Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#8151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ljudi i dan danas misle da postoje razlike medju grijacima 
- Qler
#8152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
a ja se ovih dana grijem na klimu, ne palim jos plin.. sasvim OK ona ugrije dio stana u kojem se boravi i djeciju sobu...
-
probook
#8153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ko ti god kaze da ces se jeftino grijati i da kobajsgi nesto stede struju laze ti.Averus wrote:Koji su sad najbolji el. grijači?
Koristio sam Tesy konvektore i bili su ok za sobu, ali šta biste preporučili za stan ~40m2?
Ovi pametni atlantic i norveške marke mi ljudi preporučuju, ali nemam iskustva, pa me zanima vaše mišljenje i iskustva
hvala
Rszlika izmedju obicnog konvektora od 50 KM i tog fancy od 300 je u boljem termostatu kod skupljeg koji bolje ocitava temparaturu u prostoriji. Ali dok radi i grije svaki isto vuce.
Stavi klimu i mirna Bosna
-
Alep
#8154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bitno je kad kupuješ konvektor da je digitalni termostat... Jer su dosota precizni... Tesy je dobar iz ličnog iskustva.. ima dva od 1500 w u spavaćoj i u dječjoj... Zadam određenu temperaturu i to je to , sto dati 300km kad se moze za 140 km dobar digitalni konvektor kupiti......dok u dnevnoj tesy digitalni 2500 w i od ove zime ide klima
. Naravno nema dobre uštede bez dobre izolacije i stolarije.. 
-
mehkoca
#8155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav drugovi i drugarice
Sezona počela, pa jedno pitanje za ove iskusnije
Da li je ova moja klima, onako odokativno
, spremna za taj generalni servis, čišćenje?
Koristim ih dvije sezone, a ova najviše radi... ima prašine, ali ne nešto pretjerano... Koliko se prosječno plaća po jednoj jedinici?

Sezona počela, pa jedno pitanje za ove iskusnije
Da li je ova moja klima, onako odokativno
Koristim ih dvije sezone, a ova najviše radi... ima prašine, ali ne nešto pretjerano... Koliko se prosječno plaća po jednoj jedinici?

-
_zavrzlama
#8156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
...
Last edited by _zavrzlama on 06/11/2024 11:18, edited 1 time in total.
-
Nera_22
#8157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesam te dobro skonto izolacija je opeka i 5cm stiropora? sta se nalazi ispod i iznad stana?_zavrzlama wrote:Pozdrav
Tlocrt nije najprecizniji odnosom veličina prostorija ali površine su sljedeće - dnevni 26m2, spavaća 15m2, dječija 12m2.
U dnevnom je već postavljena jedna Fujitsu 12-ka 4kW, planiram staviti još jednu pred grijnu sezonu i imam par pitanja.
1. Da li se isplati staviti 12-ku u spavaću kao na prikazanom tlocrtu a da to bude dovoljno za zagrijavanje i dječije sobe?
U dječijoj sobi su najmanji gubici jer nema balkona i manji su prozori. Inače izolacija je opeka 5cm, po snazi klime i kvadraturi bi trebalo biti dovoljno ali me brine protok zraka. Ako su stalno uključena oba invertera da li će se posredno zagrijavati i dječija soba? Planirao sam Fujitsu 12LMC.
Druga opcija bi bila da uzmem dvije 9-ke ali mi u tom slučaju investicija skače za 800KM pa sam skloniji prvoj opciji ako bi zadovoljilo uslov zagrijavanja i dječije sobe.
2. U spavaćoj imam balkon sa bočnim zidovima (dakle otvoren je samo sa jedne strane). Da li je ok označena pozicija za postavljanje vanjske jedinice? Na vanjsku stranu zida mi nije izvodiva montaža bez korpe.
@Mehkoca: klimu ne trebas cistiti izgleda dobro.
-
probook
#8158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto Mitsubishi inverter radi bas kao pravi inverter tj nikada skoro ne prestaje puhati, a Gree inverter se ugasi potpuno i pocne kad se prilicno rashladi prostorija?
- bilic
#8159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve si sam rekao .probook wrote:Zasto Mitsubishi inverter radi bas kao pravi inverter tj nikada skoro ne prestaje puhati, a Gree inverter se ugasi potpuno i pocne kad se prilicno rashladi prostorija?
Porediš eto Pasata i Daciu.
-
_zavrzlama
#8160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
...
Last edited by _zavrzlama on 06/11/2024 11:18, edited 1 time in total.
- Kiki_Musampa
#8161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel lmce do - 25?
-
_zavrzlama
#8162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
...
Last edited by _zavrzlama on 06/11/2024 11:26, edited 1 time in total.
- zlo zlo
#8163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ove klime na tlocrtu nisu pozicionirane da griju ista osim sobe u kojoj su.
-
Nera_22
#8164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Zavrzlama:
Nema potrebe za 12-kom za tako dobro izolovan stan. Stavi 9-ku u spavacu ali ako ikako moze da je stavis ovako da ubacuje topal zrak u hodnik i gledaj da je postave 10cm iznad vrata tako da job bolje mozes krilcima da usmjeris zrak u hodnik:
https://imgur.com/SfvunDi
Sto se tice najnize temperature sve te klime (Fujitsu, Mitsu, Toshiba, Daikin) deklarisane do -15 ce raditi i na -30 samo sto se moze desiti da ti zaledi odvod od klime. Moja Fujitsu LLC je deklarisana do -10 a bez problema se grijao na -28. samo je bitno da ne iskljucujes klimu i ne forsiras je velikim prostorom. Moze se na svaku klimu ugraditi grijac odvoda tako da ni ispod -15 nece da zaledi nista.
Nema potrebe za 12-kom za tako dobro izolovan stan. Stavi 9-ku u spavacu ali ako ikako moze da je stavis ovako da ubacuje topal zrak u hodnik i gledaj da je postave 10cm iznad vrata tako da job bolje mozes krilcima da usmjeris zrak u hodnik:
Sto se tice najnize temperature sve te klime (Fujitsu, Mitsu, Toshiba, Daikin) deklarisane do -15 ce raditi i na -30 samo sto se moze desiti da ti zaledi odvod od klime. Moja Fujitsu LLC je deklarisana do -10 a bez problema se grijao na -28. samo je bitno da ne iskljucujes klimu i ne forsiras je velikim prostorom. Moze se na svaku klimu ugraditi grijac odvoda tako da ni ispod -15 nece da zaledi nista.
-
Ci-Nick
#8165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
samo pritisneš ove mrežice prema gore i izvadiš, u kadu sapereš pod mlazom vode, osušiš i vratiš na isto mjesto,..mehkoca wrote:Pozdrav drugovi i drugarice![]()
Sezona počela, pa jedno pitanje za ove iskusnije![]()
Da li je ova moja klima, onako odokativno, spremna za taj generalni servis, čišćenje?
- Kiki_Musampa
#8166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Daikin vala na - 10vec nema have,kakvih - 28??Nera_22 wrote:@Zavrzlama:
-
Nera_22
#8167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji model? Mene su uvjerili da je Daikin dobar kao i ostali japanci. Kod mene su osnovni model od Fujitsu i grije na -28 provjereno.Kiki_Musampa wrote:Daikin vala na - 10vec nema have,kakvih - 28??Nera_22 wrote:@Zavrzlama:
- zlo zlo
#8168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
llcc su do -15
ja sam pravo zadovoljna svojom
-
mehkoca
#8169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znam to, vidiš da sam skinuo na drugoj sliciCi-Nick wrote:samo pritisneš ove mrežice prema gore i izvadiš, u kadu sapereš pod mlazom vode, osušiš i vratiš na isto mjesto,..mehkoca wrote:Pozdrav drugovi i drugarice![]()
Sezona počela, pa jedno pitanje za ove iskusnije![]()
Da li je ova moja klima, onako odokativno, spremna za taj generalni servis, čišćenje?
Pitam za ono ispod
Hvala @nera
-
Nera_22
#8171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cijena LLC modela je oko 900KM a malo boljeg modela LMC je 1000KM. Pogledaj na olx.ba. Koju god uzmes nema fule sto se tice grijanja.
-
Dzemss
#8172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je drziš upaljenu po noći, to jest da li možeš spavati pored nje (zbog buke) ?zlo zlo wrote:llcc su do -15ja sam pravo zadovoljna svojom
- drug_profi
#8173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja ne znam ni jednu klimu da u stanu pravi buku koja moze da smeta.
Pa cak ni vanjske jedinice ne bi trebale biti tako bucne.
-
Dzemss
#8174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni ne smeta u dani dok radi, vec po noci kad krenem spavat. Zbog toga pitam kakva je ova Fujitsu.drug_profi wrote:Ja ne znam ni jednu klimu da u stanu pravi buku koja moze da smeta.
-
skoronikako
#8175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta je ekonomski isplativije između konvektora i klime za dogrijavanje spavaće sobe od 15ak kvadrata?
Dakle, rad do nekih 10-ak sati dnevno. Naravno, uzeti u obzir cijene uređaja, ugradnju, potrošnju i grijanje.
Dakle, rad do nekih 10-ak sati dnevno. Naravno, uzeti u obzir cijene uređaja, ugradnju, potrošnju i grijanje.