juga 1950.-1990.
- dječak sa šibicama
#8176 Re: juga 1950.-1990.
Nevjerovatno je da je panonska ravnica toliko sjebana danas. Tamo da kamen posadis, stijena bi izrasla.
Ok Slavonija donekle ima alibi u ratu ali proslo je 20 godina, nista se ne mrda. A Vojvodina jos veca, plodnija, ravnija, ne zive oni lose ali koliko cujem daleko od nekadasnjeg blagostanja.
Ljubljana je primjer kako grad treba funkcionisati, samo onaj fazon sa ukidanjem prometa u centru grada, starom gradu, samo to privuce kamaru turista. Od grada koji je prije 20 godina bio klasicna gastarbajterska spavaonica za "juznjake", danas je turisticka meka.
Ok Slavonija donekle ima alibi u ratu ali proslo je 20 godina, nista se ne mrda. A Vojvodina jos veca, plodnija, ravnija, ne zive oni lose ali koliko cujem daleko od nekadasnjeg blagostanja.
Ljubljana je primjer kako grad treba funkcionisati, samo onaj fazon sa ukidanjem prometa u centru grada, starom gradu, samo to privuce kamaru turista. Od grada koji je prije 20 godina bio klasicna gastarbajterska spavaonica za "juznjake", danas je turisticka meka.
-
megaman4
#8177 Re: juga 1950.-1990.
Ilija Guzina je bio medju prvim ratnohuskackim novinarima jos dok je postojala SFRJ.dječak sa šibicama wrote:Ilija Guzina, Mufid Memija i Smiljko Sagolj, udarne pesnice "politicke redakcije" Televizije Sarajevo, bili zaduzeni da promicu propagandu o uspjesima samoupravnog socijalizma. Ne sjecam se ja bas tih dana jer sam bio klinac ali po pricama, i starim snimcima.
Sa tim da su sva trojica vec krajem osamdesetih poceli raditi i kriticke priloge o tadasnjem rezimu, intervjui sa razocaranim socijalistickim junacima, prilozi o bogacenju i bahatom ponasanju nekih funkcionera, ali pretpostavljam da su to bili pioniri danasnjeg novinarstva, odnosno odstrel nepodobnih politicara a sve po nalogu "odozgo".
Inace vremenom mi se vracaju naslovi novina koje je moja baka citala, iako nije srbijanka voljela je citati Borbu i Expres Politiku, imam tih novina sacuvanih po tavanu njene kuce pozutjelo sve ali eto zanimalo me. Kao dijete, privlacili su me posprdne karikature na racun Branka Mikulica kojeg su crtali kao sivog vuka (posto je bio lider SIV-a ili Saveznog Izvrsnog Vijeca ilitiga vlade Jugoslavije) a kasnije su i Markovica sprdali i podmetali mu klecku. Koliko je iz danasnje perspektive jasnije kako je vec tada osamdeset i neke velikosrpska carsija rusila Jugoslaviju odnosno njima nepodobne kadrove. Pa onda cujes price kako su Pozderci spasavali Abdica grabeci lovu iz raznoraznih fondova poput PIO fonda, da namire one mjenice.
Sta li bi tek znali o svemu tome, da je tada postojala slobodna stampa i mediji. Mislim, slobodni, koliko su oni slobodni pitanje je. Svaki pise sta mu gazda/finansijer kaze, ali tada je jedini gazda bila drzava odnosno Partija.
On je 1991 u ljeto lazno izvjestavao o ugrozenosti srpstva i Srba u Nevesinju od Bosnjaka, a svako normalan zna da je Srba bilo tada po popisu 3x vise od Bosnjaka.
Kasnije znamo sta je bilo u tom istom Nevesinju.
O Sagolju je dosta toga receno. Isti igrac kao Guzina a obojica produkt komunizma.
Zaboravili ste na Milijanu Baletic. Da ima iole pravde, svi ovakvi novinari bi pred sud i na dugotrajnu robiju.
- Banksy
#8178 Re: juga 1950.-1990.
Smiljko Šagolj zvani Kineski zid.
edit: Ne sjećam se toga, baš, je li se zaista desilo... Da poturi Ciglane pod Kineski zid? Nekako mi nevjerovatno...
edit: Ne sjećam se toga, baš, je li se zaista desilo... Da poturi Ciglane pod Kineski zid? Nekako mi nevjerovatno...
-
megaman4
#8179 Re: juga 1950.-1990.
Nije.radostan dan wrote:jel duško oljača vodio folk paradu?
Vodili su je pokojni Predrag Cune Gojkovic - Predrag Zivkovic Tozovac i pokojna glumica i misica Zlata Petkovic.
Folk parada se emitovala od 1982 pa do 1987 ili 88 ne znam tacno?
Bio je i Mesam tada i to za narodnu i zabavnu muziku.
Pred sami rat tj. 1989 je krenuo Disko folk koji je ugasen raspadom SFRJ tj. 1991 godine.
-
megaman4
#8181 Re: juga 1950.-1990.
Mufid Memija je bio vanjskopoliticki novinar citavu karijeru. Moji roditelji su mi pricali da je on stalno izvjestavao sa svih poznatih svjetskih zarista tada, a najvise sa Bliskog istoka tj. Palestine, zatim Iraka, Irana, Bejruta itd...Fudo387 wrote:Dobroba, mozda nije mufid memija, mozda je neki drgi.
Ja se samo sjecam mufida i onog je li to moguce, ludnica, zvao se todor veselinovic.
- dječak sa šibicama
#8182 Re: juga 1950.-1990.
jos nesto cega se sjecam, kako je bio dobar novogodisnji program osamdesetih, mozda jer nismo imali izbora ali kvalitetno je bilo, mi smo uzivali kao klinci u onim emisijama, cak i kad onih 7 brace izadju pa se Jovo krevelji, bilo je nekako simpaticno.
Na stranu filmovi, danas nijedna televizija ne moze konkurirati internetu sa filmskim programom, ali danas nemas kvalitetan novogodisnji program. Pink drma one seljacke poskocice, Hajat smara sa Hasicem i ostalim mahalskim pjevacima, ostali nemaju nista.
Na stranu filmovi, danas nijedna televizija ne moze konkurirati internetu sa filmskim programom, ali danas nemas kvalitetan novogodisnji program. Pink drma one seljacke poskocice, Hajat smara sa Hasicem i ostalim mahalskim pjevacima, ostali nemaju nista.
- spreca
#8183 Re: juga 1950.-1990.
a o cemu mi pricamo.....danas je ba vise akrepa nego ljepihOmmadawn wrote:Nemojte ljudi, molim vas najozbiljnije, lijepih zena ima svugdje i uvijek.Banksy wrote:i sve iste, što je najtužnije.spreca wrote:stvarno su zene bile lijepe i nekako zenstvenije.....a sad ih imas kamaru takvih dok dobro ne pogledas neznas staje upakovano tamo![]()
![]()
ljepota puno ovisi o raspoloženju, pogledu i izrazu lica. smijeh i vedrina crtaju svoje, prepoznatljive bore, kao što to čine i depresija, nepovjerenje, zabrinutost, tuga koje crtaju svoje, a koje danas uglavnom vidimo na ulicama bosne.
pogledaj našu omladinu rođenu ili odraslu u americi, recimo, i našu ovdje. isti geni, familije, sve, a dva svijeta, nebo i zemlja.
Eh jedino mrzim kod ovih zenskih u zadnje vrijeme: silikonske sise, napucene usne, botox i one nacrtane obrve. Cim takvu vidim
- dječak sa šibicama
#8184 Re: juga 1950.-1990.
Meni je zenska moda iz osamdesetih uzas, kad gledam one serije, filmove iz tog vremena, neke idi mi dodji mi frizure, trajni minival ili nesto neosisano do kraja, drecave boje odjece, sta je ono kakav je ono tresh bio.
-
megaman4
#8185 Re: juga 1950.-1990.
Od filmova se sjecam Zandara od St. Tropea, zatim horor filma kada cirkularom reze ruke...uh i dan danas mi ta scena ostala u glavi, pa onda Americkih indijanaca i kaubojaca, Hajde da se volimo...dječak sa šibicama wrote:jos nesto cega se sjecam, kako je bio dobar novogodisnji program osamdesetih, mozda jer nismo imali izbora ali kvalitetno je bilo, mi smo uzivali kao klinci u onim emisijama, cak i kad onih 7 brace izadju pa se Jovo krevelji, bilo je nekako simpaticno.
Od serija se sjecam Star Treka, Bill Cosby show, Dinastija, Roseanne sa John Goodmann-om, Bolji zivot, Simpsonovi, Strumfovi, Nindze Kornjace, Dr. Baltazar, Nedeljni zabavnik, Mr. Bean...
Jos se sjecam sjednica sa Skupstina BiH i rasprava u to vrijeme..
A najvise cega se sjecam je mlijecni sladoled kojeg sam pojeo i nikada u zivotu nisam ni priblizno pojeo tako dobar sladoled, niti cu...
-
Fudo387
#8186 Re: juga 1950.-1990.
Katastrofa, u pravu si.dječak sa šibicama wrote:Meni je zenska moda iz osamdesetih uzas, kad gledam one serije, filmove iz tog vremena, neke idi mi dodji mi frizure, trajni minival ili nesto neosisano do kraja, drecave boje odjece, sta je ono kakav je ono tresh bio.
-
kakavdanakneiskustvu
#8188 Re: juga 1950.-1990.
I rudija alvadjadječak sa šibicama wrote:Nekako u svim tim nostalgicnim sjecanjima, ljudi se najmanje sjete Mome i Uzeira. A meni su oni prvo sjecanje u zivotu, kao djecak dok sam se igrao na podu onim PEZ figuricama, a nana na radiju slusa Cik Cak jel bjese tako se emisija zvala, i glas Rejhana Demirdzica.
-
kakavdanakneiskustvu
#8189 Re: juga 1950.-1990.
dječak sa šibicama wrote:Oliver Mlakar, Lazo Goluza i Kviskoteka, i onaj cuveni tercet Dodig, Pauletic i pokojni Mirko Miocic.
I dodig je pokojni
- Ommadawn
#8190 Re: juga 1950.-1990.
Sedmorica mladih.dječak sa šibicama wrote:jos nesto cega se sjecam, kako je bio dobar novogodisnji program osamdesetih, mozda jer nismo imali izbora ali kvalitetno je bilo, mi smo uzivali kao klinci u onim emisijama, cak i kad onih 7 brace izadju pa se Jovo krevelji, bilo je nekako simpaticno.
Toliko popularni da su cesto gostovali u Svicarskoj pa ih Tito rahmetli aminovo od obaveznog vojnog roka.
-
kakavdanakneiskustvu
#8191 Re: juga 1950.-1990.
Banksy wrote:Smiljko Šagolj zvani Kineski zid.
???
-
Fudo387
#8192 Re: juga 1950.-1990.
E to je taj, frajer bio masina.kakavdanakneiskustvu wrote:dječak sa šibicama wrote:Oliver Mlakar, Lazo Goluza i Kviskoteka, i onaj cuveni tercet Dodig, Pauletic i pokojni Mirko Miocic.
I dodig je pokojni
Na kraju kviza on ima 5900 bodova, onaj drugi 112.
- seln
#8193 Re: juga 1950.-1990.
A tek ona vatirana ramena.. pa zensko izgleda k'o ofinger.Fudo387 wrote:Katastrofa, u pravu si.dječak sa šibicama wrote:Meni je zenska moda iz osamdesetih uzas, kad gledam one serije, filmove iz tog vremena, neke idi mi dodji mi frizure, trajni minival ili nesto neosisano do kraja, drecave boje odjece, sta je ono kakav je ono tresh bio.
- Ommadawn
#8194 Re: juga 1950.-1990.
Ja jebote. Svaka treba ko ragbi-igrac.seln wrote:A tek ona vatirana ramena.. pa zensko izgleda k'o ofinger.Fudo387 wrote:Katastrofa, u pravu si.dječak sa šibicama wrote:Meni je zenska moda iz osamdesetih uzas, kad gledam one serije, filmove iz tog vremena, neke idi mi dodji mi frizure, trajni minival ili nesto neosisano do kraja, drecave boje odjece, sta je ono kakav je ono tresh bio.
-
Fudo387
#8195 Re: juga 1950.-1990.
Mescini su anamone to zvale naramenice.seln wrote:A tek ona vatirana ramena.. pa zensko izgleda k'o ofinger.Fudo387 wrote:Katastrofa, u pravu si.dječak sa šibicama wrote:Meni je zenska moda iz osamdesetih uzas, kad gledam one serije, filmove iz tog vremena, neke idi mi dodji mi frizure, trajni minival ili nesto neosisano do kraja, drecave boje odjece, sta je ono kakav je ono tresh bio.
Sa mnom u skolu isla jedna, sjedila ispred mene, i sta po vazdan radi, stima to cudo, tamo ih vamo ih.
Pa onda kad ih nastima, zajebano glavom okolo zanese.
Vidim je nedavno, izbali me, dje si sta si, gledam, mame mi i sad ono ima.
-
radostan dan
#8196 Re: juga 1950.-1990.
berlinski, jadna ne bila, berlinski...bilo, istina.Banksy wrote:Smiljko Šagolj zvani Kineski zid.
-
radostan dan
#8197 Re: juga 1950.-1990.
megaman4 wrote:Nije.radostan dan wrote:jel duško oljača vodio folk paradu?
Vodili su je pokojni Predrag Cune Gojkovic - Predrag Zivkovic Tozovac i pokojna glumica i misica Zlata Petkovic.
zajebavam se druže, zajebavam se...folk parad, trio koji si naveo i baletska grupa petar slaj.
- seln
#8198 Re: juga 1950.-1990.
Medju tuzlanskom rajom je, kada bi neko bas kenjao, postojala izreka "ovaj ga bas shagolja".radostan dan wrote:berlinski, jadna ne bila, berlinski...bilo, istina.Banksy wrote:Smiljko Šagolj zvani Kineski zid.
- Banksy
#8199 Re: juga 1950.-1990.
na njega sam i mislilaradostan dan wrote:berlinski, jadna ne bila, berlinski...bilo, istina.Banksy wrote:Smiljko Šagolj zvani Kineski zid.