Nagorno Karabah
-
zrakomlat
#8176 Re: Nagorno Karabah
Mislim da Armeni nemaju snage ni za šta. Mogu se povlačiti da izbjegnu žrtve, negdje gdje dobro stoje možda odbiti koji napad i kupovati vrijeme. Za neku kontru i vraćanje teritorija pretpostavljam da nema nikakve šanse. Armenija se ne smije uključiti sa svojom vojskom službeno tako da su ovi planinari gotovi. Opet mi žao civila i mobilisane djece, profi vojske i dobrovoljaca ni najmanje a posebno dobrovoljaca, onih grčkih i sličnih, da hoće negdje naletiti na jato Bajraktara.
-
90minut
#8177 Re: Nagorno Karabah
Gluho i daleko bilo da je ovo gotovo tek ce se brojati žrtve u hiljadama vojnika.zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 11:48 Mislim da Armeni nemaju snage ni za šta. Mogu se povlačiti da izbjegnu žrtve, negdje gdje dobro stoje možda odbiti koji napad i kupovati vrijeme. Za neku kontru i vraćanje teritorija pretpostavljam da nema nikakve šanse. Armenija se ne smije uključiti sa svojom vojskom službeno tako da su ovi planinari gotovi. Opet mi žao civila i mobilisane djece, profi vojske i dobrovoljaca ni najmanje a posebno dobrovoljaca, onih grčkih i sličnih, da hoće negdje naletiti na jato Bajraktara.
-
emirolini
#8178 Re: Nagorno Karabah
Civilizacijski odron, vjecito zive od mitomanije, vjere i nekog "viseg" cilja za ratovima.
Vidis da salju djecu u rat, kazu kupe ih na cesti i pravo u uniformu. Koja bolest!
-
zrakomlat
#8179 Re: Nagorno Karabah
Kako misliš? Dalje borbe po Karabahu ili neki armenski odgovor na sve ovo? Ne znam, po ovome što se objavljuje oni djeluju da su razbijeni i bez ideje.90minut wrote: ↑18/10/2020 11:54Gluho i daleko bilo da je ovo gotovo tek ce se brojati žrtve u hiljadama vojnika.zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 11:48 Mislim da Armeni nemaju snage ni za šta. Mogu se povlačiti da izbjegnu žrtve, negdje gdje dobro stoje možda odbiti koji napad i kupovati vrijeme. Za neku kontru i vraćanje teritorija pretpostavljam da nema nikakve šanse. Armenija se ne smije uključiti sa svojom vojskom službeno tako da su ovi planinari gotovi. Opet mi žao civila i mobilisane djece, profi vojske i dobrovoljaca ni najmanje a posebno dobrovoljaca, onih grčkih i sličnih, da hoće negdje naletiti na jato Bajraktara.
-
saimidin
#8180 Re: Nagorno Karabah
Azeri ga zovu xhakandizrakomlat wrote: ↑18/10/2020 11:36A možda su ga uzeli ima i dan, dva, pa čekaju s objavom na dan nezavisnosti ili koji je već nacionalni praznik danas.SanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 10:50Na Tagiev imaju indirektni dokaz da su Azerski vojnici usli u grad ŠUŠU! Čeka se potvrda od MO Azera pa ce da objave klip.We have indirect video evidence that Azerbaijani soldiers entered the city of Shushu. Waiting for official information from MO Azerbaijan and then we will publish the video![]()
Od juga ide prodor prema Lacinu...
Primirje malo morgen...
Mada meni ova karta djeluje nerealno, a ako je istina tesko armenima koji ostaju u okruzenju, iako je vecina civila izbjegla u armeniju, jos ih je ostalo I bojim se da ni azeri nece biti nista bolji od armena prije 30 god
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#8181 Re: Nagorno Karabah
Izrael je odavno preuzeo inicijativu od tromih USA i GB koji ih, naravno, u svemu podržavaju. Kako u Siriji tako i ovdje, gdje penetraciju na Kavkaz sa ciljem modeliranja Centralne Azije upravo rade Izrael i medijski eksponiranija Turska.Haris.ba wrote: ↑17/10/2020 22:23 A ko bi trebao da reaguje? Amerikanci se zabavili predizbornom. Ostali koronom.
Francuzi? Ne znam koliko imaju snage da oni nesta istamburaju.
Britanci ne mogu nista EU oko begzita navuci, a da nesta po Kavkazu ureduju.
Rusima ocito odgovara da ova stvar ostane izvan UN.
Samo do 2016-e, Azerbejdžan je uvezao vojne opreme iz Izraela za
Iza legalističkog azerbejdžanskog narativa Izrael (i Turska) ovdje igra izuzetno ambicioznu igru.
Last edited by Challenger_ on 18/10/2020 12:13, edited 1 time in total.
-
veseloiveselo
#8182 Re: Nagorno Karabah
Pratim ovo napredovanje Azera. Nisam mogao vjerovati da če ovako brzo razbiti Armence. Ne zaboravite da su Armenci imali i jos dvije rezervne linje u dubini svoje teritorije u slučaju da pukne prva linja. Znajuči da je teren vrlo težak, pogotovo za napadača, mislio sam da če Armenci trajati duže. 2003 sam imao priliku da sudjelujem u obuci Armenske vojske. Doduše 15 dana, i to u N. Karabahu, i vidio sam a i osjetio da su kao vojsku u rasulu. Uopšte nisu slušali oficire niti su željeli da bilo šta nauče. Taj program obuke je bio doniran od strane US vlade. I suspendovan je jer nije bilo pomaka u obuci. Mislim da Armence košta njihova samouvjernost i bahatost. U to vrijeme su vjerovali u Rusiju i samo se kleli u njihovu pomoč.
Vidim da su Azeri odradili svoju domaču zadaču. 2003 njihova vojska je bila slabo opremljena ali je bilo discipline. Vidim sada dobru opremljenost i disciplinu. Takođe taktika im je odlična za raziku od prijašnjih pokušaja kada su uzimali gradove ali ih nisu mogli braniti.
Vidim da su Azeri odradili svoju domaču zadaču. 2003 njihova vojska je bila slabo opremljena ali je bilo discipline. Vidim sada dobru opremljenost i disciplinu. Takođe taktika im je odlična za raziku od prijašnjih pokušaja kada su uzimali gradove ali ih nisu mogli braniti.
- refffko
#8183 Re: Nagorno Karabah
Ocito da sve do sad je bila priprema sa Azerske strane i da tek sad slijedi brzo zauzimanje teritorija. Armenske linije su popucale i tesko ce vise oni igdje ozbiljno stati i pruziti adekvatan otpor, do same granice sa Armenijom.
Ovaj rat je dodokaz da Sovjetska vojna tehnika vise ne igra nikakvu ulogu u modernom ratovanju. Pored Armenije, ovaj rat je i veliki udarac na Rusku vojnu tehniku. Ocito da ti njihovi razvikani PVO sistemi nisu bas tako dobri, kakvim su ih oni predstavljali.
Ovaj rat je dodokaz da Sovjetska vojna tehnika vise ne igra nikakvu ulogu u modernom ratovanju. Pored Armenije, ovaj rat je i veliki udarac na Rusku vojnu tehniku. Ocito da ti njihovi razvikani PVO sistemi nisu bas tako dobri, kakvim su ih oni predstavljali.
Last edited by refffko on 18/10/2020 12:18, edited 1 time in total.
-
veseloiveselo
#8184 Re: Nagorno Karabah
Tek sada upratih ovu kartu. Ako je istina da je Šuša u rukama Azera onda je to totalno debakl za Armence. Znači da su u rasulu.saimidin wrote: ↑18/10/2020 12:08Azeri ga zovu xhakandizrakomlat wrote: ↑18/10/2020 11:36A možda su ga uzeli ima i dan, dva, pa čekaju s objavom na dan nezavisnosti ili koji je već nacionalni praznik danas.SanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 10:50
Na Tagiev imaju indirektni dokaz da su Azerski vojnici usli u grad ŠUŠU! Čeka se potvrda od MO Azera pa ce da objave klip.![]()
Od juga ide prodor prema Lacinu...
Primirje malo morgen...
Mada meni ova karta djeluje nerealno, a ako je istina tesko armenima koji ostaju u okruzenju, iako je vecina civila izbjegla u armeniju, jos ih je ostalo I bojim se da ni azeri nece biti nista bolji od armena prije 30 god
![]()
-
90minut
#8185 Re: Nagorno Karabah
Tek kad padne glavni grad se to može pricati do tad napreduju bolje nego su se sami nadali, al' sve je to u zraku naletice oni na kamen sigurno.zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 12:07Kako misliš? Dalje borbe po Karabahu ili neki armenski odgovor na sve ovo? Ne znam, po ovome što se objavljuje oni djeluju da su razbijeni i bez ideje.90minut wrote: ↑18/10/2020 11:54Gluho i daleko bilo da je ovo gotovo tek ce se brojati žrtve u hiljadama vojnika.zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 11:48 Mislim da Armeni nemaju snage ni za šta. Mogu se povlačiti da izbjegnu žrtve, negdje gdje dobro stoje možda odbiti koji napad i kupovati vrijeme. Za neku kontru i vraćanje teritorija pretpostavljam da nema nikakve šanse. Armenija se ne smije uključiti sa svojom vojskom službeno tako da su ovi planinari gotovi. Opet mi žao civila i mobilisane djece, profi vojske i dobrovoljaca ni najmanje a posebno dobrovoljaca, onih grčkih i sličnih, da hoće negdje naletiti na jato Bajraktara.
- video
#8186 Re: Nagorno Karabah
Moj pici, sad ti ona - bjeZ bato, jebo mjesalicu i kablove, spasavaj zivu glavu
Mada, kad dobro razmislim, ovo su ipak sve makete il azerska tehnika koju su samo malo presarali.
Lazu azeri, cista propaganda
I one snimke "ko fol" fizulija su namontirali.
TurskoAzerka propaganda.
Jos samo da par lavova ubace u pricu.
-
saimidin
#8187 Re: Nagorno Karabah
Da li imaju gdje neke pouzdane procjene azerkih ljudskih gubitaka jer zvanicno sute kao zaliveni, sto mi lici da I nisu bas mali, bar ne manji od armenskih?SanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 11:39
Selo Sahil ispraca svog sehida vojnika Azerbejdzana koji je poginuo u borbama.
Alijev ako stane sa ratom uz ovakav odnos naroda ne znam da se moze opravdati ikako..
Ipak su oni napadali I mislim da su gubici u pocetku bili veci, zato I sute, ali situacija se mijenja drasticno u zadnjih par dana.
-
zrakomlat
#8188 Re: Nagorno Karabah
Po tvojoj procjeni, i na osnovu ovih mapa, ako su tačne, jesu li probijene i te rezervne linije ili još nisu došli do njih?veseloiveselo wrote: ↑18/10/2020 12:13 Pratim ovo napredovanje Azera. Nisam mogao vjerovati da če ovako brzo razbiti Armence. Ne zaboravite da su Armenci imali i jos dvije rezervne linje u dubini svoje teritorije u slučaju da pukne prva linja. Znajuči da je teren vrlo težak, pogotovo za napadača, mislio sam da če Armenci trajati duže. 2003 sam imao priliku da sudjelujem u obuci Armenske vojske. Doduše 15 dana, i to u N. Karabahu, i vidio sam a i osjetio da su kao vojsku u rasulu. Uopšte nisu slušali oficire niti su željeli da bilo šta nauče. Taj program obuke je bio doniran od strane US vlade. I suspendovan je jer nije bilo pomaka u obuci. Mislim da Armence košta njihova samouvjernost i bahatost. U to vrijeme su vjerovali u Rusiju i samo se kleli u njihovu pomoč.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#8189 Re: Nagorno Karabah
Ne vidim a i sumnjam da love po cesti.emirolini wrote: ↑18/10/2020 11:58Civilizacijski odron, vjecito zive od mitomanije, vjere i nekog "viseg" cilja za ratovima.
Vidis da salju djecu u rat, kazu kupe ih na cesti i pravo u uniformu. Koja bolest!
.i kakav odron od vjere?
-
veseloiveselo
#8190 Re: Nagorno Karabah
zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 12:20Po tvojoj procjeni, i na osnovu ovih mapa, ako su tačne, jesu li probijene i te rezervne linije ili još nisu došli do njih?veseloiveselo wrote: ↑18/10/2020 12:13 Pratim ovo napredovanje Azera. Nisam mogao vjerovati da če ovako brzo razbiti Armence. Ne zaboravite da su Armenci imali i jos dvije rezervne linje u dubini svoje teritorije u slučaju da pukne prva linja. Znajuči da je teren vrlo težak, pogotovo za napadača, mislio sam da če Armenci trajati duže. 2003 sam imao priliku da sudjelujem u obuci Armenske vojske. Doduše 15 dana, i to u N. Karabahu, i vidio sam a i osjetio da su kao vojsku u rasulu. Uopšte nisu slušali oficire niti su željeli da bilo šta nauče. Taj program obuke je bio doniran od strane US vlade. I suspendovan je jer nije bilo pomaka u obuci. Mislim da Armence košta njihova samouvjernost i bahatost. U to vrijeme su vjerovali u Rusiju i samo se kleli u njihovu pomoč.
-
veseloiveselo
#8191 Re: Nagorno Karabah
veseloiveselo wrote: ↑18/10/2020 12:24zrakomlat wrote: ↑18/10/2020 12:20Po tvojoj procjeni, i na osnovu ovih mapa, ako su tačne, jesu li probijene i te rezervne linije ili još nisu došli do njih?veseloiveselo wrote: ↑18/10/2020 12:13 Pratim ovo napredovanje Azera. Nisam mogao vjerovati da če ovako brzo razbiti Armence. Ne zaboravite da su Armenci imali i jos dvije rezervne linje u dubini svoje teritorije u slučaju da pukne prva linja. Znajuči da je teren vrlo težak, pogotovo za napadača, mislio sam da če Armenci trajati duže. 2003 sam imao priliku da sudjelujem u obuci Armenske vojske. Doduše 15 dana, i to u N. Karabahu, i vidio sam a i osjetio da su kao vojsku u rasulu. Uopšte nisu slušali oficire niti su željeli da bilo šta nauče. Taj program obuke je bio doniran od strane US vlade. I suspendovan je jer nije bilo pomaka u obuci. Mislim da Armence košta njihova samouvjernost i bahatost. U to vrijeme su vjerovali u Rusiju i samo se kleli u njihovu pomoč.
-
zrakomlat
#8192 Re: Nagorno Karabah
Meščini da ga ti pitanjima navlačiš da ban popijeemillio estevez wrote: ↑18/10/2020 12:23Ne vidim a i sumnjam da love po cesti.
.i kakav odron od vjere?
-
saimidin
#8193 Re: Nagorno Karabah
[youtube]https://youtu.be/KcLGfn7LSvU[/youtube]
Evo novi klip, djeluje da je prvi dio bjezanje armena, a drugi napreodvanje azera, al haj znaj sta ko I gdje ocito ih nezanima da van njihovog govornog podrucja razumijemo
Evo novi klip, djeluje da je prvi dio bjezanje armena, a drugi napreodvanje azera, al haj znaj sta ko I gdje ocito ih nezanima da van njihovog govornog podrucja razumijemo
-
veseloiveselo
#8194 Re: Nagorno Karabah
Ako je istina da su Azeri u Šuši onda jesu. Znam da je jedna od rezervnih linija bila prije Šuše. Ako su uzeli planine iza Fizulija (Fuzuli) onda su i na tom sektoru probijene rezervne linije.
- spreca
#8195 Re: Nagorno Karabah
Nije rijec o sahrani....docekuju svog shehida koji je pao u borbi sa okupatorima.....встречает=docekujeSanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 11:39
Alijev ako stane sa ratom uz ovakav odnos naroda ne znam da se moze opravdati ikako..
- spreca
#8196 Re: Nagorno Karabah
U pocetku su imali dosa gubitaka,ocito da su mjenjali taktikusaimidin wrote: ↑18/10/2020 12:19Da li imaju gdje neke pouzdane procjene azerkih ljudskih gubitaka jer zvanicno sute kao zaliveni, sto mi lici da I nisu bas mali, bar ne manji od armenskih?SanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 11:39
Ipak su oni napadali I mislim da su gubici u pocetku bili veci, zato I sute, ali situacija se mijenja drasticno u zadnjih par dana.
- SanskiBiser
#8197 Re: Nagorno Karabah
Kaze vojnici Azerbejdzana preuzimaju pozicije armenskih specijalaca. Po snimku se vidi da su pokusali da uniste tenkove Azera...Ostao im je dzip, a tenkovi ih zagOnjali.saimidin wrote: ↑18/10/2020 12:28 [youtube]https://youtu.be/KcLGfn7LSvU[/youtube]
- bh.tornjak
#8198 Re: Nagorno Karabah
razbit ce dronovi taj "kamen".....sto se iz dosadasnjih snimaka da vidjeti od drona nisi nigdje siguran
jos dok se malo priberu i skontaju sta i kako....tek onda nastaje raspad sistema...i bjezanija tj. povlacenje
u suprotnom ce ih satjerat na mali prostor i dronovima i artiljerijom potamanit ko zeceve
- SanskiBiser
#8199 Re: Nagorno Karabah
Ovo je najnoviji izvjestaj "Armena" o gubicima Azeraspreca wrote: ↑18/10/2020 12:33U pocetku su imali dosa gubitaka,ocito da su mjenjali taktikusaimidin wrote: ↑18/10/2020 12:19Da li imaju gdje neke pouzdane procjene azerkih ljudskih gubitaka jer zvanicno sute kao zaliveni, sto mi lici da I nisu bas mali, bar ne manji od armenskih?SanskiBiser wrote: ↑18/10/2020 11:39

Last edited by SanskiBiser on 18/10/2020 12:44, edited 1 time in total.
- bh.tornjak
#8200 Re: Nagorno Karabah
kao sto sam vec napisao...30 godina se ukopavalo...pravile se linije...bunkeri...i sta ti ja znam sta jos....
trebalo je to naceti...tu ni ameri...ili bilo koja vojska nebi prosli mnogo bolje...
mislim da su azerski oficiri to znali i ukalkulisali...tako da se, bez obzira na gubitke, sve nalazi u "zoni tolerancije"