Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#8176 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by PreWiBa »

mali_balon wrote: 21/04/2023 18:30
sehohari wrote: 21/04/2023 16:27

Ne znam koga žele da uhvate sa bruto platom od 2700.
To je na ruku 1800-1900.
Pa uhvatit ce nekog....neko nema izbora ili to ili konobarisnje za 8 stoja plus baksis
Mi patimo od tkz posla do peMzije, zato su krivi roditelji.
Ovo su ekstra ulazne pozicije za dobijanje vize i ucenja o njemackoj i cijelom sistemu i onda nakon godinu trazis posao dalje.....nakon toga dovedes porodicu...jbga ovdje neki misle da je odlazak vani na poso ono kad ti se cefne implaza od 10k ojra stan audi 8 i kuca u bosni....itd itd.....supustite se na zemlj

A ovdje se odma ceka poso i pozicija do penzije...i rijeso sve probleme bilo nekad u mracnom komunizmu
Pa nema zaposleni elektricar ni inace puno vecu platu, mozda 3-4 stoje vise i to je maks.

Jedino da se osamostali, ali zato ti treba minimalno 10 godina, dok naučiš jezik i naravno stekneš sve ostalo što ide uz otvaranje obrta.
mali_balon

#8177 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

sehohari wrote: 21/04/2023 18:33

Pa uhvatit ce nekog....neko nema izbora ili to ili konobarisnje za 8 stoja plus baksis
Ovo su ekstra ulazne pozicije za dobijanje vize i ucenja o njemackoj i cijelom sistemu i onda nakon godinu trazis posao dalje.....nakon toga dovedes porodicu...jbga ovdje neki misle da je odlazak vani na poso ono kad ti se cefne implaza od 10k ojra stan audi 8 i kuca u bosni....itd itd.....supustite se na zemlj

A ovdje se odma ceka poso i pozicija do penzije...i rijeso sve probleme bilo nekad u mracnom komunizmu
Pa nema zaposleni elektricar ni inace puno vecu platu, mozda 3-4 stoje vise i to je maks.

Jedino da se osamostali, ali zato ti treba minimalno 10 godina, dok naučiš jezik i naravno stekneš sve ostalo što ide uz otvaranje obrta.
Ko prica o zaposlenom elektricaru keramicaru vodoinstalateru...pricamo o masi raje koja nema nikakve kvalifiacije ili nema posla
A znam ih koji su otisli, ekstra elektronicari, jednostavno im dopizilo ovdje, naravo nisu otisli na ove poslove, nego na svoje poslove sa startnim platama do 3 4 tisuce eura
PreWiBa

#8178 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by PreWiBa »

mali_balon wrote: 21/04/2023 19:03
sehohari wrote: 21/04/2023 18:33

Ko prica o zaposlenom elektricaru keramicaru vodoinstalateru...pricamo o masi raje koja nema nikakve kvalifiacije ili nema posla
A znam ih koji su otisli, ekstra elektronicari, jednostavno im dopizilo ovdje, naravo nisu otisli na ove poslove, nego na svoje poslove sa startnim platama do 3 4 tisuce eura
Pa sta mislis, da ce zaposliti nekog lika iz Bosne samo na lijepe oci, bez ikakve kvalifikacije kao elektricara?

Ovo i nije oglas za OFR radnika, vec za kvalifikovanu radnu snagu.
I btw. da mi je znati gdje zaposleni keramicar dobiva 4 hiljade.
detroit-mercy

#8179 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 21/04/2023 19:07
Pa sta mislis, da ce zaposliti nekog lika iz Bosne samo na lijepe oci, bez ikakve kvalifikacije kao elektricara?

25 Eura po satu za keramicara i nije neka prevelika pljacka, tako da 4 milje je OK, moze to i vise.
btw, ovdje sam racunao da radi 160 sati mjesecno, mada ima mjeseci i kada se vise radi.
detroit-mercy

#8180 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

sehohari wrote: 21/04/2023 16:27

Ne znam koga žele da uhvate sa bruto platom od 2700.
To je na ruku 1800-1900.

Slazem se, bitno je da "get the foot in the door", to ti je ulazna plata koja uz malo truda i par godinica staza ide za duplo gore.
zippoo87

#8181 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Lain Coubert wrote: 21/04/2023 14:45
zippoo87 wrote: 21/04/2023 13:27

Legendo cijeli zivot jedem po svim cevaparama i restoranima u gradu i one sto su bile najjeftinije,sada je tanjir graha 6 KM.
Ti si bio prije 3-4 godine ocito,tada jeste bilo za 4 KM tanjir kuhanja da se najedes,sada je to 6 KM minimum.
A to koliko ti pojedes,da li jednu kiflu ili jednu bananu dnevno,vjerujem da malo koga zanima...ja samo govorim cijene minimum obroka u nekoj kafani sa hranom a imas Azur,imas Pod plocom,imas Tri Fenjera,imas Gegu,imas Pitu i imas ih jos sto rade sa hranom.( Ovo pisem ako si iz mog mjesta a tako mi djeluje iz posta).
Cijene su iste i minimum tanjir gulasa 6 KM sada a bila je cijena tog istog i 3 KM,4 srednji a 6 veliki...sada je 6 mali...mozda 5 u nekim ali ne mozes se najesti od porcije.
Mali cevapi su 5 KM sada
U Bingu su isto cijene ludnica...za 5 KM na granici da nesto iskombinujes.
Jedino da svaki dan jedes pitu bez jogurta...to je 3 KM 😂
I ponoviti cu i tebi...nije bitno je li potrosis 1-2-3 KM vise,nego vidis koliko smo mi jadni evo u komentarima...ti meni pises da jedes bananu da bi ustesio i da na tome stedis...dakle dno dna smo na sta se sve pristaje...mene sramota u ime svih tih ljudi kojima je to normalno.
Umjesto da imas placen neki normalan obrok,da uz obrok popijes i sok ili kafu ali jok,mi jedemo bananu da bi nam ostalo vise 50 KM mjesecno.
Tuga
ne jedem ja bananu da uštedim već što ne budem gladan toliko i što se bezveze prejedam a već imam 105 kilograma, na poslu ako ne naručim hranu pojedem bananu, popijem sok, par kafa, šta slatko, koji će mi više ako nisam gladan... kad sam gladan naručim nešto i eto...
a mogu sad iz nekih hirova naručivati duplu porciju teletine sa prilogom svaki dan pa bih bio i deblji jer jedem opet 2x poslije posla, pa hoće li mi sjesti na stomak, hoće li mi zbog hrane biti bolje ili gore, da li ću lakše raditi ili teže
i ovo su buklvano cijene od prije par dana, o tom vremenu pričam..
ćevapi jesu u međuvremenu poskupoli na 5 KM iz nekog razloga

nemoj pogrešno shvatiti, i meni je draže kada dobijem za topli obrok recimo 8KM pored plate i kad daju za prevoz kao što je u nekim firmama u gračanici, samo te tvoje tvrdnje o troškovima za gorivo do posla i jelu na poslu nisu istine...naročito ako ti je 3km do posla....
al uvijek ću birati veću platu u odnosu na taj topli obrok

isto tako, ne naručuju baš svi iz restorana hranu, nose neki i od kuće, podgriju na poslu gdje ima mogućnost, neke firme imaju svoje kuhinje, svakakvih situacija ima...
u jednoj firmi u kojoj sam radio čovjek je nosio 15 hrenovki i dva hljeba za doručak, jbg, pametnije je pojesti 2 banane
drugi su nosili pečeno pile, kilu domaće pite uz to ili kakvo kuhanje

Cjenjeni naši dragi gosti:Novi meni važeći za dostavu od dana 07.04.2023 do 07.05.2023..svaki dan dostava od 09:30 do 13:30 h gratis
Batak + prilog 4.00 km
Ćevapi 5 ica u čitavoj lepini 4.50 km
Begova čorba 3.50 km
Gulaš 5.00 km
Grah (kobasica) 3.50 km
Grah (meso) 4.00 km
Lepina :sa kajmakom i sirom 3.00 km
Pileci hamburger sa pomfritom 2.50 km
Pene polo 5.00 km
Pileci file + prilog 5.00 km
Pohovani file + prilog 5.50 km
#restoran#carsija#meni#
Vidio sam ovu ponudu u restoranu...to je "ogranicena" ponuda ali cijenu jesu najbolje sto se ove ponude tice.
Ja zivim 200m od tog restorana ali ako su ti Azur,Pod Plocom,Pita "najskuplji restoranu u gradu",kako si napisao u prethodnom postu,ti onda samo saltkise jedes i zbog toga si pretil,jer ocito ne jedes po tim cevaparama :D
Ali ni to nije bitno...tebe ne treba da zanima sta ja jedem,mene ne treba da zanima sta ti jedes...ali obojicu treba da zanima da nam plate nas dorucak a ti jedi sta hoces,ako imas izbora .
Ali da jedem manje nego sto mi organizmu treba da bi ustedio 50 KM mjesecno...ne pada mi na pamet.Ti naravno mozes ne jesti nikako,ko moze tebi to zabraniti ?
Ali da ti meni nameces da i ja kao ti trebam pojesti bananu samo i da je to OK...to ne stoji bas.
Lain Coubert wrote: 21/04/2023 15:26
Lajavikrelac wrote: 21/04/2023 15:07 Brate mili kakav ti život vodiš??? Brojiš svaku marku gdje si potrošio dnevno :? Aj razumijem ne kupovanje cigara nego motani duvan, kafa u firmi mjesto u kafani, ali brate da štediš na HRANI...jbg prijatelju... :run:
Pa ako se neko žali na cijene hrane, kao recimo moj sugrađanin, najbolja borba protiv toga mu je ignorirati te restorane i kafane i neka propadnu sa tim cijenama. Mislim da je pametnije potrošiti što manje na hranu u takvim kafanama i naći alternativu. Jesam li ja kriv što "štedim" na tome što npr doručak platim 4 KM umjesto 10 u toj kafani koju je spominjao, gdje npr. nescaffe košta 3 KM, onaj najjeftiniji, razmućen sa vodom.
Problem je kolega sto eto imas jos pola mjeseca ovaj popust i hranu po ovim cijenama...taman da sve ovo sa menija izredas a onda ce opet sve ovo da ide na 5-6 + KM,kao i do sada :D
Pa se ti opet vrati na bananu...samo sto su i banene sada 2.70 KM a nekada su bile 1,5 KM ...isto kao i sva ova ostala hrana :D
Ovo samo u BiH mozes dozivjeti,da se radnik buni sto jede vise i sto neko zeli da mu se izbori da dobija vise...ovdje se mnogi bore da dobiju malo ili nimalo...zato su valjda i plate od 800 KM vrh :D
Meni ovo ne ide u glavu...ispravljaju te ljudi u pola marke na akcijskoj cijeni,da dokazu da se moze zivjeti dnevno od banane i jesti za 2 KM :lol: :lol:
Officer Crabtree

#8182 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Officer Crabtree »

Šta je sad.. došao neko da provjeri te tvoje tvrdnje o čaršiji...

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Momak je u pravu, prosjek obroka koji se kod nas naručuje je 4-5KM i to ne zbog ušteda, toliko košta.

Nego izgleda ti nisi odavno jeo na poslu u gradu.

Btw ja nosim većinom a ne zbog uštede, mi kancelarijski miševi imamo para.

Kad naručujem nešto to je 3,5-5KM, neću miješano naručiti.
Njanjavi

#8183 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Njanjavi »

Sve fol tema za nezaposlene a vamo sve zaposlena bagra.
Do rjeci od vas nemre doc nezaposlen insan tobejarabi :)
zippoo87

#8184 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Odes u carsiju i narucis i vidis koliko ces platiti...svako moze provjeriti :D
A ne zanima me ni sta ti jedes...do sada smo evo culi sta cijeli forum jede...uglavnom su svi na bananama,kiflama i pastetama...ovi neki "imucniji" jedu ove skupe porcije od 3,5 KM,kancelarijski pacovi,kao ti tako.
A mi ostali...jedemo mijesano meso od 6 KM i kavijar i nusretove bifteke oblozene zlatnim listicima...ovo je od 8 KM :lol: :lol:
SpecialOffer

#8185 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SpecialOffer »

@zippoo87

Ali ti ides iz krajnosti u krajnost.

Receno ti je da tvoja prica o 2-3 km do posla i trosak za prevoz i hranu od 450-500 KM nije realna.

Gorivo: 42 KM
Hrana: 26 dana ×9 KM = 234 KM
Ukupno: 276 KM

Ovdje ti niko ne govori da je 1.000 KM dobra plata i da ne treba da bude veca, vec se nadovezala prica na tvoje pretjerivanje o troskovima.

Ja ti zelim da imas 1.000 KM samo za topli obrok i prevoz i plus platu ali popusti malo. Nemas potrebe ici okolo i pisati ljudima kao eto oni su mizerija sta jedu, i hoce li ili nece sta ustediti. Eto oni su glupi a ti si pametan i ti im odredi sta i kako da jedu i koliko da potrose na to.
Officer Crabtree

#8186 Re: Jadi nas nezaposlenih

zippoo87 wrote: 21/04/2023 21:40 Odes u carsiju i narucis i vidis koliko ces platiti...svako moze provjeriti :D
A ne zanima me ni sta ti jedes...do sada smo evo culi sta cijeli forum jede...uglavnom su svi na bananama,kiflama i pastetama...ovi neki "imucniji" jedu ove skupe porcije od 3,5 KM,kancelarijski pacovi,kao ti tako.
A mi ostali...jedemo mijesano meso od 6 KM i kavijar i nusretove bifteke oblozene zlatnim listicima...ovo je od 8 KM :lol: :lol:
Kakvo naručivanje u čaršiji.

Dostava na poslu, kod nas svaki dan dolazi hrana za 20tak ljudi, najčešće tako ćevapi, hamburgeri, chicken, neko kuhanje i sl.

Ostali sebi donose.

Ne znam ja šta ti jedeš al džaba liku govoriš da ne govori istinu kad nije tačno.
Last edited by Officer Crabtree on 21/04/2023 21:46, edited 1 time in total.
Officer Crabtree

#8187 Re: Jadi nas nezaposlenih

Njanjavi wrote: 21/04/2023 21:37 Sve fol tema za nezaposlene a vamo sve zaposlena bagra.
Do rjeci od vas nemre doc nezaposlen insan tobejarabi :)
Pa nezaposleni koji ovdje se javljaju dobiju savjet koji im se ne sviđa. Nisu ni zaposleni bili uvijek to, valjda ima neko iskustvo al džaba svi smo mi dobili posao na štelu.
zippoo87

#8188 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

SpecialOffer wrote: 21/04/2023 21:40 @zippoo87

Receno ti je da tvoja prica o 2-3 km do posla i trosak za prevoz i hranu od 450-500 KM nije realna.

Ovdje ti niko ne govori da je 1.000 KM dobra plata i da ne treba da bude veca, vec se nadovezala prica na tvoje pretjerivanje o troskovima.

Ja ti zelim da imas 1.000 KM samo za topli obrok i prevoz i plus platu ali popusti malo. Nemas potrebe ici okolo i pisati ljudima kao eto oni su mizerija sta jedu, i hoce li ili nece sta ustediti. Eto oni su glupi a ti si pametan i ti im odredi sta i kako da jedu i koliko da potrose na to.
Hajde ti opet procitaj par zadnjih postova,pa vidi ko kome sta "odredjuje"
Tebi izgleda danas presjela ova skupa jela bajramska + slatkisi...haluciniras legendo.

Ja sam 5 puta napisao sam namjerno napisao malo pretjeran iznos ali ne toliko pretjeran...je rje gorivo bilo skoro 3 KM tada a hrana je kao i sada...fulio sam namjerno u 100 KM,da vidim koliko ce se vas upecati da mi u pola marke,marku, govori kako sam pogrijesio :D
I ima vas evo pola sa teme...a nijedan jos nije skontao poentu...da je SRAMOTA da stedite na jebemom obroku 1-2 marke dnevno.
Mene sramota u vase ime sta citam ovdje i sta pisete.
Ispade sada da niko nista ne jede,niko ne trosi pare na hranu a onda odemo na temu inflacije...tamo ti isti ljudi sve zivo kupuju i jedu i trose :lol:
Pa se zapitaj malo ko je ovdje lazov i licemjer...ja sigurno nisam.
SpecialOffer

#8189 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SpecialOffer »

zippoo87 wrote: 21/04/2023 21:48
SpecialOffer wrote: 21/04/2023 21:40 @zippoo87

Hajde ti opet procitaj par zadnjih postova,pa vidi ko kome sta "odredjuje"
Tebi izgleda danas presjela ova skupa jela bajramska + slatkisi...haluciniras legendo.

Ja sam 5 puta napisao sam namjerno napisao malo pretjeran iznos ali ne toliko pretjeran...je rje gorivo bilo skoro 3 KM tada a hrana je kao i sada...fulio sam namjerno u 100 KM,da vidim koliko ce se vas upecati da mi u pola marke,marku, govori kako sam pogrijesio :D
I ima vas evo pola sa teme...a nijedan jos nije skontao poentu...da je SRAMOTA da stedite na jebemom obroku 1-2 marke dnevno.
Mene sramota u vase ime sta citam ovdje i sta pisete.
Ispade sada da niko nista ne jede,niko ne trosi pare na hranu a onda odemo na temu inflacije...tamo ti isti ljudi sve zivo kupuju i jedu i trose :lol:
Pa se zapitaj malo ko je ovdje lazov i licemjer...ja sigurno nisam.
E moj drug, ne vjerujes ni ti u ovo sto si napisao. Ti nesto namjerno napisao, ti nekoga "pecao"? :lol:

Matematika ne laze. :oops:
zippoo87

#8190 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Tako je ali lazes ti i mnogi od vas ovdje.
Zasto...to vi najbolje znate?
Lain Coubert

#8191 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Lain Coubert »

zippoo87 wrote: 21/04/2023 21:18
Lain Coubert wrote: 21/04/2023 14:45

ne jedem ja bananu da uštedim već što ne budem gladan toliko i što se bezveze prejedam a već imam 105 kilograma, na poslu ako ne naručim hranu pojedem bananu, popijem sok, par kafa, šta slatko, koji će mi više ako nisam gladan... kad sam gladan naručim nešto i eto...
a mogu sad iz nekih hirova naručivati duplu porciju teletine sa prilogom svaki dan pa bih bio i deblji jer jedem opet 2x poslije posla, pa hoće li mi sjesti na stomak, hoće li mi zbog hrane biti bolje ili gore, da li ću lakše raditi ili teže
i ovo su buklvano cijene od prije par dana, o tom vremenu pričam..
ćevapi jesu u međuvremenu poskupoli na 5 KM iz nekog razloga

nemoj pogrešno shvatiti, i meni je draže kada dobijem za topli obrok recimo 8KM pored plate i kad daju za prevoz kao što je u nekim firmama u gračanici, samo te tvoje tvrdnje o troškovima za gorivo do posla i jelu na poslu nisu istine...naročito ako ti je 3km do posla....
al uvijek ću birati veću platu u odnosu na taj topli obrok

isto tako, ne naručuju baš svi iz restorana hranu, nose neki i od kuće, podgriju na poslu gdje ima mogućnost, neke firme imaju svoje kuhinje, svakakvih situacija ima...
u jednoj firmi u kojoj sam radio čovjek je nosio 15 hrenovki i dva hljeba za doručak, jbg, pametnije je pojesti 2 banane
drugi su nosili pečeno pile, kilu domaće pite uz to ili kakvo kuhanje

Cjenjeni naši dragi gosti:Novi meni važeći za dostavu od dana 07.04.2023 do 07.05.2023..svaki dan dostava od 09:30 do 13:30 h gratis
Batak + prilog 4.00 km
Ćevapi 5 ica u čitavoj lepini 4.50 km
Begova čorba 3.50 km
Gulaš 5.00 km
Grah (kobasica) 3.50 km
Grah (meso) 4.00 km
Lepina :sa kajmakom i sirom 3.00 km
Pileci hamburger sa pomfritom 2.50 km
Pene polo 5.00 km
Pileci file + prilog 5.00 km
Pohovani file + prilog 5.50 km
#restoran#carsija#meni#
Vidio sam ovu ponudu u restoranu...to je "ogranicena" ponuda ali cijenu jesu najbolje sto se ove ponude tice.
Ja zivim 200m od tog restorana ali ako su ti Azur,Pod Plocom,Pita "najskuplji restoranu u gradu",kako si napisao u prethodnom postu,ti onda samo saltkise jedes i zbog toga si pretil,jer ocito ne jedes po tim cevaparama :D
Ali ni to nije bitno...tebe ne treba da zanima sta ja jedem,mene ne treba da zanima sta ti jedes...ali obojicu treba da zanima da nam plate nas dorucak a ti jedi sta hoces,ako imas izbora .
Ali da jedem manje nego sto mi organizmu treba da bi ustedio 50 KM mjesecno...ne pada mi na pamet.Ti naravno mozes ne jesti nikako,ko moze tebi to zabraniti ?
Ali da ti meni nameces da i ja kao ti trebam pojesti bananu samo i da je to OK...to ne stoji bas.
Lain Coubert wrote: 21/04/2023 15:26

Pa ako se neko žali na cijene hrane, kao recimo moj sugrađanin, najbolja borba protiv toga mu je ignorirati te restorane i kafane i neka propadnu sa tim cijenama. Mislim da je pametnije potrošiti što manje na hranu u takvim kafanama i naći alternativu. Jesam li ja kriv što "štedim" na tome što npr doručak platim 4 KM umjesto 10 u toj kafani koju je spominjao, gdje npr. nescaffe košta 3 KM, onaj najjeftiniji, razmućen sa vodom.
Problem je kolega sto eto imas jos pola mjeseca ovaj popust i hranu po ovim cijenama...taman da sve ovo sa menija izredas a onda ce opet sve ovo da ide na 5-6 + KM,kao i do sada :D
Pa se ti opet vrati na bananu...samo sto su i banene sada 2.70 KM a nekada su bile 1,5 KM ...isto kao i sva ova ostala hrana :D
Ovo samo u BiH mozes dozivjeti,da se radnik buni sto jede vise i sto neko zeli da mu se izbori da dobija vise...ovdje se mnogi bore da dobiju malo ili nimalo...zato su valjda i plate od 800 KM vrh :D
Meni ovo ne ide u glavu...ispravljaju te ljudi u pola marke na akcijskoj cijeni,da dokazu da se moze zivjeti dnevno od banane i jesti za 2 KM :lol: :lol:
Ne znaš popustiti jel tako. :D

Dakle, po treci put da ponovim da se slažem sa tobom da je život skup i da je poskupio, da je hrana poskupila više nego što treba i da plate nisu pratile rast cijena. Ali opet ti si iz nekog razloga zapeo za taj topli obrok ko da moraš pojesti i popiti 15 KM dnevno na poslu da bi bio više vrijedan. Ne moraš.

Burek ili neka pita u Azuru ti je 3 KM, možeš pojesti i 2 mada je to pretjerivanje, dodaj i jogurt kojeg isto možeš ponijeti ili kupiti od njih.
Ćevapi sedmica kod Pite je 6 KM, za mene i previše, naručim, jedva ih pojedem, ne znam nikog ko može pojesti više na poslu.
U Artu je Doner mali 5 KM, ništa manji od onog velikog, opet dovoljno za odraslu osobu koja radi nekakav fizički posao.
U restoranu iz prošlog posta ti je svaki mjesec drugačiji meni sa popustima pa se možeš pronaći a hrana im uopšte nije loša kao što mnogi misle.

Možda neko radi neki teži posao pa mu treba više energije, meni ne treba a ni za većinu radnika.

Da nisam lijen ko što jesam ne bih hranu nikad naručivao, napravio bih sebi kod kuće neke sendviče sa dobrim sastojcima, svašta možeš iskombinirati i da jedeš zdravije i jeftinije, zašto je to odmah negativno?

Što se tiče plata u Gračanici opet nije sve crnobijelo kao što ti pišeš, neke firme su povećale dobro plate zadnje 2 godine ili godinu. Nije sad da ne možeš naći posao koji nudi primanja veća od 800 KM, to jednostavno nije istina, pola firmi je tražilo radnike i traže i sad ali nije istina ni da je neka sreća raditi za ovdašnje firme.

Treba se boriti da budu veće plate a ne da ti daju nekakve tople obroke sa kojim izbjegavaju poreze i tebi smanjuju ionako nedovoljno dobru penziju, jesam li tu u krivu?
SpecialOffer

#8192 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SpecialOffer »

zippoo87 wrote: 21/04/2023 21:55 Tako je ali lazes ti i mnogi od vas ovdje.
Zasto...to vi najbolje znate?
Sta sam slagao?

Evo hajde, sta jedes na poslu i da vidimo koliko to kosta? I sta bi volio da jedes i da vidimo koliko bi to kostalo?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8193 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Nista ne kosta direktor nam od svoje place kupuje stotine konzervi :thumbup:
Danas 2 skuse pikant :mrgreen:
mali_balon

#8194 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Ok, ja sam vise mislio na pozicije na aerodromu ali hoce, primit ce i NK ako nema radinka i obucit ce ga na, ali naravno da ce prije ganjati iskusnog....

Sto se tice keramicara cujem da kod nas u BIH izlaze sa 4 tisuce mjesecno.....opet kazem cuo
PreWiBa

#8195 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by PreWiBa »

mali_balon wrote: 21/04/2023 22:04

Ok, ja sam vise mislio na pozicije na aerodromu ali hoce, primit ce i NK ako nema radinka i obucit ce ga na, ali naravno da ce prije ganjati iskusnog....

Sto se tice keramicara cujem da kod nas u BIH izlaze sa 4 tisuce mjesecno.....opet kazem cuo
Nisi samo čuo, to je tako. Majstori, još ako su dobri u svom poslu, imaju sasvim solidna primanja.
Pa u Sarajevu je običnom irgetu sada dnevnica 80 do 100 maraka.

Samo što nemaju socijalno, penziono, što je zeznuto. Opet, sa druge strane, ni u Njemačkoj nemaš penziono kao samostalan obrtnik, a za dobru lovu moraš imati svoju firmu. Moraš sam sebi uplaćivati.
zippoo87

#8196 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

@SpecialOffer
Nisi ti nista u krivu ni u jednom postu...osim sto si evo sada pokazao da je minimalan obrok 5-6 KM,sto i jeste a ako hoces vise i duplo,moze biti i ovih tvojih spomenutih 15 KM,mada 99% ljudi ne treba toliko.Neces svaki dan jesti suhu pitu bez jogurta,pa da bude 3 KM...ali nekada ces naruciti i sedmicu pa ces platiti 6-7 KM...pa je eto prosjek neki 5-6 KM kao MINIMUM da pojedes nesto za topli obrok.A i kafa na poslu ne vidim da je nesto sto je bauk i vjerujem da 90% ljudi pije kafu...ja takodjer pijem svaki dan.
I ja upravo to i pricam...
150 KM za hranu i 150 KM za gorivo kada je bilo 3 KM...to je tih oko 300 KM kao minimum da potrosis da samo dodjes na posao.
Sada,neko ce mi napisati,a sto ne kupis motor i ne ides motorom,on manje trosi ili idi biciklom ili rosulama ili pjeske...bilo je i takvih ali hajde da se ponasao kao civilizovani gradjanji ako nista evropskog kontinenta...kada su nam vec standardi gori nego kod somalijaca.

Ako trazim previse...priznajem eto da je do mene...ja jedem kavijar,plate,tartufe,bifteke u najboljim restoranima u carsiji (a takvog i nemamo) i trosim esktremno puno .
Ili sam ja samo naucio da ne budem gladan i pojedem nesto...bilo da sebi proizvedem ili kupim.

U principu,ne znam ni sto pisem vise na ovoj temi...kada niko nista smisleno nije napisao...dodje parobranac i baci bombu neku i mi kao cuke za koscurom se zapalimo,dodje oficir,da sere nesto,potrosimo stranicu replicirajuci na gluposti i tako iz dana u dan.
Ja cu se evo i zvanicno odjaviti na neko vrijeme sa teme...da dam prostora malo i ovim forumskim pacovima da bace koju njegosovu :lol:
Officer Crabtree

#8197 Re: Jadi nas nezaposlenih

Šta sam sad opet ja kriv.

Ti si krenuo argumentirati teze o zaposlenima i uslovima za hranu i sl a ne radiš trenutno u firmi u gradu u kojem živiš.

I kad se ljudi jave koji rade i kažu iskustvo, onda oni lažu.
bumerangss

#8198 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by bumerangss »

Plate zaposlenih u zdravstvu u KS
Start+minuli oko 20god+(topli260+prevoz53=312)= oko xxxx KM

Čistačica 720+72+312=oko1100
Portir 1070+107+312=oko1500
Vozač1170+117+312=oko1600 (VKV)
Sestra u dz 1260+126+312=oko1700
Sestra u bolnici+dodaci ovisno o odjeljenju i dežurama+nočni rad=1800do2000
Tegetuše oko 2500
Doktor u dz 2300+230+312=oko3000
Specijalista u dz 2800+280+312=3800
Subspecijalista u dz oko 4000
Dr u dz imanju manje dodatke na uslove rada i dežure praznikom za razliku od dr u bolnicama koji imaju vece dodatke na uslove rada + dežure praznikom + nocni rad i sa tim dodacima specijalisti izađu na 5000 a ako imaju titule prim doc prof... i do 6000 KM
I opet masovno odlaze vani
xPaco1337

#8199 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by xPaco1337 »

‎ ‎ ‎ ‎
zippoo87

#8200 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Officer Crabtree wrote: 21/04/2023 22:14 Šta sam sad opet ja kriv.

Ti si krenuo argumentirati teze o zaposlenima i uslovima za hranu i sl a ne radiš trenutno u firmi u gradu u kojem živiš.

I kad se ljudi jave koji rade i kažu iskustvo, onda oni lažu.
Jos ovaj post a onda mozes mi pisati u PM ako te nesto zanima...jer veceg trola na ovoj temi od tebe nema.
Ne moram raditi u firmi da bi otisao/nazvao u cevaparu i narucio grah i vidio koliko kosta tanjir graha u Azuru ,je li tako ?
Ili srednje cevape ili jogurt,pitu,doner,pizzu,piletinu itd...ili su te cijene sakrivene za nezaposlene ???
Mozda je kod tebe to tako,tamo odakle si ti...u Gr to nije zabranjeno i ja svaki dan narucujem i jedem tu hranu...nema nijedne radnje koja prodaje hranu u Gr da tu nisam jeo,bilo da narucujem na posao ili kuci.

Pokazao sam ti i matematiku,eto imas u zadnjem postu sve a imas i prije...pomnozis dva broja pa onda ih saberes...a ako ne znas,zamolis nekog od kolega na poslu da ti to odrade.
Za ove ostale nebuloze koje pises vec mjesecima i kako se kacas na svaki moj post...to je posebna dijagnoza kod tebe...ali hajde,simpa mi je to,kakvih sve ima struĆnjaka po tim kancelarijama...to je cudo jedno.
Post Reply