Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Chmoljo wrote:raja, ispo sam iz ove tehnološke priče, pa mi treba malo usmjerenja.
znači SSD do 250GB. još uvijek mi je HDD sa dvije particije, i ova sistemska mi je na 100 GB i žestoko se sa njom patim zbog nedostatka prostora uzrokovanog FM2016
tako da, imate li neke preporuke?
ah da, uzeću u radnji negdje, ne daje mi se keš, pa će kartica raditi
avaks wrote:Nejma m2 koliko vidim u specifikacijama ali zato sata 6 i SSD će da rade ko doxa
Ne reče koliko si love planirao da potrošiš, ali nećeš se zeznuti ni s Crucial kao ni jeftinijim varijantama od 240GB recimo Kingston ili AMD.
Ja sam prešao na Samsung EVO 850 sa dosta starog Crucial m400 dok u laptopu imam Kingston 240 i razlike su marginalne u svakodnevnom radu a već 5 godina koristim SSDove i vjerovatno bih tek na m2 osjetio neku razliku a poslije HDDa svaki će da leti tako da nemaš fule.
ma ja ne koristim profesionalno računar, tako da ne gledam te sitne razlike. a budžet, pa 150, može vala i 200, što je kako vidim sasvim dovoljno za 250GB.
znači među ovim standardnim brendovima nema puno razlike. to mi je u suštini najbitnija informacija
SLobodno onda onaj prvi što sam ti naveo 275GB, ako ti se Imtec ne gadi, a ima opcija preko kartice i garancija
Razliku nećeš osjetiti, može sistem i programi a vala i par igara na njemu da lete
preporuka za monitor
Šta uzeti, za casual gaming, 2k na 60hz s možda 1ms response ili uzeti FHD s 144hz i 1ms ili neki 4k 60hz monitor? Pri tome cijena je limitirajući faktor, do 500 KM. Grafika je 1080. Muku mučim s ovim pitanjem..
1080p 144hz bez razmisljanja mada nekako na tu karticu ici sa 1080, grehota Opet cijena te zeza, tesko da mozes za te pare naci nesto da u potpunosti iskoristi tvoju karticu
caseytron wrote:1080p 144hz bez razmisljanja mada nekako na tu karticu ici sa 1080, grehota Opet cijena te zeza, tesko da mozes za te pare naci nesto da u potpunosti iskoristi tvoju karticu
da imam novca dovoljno, ne bih se mučio, znao bih šta uzeti
ovako, nisam siguran. Našao sam možda najbolji kompromis obzirom na finansijku ograničenost. Dilema je sada TN over ISP panel.
IPS ima bolje boje i uglove gledanja, TN brži odziv (barem u toj budžet varijanti)...
Teško da ćeš naći IPS gamerski u tom cjenovnom rangu, u biti i nema, tako da ako ti je samo za gaminga onda nemaš frke što je TN panel
27'' mjera danas a pogotovo 1440p, radiće na tvojoj grafičkoj sasvim fino, 4K je budućnost ali treba još uvijek pila da bi igrao na toj rezoluciji.
caseytron wrote:1080p 144hz bez razmisljanja mada nekako na tu karticu ici sa 1080, grehota Opet cijena te zeza, tesko da mozes za te pare naci nesto da u potpunosti iskoristi tvoju karticu
da imam novca dovoljno, ne bih se mučio, znao bih šta uzeti
ovako, nisam siguran. Našao sam možda najbolji kompromis obzirom na finansijku ograničenost. Dilema je sada TN over ISP panel.
Pazi dobar je to monitor, ako je 60Hz ja ne bih iskreno. Imas monitora i po 75Hz, razlika je, jos taj od 75 klokujes malo na nekih 90 i dobijes vec nesto. Ja sam uvijek za opciju 1080p 144hz, nego 2k i 60hz. Znaci ovo je neko moje subjektivno misljenje sta meni vise lezi, ne govorim da je bolje to sto sam naveo. Ja igram FPS i vjerovatno je to razlog
Ne znam ni sam..@avaks i @caseytron, upravu ste obojica, iako 1080 vrti 4k međutim takvi monitori su još uvijek jako skupi. Ovaj od 2k je nekako kompromis i lijepo bi išle igre na toj rezoluciji. Ostaje pitanje refresh rate iako nisam sklon MP i kompetitivnom igranju, što ne znači da se neću i u tu avanturu upustiti ponekad. Monitor bi se koristio za rad na kompu i gaming, filmove ne bi gledao tako da mi u tom smislu možda IPS nije ni potreban.
E sad ovaj AOC što sam izdvojio, ne znam može li se klokati na 75hz (da li se uopšte može svaki monitor klokati nisam siguran) a ako bi mogao, i to je pomak u svakom slučaju. Za sad sam najbliže ovom modelu jer mi je bitno da ima i display port. Mnogi skuplji monitori nemaju display port. Čovjek jedino ako izdvoji 2000 maraka može biti siguran da će dobiti sve na monitoru
rolltroll wrote:Ne znam ni sam..@avaks i @caseytron, upravu ste obojica, iako 1080 vrti 4k međutim takvi monitori su još uvijek jako skupi. Ovaj od 2k je nekako kompromis i lijepo bi išle igre na toj rezoluciji. Ostaje pitanje refresh rate iako nisam sklon MP i kompetitivnom igranju, što ne znači da se neću i u tu avanturu upustiti ponekad. Monitor bi se koristio za rad na kompu i gaming, filmove ne bi gledao tako da mi u tom smislu možda IPS nije ni potreban.
E sad ovaj AOC što sam izdvojio, ne znam može li se klokati na 75hz (da li se uopšte može svaki monitor klokati nisam siguran) a ako bi mogao, i to je pomak u svakom slučaju. Za sad sam najbliže ovom modelu jer mi je bitno da ima i display port. Mnogi skuplji monitori nemaju display port. Čovjek jedino ako izdvoji 2000 maraka može biti siguran da će dobiti sve na monitoru
Evo ja trenutno koristim neki Asusov 1080p 60Hz i klokan je na 75 bez problema. Svaki se moze klokati, samo zavisi od kvalitete panela. Cak sam imao dodira sa 60Hz panelima koji idu i do 90Hz, ali eto prosjek je 70-75 sto se tice tih na 60Hz. Ne sumnjam da je kvalitetan panel u pitanju, ali ako vec ides na to gledaj da nekako ubodes IPS
rolltroll wrote:tražim i dalje, ali mnogo bi komotnije bilo da imam još npr 200 KM. Ovaj AOC mi je za sada u najužem izboru ali neću se zalijetati.
Ja sam uvijek za varijantu strpi se mjesec-dva i uzmi kako treba. Mada iskreno vec dvije godine ja ganjam sve polovno kad iskrsne, zadnji put sam bukvalno dodao 80KM i uzeo i7 6700k + MSI Krait Z170A, a prodao i3 i H81M. Cekaj, skupi jos te dvije stoje i uzmi kako treba, ipak monitor se ne mijenja bas tako cesto
pa sad polovno...ne znam, možda samo da znam osobu od koje kupujem. Ne bježim od polovnih stvari, ali nisam iskreno vidio ni neki polovan monitor u ovom slučaju da bi zadovoljio sve ono što bi htio od monitora. Ima neki dečko prodaje samsungov UHD 28" 4K monitor. isto ima refresh od 60hz, i to je budget 4K monitor. Traži 600 KM za njega dok npr na amazonu se može naći za 200 $ (polovan). Ima i nov i opet je jeftiniji od ovog što dečko prodaje na piku. inače casey, lijepa ti je ta kupovina i7 6700 s pločom za 80 KM