Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
duh_sa_sjekirom

#81676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Aj ne kakite...
Pa koga bi vi radije sa sobom: Marinu ili Dušanku?

:D
Roccohljup

#81677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

duh_sa_sjekirom wrote: 10/02/2023 15:49 Aj ne kakite...
Pa koga bi vi radije sa sobom: Marinu ili Dušanku?

:D
Dušanku naravno......radi mira u kući (i straha za sopstveni život) :D :D
meridiyan

#81678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

ImageImage
dale cooper

#81679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Point. wrote: 10/02/2023 08:51
dale cooper wrote: 10/02/2023 01:21

Pa vlast na državnom nivou nije još kako treba ni formirana, a federacija je u blokadi. Kako su dobili šansu?
Mogli su reči Dodiku da relaksira odnose i ne svrstava Bošnjake u vjersku skupinu nazivajući i dalje muslimani i muslimanska strana. Eto, mali ali bitan korak. Tu se šuti ko zaliven i i dalje na svaku felu sda mongolida se pišu FB statusi, obavještava javnost itd itš.
Kakva je korist i kako se tačno može nazvati radom ulazak u neko retoričko i nacionalističko prepucavanje sa Dodikom?
Meni apsolutno ništa ne znači hoće li (ili neće) neko Dodiku odgovoriti na njegove bljuvotine. Doduše možda nekom ko sa strane navijački sve ovo posmatra hoće.
palermo

#81680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

dale cooper wrote: 10/02/2023 15:58
Point. wrote: 10/02/2023 08:51
Mogli su reči Dodiku da relaksira odnose i ne svrstava Bošnjake u vjersku skupinu nazivajući i dalje muslimani i muslimanska strana. Eto, mali ali bitan korak. Tu se šuti ko zaliven i i dalje na svaku felu sda mongolida se pišu FB statusi, obavještava javnost itd itš.
Kakva je korist i kako se tačno može nazvati radom ulazak u neko retoričko i nacionalističko prepucavanje sa Dodikom?
Meni apsolutno ništa ne znači hoće li (ili neće) neko Dodiku odgovoriti na njegove bljuvotine. Doduše možda nekom ko sa strane navijački sve ovo posmatra hoće.
Pa nije zar da umisljqs da si nesto vise od navijaca :?
dale cooper

#81681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

palermo wrote: 10/02/2023 16:02
dale cooper wrote: 10/02/2023 15:58

Moja i tvoja guzica su ovdje, od ovog nije. Da sam ja u Švedskoj kurac bi me bolio šta se ovdje dešava.
palermo

#81682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

dale cooper wrote: 10/02/2023 16:04
palermo wrote: 10/02/2023 16:02

Moja i tvoja guzica su ovdje, od ovog nije. Da sam ja u Švedskoj kurac bi me bolio šta se ovdje dešava.
Dje god da je moja I tvoja guzica mi smo uglavnom navijaci.
Elite su one koje igraju utakmicu na terenu. Jedino ako pripadas eliti, bilo politickoj, bilo ekonomskoj ( u nasem slucaju tajkunskoj) mozes govoriti da si istinski akter utakmice.
dale cooper

#81683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

palermo wrote: 10/02/2023 16:08
dale cooper wrote: 10/02/2023 16:04

Dje god da je moja I tvoja guzica mi smo uglavnom navijaci.
Elite su one koje igraju utakmicu na terenu. Jedino ako pripadas eliti, bilo politickoj, bilo ekonomskoj ( u nasem slucaju tajkunskoj) mozes govoriti da si istinski akter utakmice.
Poenta je što, za razliku od Pointa, na nas sve ovdje što se dešava utiče, na njega baš i ne. Pa tako može pitati što MVP zemlje ne
odgovori Dodiku na njegove bljuvotine time što će mu odbrusiti. I onda to još nazvati nekim konkretnim radom.
Gandalf

#81684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan uputila je pismo Komitetu za vanjske poslove Bundestaga u kojem traže opoziv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
Pa kud da udare na poštenog i prepoštenog turistu, uz to lik je dobronamjeran ko virus ebole. A Nerko onoliko leta da mu pokaže potpise :( a ovi bi da ga smijene, garant neki kadirovci od diplomata
noviforumas

#81685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Ovi se samo blamiraju. Treba poslati naseg Sajbera u Bundestag, da im objasni zasto Schmidt ovo radi, kakvi su planovi Amerike itd.
Anquilla

#81686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Anquilla »

pemanapemani wrote: 10/02/2023 13:43
Prpa.ba wrote: 10/02/2023 13:25

Naravno da me ne zanima sta o politici mislis kao nebosnjak, ali me izuzetno zanima kada se izmislja ne bi li se sirili opasni narativi o meni i mom narodu.

Dakle, idi u MUP i prijavi direktne prijetnje, ili nemoj izmisljati. Gradi drzavu za kojom toliko ceznes. Ako dovoljno dobro izmislis, mozda ce NiP-ov tuzitelj napisati i kakvu optuznicu koja ce izdrzati duze od 5 minuta na sudu. :thumbup:
Evo ja došao u MUP da prijavim prijetnje gospodinu Forti.
Dvojica deda u čekaonici DZ su govorila kako ga treba ubiti jer zauzima bošnjačku kvotu.
Nisam vidio lica dvojice deda, jer su nosili medicinsku masku, a kako je bio kraj radnog vremena DZ, nisam mogao odmah dotrčati u policijsku stanicu, jer sam čekao uputnicu za hemoterapiju za mamu, a ti ljudi su bili prije mene u redu i kad sam izašao, nisu bili tu.

Mogu zamisliti lice policajca kojem bi ovo rekao.

Ponavljam, ti misli da lažem i izmišljam, boli me kurac. Neću se više vraćati na ovu priču.

Opet, nemamo šta komunicirati, jer nisam Bošnjak, a ti takve ne uvažavaš i smatraš da bilo kakva priča od strane nekoga ko nije Bošnjak šteti Bošnjacima. Vozdra.
Ne dospusti da te nerviraju postovi u kojima se ti pozivaš da gradiš državu, a u sljedećoj rečenici se proziva tužilac političke stranke u koju se neko razočarao, a za koju vjerovatno ti nisi ni glasao.

Uostalom, svako treba da čisti svoje dvorište prvo, pa tako oni koji se prvenstveno identificiraju kao Bošnjaci treba da utiču da se ne šire opasni narativi o Bošnjacima. Ovo ne treba ni da krene od običnih forumaša, građana, nego od vrha samoproklamovane stranke zaštitinika Bošnjaka,
meridiyan

#81687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Prisutni pazljivo slusaju izlaganje MVP na Tribini u Zenici :mrgreen:

Image
Jordan1961

#81688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

Pandakonda wrote: 09/02/2023 23:10
Jordan1961 wrote: 09/02/2023 19:44
Pa zato sto stranka sa 7% demokratskog kapaciteta u drzavi mora upravljati procesima i moze blokirati volju ostalih 93% dok ne pristanu na njihova rjesenja. I to samo zato sto se nacionalno izjasnjavju kao jedna od etnickih skupina.
Jer ti je drzava uređena po principu etnicke konsocijacije gdje sva 3 konstitutivna naroda imaju jednaku moc. HDZ je "projekcija" moci jednog naroda jer je taj narod dominantno podrzao tu stranku. To vjerovatno i nije pravedan sistem ali je pravedniji od nastavka rata ili raspada drzave.

Elementarno nepoznavanje ustava i sistema dovodi do ovakvih glupih izjava da aparthejd izjednacavas sa nasim sistemom :-)
Ako pripadnika jednog naroda vrednujes visestruko vise od pripadnika drugog naroda samo zbog etnicke pripadnosti onda imas situaciju slicnu onoj u Juznoj Africi do 90-ih gdje je bijeli covjek bio vrednovan visestruko u odnosu na crnog covjeka, samo zbog boje koze.
To o etnickoj konsocijaciji su tvoji mokri snovi jer se ona nigdje ni u Ustavu ni u ne spominje ovo o cemu pricas.
Drzava nije tako uredjena jer se temelji na ravnotezi demokratskog i etnickog. To sto je RH i HDZ izlobirao kod odlikovanog licemjera u vidu VP je drugi par rukava ali vidjecemo jos sta ce na to reci medjunarodni sudovi.
plavi_E

#81689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

noviforumas wrote: 10/02/2023 16:27 Ovi se samo blamiraju. Treba poslati naseg Sajbera u Bundestag, da im objasni zasto Schmidt ovo radi, kakvi su planovi Amerike itd.
Svaka mu cast ko se je sjeti da pokrene inicijativu da se se o Shmitu napokon krene pricati u Bundestagu. Treba sve uraditi da ga tamo pozovu na "saslushanje". Jer on njemackim politicarima sigurno ne moze "prodavati muda pod bubrege". "Razapunjanje" Shmita u Bundestagu kao ruskog igraca bi pomoglo vladajucoj kolaliciji u borbi sa djelom opozicije koji optuzije vladu da su preblagi prema Rusiji tj. da su proruski orijentisani.
Prpa.ba

#81690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

meridiyan wrote: 10/02/2023 16:37 Prisutni pazljivo slusaju izlaganje MVP na Tribini u Zenici :mrgreen:

Image
Da nisu dosli po sluzbenoj duznosti, ne bi bilo ni tribine zbog nedostatka interesovanja :oops:
Bossona

#81691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

meridiyan wrote: 09/02/2023 23:35 Azra Pašalić iz Kukicevog PDA, koalicionog partnera "Trojke", osudila imama iz Kozarca:
Ograđujem se od svega što je rekao Amir ef. Mahić
"Uznemirena sam činjenicom da je efendija Amir svojom hutbom povrijedio osjećaje jednog naroda s kojim živimo ovdje u zajednici i gradimo bolju budućnost. U dijelu hutbe dotakao je Svetog Savu, prosvetitelja, kojeg srpski pravoslavni narod cijeni i poštuje, i mi koji tu živimo uvijek smo podržavali sve svece i praznike da zajedno proslavljamo. Ovo je težak udarac za mene. Ograđujem se od svih riječi koje je efendija izrekao rekla je, između ostalog, Pašalić

Azra je samoponižavajuća dodvoračka mazohističko podanička Tuka.

SS. Svetosavelje neme nikakve veze sa vjerom niti pravoslavljem već se radi o zločinačko ideološko hegemonističkoj sekti koja ne slijedi vjeru već velikosrpsku ideologiju krvi i tla.
Milojko Pantić: Sveti Sava nije Srbin, Vuk Karadžić je laž

Vuk Karadžić je katolik! A Srbi ga dižu u nebesa kao tvorca srpskog jezika, dodao je
Sportski novinar Milojko Pantić je, gostujući na hrvatskom portalu Večernji list kazao je da je Vuk Karadžić laž, a dotakao se i Svetog Save za kog je izgovorio da nije bio Srbin.
– Sveti Sava nije bio Srbin, on je bio Grk! Jer je žena Stefana Nemanje bila Grkinja i on je u Grčkoj, u Hilandaru, prevodio jer je znao grčki jezik. Nikada ništa nije napisao, nijednu knjigu. Ne postoji u crkvenim dokumentima. On je napisao samo "Žitije Stefana Nemanje", tog svog oca – rekao je za hrvatske medije Milojko Pantić.
– Nije opismenio ni svoga oca, a on je kao prvi srpski učitelj, pa čekajte… A kamoli da je osnovao neku školu – dodao je.
On se tu nije zaustavio već je nastavio i ustanovio da je Vuk Karadžić laž.
– Još jedna velika laž je Vuk Karadžić. Vuk Karadžić je katolik! A Srbi ga dižu u nebesa kao tvorca srpskog jezika. Oženio ga je Kopitar – na šta je hrvatski novinar upitao misli li na potkivača?!
– On (Vuk Karadžić) je crkvene knjige, koje je Despot Stefan Lazarević u Resavskoj školi, zahvaljujući Konstantinu Filozofu, prevodio, preko svojih posrednika kupovao za sitne pare, plaćao je seljake oko manastira da mu uzimaju te knjige i odnosio u Beč. Kad je Vuk Karadžić umro, sahranjen je po katoličkim običajima u Beču, a njegova ćerka Ana je prodala 70 hektara njiva i šuma oko Tršića. Sedamdeset hektara, u to vrijeme, uzela je ogromne pare, a on je ogromne pare prodavajući crkvene knjige zaradio – naveo je.
(Novosti)
PROFESOR VESELINOV PROTIVREČI ONOME ŠTO NAS UČE U ŠKOLI:
Sveti Sava nije bio Srbin! Kosti su mu spaljene iz sledećeg razloga:
Dragan Veselinov, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji ministar u vladi Zorana Đinđića kaže da Sveti Sava nije bio ni teolog, ni književnik, ni osnivač prosvete.
On u svojoj knjizi "Moj Bog, pitajte popa", za koju kaže da je kritika hrišćanstva sa humanističkog stanovišta, razbija mitove koje smo učili o Svetom Savi, Nemanjićima, govori o netoleranciji SPC, popovima...

Image
Spoiler
Show
"Moja knjiga jeste kritika onog svetovnog dela koje vode crkve, osobito hrišćanska crkva, koja me je i najviše zanimala. Mada ja dosta dobro poznajem istoriju islama i politiku islamskih kalifata. Moja knjiga je ujedno i kritika u uslovima sekularizma mnogih političkih stanovišta koje su zastupale crkve osobito, ne samo SPC od 1920. na ovamo, već i njene embrionalne ćelije koje su u prošlosti postojale a koje su se naknadno ujedinile. Naravno da sam glavninu kritičke ,municije’ morao da pošaljem na račun Rima, na račun Vatikana. To je bio smisao knjige. I smisao knjige je bio da se pokaže da u mnogo čemu, ako pitate popa, on neće biti u stanju da vam objasni konstrukciju hrišćanstva", kaže Veselinov.
# U svojoj knjizi, Veselinov je poseban deo posvetio neistinama o Svetom Savi, koje smo, kako kaže, učili tokom školovanja.
"Sveti Sava je danas jedna od najzloupotrebljavanijih istorijskih ličnosti u našem uređenju, našim političkim borbama. Njegovim navodnim likom koji se veštački kroji se u stvari štite neprogresivna rešenja koja osobito nameće crkva i pojedini politički krugovi, posebno velikosrpski nacionalistički krugovi. Sveti Sava nije bio Srbin, niti je bio velikosrbin, niti je ikada za sebe rekao da je patrijarh ili nadbiskup ili arhiepiskop svih srpskih zemalja. Nikad nije rekao da je pravoslavac... Sve ono o čemu govore ljudi koji učestvuju ili su učestvovali u izgradnji kulta Svetog Save. Sveti Sava u suštini nije ono što se danas uči u školama. Sveti Sava nije stvorio prosvetu, nije izgradio nijednu školu, nije stvorio nikakav školski sistem, nije opismenjavao narod. Nije opismenio ni svog oca Stefana Nemanju. Sveti Sava nije ni književnik ni teologo. On je bio hrišćanski nacionalista", rekao je Veselinov.
# Vi ste sad pobili sve ono što nas uče. Zašto mi onda imamo svetosavsku himnu, zašto imamo Savindan 27. januara kao dan škola u Srbiji?
"Prosveta je budistički izraz koji se u našim krajevima počeo upotrebljavati negde od 18. veka, osobito u Vojvodini. Sava nije ni znao za reč prosveta. Nije znao ni za metafiziku, teologiju. Dakle Sava nije stvorio ni škole ni prosvetni sistem, niti je stvorio univerzitet niti je na bilo kom univerzitetu bio i održao ijedno predavanje. Prosvetni sistemi jesu postojali u njegovo vreme u Evropi. Bilo ih je na desetine a da ne govorimo o islamskom svetu gde ih ima mnogo više. Čak je i jedan od papa 999. godine opisao arapske brojeve kao indijske brojeve u ono vreme. On je bio student na islamskom univerzitetu ,Al Karauin’ u Maroku. To je prvi diplomski univerzitet gde vi kada završite taj univerzitet dobijate diplomu sa pečatom koji pokazuje da vi nešto znate što ste tamo naučili. Veštine koje su se tamo učile a onda prenete u Evropu zvale su se ,Artis liberales’. To je sedam disciplina koje su se učile širom Evrope. Kasnije je postao papa pa je čak naredio i da se Kur’an prevede na latinski jezik. Sava nije nikada čuo za te predmete. Ali je bio sjajan profesor. Čitao sam njegovo predavanje koje je preveo Atanasije Jevtić. Sava je bio odličan profesor. Ali on je predavao ,patricističku’ verziju hrišćanstva - to znači, to vam saopštavam i u to nema sumnje, a ko sumnja ubiću ga. Odmah ide anatema. E to je problem pravoslavnog hrišćanstva što ne trpi sumnju i rivalitet. Odmah napada", rekao je Veselinov.
# Na konstataciju da naši sveštenici govore kako je baš pravoslavlje tolerantnija vera od drugih, Veselinov napominje da to nije tačno.
"Nije uopšte tolerantna. Pa ne bi se zvalo pravoslavlje. Čim se zove pravoslavlje, dakle ortodoksija, ne može biti toleratno. Naprotiv, ono je vrlo šizmatičko. Poznato je (mada se u školi o tome ne uči) kada je papa Inoćentije III zatražio od Stefana Nemanje da krene protiv bogumila u krstaški rat, Sava je to zdušno prihvatio i nagovarao je oca da krene u rat. Oni su krvavo istrebljivali bogumile u Raškoj a nešto malo su kačili i Bosnu.
U Bosni je bogumile dokrajčio Stefan Lazarević. I tak su oni ,nestali’ iz naših krajeva. Tako da pravoslavno hrišćanstvo uopšte nije toleratno. Pa čak i kada pogledate radove Amfilohija Radovića i Justina Popovića s kojom gotovo mržnjom pišu protiv pokušaja patrijarha Germana da stvori neku verziju etičke zajednice gde se mi etički slažemo kakvo bi trebalo da postoji društvo. Ekumenizam je toliko omražen i to je toliko na nož primljeno u SPC sve do danas. Ona odbija ekumenizam, ona odbija približavanje sa drugima", rekao je Veselinov.
# Vraćamo se na priču o Savindanu za koji Veselinov kaže da je počeo da se slavi u Vojvodini i to među Srbima okupljenim oko sremsko karlovačke mitropolije 1754.
"Oni su lansirali Savindan da bi imali jedan praznik kojim se slavi stvaranje novog školskog uređenja koji smo mi u Vojvodini dobijali. Nemojte zaboraviti da je prosvetu iz Vojvodine u Srbiju preneo Dositej Obradović. U ono vreme to je bio dobar propagandni potez Srba u Vojvodini da preko jednog sveca ostvare osnivanje škola na srpskom jeziku jer to Beč neće moći da odbije. Sava je lažno upotrebljen kao zaštitnik znanja ali to Beč nije znao", kaže Veselinov.
# Prema njegovim rečima Sveti Sava nije bio ni teolog, ni književnik, ni osnivač prosvete.
"Sava nije napisao nijedan teološki rad. On je jedino dobro interpretirao carigradsku verziju hrišćanstva. Ja bih u njegovo vreme sa zadovoljstvom slušao kako on interpretira. Vi kad slušate njegovu doktrinu, kako on interpretira ,patricističku’ verziju hrišćanstva, kada bih vam ja sada ispričao kako ona izgleda vi biste se začudili. To izgleda ovako - Hrist se nikada nije rodio, on ,oduvek’ postoji. On je samo prošao kroz Marijino telo ali je odlučio da se rodi. Odlučio je i da umre, ali da umre tako da se opet prikaže da je živ. On ,nikada’ nije bio gladan. Kako Bog može da bude gladan. ,Nikada’ nije bio bolestan, Bog ne može da bude bolestan. ,Nikada’ nije bio žedan sem ako bi hteo da glumi. To je ,patricistička’ verzija hrišćanstva gde vidite da je ono besmisleno. Ali Sava to ne opaža jer je hrišćanstvo itekako korisno jer jedino u čemu je staro hrišćanstvo vredno bilo pažnje je što ono uči ljude da se mire sa postojećim društvom. Postojeće društvo je kazna, zato je Bog isterao Adama iz raja jer je hteo svojim mozgom, svojom mišlju da istražuje svet.
E to ne može. Dakle kad slušate Savu on zastupa staru verziju hrišćanstva", rekao je Veselinov.
# Životopis Stefana Nemanje, koji je pisao Sava, je prevara - napominje Veselinov.
"To što je on pisao nije istina jer je opisivao etičke osobine svoga oca a njegov otac to nije bio. On je svog oca opisao kao dobroćudnog kralja iz filmova Volta Diznija. On ga je opisao kao živog anđela na zemlji. A Stefan Nemanja to nije bio. On je bio ratnik koji je rušio gradove. Rušio ih je sve redom pa zato mi nemamo građansku istoriju.
Stvarnu biografiju Stefana Nemanje napisao je Savin brat - Stefan Prvovenčani. Tu se vidi da je Stefan Nemanja ratnik. A šta bi drugo i bio u Srednjem veku", rekao je Veselinov.
# On potom otkriva i pravu istinu zbog čega su Turci spalili mošti Svetog Save.
"Velikosrpska koncepcija ne podrazumeva ravnopravnost vojvođanske istorije sa istorijom Srbije osobito 19. veka. Vojvođanska istorija je stara. To što se ne uči u školama zašto je Hram Svetog Save tamo na Vračaru je da se ne bi naglasilo da je prvi srpski ustanak nastao u Vojvodini. A nije bio u Šumadiji odnosno u smederevskom sandžaku. Prvi srpski ustanak je 1594. krenuo u Vršcu i vodio ga je sveti Teodor Vršački. To je prvi ustanak protiv Turaka koji su digli Srbi ali su ga digli iz jednog interesantnog razloga.
Mi ovde u Banatu smo bili ,vakuf’ Mehmed paše Sokolovića. On je nama dao slobodu. Te 1594. je podignut ustanak jer su nevaljalci iz Beograda osporavali privilegije koje nam je dao Mehmed paša Sokolović. Mi Srbi ovde u Banatu smo jedini imali pravo na oružje. Možemo da trgujemo sa svime, ne plaćamo nikakav porez, ne plaćamo ,džiziju’. Imamo brdo privilegija. Jedino nismo smeli da trgujemo vinom. Smeli smo da ga proizvodimo ali monopol na trgovinu vinom je držao on. E to su dahije iz Beograda počele da nam osporavaju. I onda su stanovništvo ,podigli’ 1594. A izneli su iz crkava i manastira zastave koje su imali, i na tim zastavama je bio Sveti Sava koga su oni jako poštovali. Kad su Turci videli da se Srbi tuku sa zastavama na kojima se nalazi lik nekog čoveka, oni su se raspitali da vide ko je taj. Tada saznaju da se radi o Svetom Savi, Rastku Nemanjiću. Da bi obeshrabrili Srbe u Banatu oni su izneli Savine kosti iz manastira Mileševa i tako ih spalili da mi možemo da to vidimo ovde na banatskoj stvari. Veliku su vatru zapalili. On je spaljen zbog ustanka Srba u Banatu. E to se ne predaje u školama, i to je nama vojvođanima krivo. Mi smo dakle 210. godina pre Crnog Đorđa krenuli da se tučemo sa Turcima", objasnio je Veselinov.
# Govoreći o dinastiji Nemanjića, Veselinov kaže kako oni nisu stvarali gradove, nisu rodili trgovinu.
"Nemanjići nisu prosvetna dinastija, a prosveta se uveliko u njihovo vreme širila. Karlo Veliki koji je bio nepismen je još u 9. veku tražio da se osnivaju škole za svu decu. Nemanjići su napadali gradsku ekonomiju. Dušan Silni već nije. I on je među njima pravi kralj, nije bitno što se zasnivao carem.
Po meni je pravi evropski kralj je u stvari Stefan Lazarević, a on ne pripada njima. On je uvod ondašnje Raške u evropski put ka renesansi i humanizmu i razvoju gradova. On je jedna fantastična ličnost i zaslužuje da se o njemu u našoj istoriji uči mnogo više nego što se to danas čini u našim školama. Dakle, Nemanjićima se namerno daje jedna kultna veličina a kultovi su opasni ako su na preteranim vrednosnim stavovima izgrađeni jer onda vi na lažima gradite svoj odnos prema drugima", kaže Veselinov.
# I šta onda čovek na kraju može da dobije kada ulazi u crkvu danas?
"Mislim da kad mnogi ljudi danas uđu u crkvu oni nalaze izvestan mir. Jer u crkvi je tišina a napolju je buka, napolju je borba za život. Crkva uistinu ne nudi borbu za život jer ne nudi nikakva rešenja. Ona nudi mir. Ona vam nudi izolaciju od svetovnog života a to mnogim ljudima (barem na pet minuta) treba. Itekako im godi i dobro im dođe. Mirna jedna dekoracija i ponuda navodnog mogućeg života posle svih ovih muka. Mada ne može da vam kaže da li ćete vi da zaslužite posthumni život na pravom mestu jer nije u stanju da vam kaže kako bi trebalo da živite. Ali ta iluzija je potrebna ljudima. Ima crkva tu ulogu koju niko ne može da ospori. Ta uloga je psihološka. Vi kad odete u bolnicu ili kod psihijatra ili psihologa nećete naići na taj mir i tu dekoraciju koju imate u crkvi. Ona vam nudi izvesno smirenje ali vam ne nudi nijedno rešenje", rekao je Veselinov.
Izvor: Mondo.rs
https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1612998/ ... ieqFyFFcH4
plavi_E

#81692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pandakonda wrote: 09/02/2023 23:10

Jer ti je drzava uređena po principu etnicke konsocijacije gdje sva 3 konstitutivna naroda imaju jednaku moc. HDZ je "projekcija" moci jednog naroda jer je taj narod dominantno podrzao tu stranku. To vjerovatno i nije pravedan sistem ali je pravedniji od nastavka rata ili raspada drzave.

Elementarno nepoznavanje ustava i sistema dovodi do ovakvih glupih izjava da aparthejd izjednacavas sa nasim sistemom :-)
Selami, pozdravi i zelje sa ercegbosne i poskoka ne jenjavaju.

:-)
noviforumas

#81693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Ekskluzivno: Šta piše u pismu kojim se traži smjena Christiana Schmidta
https://politicki.ba/vijesti/ekskluzivn ... idta/31876

Nije zgorega postaviti i na ovu temu. Veoma, veoma ozbiljne otpuzbe, a jos je impresivnija lista potpisnika:
Dr. Manfred Dauster - bivši predsjedavajući sudija Vrhovnog suda Bavarske, sudija Državnog suda Bosne i Hercegovine i šef Odjela za borbu protiv korupcije u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu; Marion Kraske - političarka, bivša šefica ureda Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu, odgovorna za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju; Alexander Rhotert – politikolog i bivši šef kabineta i specijalni savjetnik zamjenika visokog predstavnika (SDHR) u osoblju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR); Gudrun Steinacker – historičar i politikolog, bivši ambasador u Skoplju i Podgorici potpisnici su pisma koje je poslato njemačkim vlastima i u kojem se traži smjena visokog predstavnika Christiana Schmidta.
plavi_E

#81694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Berlin trenutno ima pune ruke posla. Ali sigurno nece ignorisati da neko "njihov" radi protiv interesa Njemacke i EU u ovom regionu.
Gandalf

#81695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Gandalf »

Prpa.ba wrote: 10/02/2023 16:46
meridiyan wrote: 10/02/2023 16:37 Prisutni pazljivo slusaju izlaganje MVP na Tribini u Zenici :mrgreen:

Image
Da nisu dosli po sluzbenoj duznosti, ne bi bilo ni tribine zbog nedostatka interesovanja :oops:
Prisutni se prisjećaju kako su isto ovako morali slušati i kirbaša na minderu :mrgreen: A sada su pobjegli u trojkaške dresove :mrgreen:
plavi_E

#81696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

meridiyan wrote: 10/02/2023 14:02 Konaković: Sve ćemo iz SDA pohapsiti!
Veći sam od Dodika! Procesuirat ćemo Hodžu zbog kupovine ljudi! Smijenit ćemo Osmicu i Seku

https://www.klix.ba/vijesti/bih/brza-sm ... /230210044

Ono što je jasno, jeste da je najava pojedinih čelnika nove vlasti na nivou BiH da će se aktuelni direktor OSA-e smijeniti odmah na početku rada Vijeća ministara, postala tvrdnja o pokretanju procesa "zakonite smjene razrješenja" direktora te agencije.

Svakim danom se vise na povrsinu isplivava kretenluk Konakovica i drugih lidera iz koalicije.
Student_u_Ostavci

#81697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Spit_fire wrote: 10/02/2023 15:38
Student_u_Ostavci wrote: 10/02/2023 15:21

Može neka fotografija misice?
Ona Marina?

Edit: Jeste Marina Sevkusic..u biserinom
mandatu sklonjena u ministarsvo neko sklj, sad opet vracena u mvp...nema dvije u glavi, sta li ce ona savjetovat da mi je znat
Joj, odlična savjetnica. Dovoljno ju je samo pogledati, i već si nasavjetovan. :izet:
BHCluster

#81698 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by BHCluster »

Roccohljup

#81699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

Student_u_Ostavci wrote: 10/02/2023 17:43
Spit_fire wrote: 10/02/2023 15:38

Ona Marina?

Edit: Jeste Marina Sevkusic..u biserinom
mandatu sklonjena u ministarsvo neko sklj, sad opet vracena u mvp...nema dvije u glavi, sta li ce ona savjetovat da mi je znat
Joj, odlična savjetnica. Dovoljno ju je samo pogledati, i već si nasavjetovan. :izet:
Nista dok se styling ne oglasi i nadje joj neku mahanu :mrgreen:
mishic

#81700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

Azra Pašalić je i od pameti ograđena a od RS-a nagrađena. Sada odrađuje ono što je primila...
Locked