Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
guber90

#8176 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Smorise ljudi sa ovim, strasno, pa ovo bi bilo skupo ko sami djavo, a i dzaba bi nam bilo, kada bi mi dva puta komplet poplavili dok bi volovi na vlasti skontali da treba poceti sa postavljanjem ovih nasipa.
Straza

#8177 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Oslobođenje u zaboravljenom Podrinju: Selo sišlo u rijeku

Image

Image

Image

Stravične slike jučer su se mogle vidjeti i u Podrinju. Poplave su poharale brojna naselja, a klizišta su uništila i uništavaju kuće, pomoćne objekte, puteve i imanja.

Rijeka Drinjača je u istoimenom naselju na dva mjesta uništila magistralni put. Saobraćaj se odvija jednom trakom. Nekoliko kilometara prema Konjević-Polju, rijeka Jadar je poplavila desetine kuća, njiva i radnih mašina.

Jučer smo zatekli stanovnike koji su čistili objekte i pokušavali da spasu ono što se spasiti može. Kazuju nam da ne pamte ovakve poplave.

Ne spavaju u kućama

Dalje, u naselju Cerska, najgora je situacija. Desetine klizišta potpuno su uništile putnu komunikaciju u ovom naselju. Jučer smo pokušali doći do centra ovog naselja, ali, na jednom mjestu je put potpuno uništen put. Presječen je lokalnom rijekom.

Nevzeta Talović stanuje stotinjak metara od rijeke. Iznad njene kuće se aktiviralo klizište.

- Tokom dana budem ovdje, ali spavamo gore, u drugoj kući. Ujutro sam ustala i vidjela klizište. Moglo nam je odnijeti kuću dok smo spavali. Vidite da je gore put potpuno uništen. Gore prema Cerskoj morate zaobilaznim putem, kazala nam je Nevzeta.

I krenuli smo zaobilaznim putem. Makadamom. Prolazimo pored brojnih odrona, klizišta i poplavljenih područja. Spuštamo se u Cersku. Ispred kuće, sa bebom u naručju, zatičemo učiteljicu Nizamu Sejmenović. Kuća joj je poplavljena. Ostali su šljunak, kamenje i mulj.

- Nama su trenutno ovdje potrebne mašine kako bismo očistili ove nanose. Ostaloga, hvala Bogu, imamo. Za sada bi nam bila potrebna i hrana i pelene za bebe, kazala nam je Nizama, dodajući da je jučer ujutro počela nastava u Cerskoj, te da je na časove došlo 16 djece.

Nekoliko stotina metara dalje zatičemo Raziju Hasanović. Igra se sa unukom. Aktiviralo se klizište iznad njene i kuće njene komšinice. Već je uništen jedan pomoćni objekat. Razija ne smije prespavati u svojoj kući.

Vozimo se dalje. Zastajemo na jednom brdu i gledamo u jedno od najstravičnijih mjesta - zaselak Čelebići. Klizište je potpuno progutalo nekoliko kuća i lokalnu džamiju. Iz zemlje viri tek munara. U jednoj od kuća je preminula nena Hanifa Čelebić.

Zuhdija Hasanović je Hanifu voljela kao svoju majku. Svakog dana u 8 i u 13 sati Zuhdija je davala inzulin Hanifi.

- Svaki dan odem, obiđem je, uradim šta mogu. Pošla sam u 18 do 8 da joj dam inzulin, kada sam pogledala, neke njive sve zaplavile. Zovu me iz Hasanovića i govori narod da ne idem tamo. Kad sam došla, niti džamije, ni kuće, samo munara stoji. Kada sam se vratila, onesvijestila sam se, ispričala nam je Zuhdija, koja u Cerskoj bez ikakvog primanja živi sa kćerkom. Zuhdija je, baš kao i još 15 porodica, morala napustiti Čelebiće, jer prijeti klizište.

Čelebiće je napustila i 76-godišnja Rahima Čelebić. Živjela je nedaleko od zatrpane džamije.

- Najviše sam tu, sine, voljela da živim, jer je moje dijete poginulo na liniji... Vidiš ona brda gore? Poginuo u srijedu, a donijeli ga za sedam dana. Živim sama, kazala nam je Rahima.

Veli, kada se aktiviralo klizište, u jedan sat poslije ponoći, ona je pala s kreveta. Mislila je da je slučajno, u snu, pala. Nastavila je spavati.

- Kad opet! I udari me u glavu. Otvorim prozor, a zemlja mi je uz kuću. Ja sam uzela trnokop i od jedan do pola pet radila, da otkopam, da mogu izaći, ispričala nam je Rahima.

Teška situacija je i u brojnim bratunačkim naseljima, koja se nalaze pored rijeka i potoka. Mnoge kuće su poplavljene, a usjevi i plastenici uništeni. U naselju Lolići smo zabilježili kuće i plastenike pod vodom. Slična situacija je i u Potočarima kod Srebrenice, gdje su se izlili brojni potoci te poplavili kuće i imanja. Memorijalni centar žrtvama genocida je netaknut.

Odsječena naselja

Jučer smo pokušali doći da naselja Slatina, koje je od Srebrenice udaljeno 20-ak kilometara. No, klizišta su na nekoliko mjesta presjekla putnu komunikaciju.

- Nekoliko sela je odsječeno. Mi se borimo da im dostavimo osnovne životne namirnice. Imamo ogroman broj klizišta. Imamo slučajeve da su pokrenuta čitava sela. To je najveći strah. Imamo jedno kompletno selo u Sućeski, koje je sišlo u rijeku, praktično zaustavilo rijeku i stvorilo jezero. To predstavlja opasnost za sela koja su niže, ispričao nam je jučer Muhizin Omerović, zaposlenik Opštine Srebrenica, koji vodi brigu o ugroženim stanovnicima.
On navodi da postoje i odsječena naselja koja su udaljena 40 kilometara od Srebrenice, te da njihovi stanovnici namirnice mogu kupiti jedino u ovom gradu.

U Janji čiste kuće i dvorišta

Rijeka Janja se nakon velikih padavina i poplava povukla u svoje korito. U istoimenom povratničkom naselju, koje je smješteno nedaleko od Bijeljine, hiljade stanovnika su počele čistiti svoje kuće, podrume, dvorišta, te uređivati imanja. Na nekim mjestima, voda se još nije povukla. Admir Gruhonjić, stanovnik Janje, za naš list kaže da su svi Janjari u šoku, jer nikada niko, a ni oni najstariji stanovnici, nije zapamtio ovakvu poplavu.

- Trenutno nam je veliki problem nedostatak pumpi kako bismo vodu izbacili iz kuća i podruma. Također, u ovom naselju nedostaje higijenskih stvari i pomagala za čišćenje. Ako neko bude organizovao neku akciju za Janju, neka zna da su nama ove stvari potrebne, kazao nam je Admir. On navodi da su poplave nanijele ogromne štete usjevima.

- Želim naglasiti da nama tek dolazi veliki problem. Većina ljudi u ovom kraju, kako je poznato, živi od poljoprivrede. Svi usjevi su uništeni. Pitam se, od čega će živjeti? Neki imaju kredit ili pozajmicu za usjeve od kojih su očekivali prinos. Sada su im ostali dugovi, kaže Admir, te poziva nadležne da pomognu stanovnicima Janje.
Ima li iko uticaj ili zanje da se upute neke masine i pomoc u ova naselja? Lokalne vlasti potpuno ignoriraju ove ljude. Oni ne mogu sami prokopati puteve.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... o-u-rijeku
Mračajski proto

#8178 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mračajski proto »

Ma jašta. Trebamo golim rukama hvatati valove. Kao Goku.
Straza

#8179 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

hAZNADAR wrote:
Straza wrote:Image
Ni u snu uplacivati niti slati sta u Merhamet koji je bio i ostao leglo lopova i najgore bagre bez morala. I u ratu su prodavali humanitarnu pomoc i gomilali spajzove svoje familije, i u ratu su bili strahovito arogantni i nadmeni prema ocajnim ljudima.
Licno znam par likova koji su bili najveci olos i kompleksasi i poslije se obogatili u merhametu gdje su uletili po kriteriju vjerskog busanja.

Isto se potvrdjuje danas u Maglaju. Dijele samo odabranima, robom potkupljuju policajce i najveci dio pristigle robe jednostano nestane.
[url]
http://--- NO LINKS ---/clanak/4074871195040/vijesti/Maglaj:-Policija-se-sukobila-sa-mjestanima,-jedna-osoba-u-bolnici/?ref=ostali[/url]

Koliko budala medu nama :roll:
Fact

#8180 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Fact »

Hrvatski Crveni križ do sada je prikupio:
- za Hrvatsku: na žiro racun 4.815.681,17 kuna, na donatorskom telefonu 060 90 11 evidentirano je 519.595 poziva ukupne vrijednosti 3.247.468,75 kuna.
- za Bosnu i Hercegovinu prikupljeno je 543.739,71 kuna.
- za Srbiju prikupljeno je 435.480,82 kuna.
raskopusa

#8181 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

Styling wrote:A, gdje je u čitavoj ovoj priči "Vodoprivreda" sa svojim ljudima, da rade na sanaciji nasipa i da kažu zašto nisu održavali vodotoke čistim kako bi se što manje vode izlilo.
Gledam onaj klip gdje u Zenici spašavaju psa iz vode. Tone i tone smeća se slilo u Zenicu, kao da je javna deponija a ne vodotok. Ne održavaje vodotoka u smislu čišćenja od smeća, otpalog granja i nanosa je dalo ogroman doprinos čitavoj katastrofi. Šta ti ljudi u Vodoprivredi uopšte i rade?
A ne vidim ni ljude iz Civilne zaštite. Šta je s njima i njihovom pomoći i radom?
Kompletna država je zakazala. Sram ih bilo.

vucic je non stop na tv... :cry: ...dal je neko vidio neku izjavu gospodina vjekoslava bevande?.....
neku malu,malecku izjavu daragana covica....orasje je ugrozeno.....da li je pozvao hercegovce da pomognu?
BadCopy

#8182 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by BadCopy »

Meni je i drago sto ovi nasi politicari sute (mozda ih je i voda potopila)
Jos draze mi je vidjeti konvoje pomoci obicnog naroda.
Politicari i drzava ce imati priliku da se pokazu kad krene obnova kuca,stada i infrastrukture.

Od zla oca od gore matere
JohnnyS

#8183 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by JohnnyS »

Čović bi svojim pozivom samo umanjio pomoć iz Hercegovine, bolje je što je šutio :D
dječak sa šibicama

#8184 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

Fact wrote:Hrvatski Crveni križ do sada je prikupio:
- za Hrvatsku: na žiro racun 4.815.681,17 kuna, na donatorskom telefonu 060 90 11 evidentirano je 519.595 poziva ukupne vrijednosti 3.247.468,75 kuna.
- za Bosnu i Hercegovinu prikupljeno je 543.739,71 kuna.
- za Srbiju prikupljeno je 435.480,82 kuna.
:thumbup:
NIN

#8185 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NIN »

burger_pasa wrote:Pa Vucic je dozvolio Amerikancima da postave Harp antenu u Srbiji. Zato on onako tesko guta kad prica... Zna on da je sve ovo njegovo maslo...
Imas opomenu pred ban!

Jos jednu s tim pricama namjenjenim neukim i priglupim i znas gdje ces!
guber90

#8186 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Mračajski proto wrote:Ma jašta. Trebamo golim rukama hvatati valove. Kao Goku.
A kako li su do sada ljudi se borili sa poplavama majku mu, garant Gokua glumili svi redom.

Porediti nasu odbranu protiv poplava sa jednom Austrijom (koja inace i sama ove godine ima istih problema, bez obzira na tu superiornu opremu), je smijesno.

Da se na vrijeme krenulo sa povecanjem nasipa pomocu vreca sa pijeskom, da su stalni nasipi odrzavani kako treba, da se brze reagovalo kada su nasipi probijeni, tada bi se moglo smanjiti sve sto se desilo. Sistem odbrane protiv poplava je dobar (ne kazem da je odlican, daleko od toga), da se vrsi kako treba, a to sto vi plaho se lozite na SCI-FI filmove zalim slucaj, ljudi nemaju hljeba da jedu, a vi biste da dizete skupocjene metalne nasipe.
daddy-kool

#8187 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by daddy-kool »

palermo wrote:
aveos wrote: Prvi posalju cetri ekipe gorske sluzbe spasavanja i dva helikoptra i nabijamo ih na k..,aj pricekat cemo ljeto kad nam posalju dva tri kanadera pa cemo ih i onda nabijat na kurac
O čemu ti to.........

Treba ti pojasniti, dakle, nabijem na neku stvar (plus dodato još nešto centimetara od drugih forumaša) RTL.
RTL nije Hrvatska, niti je hrvatski narod, niti su oni koji su prvi pritekli u pomoć........

Uostalom, to što si prvi pritekao u pomoć, ti ne daje pravo da pljuješ po nekome......

Koji god motivi bili RTL, spominju nas i u The Economist-u i porede kako je u Hrvatskoj sve dobro organizovano, u Srbiji nije loše, ali u BiH zbog svog ustroja ima priličnih propusta.

Meni se čini da fulaju pravu priču: pošto nije moguće organizovati državu na višem nivou došlo je do prilične decentralizacije i samoorganizacije stanovništva i lokalnih zajednica. Ovo se pokazalo da odlično funkcioniše, društvo je vitalno, solidarno i žilavo. Službe su odlično reagovale. Postoji velika volja u narodu da prevaziđe ustavne okove i da prodiše uprkos svemu, a kako možemo vidjeti, to će nastojanje samo jačati.
sgunited

#8188 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sgunited »

Straza wrote:
hAZNADAR wrote:
Straza wrote:Image
Ni u snu uplacivati niti slati sta u Merhamet koji je bio i ostao leglo lopova i najgore bagre bez morala. I u ratu su prodavali humanitarnu pomoc i gomilali spajzove svoje familije, i u ratu su bili strahovito arogantni i nadmeni prema ocajnim ljudima.
Licno znam par likova koji su bili najveci olos i kompleksasi i poslije se obogatili u merhametu gdje su uletili po kriteriju vjerskog busanja.

Isto se potvrdjuje danas u Maglaju. Dijele samo odabranima, robom potkupljuju policajce i najveci dio pristigle robe jednostano nestane.
[url]
http://--- NO LINKS ---/clanak/4074871195040/vijesti/Maglaj:-Policija-se-sukobila-sa-mjestanima,-jedna-osoba-u-bolnici/?ref=ostali[/url]

Koliko budala medu nama :roll:
covjek nije nista pogrijesio, dio ljudima vecina njima. Tako je uvijek bilo
O'zone
Globalni moderator

#8189 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke, ali kako je za novinsku agenciju Patria kazao Ratko Kovačević, portparol UIO-a Vijeće ministara BiH odbilo inicijativu da se humanitarna pomoć carini po skraćenoj proceduri.

- Mi smo to predložili, ali eto Vijeće ministara nije donijelo takvu odluku. Humanitarna pomoć sada se carini po redovnoj proceduri i ići će sporije, ali mi ćemo raditi 24 sata – kaže Kovačević.

Inače, roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH biće oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina (carina i PDV), uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima.

To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

- Važno je naglasiti da primalac takve pošiljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH – kažu iz UIO.

Uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana dokumentacija izdata od nadležnog organa. Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dadžbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.
Predlože ljudi jednostavnije ali neeeeeeeeeee znaju guzoglavi bolje....
benjamin1992

#8190 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by benjamin1992 »

Moze li mi neko reci ko sve ide sutra u radne akcije iz Sa, osim studenata u organizaciji SPUS-a (koji su se mogli makar potruditi da nam daju informacije malo ranije, a ne prije sat vremena na FB-u napisat da samo 500 ljudi moze ici, ko debil cekam citav dan hocel ko sta javit...)
Nego ako znate za neku i da imaju 2 slobodna mjesta, javite pliz. Rukavice, lopate, cizme sve je tu. :)
sinuhe

#8191 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sinuhe »

Jah, u Srbiji i Hrvatsko, i u BiH, poplavila Sava koja plavi svaku godinu. Ko je cuo za poplavu u Doboju?
JohnnyS

#8192 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by JohnnyS »

Kad se malo pogleda s distance, s obzirom kakva je katastrofa u pitanju, još smo dobro i prošli i super se snašli (ako se to može reći kad ima poginulih)
O'zone
Globalni moderator

#8193 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Zbog novih klizišta evakuirano osam beba i 213 djece iz Kalesije
20. maj 2014. u 18:36

Klizišta na području kalesijske općine i dalje su aktivna. Danas je aktivirano 38 novih.

Ukupan broj klizišta je 238. Uništeno je ili oštećeno 545 stambenih objekata. Mnoge kuće su doslovce zatrpane, ostale su bez traga postojanja. Neke su pomjerene i po stotinjak i više metara. Više stotina kuća je u velikoj opasnosti od urušavanja jer su klizišta u neposrednoj blizini tih objekata. Šest zaseoka je praktično nestalo, to su prije svega Paraći, Horozovina, Puljkov Do...

Evakuirano je ukupno 640 osoba. Od toga, 130 osoba je smješteno u prihvatni centar, u kasarnu Dubravama, dok je 510 porodica smješteno kod rodbine.

Nažalost, podaci nisu konačni jer klizišta i dalje rade. Ima i ljudi ne žele napustiti domove. Među evakuiranim osobama je i 8 beba i 213 djece predškolskog i školskog uzrasta. Većina lokalnih puteva je teško prohodna.
radostan dan

#8194 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by radostan dan »

JohnnyS wrote:Kad se malo pogleda s distance, s obzirom kakva je katastrofa u pitanju, još smo dobro i prošli i super se snašli (ako se to može reći kad ima poginulih)
tako je...
palermo

#8195 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

daddy-kool wrote:

Koji god motivi bili RTL, spominju nas i u The Economist-u i porede kako je u Hrvatskoj sve dobro organizovano, u Srbiji nije loše, ali u BiH zbog svog ustroja ima priličnih propusta.

Meni se čini da fulaju pravu priču: pošto nije moguće organizovati državu na višem nivou došlo je do prilične decentralizacije i samoorganizacije stanovništva i lokalnih zajednica. Ovo se pokazalo da odlično funkcioniše, društvo je vitalno, solidarno i žilavo. Službe su odlično reagovale. Postoji velika volja u narodu da prevaziđe ustavne okove i da prodiše uprkos svemu, a kako možemo vidjeti, to će nastojanje samo jačati
.
Moram ti sada uzvratiti :thumbup: bravo za ovo boldirano
sgunited

#8196 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sgunited »

benjamin1992 wrote:Moze li mi neko reci ko sve ide sutra u radne akcije iz Sa, osim studenata u organizaciji SPUS-a (koji su se mogli makar potruditi da nam daju informacije malo ranije, a ne prije sat vremena na FB-u napisat da samo 500 ljudi moze ici, ko debil cekam citav dan hocel ko sta javit...)
Nego ako znate za neku i da imaju 2 slobodna mjesta, javite pliz. Rukavice, lopate, cizme sve je tu. :)
Jos je neki fakultet organizovao, ne mogu sad da nađem, cini mi se da se krece u 5 ujutru ispred muzeja ali je pisalo da su prijave do 3 sata. Probaj naci pa ih pitaj mozda jos ima mjesta

za tog Latifovica

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... -3193.html
Ambrozija

#8197 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ambrozija »

sgunited wrote:
benjamin1992 wrote:Moze li mi neko reci ko sve ide sutra u radne akcije iz Sa, osim studenata u organizaciji SPUS-a (koji su se mogli makar potruditi da nam daju informacije malo ranije, a ne prije sat vremena na FB-u napisat da samo 500 ljudi moze ici, ko debil cekam citav dan hocel ko sta javit...)
Jos je neki fakultet organizovao, ne mogu sad da nađem, cini mi se da se krece u 5 ujutru ispred muzeja ali je pisalo da su prijave do 3 sata. Probaj naci pa ih pitaj mozda jos ima mjesta

za tog Latifovica

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... -3193.html
Filozofski fakultet je u pitanju :)
todd_smith

#8198 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

Vijece ministara odbilo inicijativu da se skrati procedura na carini za humanitarnu pomoc. Pa ovo nema nigdje covjece :-) :-) :-) :-) :-) :-)
bingov buraz

#8199 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by bingov buraz »

It_is_a_Leclerc wrote:Pa ništa. Prvo su pet minuta prikazivali kako u njih sve funkcioniše - od prijema pomoći preko distribucije do podjele. Svi se smješkaju, od volontera do onih koji primaju pomoć. I onda prelaz na BiH: "Za razliku od Hrvata, susjedi nam se ne znaju nositi sa kriznom situcijom. Čak se i tuku za hranu".
poplavljena im dva i po sela i lafo mogu se nositi,pa USA se nije mogla nositi sa Katrinom al haj
Herr Flick

#8200 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

todd_smith wrote:Vijece ministara odbilo inicijativu da se skrati procedura na carini za humanitarnu pomoc. Pa ovo nema nigdje covjece :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Pa nemoze tek tako svasta ulazit jbt,znas li koliko ova situacija godi kriminalcima i dlierma,pa ovo je za njih raj sad :-) :-)
Post Reply