Nema tu autonomije. Kurdi realno mogu dobiti mnogo više i sami su toga svijesni i ide se na stvaranje države. Autonomija je odskočna daska za kasnije osamostaljenje i spajanje sa iračkim Kurdistanom.black64 wrote:zahvaljujem, nadam se da ce SAA to odradit prije Kurda, i da ce na kraju rata Kurdi dobiti neku vrstu autonomije gdje su većinaJa_Ja wrote:Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?
btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
Sirija vol. 2
-
sarajevoxxxx
#81501 Re: Sirija vol. 2
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#81502 Re: Sirija vol. 2
dakle opozicija&rezim VS kurdi
za koga navijati, u dilemi sam
za koga navijati, u dilemi sam
- insomnia78
#81503 Re: Sirija vol. 2
Pokrenuli primirje
To ko u TLN nocas je izbio mir
To ko u TLN nocas je izbio mir
-
sarajevoxxxx
#81504 Re: Sirija vol. 2
Režim i opozicija su se 6 godina trošili. Međusobno se ubijali, i time samo pomagali Kurdima. Irački Kurdistan je na korak do potpunog osamostaljenja, što je ogroman vjetar u leđa sirijskim Kurdima. SDF ovim borbama u Raqqi i zauzimanjem glavnog grada Isila, da dobije samo tamo neku autonomiju nema šanse. Autonomija se daje u mirnim vremenima, Kurdi u Raqqi ginu za državu.
Pogotovo što imaju Asada pored sebe koji je vetom prijatelja sedam puta planetu namagarčio, da ne govorim o stotinama velikih masakara. Ko im šta može prigovoriti. Što kaže Japin "u dilemi sam".
Pogotovo što imaju Asada pored sebe koji je vetom prijatelja sedam puta planetu namagarčio, da ne govorim o stotinama velikih masakara. Ko im šta može prigovoriti. Što kaže Japin "u dilemi sam".
-
MaliDuje
#81505 Re: Sirija vol. 2
Pratio sam temu poslednjih mesec dana ,ali nisam mogao pisati...
Ma sta mislio o Kurdima,ono sto oni rade u Raki i zrtve koje podnose tamo,mora im doneti drzavu...Ovako se gine za drzavu
Sto se ovih primirja zice,ne znam kako ih bilo ko moze tumaciti kao nesto sto ide u prilog opoziciji...Suludo...
Opozicina je ocigledno najveci gubitnik ovog rata...
Rezim i Kurdi ce izaci kao pobednici...Isil je obavio svoj zadatak...Konjine iz opozicije su ispusile...
Ma sta mislio o Kurdima,ono sto oni rade u Raki i zrtve koje podnose tamo,mora im doneti drzavu...Ovako se gine za drzavu
Sto se ovih primirja zice,ne znam kako ih bilo ko moze tumaciti kao nesto sto ide u prilog opoziciji...Suludo...
Rezim i Kurdi ce izaci kao pobednici...Isil je obavio svoj zadatak...Konjine iz opozicije su ispusile...
- asurbanipal
#81506 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote: Pisao sam ovdje na forumu da se nekome jako žuri da se završi između režima i opozicije. Moje lično mišljenje je da je Asad prošlost, da će opozicija zaista mnogo dobiti u narednim pregovorima, a onda se vjerovatno svi okreču prema Kurdima.
- Krokodajl
#81507 Re: Sirija vol. 2
Dobiće, ovi što su bili u vrhu opozicije će dobiti politički azil u nekoj EU zemlji, izdat biografiju, autobiografiju, laprdat po radijskim emisijama.
Ovi što su bili u vojnom vrhu su se ionako nakrali do sad.
Fukara će mahat zastavama vojske koja dopadne.
Ovi što su bili u vojnom vrhu su se ionako nakrali do sad.
Fukara će mahat zastavama vojske koja dopadne.
-
zrakomlat
#81508 Re: Sirija vol. 2
Il mezimče il ćemo smlaviti sirijuSuperhikk wrote:Mezimče međunarodne zajednice
-
sarajevoxxxx
#81509 Re: Sirija vol. 2
Istočna Guta: Hej'etu tahrir Eš-Šam objavio da je spreman da se rasformira i priključi nekoj od vojnih formacija u Istočnoj Guti
-
sarajevoxxxx
#81510 Re: Sirija vol. 2
FSA nakon žestokih borbi protiv režimskih snaga i pripadnika milicija, oslobodila region Mahruseh u Badiji.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 3074333325
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 3074333325
Last edited by sarajevoxxxx on 02/08/2017 00:38, edited 1 time in total.
-
sarajevoxxxx
#81512 Re: Sirija vol. 2
Američki ministar vanjskih poslova: Sirijsko pitanje mora da završi sa odlaskom Bešara Al Asada iz predsjedništva te izlaskom svih iranskih snaga koje su prisutne u Siriji.
وزير الخارجية الأميريكية:
التسوية في #سوريا يجب أن تنتهي بخروج #بشار_الأسد من الرئاسة ورحيل كلّ قوّات #ايران الموجودة في سوريا
وزير الخارجية الأميريكية:
التسوية في #سوريا يجب أن تنتهي بخروج #بشار_الأسد من الرئاسة ورحيل كلّ قوّات #ايران الموجودة في سوريا
- Ja_Ja
#81513 Re: Sirija vol. 2
Mogu oni ginuti koliko hoce, ali tesko je vjerovati da ce dobiti drzavu, pa cak i autonomiju. Kurdi su uzeli i u Iraku i u Siriji vise nego sto su i sami htjeli, tj. uzeli su i ono sto ne smatraju svojim a sve pod prisilom Amera. Istih onih Amera koji ce ih ispaliti samo tako kad se rat zavrsi.MaliDuje wrote:Pratio sam temu poslednjih mesec dana ,ali nisam mogao pisati...
Realno u Siriji im mozda Basar i da neku polu autonomiju kao nagradu za zrtve a vise tu nece moci ni dobiti zbog Turaka. Mada cisto sumnjam u to. No ako se nesto pokazalo tacnim tokom svih ovih godina jeste da su savo i rat u Siriji nepredvidivi.
-
los talibanos
#81514 Re: Sirija vol. 2
Sirijski StalingradJa_Ja wrote:Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?
btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
- walter kurtz
#81515 Re: Sirija vol. 2
Djecoubice i revolucionari zajedno protiv kurda ako sam dobro razumio saxxa 
- insomnia78
#81516 Re: Sirija vol. 2
Sta je ovo na terenu, druga federalna?
-
sarajevoxxxx
#81517 Re: Sirija vol. 2
Tejlerson:
- Naš stav prema Asadu nije se promjenio, on nema nikakve budućnosti u Siriji niti će imati bilo kakvu ulogu u vlasti.
- Uslovi za mir i stabilizaciju stanja u Siriji su: Odlazak iranskih snaga, novi ustav, i slobodni i demokratski izbori.
#سوريا #Syria
#مقالة #دولي
#تيلرسون "موقفنا من #الأسد لم يتغير وهذه شروطنا لـ #روسيا لاستقرار سوريا"
للتفاصيل : http://stepagency-sy.net/archives/156735
#ستيب_نيوز #Step_News
- Naš stav prema Asadu nije se promjenio, on nema nikakve budućnosti u Siriji niti će imati bilo kakvu ulogu u vlasti.
- Uslovi za mir i stabilizaciju stanja u Siriji su: Odlazak iranskih snaga, novi ustav, i slobodni i demokratski izbori.
#سوريا #Syria
#مقالة #دولي
#تيلرسون "موقفنا من #الأسد لم يتغير وهذه شروطنا لـ #روسيا لاستقرار سوريا"
للتفاصيل : http://stepagency-sy.net/archives/156735
#ستيب_نيوز #Step_News
-
sarajevoxxxx
#81518 Re: Sirija vol. 2
Mislio sam na neki novi zdravi projekat koji može ponuditi nešto novo svim Sirijcima uključujući i Kurde. Nema šanse da je to Asadov režim. Asad može samo pomoći Kurdima odnosno PKK-u ili onima koji sanjaju veliki Kurdistan. Notorna diktatura im može samo pomoći u tome. Zašto je Tejlerson slobodan da kaže kako i dalje traže odlazak Asada i kako za njega nema budućnosti? Zato što mu je svejedno. Sa Asadom na čelu Sirije im jako dobro ide. Rat ulazi u sedmu godinu, Sirija se i dalje razara, svaki mjesec imaju neku novu vojnu bazu u Siriji, njihovi puleni sve snažniji i popularniji, biraju na koji način će djelovati.Svima dobro uključujući i elitu okupljenu oko Asada koja je pobila milion ljudi u Siriji da bi ostali još koju godinu ili još koji mjesec na vlasti, i naravno Kurdima koji danas imaju više nego što su i sanjali.walter kurtz wrote:Djecoubice i revolucionari zajedno protiv kurda ako sam dobro razumio saxxa
- insomnia78
#81519 Re: Sirija vol. 2
Ako izuzmemo Zabadani. Najljepsi grad na svijetulos talibanos wrote:Sirijski StalingradJa_Ja wrote:Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?
-
sarajevoxxxx
#81520 Re: Sirija vol. 2
Nakon epske bježanije šiitskih milicija iz Dere, polako fašisti iz Damaska dobijaju ono što su zaslužili i u Badiji. Jučer u potpunosti oslobođen strateški važan region B'ir Mahruseh. U oslobađanju su učestvovale vojne formacije FSA "Džejš Usud Šerkije" "Kuwat šehid Ahmed Abdu" i "Džejš Ašair". Borbe se trenutno vode u regionu Umm Remem.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5729105130
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5729105130
-
sarajevoxxxx
#81521 Re: Sirija vol. 2
Nakon što je dvije sedmice bio zatvoren sa turske strane, prelaz Bab Al Hava danas ponovo otvoren. Na linku ispod, ulazak desetina kamiona građevinskog materijala iz Turske na područje Idliba:
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0717975883
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0717975883
-
sarajevoxxxx
#81522 Re: Sirija vol. 2
Ubice djece ginu više nego ikada..
- Hama: 33 režimska vojnika poginula u jučerašnjim borbama u istočnoj okolini Hame.
- Kvart Šagur u Damasku jučer se oprostio od 11 ubica koji su poginuli u zadnjim borbama u Džoberu i Ajn Termi.
- B'ir Mahruse, Badija: 10 Asadovaca poginulo među kojima i jedan režimski pukovnik
- Haleb, Al Malah: 20 režimskih vojnika poginulo u jučerašnjem iznenadnom napadu boraca HTŠ-a.
- Hama: 33 režimska vojnika poginula u jučerašnjim borbama u istočnoj okolini Hame.
- Kvart Šagur u Damasku jučer se oprostio od 11 ubica koji su poginuli u zadnjim borbama u Džoberu i Ajn Termi.
- B'ir Mahruse, Badija: 10 Asadovaca poginulo među kojima i jedan režimski pukovnik
- Haleb, Al Malah: 20 režimskih vojnika poginulo u jučerašnjem iznenadnom napadu boraca HTŠ-a.
- Ironmen
#81523 Re: Sirija vol. 2
sarajevoxxxx wrote:Ubice djece ginu više nego ikada..
borci HTŠ-a. borci ISILA, Lavovi Tikrita i Mosula protiv djecoubica iz Damaska, Hame, Homsa, Allepa, Tartusa, Latakije i ostalih sirijskih gradova..
- dječak sa šibicama
#81524 Re: Sirija vol. 2
Erdoganove rezimske novine tvrde "Mozemo osvojiti Europu za tri dana"
Koliko im je ono trebalo da uzmu Al Bab?
Koliko im je ono trebalo da uzmu Al Bab?
- insomnia78
#81525 Re: Sirija vol. 2
Brisel pao Al bab nije