Concord wrote:P308 wrote:bit101 wrote:
Zar nije bio govor, neko je spominjao na forumu, da je skoro kompletna ova dionica do vojničkog rijesena što se tiče imovinsko-pravnih odnosa i eksproprijacije? U članku piše da ipak ništa od toga nije riješeno?
Neko je cak napisao da se ne treba puno toga ni rusiti a citajuci clanak sam stekao dojam da se treba rusiti mnogo toga.
Dovoljno je da se jednom odvozis od Bosmala do Dzamije Kralja Fahda (ili cak da pogledas slike sa clanka) da vidis da nece biti nimalo lagano ondje provuci 4 trake. Bice rusenja i to finog.
I ja se sjecam da je neko pisao na temi da je rijesena ekspropijacija na ovoj trasi.
Ja sam pisao nesto o tome, al nisam napisao da je eksproprijacija rijesena, nego da je povoljna situacija u dobrom dijelu trase, tj. da su parcele u javnom vlasnistvu.
Ovaj clanak na klixu zvuci i izgleda kao narucen od strane vladajucih, u smislu da se stanje ocrni, zbog mozda alibija, iako nije tako. Da je novinar odvojio samo 10 minuta, evo kao sto sam ja, mogao je vidjeti da situacija nije toliko strasna.
Potez do Bosmala do V transferzale je cist. Dakle, tu se odmah moze poceti graditi. Taj dio je bitan ne zbog juzne trans nego zbog sastava sa V transferzalom koja bi se dole vezala za Bosmal most i Cengic Vilu i uveliko bi rasteretila Hrasno i KT. Pretpostavljam da čekaju da rijese oko V trasnverzale, mada sam mislio da je to rijeseno, pa da se to napravi u komadu.
Potez Bosmal - Aneks je kritican. I tu ce biti problema. Ali boze moj, ljudi tu imaju imovinu, platiti i rijesiti to. Cesta mora proci, i mislim da je vecina ljudi tu toga svjesna.
Aneks - Sud BiH - rasrsknice prije Švrakinog - Urar (ima ona kucica gdje onaj čiko što popravlja satove) čista situacija.
Švrakino dalje je kritično. Nekoliko parcela je otkupljeno, ali slabo. Biće problema. Sve do Merktarora.
Od Merkatora do Saraj polja je sve čisto. Ako nekoga buni dio oko pumpe, južna ne prolazi u tom pravcu nego malo pored i ide pravo na onu kuću poređ džamije koja će se rušiti i čija je eksproprijacija završena. Dakle, taj dio od Merkatora skroz do Vojničkog je čisto.
Boldirana trasa, sve parcele su ili u vlasnistvu opstine ili kantona. E sad, koliko ja vidim i možda tu ovi iz opstine i kantona rade, neke parcele su npr u vlasnistvu opstine, neke su u vlasnistvu kantona, neke su od kantonalnog stambenog fonda, pa mozda tu ima posla.
Ali evo, meni kao laiku ovo ne izgleda bas tako crna situacija. Sad sam na brzinu izmjerio od nekih 2700m koliki je ovaj dio juzne od Bosmala do Kralj fahd, nekih 800-900m je problematicno. Dakle, nekih 65-70% trase je cisto. Jbg meni to nije toliko strasno, narocito jer se mogu raditi dionice od po 1km bez problema.
Tako da ne znam evo sta je problem da se krene na prosirivanju od Kralj Fahd do Merkatora? Moze se krenuti sa ovim dijelom do Bosmala. A ovo unutra raditi na tome. Barem da zavrse ono sto se moze zavrsiti.