Sirija vol. 2

Locked
sarajevoxxxx

#81501 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

black64 wrote:
Ja_Ja wrote:
black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?

btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).
zahvaljujem, nadam se da ce SAA to odradit prije Kurda, i da ce na kraju rata Kurdi dobiti neku vrstu autonomije gdje su većina
Nema tu autonomije. Kurdi realno mogu dobiti mnogo više i sami su toga svijesni i ide se na stvaranje države. Autonomija je odskočna daska za kasnije osamostaljenje i spajanje sa iračkim Kurdistanom.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81502 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

dakle opozicija&rezim VS kurdi
za koga navijati, u dilemi sam
insomnia78

#81503 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Pokrenuli primirje :lol:
To ko u TLN nocas je izbio mir
sarajevoxxxx

#81504 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Režim i opozicija su se 6 godina trošili. Međusobno se ubijali, i time samo pomagali Kurdima. Irački Kurdistan je na korak do potpunog osamostaljenja, što je ogroman vjetar u leđa sirijskim Kurdima. SDF ovim borbama u Raqqi i zauzimanjem glavnog grada Isila, da dobije samo tamo neku autonomiju nema šanse. Autonomija se daje u mirnim vremenima, Kurdi u Raqqi ginu za državu.

Pogotovo što imaju Asada pored sebe koji je vetom prijatelja sedam puta planetu namagarčio, da ne govorim o stotinama velikih masakara. Ko im šta može prigovoriti. Što kaže Japin "u dilemi sam".
MaliDuje

#81505 Re: Sirija vol. 2

Post by MaliDuje »

Pratio sam temu poslednjih mesec dana ,ali nisam mogao pisati...
Ma sta mislio o Kurdima,ono sto oni rade u Raki i zrtve koje podnose tamo,mora im doneti drzavu...Ovako se gine za drzavu

Sto se ovih primirja zice,ne znam kako ih bilo ko moze tumaciti kao nesto sto ide u prilog opoziciji...Suludo...

Opozicina je ocigledno najveci gubitnik ovog rata...
Rezim i Kurdi ce izaci kao pobednici...Isil je obavio svoj zadatak...Konjine iz opozicije su ispusile...
asurbanipal

#81506 Re: Sirija vol. 2

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote: Pisao sam ovdje na forumu da se nekome jako žuri da se završi između režima i opozicije. Moje lično mišljenje je da je Asad prošlost, da će opozicija zaista mnogo dobiti u narednim pregovorima, a onda se vjerovatno svi okreču prema Kurdima.

:lol: :lol: :lol:
Krokodajl

#81507 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Dobiće, ovi što su bili u vrhu opozicije će dobiti politički azil u nekoj EU zemlji, izdat biografiju, autobiografiju, laprdat po radijskim emisijama.
Ovi što su bili u vojnom vrhu su se ionako nakrali do sad.
Fukara će mahat zastavama vojske koja dopadne.
zrakomlat

#81508 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

Superhikk wrote:Mezimče međunarodne zajednice
Il mezimče il ćemo smlaviti siriju
sarajevoxxxx

#81509 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Istočna Guta: Hej'etu tahrir Eš-Šam objavio da je spreman da se rasformira i priključi nekoj od vojnih formacija u Istočnoj Guti
sarajevoxxxx

#81510 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

FSA nakon žestokih borbi protiv režimskih snaga i pripadnika milicija, oslobodila region Mahruseh u Badiji.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 3074333325
Last edited by sarajevoxxxx on 02/08/2017 00:38, edited 1 time in total.
Ironmen

#81511 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Koja tuga jbt :lol: :lol: :lol:
sarajevoxxxx

#81512 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Američki ministar vanjskih poslova: Sirijsko pitanje mora da završi sa odlaskom Bešara Al Asada iz predsjedništva te izlaskom svih iranskih snaga koje su prisutne u Siriji.

وزير الخارجية الأميريكية:
التسوية في #سوريا يجب أن تنتهي بخروج #بشار_الأسد من الرئاسة ورحيل كلّ قوّات #ايران الموجودة في سوريا
Ja_Ja

#81513 Re: Sirija vol. 2

Post by Ja_Ja »

MaliDuje wrote:Pratio sam temu poslednjih mesec dana ,ali nisam mogao pisati...
Ma sta mislio o Kurdima,ono sto oni rade u Raki i zrtve koje podnose tamo,mora im doneti drzavu...Ovako se gine za drzavu

Sto se ovih primirja zice,ne znam kako ih bilo ko moze tumaciti kao nesto sto ide u prilog opoziciji...Suludo...

Opozicina je ocigledno najveci gubitnik ovog rata...
Rezim i Kurdi ce izaci kao pobednici...Isil je obavio svoj zadatak...Konjine iz opozicije su ispusile...
Mogu oni ginuti koliko hoce, ali tesko je vjerovati da ce dobiti drzavu, pa cak i autonomiju. Kurdi su uzeli i u Iraku i u Siriji vise nego sto su i sami htjeli, tj. uzeli su i ono sto ne smatraju svojim a sve pod prisilom Amera. Istih onih Amera koji ce ih ispaliti samo tako kad se rat zavrsi.

Realno u Siriji im mozda Basar i da neku polu autonomiju kao nagradu za zrtve a vise tu nece moci ni dobiti zbog Turaka. Mada cisto sumnjam u to. No ako se nesto pokazalo tacnim tokom svih ovih godina jeste da su savo i rat u Siriji nepredvidivi.
los talibanos

#81514 Re: Sirija vol. 2

Post by los talibanos »

Ja_Ja wrote:

btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).
Sirijski Stalingrad :thumbup:
walter kurtz

#81515 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Djecoubice i revolucionari zajedno protiv kurda ako sam dobro razumio saxxa :zoka:
insomnia78

#81516 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Sta je ovo na terenu, druga federalna?
sarajevoxxxx

#81517 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Tejlerson:

- Naš stav prema Asadu nije se promjenio, on nema nikakve budućnosti u Siriji niti će imati bilo kakvu ulogu u vlasti.
- Uslovi za mir i stabilizaciju stanja u Siriji su: Odlazak iranskih snaga, novi ustav, i slobodni i demokratski izbori.

#سوريا #Syria
#مقالة #دولي

#تيلرسون "موقفنا من #الأسد لم يتغير وهذه شروطنا لـ #روسيا لاستقرار سوريا"

للتفاصيل : http://stepagency-sy.net/archives/156735

#ستيب_نيوز #Step_News
sarajevoxxxx

#81518 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

walter kurtz wrote:Djecoubice i revolucionari zajedno protiv kurda ako sam dobro razumio saxxa :zoka:
Mislio sam na neki novi zdravi projekat koji može ponuditi nešto novo svim Sirijcima uključujući i Kurde. Nema šanse da je to Asadov režim. Asad može samo pomoći Kurdima odnosno PKK-u ili onima koji sanjaju veliki Kurdistan. Notorna diktatura im može samo pomoći u tome. Zašto je Tejlerson slobodan da kaže kako i dalje traže odlazak Asada i kako za njega nema budućnosti? Zato što mu je svejedno. Sa Asadom na čelu Sirije im jako dobro ide. Rat ulazi u sedmu godinu, Sirija se i dalje razara, svaki mjesec imaju neku novu vojnu bazu u Siriji, njihovi puleni sve snažniji i popularniji, biraju na koji način će djelovati.Svima dobro uključujući i elitu okupljenu oko Asada koja je pobila milion ljudi u Siriji da bi ostali još koju godinu ili još koji mjesec na vlasti, i naravno Kurdima koji danas imaju više nego što su i sanjali.
insomnia78

#81519 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

los talibanos wrote:
Ja_Ja wrote:

Sirijski Stalingrad :thumbup:
Ako izuzmemo Zabadani. Najljepsi grad na svijetu
sarajevoxxxx

#81520 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nakon epske bježanije šiitskih milicija iz Dere, polako fašisti iz Damaska dobijaju ono što su zaslužili i u Badiji. Jučer u potpunosti oslobođen strateški važan region B'ir Mahruseh. U oslobađanju su učestvovale vojne formacije FSA "Džejš Usud Šerkije" "Kuwat šehid Ahmed Abdu" i "Džejš Ašair". Borbe se trenutno vode u regionu Umm Remem.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5729105130
sarajevoxxxx

#81521 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Nakon što je dvije sedmice bio zatvoren sa turske strane, prelaz Bab Al Hava danas ponovo otvoren. Na linku ispod, ulazak desetina kamiona građevinskog materijala iz Turske na područje Idliba:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0717975883
sarajevoxxxx

#81522 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ubice djece ginu više nego ikada..

- Hama: 33 režimska vojnika poginula u jučerašnjim borbama u istočnoj okolini Hame.

- Kvart Šagur u Damasku jučer se oprostio od 11 ubica koji su poginuli u zadnjim borbama u Džoberu i Ajn Termi.

- B'ir Mahruse, Badija: 10 Asadovaca poginulo među kojima i jedan režimski pukovnik

- Haleb, Al Malah: 20 režimskih vojnika poginulo u jučerašnjem iznenadnom napadu boraca HTŠ-a.
Ironmen

#81523 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

sarajevoxxxx wrote:Ubice djece ginu više nego ikada..

- Hama: 33 režimska vojnika poginula u jučerašnjim borbama u istočnoj okolini Hame.

- Kvart Šagur u Damasku jučer se oprostio od 11 ubica koji su poginuli u zadnjim borbama u Džoberu i Ajn Termi.

- B'ir Mahruse, Badija: 10 Asadovaca poginulo među kojima i jedan režimski pukovnik

- Haleb, Al Malah: 20 režimskih vojnika poginulo u jučerašnjem iznenadnom napadu boraca HTŠ-a.

borci HTŠ-a. borci ISILA, Lavovi Tikrita i Mosula protiv djecoubica iz Damaska, Hame, Homsa, Allepa, Tartusa, Latakije i ostalih sirijskih gradova..
dječak sa šibicama

#81524 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Erdoganove rezimske novine tvrde "Mozemo osvojiti Europu za tri dana"

Koliko im je ono trebalo da uzmu Al Bab?
insomnia78

#81525 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Brisel pao Al bab nije
Locked