Sirija vol. 2

Locked
salik79

#81676 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
Kikibombona wrote:Ti si Saxxx potpuno, potpuno... skrenuo... :D :roll:

Vise ni ti ne znas sta mislis. Konfuzan si do maksumuma.

A braca Cool, Budza, Howitzer, Mrljoni i ekipa se isparili, ostavili te na vjetrometini! :lol: :lol:
Šta je konfuzno? Što ne smijem Kurde kritikovati ako smatram da su najnormalnija strana. Bezze ti je to.
Ma ja :D
sarajevoxxxx wrote:

Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda.
Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.Sirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom :-)

A nije ni da isil nema svoje argumente.Razorili su im Irak, sravnili sa zemljom jednu cijelu državu, znači nisu oni prvi počeli, valjda i to nešto znači.U dvije ili tri godine rata počinili su zločine, ali i tu su jedno deset nivoa iza Amerikanaca i Asada.Šta ne valja? Hoće šerijat? :-) Pa hoće i muslimani u Evropi šerijat, je li iko drže frku zbog toga i traži da se ponište sekularni sistemi? Da ima sekularista u Siriji i Iraku ne bi im trebala cijela planeta da im osigura vojnu pobjedu.

U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani.
Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.
sarajevoxxxx

#81677 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

NajdraziVodjaa wrote:
Iole normalna buducnost Sirije je moguca samo ako ce se moc raspodjeliti na nekoliko partija, da se obuhvate sve razlicitosti, da niko ne bude potpuno nezadovoljan.
Mislis kao u Bosni i Hercegovini? :lol: :lol: Volio bi ti vidjeti Siriju ko Bosnu sa dva tri entiteta razjebanu banana drzavu bez vlade u kojoj vlada vjecni status quo, a tek kad osjete cari privatizacije koje ce provesti tih nekoliko partija onako demokratski ko kod nas :lol:

I onda najjace od svega bilo bi dobro da opstanu Idlib i Dara bastioni opozicije, mislis bilo bi dobro da opstanu bastioni Al kaide i sestrinskih formacija koje si sam ti donedavno nazivao umjereni dzihadisti? :mrgreen:
Asad lagano ostaje bez Dere, Idliba, Raqqe, Hasake. Notorna diktatura je iskorijenjena iz tih provincija. Šta će biti sa zločinačkim umom u Damasku je stvar za kokice i lagano posmatrati agoniju jedne propale elite. Povratak režima onog iz 2011. je zauvijek sahranjena ideja. Mislim ljudi moji ko to može nametnuti represivni aparat pa makar i u dijelu Sirije koje zlotvor kontroliše. Njega će njegovi ubiti.
Kikibombona

#81678 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

NajdraziVodjaa wrote:
Iole normalna buducnost Sirije je moguca samo ako ce se moc raspodjeliti na nekoliko partija, da se obuhvate sve razlicitosti, da niko ne bude potpuno nezadovoljan.
Mislis kao u Bosni i Hercegovini? :lol: :lol: Volio bi ti vidjeti Siriju ko Bosnu sa dva tri entiteta razjebanu banana drzavu bez vlade u kojoj vlada vjecni status quo, a tek kad osjete cari privatizacije koje ce provesti tih nekoliko partija onako demokratski ko kod nas :lol:

I onda najjace od svega bilo bi dobro da opstanu Idlib i Dara bastioni opozicije, mislis bilo bi dobro da opstanu bastioni Al kaide i sestrinskih formacija koje si sam ti donedavno nazivao umjereni dzihadisti? :mrgreen:
Jeste. Ti u BiH imas sva moguca prava. Nece te niko isprebijati/zatvoriti/ubiti radi politickog misljenja. Ja svoje misljenje iznosim potpuno slobodno bez ikakve rezerve i straha. Osjecam se slobodno i ne bojim se reci sta mi kurcu ceif pred bilo kime.

BiH je sjebana zato sto smo glup i zaostao narod, a ne radi drzavnog uredjenja. Da nam sutra prekopiras ne znam kakav ustav, najbolji na svijetu, opet bi bili gola kita, jer ne valjamo kao ljudi.

Ko sprjecava Bosnjake da uredi Tuzlu?
Srbe da urede Bijeljinu?
Hrvate da urede Livno?

Vidis da su sve same lopuze i nesposobnjakovici. Jebena i teska tranzicija sa diktature/socijalizma na demokratiju/kapitalizam.

Sirija bi mogla postati novi Irak ako se vlast svede na Asada. Mogli bi svaki mjesec svjedociti samoubilackim napadima i sl. U takvim okolnostima drzava ne moze napredovati. Irak je paralizovan.
salik79

#81679 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
NajdraziVodjaa wrote:

Asad lagano ostaje bez Dere, Idliba, Raqqe, Hasake. Notorna diktatura je iskorijenjena iz tih provincija. Šta će biti sa zločinačkim umom u Damasku je stvar za kokice i lagano posmatrati agoniju jedne propale elite. Povratak režima onog iz 2011. je zauvijek sahranjena ideja. Mislim ljudi moji ko to može nametnuti represivni aparat pa makar i u dijelu Sirije koje zlotvor kontroliše. Njega će njegovi ubiti.
Isil na svim nivoima! U jedinstvu je snaga :thumbup:
Kikibombona

#81680 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:
sarajevoxxxx wrote:

A braca Cool, Budza, Howitzer, Mrljoni i ekipa se isparili, ostavili te na vjetrometini! :lol: :lol:
Šta je konfuzno? Što ne smijem Kurde kritikovati ako smatram da su najnormalnija strana. Bezze ti je to.
sarajevoxxxx wrote:

Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda.
Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.Sirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom :-)

A nije ni da isil nema svoje argumente.Razorili su im Irak, sravnili sa zemljom jednu cijelu državu, znači nisu oni prvi počeli, valjda i to nešto znači.U dvije ili tri godine rata počinili su zločine, ali i tu su jedno deset nivoa iza Amerikanaca i Asada.Šta ne valja? Hoće šerijat? :-) Pa hoće i muslimani u Evropi šerijat, je li iko drže frku zbog toga i traži da se ponište sekularni sistemi? Da ima sekularista u Siriji i Iraku ne bi im trebala cijela planeta da im osigura vojnu pobjedu.

U suštini narod želi samo da se odbrani, a nije da isil nije u stanju da ih odbrani.
Ljudima je bitno da se riješe Asada, da se stane sa masakrima, u njima su vidjeli snagu i to je to.FSA je dvije godine stražarila oko Tabke, nisu ništa uradili, ovi došli sve pomeli, i tako je sve krenulo.
Brutalno :D :D

Mogu misliti koliko ima ovakvih komentara :D
salik79

#81681 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Pa znas i sam da mu ne pada na pamet reci bilo sta lose za Nusru, ili Isil. "Boze sacuvaj!" :oops:
sarajevoxxxx

#81682 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
NajdraziVodjaa wrote:

Jeste. Ti u BiH imas sva moguca prava. Nece te niko isprebijati/zatvoriti/ubiti radi politickog misljenja. Ja svoje misljenje iznosim potpuno slobodno bez ikakve rezerve i straha. Osjecam se slobodno i ne bojim se reci sta mi kurcu ceif pred bilo kime.

BiH je sjebana zato sto smo glup i zaostao narod, a ne radi drzavnog uredjenja. Da nam sutra prekopiras ne znam kakav ustav, najbolji na svijetu, opet bi bili gola kita, jer ne valjamo kao ljudi.

Srbe da urede Bijeljinu?
Hrvate da urede Livno?

Vidis da su sve same lopuze i nesposobnjakovici. Jebena i teska tranzicija sa diktature/socijalizma na demokratiju/kapitalizam.

Sirija bi mogla postati novi Irak ako se vlast svede na Asada. Mogli bi svaki mjesec svjedociti samoubilackim napadima i sl. U takvim okolnostima drzava ne moze napredovati. Irak je paralizovan.
Bez potrebe dramiš. Nikada više niti 1 % prijeratnog režima. Ne znam otkud ti ta tolika bojazan.
salik79

#81683 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Sam Isil, na 100% teritorije Sirije i Iraka. Ili jos bolje, citavog Levanta! :thumbup:
Kikibombona

#81684 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kakva riba kruh ti jebem, Jordanka nekak'a...

https://twitter.com/ItsTaleen
salik79

#81685 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Nego savo, hoce li opet "bezveze ginuti fasisti iz Hizbullaha", kada krenu gaziti Isil, kao sto su Nusru u Arsalu pregazili?! :mrgreen:

I, reci nam, da li si nervozan zbog najavljenog zatvaranja Al-Lazire u Izraelu? :oops: :lol:

A, sta to fali Izraelu?! :?
Last edited by salik79 on 07/08/2017 01:11, edited 1 time in total.
Krokodajl

#81686 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Čuj polako gubi Deru :lol: :lol:

Više su Srbi Pakraca 91-e držali nego ovi Dere, ma daaj.

Mada i oni su tada vjerovali da će potpisivanjem primirja i dolaskom stranih posmatrača ostati manje od 1% od Ustaškog režima u Okučanima i ostalim bitnim gradovima tipa Donji Lapac, Idlib, Gračac.

Nemre Sirija bez njih, nikako.

Zajebaše se nekako ovih dana prije 20 kusur godina, tako će i bratija u Siriji da zakuka kad režim izvrši agresiju na taj njihov prirodni rezervat.
sarajevoxxxx

#81687 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova demantovalo navode RT-a o "Asadovom ostanku za vrijeme prijelaznog perioda". U saopćenju se navodi kakl smatraju da je riješenje u načelima koji su objavljeni u "Ženevi 1" i rezolucijama UN-a broj 2254. koja nalaže formiranje prelazne vlasti koja bi vodila administrativno uređenje države i novi ustav.

مصدر مسؤول بوزارة الخارجية السعودية يؤكد "عدم دقة" ما نسبته بعض وسائل الإعلام الروسية لوزير الخارجية عادل الجبير.

وأكد المصدر "موقف المملكة الثابت من الأزمة السورية، وعلى الحل القائم على مبادئ إعلان (جنيف 1) وقرار مجلس الأمن الدولي رقم 2254، الذي ينص على تشكيل هيئة انتقالية للحكم تتولى إدارة شؤون البلاد، وصياغة دستور جديد لسوريا، والتحضير للانتخابات لوضع مستقبلٍ جديدٍ لسوريا لا مكان فيه لبشار الأسد"
Lopez1981

#81688 Re: Sirija vol. 2

Post by Lopez1981 »

sarajevoxxxx wrote:
Eufratski štit je spriječio SDF da spoji kantone. Da se to desilo definitivno bi ostale samo dvije strane SDF i režim. Propao je Asad, ko je ono pobjegao iz Dere? Šta vam bi sa budalama iz iračkog Hašda? Džober i dalje u rukama revolucionara. Raqqa u Federaciji zajedno sa sirijskim Kurdistanom. Misliš da će Erdogan zlotvoru praviti novi Asadistan? Prije će deset velikih Kurdistana nastati nego 1% prijeratnog režima opstati ma koliko ti bio zadivljen uspjesima notornih zločinaca i fašista.
Od pocetka rata sam bio uz revolucionare, ali istinske revolucionare a ne koljace koji bi klali reisa na Bascarsiji. Ne pada mi na pamet da sam zadivljen uspjesima zlocinca, ali taj zlocinac koliko to god bilo tesko reci dobija rat, uz pomoc Rusa,Iranaca,Hezbolaha i ostalih ali ga dobija. A mora ga dobit kad opozicija nije jedinstvena nego se porokase izmedju sebe gdje god stignu. Da sutra Turci opet krenu na SDF i da ih ugaze opet bi ti bio uz Turke i ES a Kurdi bi ti opet bili isto sto i rezim, jer ocito ides kako vjetar puse u tom sukobu. Postujem te, i mislim da si dobar covjek, za razliku od pojedinih cetalja ovdje, ali covjece vidis li sta pises? :run:
salik79

#81689 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Savo i "dobar covjek" se ni u putu nisu sreli.

Najobicniji Isilovac.
NajdraziVodjaa

#81690 Re: Sirija vol. 2

Post by NajdraziVodjaa »

Kikibombona wrote:
NajdraziVodjaa wrote:

Srbe da urede Bijeljinu?
Hrvate da urede Livno?

hahah uuu svaka ti cast imas prava da piskaras po fejsbuku i sprdas baketa i dodu a nemas prava na vodu iza 11 (ako si stanovnik Sarajeva) :lol: A kazes imas sva prava haj se zaposli u drzavnoj instituciji pa pricaj na poslu protiv vlasti i kritikuj? pricaces sve do jednom... haj se pobuni protiv gazde ako radis neplaceno prekovremeno ili ako radis na crno? Hoces da nastavim? Sta kae ima sva moguca prava :lol: Jeste ako se u sva prava racuna kakiti po internetu sa komentarima ako ti je to vrh ljudskih prava onda ti cestitam...

Ti gradovi senikad nece urediti dok se drzava ne uredi nece se grad sam od sebe uredjivati...

Netacno, Sirija bi postala Irak da se desio americki scenariji u kojem bi Siriju preuzeli njihove al kaide i sateliti zajedno sa Kurdima...
sarajevoxxxx

#81691 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Rusija razmatra novo proširenje prekida vatre i sigurnih zona ovaj put u provinciji Idlib.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 4690063586
sarajevoxxxx

#81692 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Lopez1981 wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Eufratski štit je spriječio SDF da spoji kantone. Da se to desilo definitivno bi ostale samo dvije strane SDF i režim. Propao je Asad, ko je ono pobjegao iz Dere? Šta vam bi sa budalama iz iračkog Hašda? Džober i dalje u rukama revolucionara. Raqqa u Federaciji zajedno sa sirijskim Kurdistanom. Misliš da će Erdogan zlotvoru praviti novi Asadistan? Prije će deset velikih Kurdistana nastati nego 1% prijeratnog režima opstati ma koliko ti bio zadivljen uspjesima notornih zločinaca i fašista.
Od pocetka rata sam bio uz revolucionare, ali istinske revolucionare a ne koljace koji bi klali reisa na Bascarsiji. Ne pada mi na pamet da sam zadivljen uspjesima zlocinca, ali taj zlocinac koliko to god bilo tesko reci dobija rat, uz pomoc Rusa,Iranaca,Hezbolaha i ostalih ali ga dobija. A mora ga dobit kad opozicija nije jedinstvena nego se porokase izmedju sebe gdje god stignu. Da sutra Turci opet krenu na SDF i da ih ugaze opet bi ti bio uz Turke i ES a Kurdi bi ti opet bili isto sto i rezim, jer ocito ides kako vjetar puse u tom sukobu. Postujem te, i mislim da si dobar covjek, za razliku od pojedinih cetalja ovdje, ali covjece vidis li sta pises? :run:
Nema šanse da ga dobija. Nikad ga neće dobiti. U najboljem slučaju zlotvori iz Damaska mogu dobiti dio u kojem će biti poslušnici Irana i Rusije. Režim koji je postojao prije 2011. ili tadašnja represija koju kiki spominje, nema šanse da će je ikada više biti to je prošlost. Asada i zlotvore oko njega čeka ako Bog da suđenje, kakav crni režim.
muhafuca

#81693 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
muhafuca wrote:I ponovo ti najobicniju taktiku moram objasnjavat al eto mozda progura do mozga ovaj put.

Kad IS ostavi u gradu 1000 - 2000 ludjaka da se bore do smrti - ne trcis u grad glavom bez obzira - uzmes zapad grada i pucas i bombardujes, reduciras taj broj za 20% , onda uzmes sjever oko grada pucas i bombardujes reduciras taj broj za jos 20% - onda uzmes jug grada i opet reduciras taj bro za jos 20% - ako proboj ne ide ni tada - ne srljas ne saljes ljude da ginu bezglavo nego uzmes i zadnju stranu i bombardujes i pucas opet.

Postotci pu pausalni i odokativno da ti se slika docara - ne egzaktna nauka - da se ne fatas za to

Kad odlucis stormirati grad od prvobitnih 1000 do 2000 ludjaka u gradu je ostalo 100 - 200 - uletis u grad to pocistis i sjedi razradi plan za dalje.

Jel to sad konacno jasno? Ili ces me opet isto pitanje pitat.
Pa genije, zasto ovu taktiku nikada nisu primjenili kontra dzihadista?

Zasto u Dzobaru pokrecu ofanzivu br. 200, zasto ne urade po tvom genijalnom planu?

Zasto u Dari ne urade isto, izginulo ih je stotine u neuspjesnom pokusaju napredovana!?

Zasto su u Zabadaniju vodili krvave ulicne borbe?

Ta tvoja taktika se jedino primjenjuje protiv ISILa. Jedino ISIL napusti grad bez borbe.

Amerikanci u ISILu ubise boga-oca u Raki, ranije u Tabki, ranije u Manbidzu, ali opet ISIL ne razmatra opciju povlacenja.

Iracka armija ima strahovitu vojnu silu, pomoc Amerikanaca, gradove sastave sa zemljom, pa se opet ISIL ne povlaci.

Povlaci se jedino i samo kada napadaju Turci i SAA. To je cinjenica. Nigdje nisu vodili ulicne borbe.

Tebi se sve ko malom djetetu treba crtati - kao da si juce na temu dosao - cudo me nisi pitao i zasto sad ne napadnu Latakiu

vjerovatno ti nije ni naumpalo

Hajd da ti i to objasnim

Dok Amerika nije bacila sve karte na Kurde - IS je vise napadao Kurde jer su meksa meta bili - a Kurdi se branili

SAA se branila u sredini od IS i napadala Latakiu Alepo i oko Damaska

Tako da su se tu vodile i najzesce borbe.

To je bio prioritet i koristilo se sto su IS i Kurdi zauzeti jedni drugim

izmedju SAA i IS su se borbe manjeg intenziteta vodile jedino u regionu Palmire i to je to

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Promjena situacije - Amerikanci se povlace iz projekta FSA i sve karte bacaju na Kurde -

Samim tim se i pririteti mjenjaju - znaci istok zemlje postaje za SAA prioritet ovo ostalo sve pada u drugi plan

Latakia, Idlib , Homs oko Damaska i sve na istoku - akcije manjeg intenziteta kad se ukaze prilika i tako to a uglavnom samo braniti.

A masu jedinica i sve elitne jedinice prebaciti na istok - jer ako ti Ameri uzmu vise od pola zemlje i sva naftna polja - pitanje je sta je njima u glavi sta misle sa tim raditi - zato je sad istok prioritet

Najgluplji potez bi bio sad aktivirati npr Idlib front - mada je prilika super kad bi imali dovoljno snaga jer su rebelsi/jihadisti sad razjedinjeni.

Al posto se nema dovoljno snaga mora se prioretizirati ovo ili ono ratiste

Tako da je sad intenzitet borbi na istoku jaci i veci a na zapadu manji i slabiji.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

U dzobaru pokrecu ofanzicvu 200? - to sam to objasnio vec - al evo ponovo - non stop testiras pomalo - pucketas u ovim djepovima - kad se ukaze prilika zauzmes - u Djobaru se nije ukazala prilika jos uvijek sto ne znaci da treba prestati povremeno pokusavati - u drugim djepovima koje su testirali - pojavila se rupa - oni je iskoristili i sad tih djepova vise nema - doce i Djobar na red - kad se zavrsi trka na istoku bice triput vise vojnika i snaga za djepove pa cemo vidjet - zasad nema razloga za srljanje - nece Djobar nigdje nije prioritet jos uvijek.

Dera isto - probali malo - ne ide - povuci snage - nikakva opasnot odozdo ne prijeti - vrati ce se poslije - nece ovi iz Dere nigdje

A ako ne uzmes istok prije nego Ameri i Kurdi zavrse Raku mogu se Kurdi uskurcit pa pokusat uzet jos stosta.

Ovi rebelsi na jugu nisu nikakva opasnost to se ustanovilo pa to moze cekati.

Zabadanija je bio aktuelan dok je zapad zemlje bio prioritet kao i Alepo pa da se ne ponavljam ko papagaj

(intenzitet borbi bio jaci na zapadu nego na istoku blah blah blah)
Ta tvoja taktika se jedino primjenjuje protiv ISILa. Jedino ISIL napusti grad bez borbe.

Sve sto se u Latakiji uzelo - toga se sjecas - sve se tako uzelo - lagano preko planina bez srljanja , bombarduj - uzmi selo osiguraj - ponovi.

Malo se vise zurilo jedino u Alepu da se to rjesi vec jednom nakon par godina da se mogu oslobodit jedinice i to je to -

ostalo je otkako su rusi dosli islo po ovom Ruskom receptu - bolje bacat bombe nego ljude.
Amerikanci u ISILu ubise boga-oca u Raki, ranije u Tabki, ranije u Manbidzu, ali opet ISIL ne razmatra opciju povlacenja.

Gdje zurba - Tabqa se trebala bar dva mjeseca bombardovati prije i pomisljanja ulaska u grad a ne uporedo sa uskakanjem u grad

Velik je to grad a sa dosta strana ima prirodnu vodenu granicu za koju ne treba puno ljudi da se brani - lakse ga braniti nego i jedan ovaj gradic i sela u pustinji a SAA opet ne srlaj - iako se i njima zuri da zavrse posao prije nego se Amerikanci i Kurdi izvuku iz Rake.

Al krenula SAA sa sjevera do Eufrata i prema Tabki pa se nije imalo vremena pripremati vec baci stoku u Tabku nek gine al Tabka se mora uzeti.

Raka - grad od 400 000 ljudi - trebalo ga isto bar par mjeseci pripremati bombardovanjem pa onda pokusati uzeti al nije se imalo vremena

Gurni stoku unutra pa cemo vidjeti kako ide ....

A stani Bogati jes ti to kontao da Kurdi kroz Raku protrcati ?

A jah - ja zaboravio da ti smatras da su YPG prva sila iza US Military - sad je sve jasnije

Grad od 400 000 da se fino pripremio za zauzimanje opet bi napad i ciscenje trajalo minimalno 2 do 4 mjeseca

Posto se nije pripremio i islo se na horuk - sam dragi Bog zna - al hajde samo nek se puca - nek se nesto dogadja pa ko prije izgine.
Iracka armija ima strahovitu vojnu silu, pomoc Amerikanaca, gradove sastave sa zemljom, pa se opet ISIL ne povlaci.
Iracka Armija je kurac - mozda za klasu jaca od YPG - bez PMU - A ameri nisu dali da PMU ucestvuje u borbama u Mosulu

Mislim toliko si vec upoznat nadam se - ne znam kakva su ti ovo pitanja i odakle ih izvacis.
Povlaci se jedino i samo kada napadaju Turci i SAA. To je cinjenica. Nigdje nisu vodili ulicne borbe

Pisao si se na snagu turske Armije koliko im je trebalo da jedan AlBab uzmu i tek su ga uzeli kad je SAA izbila na jug AlBaba iz zatvorila puteve - sad povukao se IS bez borbe - mislim da ti ovo treci put pisem - a opet ce ti ista prica biti

Ulicne borbe se ne vode (po stoti put) ima godina dvije - jer nema potrebe za njima - okruzi se grad izbombarduju se fanatici u njemu jedno dva mjeseca (ovisno o velicini) pucas snajperima minobacacima i mitraljezima - kad vidis da nema vise puno uzvratne vatre - "usetas" u grad u dan dva pocistis sto je gamadi ostalo i planiras dalje.

Nije tebi ni Kurdima kriva ni Rusija ni SAA ni Iran - sto Ameri tjeraju Kurdsku stoku da uskace u nepripremljene gradove za osvajanje i normalno da ce se voditi zestoke ulicne borbe - pogotovo u velikim gradovima poput Rake i Tabke.

Aktivirajte malo istocno ratiste - ravnica ljepota za ratovanje - posaljes avion ispred sebe i setas do sljedeceg sela - kao sto se i do Rake doslo - ako si se zazelio laganog ratovanaja.

Niko Kurdima ne brani da istok aktiviraju nit im trenutno moze zabraniti
Last edited by muhafuca on 07/08/2017 02:19, edited 1 time in total.
muhafuca

#81694 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

I ti si drugu pjesnu pjevao dok je SAA spajala se sa Nubl i Zahrom a Kurdi u Afrinu konacno mogli malo odahnuti od konstantnih napada Djihadista sa svih strana.

Drugu si pjesmu pjevao kad je SAA izasla na front Zapadno od Manbija i juzno od Afrina i sprecili napad Turske.

Drugu si pjesmu pjevao kad su djihadisti napadali Sejh Maksud u Alepu (ili kako se vec zove) a kroz SAA teritoriju Kurdima normalno dolazile zalihe.

I Rusi kad su izasli na sjevernu granicu Afrina i bazu otvorili prema Turskoj - i Rusi su dobri bili

i SAA i rusija su ti tad super bili.

Sad ti odjednom SAA zvanicna armija u vlastitoj zemlji - postala ista kao i IS.

Ni ne vidis da si pukao kao i savoxxx a njemu se smijes

Ne znam samo zasto - hajde da je SAA trenutno u borbi protiv Kurda pa i nekako da te shvatim al gdje god imaju doticne tacke jos uvijek se ne napadaju

nek rade Kurdi Raku - ti postavljaj one kilometarske blogove sa 15 slika u postu - postavi nam smrtovnice kad ih ono Kurdi sedmicno izbace i to je to - opusteno

Ako zarate Kurdi i SAA nekad onda opali po SAA bar ce biti razumljivo i razumno.
sunceKOtepsija

#81695 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

salik79 wrote:
sarajevoxxxx wrote:

sarajevoxxxx wrote:

Isil kakav je takav je, proizvod je okolnosti, i manje više ima podršku naroda.Narod u Siriji želi da se prekine sa masakrima.Sirijska opozicija zajedno sa svojim prijateljima iz međunarodne zajednice sasvim mirno posmatra klaonicu, mirno gleda na svakodnevne masakre, čak šta više svjetskim agencijama mrsko i da izvještava o tim masakrima.Taj narod da ima bolji izbor od isila sigurno bi dao prednost tom presvjetlom izboru, koji odiše i puca civilizacijom, modernošću, pravdom :-)

ima lijek i za konfuznost-uzme se mapa Alepa, potopi u litri vode sa izvora i svako jutro prije izlaska sunca pije po jedan i po fildzan-kroz par godina bi trebalo bit bolje...
sarajevoxxxx wrote:Isilov otpor Kurdima je dobrim dijelom rezultat nabrijane politike Turske i arapa prema Kurdima. Na žalost na taj način gurnuli su hiljade mladića u rat. Turska je u Kobaneu posmatrala nasilje, u Halebu isto tako, sve im je prioritet samo nije ljudski život. Iz tog razloga politički predstavnici Turske i Irana mogu samo da umru od stida i srama za sve što se dešavalo u Siriji i Iraku zadnjih godina.

Ne vjerujem im jedne sekunde, na trenutke prezirem sve koji su na bilo koji način predstavljali vanjsku politiku te dvije zemlje. U jadnim spletkama, pokazanom sebićnošću, kukavičlukom, mnogo su gori i od arapa u koje često upiru prstom.

Kurdi njima dođu baš ono što treba, vaspitna i podsjećanje da ništa nije niti smije biti važnije od ljudskog života. Kakvi god Kurdi danas bili direktna su posljedica jednih oholih baraba iz Turske, Irana i Sirije.
stid i sram moze biti samo tebe-FUJ-stavljati Tursku i njene lidere na stub srama-nazivajuci ih "oholim barabama" moze samo jako zlobna i da ne kazem pokvarena osoba :smajlikojipovraca: uostalom Predsjednik Erdogan je Lider koji svako malo ukazuje na razaranja koje su pretrpili sirijski gradovi-pa nema ni dvije sedmice od kad je Lider u emotivno nadahnutom govoru upozorio i podsjetio na razaranja koja su pretrpili Halep, Idlib, Hama, (a nije zaboravio ni Mosul)-i to pred profesorima i rektorima univerziteta iz muslimanskih zemalja :thumbup:
Uostalom-Predsjednik je dobio "hvala" od ljudi (malih ljudi) koji znaju sta je On licno ucinio za Alep :thumbup:
Image
i stoga je tvoje pozivanje na "Kurdistan od masrika do magreba" i kurde kao "vaspitnu" krajnje degutatno i mnijem da iza toga stoji prikriveni sovinizam i turkofobija-stoga tebi i svim kurdofilskim turkofobima od srca preporucujem da dob ro zapamtite ovu mapu
Image
jer je o njoj Predsjednik zborio (i zborice opet jer je uskoro adio stogodisnjim ugovorima :izet: ) na otvaranju akademske skolske godine :thumbup: da se sutra ne biste iscudavali kad se probudite u jednoj novoj realnosti :izet:
Image
sarajevoxxxx wrote:
NajdraziVodjaa wrote:

Asad lagano ostaje bez Dere, Idliba, Raqqe, Hasake. Notorna diktatura je iskorijenjena iz tih provincija.
:thumbup: pocesto u postovima znas istovariti hrpu-da ne kazem-gluposti, ali se sa ovim moogu sloziti-nikad ali nikad vise nece 20 000 idlibskih Ujgura pristati na zivot pod Asadovom cizmom-nikad vise :thumbup:
Image
Kikibombona

#81696 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:

I ti si drugu pjesnu pjevao dok je SAA spajala se sa Nubl i Zahrom a Kurdi u Afrinu konacno mogli malo odahnuti od konstantnih napada Djihadista sa svih strana.

Drugu si pjesmu pjevao kad je SAA izasla na front Zapadno od Manbija i juzno od Afrina i sprecili napad Turske.

Drugu si pjesmu pjevao kad su djihadisti napadali Sejh Maksud u Alepu (ili kako se vec zove) a kroz SAA teritoriju Kurdima normalno dolazile zalihe.

I Rusi kad su izasli na sjevernu granicu Afrina i bazu otvorili prema Turskoj - i Rusi su dobri bili

i SAA i rusija su ti tad super bili.

Sad ti odjednom SAA zvanicna armija u vlastitoj zemlji - postala ista kao i IS.

Ni ne vidis da si pukao kao i savoxxx a njemu se smijes

Ne znam samo zasto - hajde da je SAA trenutno u borbi protiv Kurda pa i nekako da te shvatim al gdje god imaju doticne tacke jos uvijek se ne napadaju

nek rade Kurdi Raku - ti postavljaj one kilometarske blogove sa 15 slika u postu - postavi nam smrtovnice kad ih ono Kurdi sedmicno izbace i to je to - opusteno

Ako zarate Kurdi i SAA nekad onda opali po SAA bar ce biti razumljivo i razumno.
Moj treci komentar na ovom forumu i ujedno na temi Sirija, napisan 1.7.2013.
Moje misljenje.. U Siriji na obe strane ima ljudi sa dobrim namjerama, ali glavnu rijec vodi krvolocni diktatori i ljudski skart inspirisan vjerskim fanatizmom i patoloskom mrznjom prema svemu sto nije po njihovoj mjeri. Licno smatram da je za Siriju najbolja podjela, a ako vec neko mora pobijediti, onda je manje zlo da pobijedi Asad. To kazem samo zato sto su na njegovoj strani sve etnicke i vjerske grupe, dok drugu stranu u apsolutnoj vecini tvori samo jedna etnicka/vjerska grupa. Nek im je svima bog na pomoci. Lijepo su nasjeli i pristali na borbu od koje ce korist imati najprije USA i Izrael, te mozda Rusija, Iran i Kina. Naivno i glupo.
Ni za milimetar nisam odstupio od svog prvobitnog misljenja koje je konstanta cijelo vrijeme. Sirijski rat pratim od samog pocetka i misljenje do sada nisam mijenjao.

Inace, nisam konzervativan, cesto mijenjam misljenje, ali ovaj put, pokazalo se da je prvobitno misljanje bilo potpuno ispravno. Neces naci nijedan moj komentar koji se suprostavlja mojim aktuelnim stavovima. Nijedan.

Svima je poznato da od dva zla, Asada i dzihadista, smatram da je Asad manje zlo. I svaki put volim da napreduje SAA nego dzihadisti bilo koje boje.

Ne znam kakva predubjedjenja imas, ali po ovome sto pises sve su prilike da su pogresna.
Kikibombona

#81697 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:...
Ti da pratis znao bi da je ISIL u svakom gradu prokopao desetine tunela u kojima se skrivaju za vrijeme bombardovanja. Dakle, moras ih napasti, izvuci na linije i onda sastaviti iz zraka i sa kopna. To rade Amerikanci, rokaju pokretne mete dok traju borbe. Ako je protivnik na obodima grada, mislis li da ce ISIL paradirati gradom i bez ikakve potrebe glumiti pokretnu metu!?? Ili si ti za to da se Mosul i Raka zestoko bombarduju, neselektivno, uz desetine hiljada mrtvih civila, uz nadu da ce poginuti odredjen broj boraca ISILa!?? Nevidjeno kakve nebuloze pises.

ISIL se iz nekog razloga povlaci ispred SAA i ne pristaje na borbu u gradovima. To je tako odvuvijek. Nigdje i nikad se nisu borili osim u Zoru. I onda kada bi zauzeli Mehin i druge gradove, na blitzkrieg, veoma brzo bi se povukli nakon SAA kontre, BEZ BORBE U GRADOVIMA.

S druge strane, SAA sa dzihadistima vec godinama vodi zestoke urbane borbe u mnogim gradovima. Evo, Daru su bombardovali mjesecima i onda zestoko napali. I? Nista. Dzihadisti se nisu povukli nego su pruzili zestok odbor i odbranili se uz velike gubitke na strani SAA. Da je ISIL bio u Dari, usljed takvog bombardovanja, vjerovatno bi se povukli a SAA usetala u prazan grad.

Postavlja se pitanje, zasto umjereni dzihadisti ne bjeze iz gradova a ISIL bjezi?

Zasto ISIL jedino protiv SAA i Turaka ne pristaje na urbanu borbu?

ISIL se ne vodi vojnom logikom, oni se vode nekim drugim motivima. O tome Citalac neki dan pisao, prenosio razmisljanja Bagdadijevog savjetnika za vojna pitanja. Bagdadiju je savjetovano da se povuce iz Kobanija, da ne gine nizasta, za prakticno nebitan grad, hiljade kvalitetnih vojnika. Gubici su apsolutno neopravdani. Bagdadi se vodio prkosom Americi, ambicijom da po svaku cijenu, koliko god izgine boraca, pobijedi 'Ameriku u Kobaniju'.

Isto u Tabki. Kurdi ih okruzili zna se da nemaju nikakve sanse i da ce grad sigurno pasti. Zasto nisu tih 1 000-2 000 vojnika povukli o ojacali polozaje oko Rake? Zasto su odlucili da ti borci trebaju voditi borbu do smrti? To nema nikakvog smisla i logike. Radi se o kultu smrti a ne racionalnoj armiji.

Isto tako, kada je pao istocni Mosul, budali je bilo jasno da ce pasti i zapadni. Zasto nisu povukli te borce, tih 5 000 vrhunskih boraca, pa ojacali pozicije oko Tel Afara ili u Siriji, ako je vec bilo jasno da je Mosul gotov? NE, ostavili su 5 000 boraca da ih Amerikanci i Iracani masakriraju avionima i helikopterima, teskom artiljerijom itd. Ostali su svjesno u okruzenju da svi umru. Kult smrti, rekoh. E jedino kada ih SAA napada, onda razmisljaju 'vojnicki' i povlace se. :idea:
ioannes

#81698 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

_BataZiv_0809 wrote:
Kikibombona wrote:
Makar nisam nafuran na jebenog diktatora!
Ko mu je alternativa?
bato... nemoj se uvlačati u takve diskusije.
kiki je mainstream agitator i to mu je jedina kardinalna greska.

uvaženi predsjednik dr. Esad eš Bešar nije diktator
ultrajvosa 1987

#81699 Re: Sirija vol. 2

Post by ultrajvosa 1987 »

Covjek uci dok je ziv...
Saudijski Hezbollah i saveznici SAA i ISIL.
Saxxx i Kiki .... druga dva. :kiss:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81700 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

kazu puko basar ko lajsna
Locked