polja 45min
vidio sam i ja
nikad dulja kolona
jedno kilometar i pol x 3 trake
I od tibre iza avaza kroz vojnicko do a.polja sv auto do auta....ne pamtim kad sam vecu guzvu vidio
Dope_Man

#8199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Danas sam prosao oko pola 6 prema Ilidzi, bila je ta guzva bukvalno od semafora u Nedjaricima sve do Ilidze (tj. do iza semafora kod energoinvesta, gdje se autoput ukljucuje u glavnu). Uzrok je, koliko sam vidio, neki sleper koji su policajci zaustavili. Prosao sam tu prije pola sata, i dalje stoji zaustavljen sleper u lijevoj (ne iskljucnoj) traci na semaforu, tu je i par policijskih auta i policija regulise saobracaj. Nesto je cudno oko tog kamiona. Zasto klix ne salje Feđu da slika.. ja taman posao da uslikam kad me pusti policajac da prodjem dalje pa nisam stigao.
insaneinthebrain

#8200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

i ja sam vidio taj sleper oko 5:15. ja kontao udes a ono samo vozac stoji ispred i pet policajaca oko njega :?
Post Reply