Nakon svega pet mjeseci Fudbalski klub Sarajevo je ponovo ostao bez predsjednika i Upravnog odbora. Predsjednik Zijad Blekić, direktor Adnan Džemidžić, te članovi UO Rešid Muratović, Sead Bašić, Mustafa Dučić i Vlastimir Mijović su nakon sukoba sa parazitskom strujom u klubu, koju skoro već deceniju predvode Nihad Baljak i Mirsad Alihodžić, bivši direktor i generalni sekretar, najodgovornije osobe za javašluk i milionske dugove pod čijim teretom ovaj klub stenje već godinama, dali ostavke na svoje dužnosti. Nemoćni da smijene dvojac koji je svojim kriminalnim radnjama i javašlukom, uz pomoć lokalnih političara, srozao klub, novi članovi uprave odlučili su se na odlazak iako njihove smjene i nisu definitivne. Naime, postoji mogućnost da se njihove ostavke ne prihvate na vanrednoj Skupštini kluba, na kojoj bi se moralo raspravljati i o odgovornosti Baljka i Alihodžića za njihove dugogodišnje mutne poslove.
ODGLUMLJENI SRČANI UDAR
Da će doći do raskola u upravi Sarajeva, bilo je jasno nakon što je novo rukovodstvo predstavilo poslovni plan za narednu godinu. Plan je, između ostalog, predviđao svega šest stalno uposlenih u klubu te potpisivanje ugovora sa tri hrvatske kompanije koje bi trebale žešće ući na tržište BiH i u skladu s tom poslovnom strategijom sponzorirati jedan od najpopularnijih bh. timova. Dogovoreno je generalno sponzorstvo s Zagrebačkom pivovarom koja je trebala u klub unijeti 500 hiljada maraka, a još dvije hrvatske kompanije dodale bi po 350 hiljada maraka što je bilo skoro dovoljno za godišnji budžet kluba. S druge strane, član UO Mustafa Dučić dogovorio je sa četvoricom vlasnika bh. privatnih kompanija novac za transfere petorice igrača koji bi Sarajevo pojačali tokom zime. Vlasnici naftnih i građevinskih kompanija, kladionica... finansirali bi transfere igrača dok bi se u njihovim ugovorima ugradila odredba da se novac od njihove prodaje nekom od inozemnih klubova dijeli u omjeru 60:40 u korist kluba. No, takav način poslovanja od prvog dana se nije sviđao garnituri koja je promijenila četiri uprave i koja je na svaki mogući način opstruirala reforme u klubu. Niko od njih ne bi više bio u radnom odnosu, nego bi imali ugovore čije bi produljivanje ovisilo o rezultatima rada. Od novog direktora Džemidžića krila se dokumentacija o poslovanju kluba, nije dozvoljena revizija prijašnjeg poslovanja jer je svima bilo jasno da za skoro četiri miliona maraka dugovanja protiv tih istih ljudi koji su finansijski srozali klub mora biti podnijeta krivična prijava zbog nesavjesnog poslovanja. Opozicija novoj upravi, koju su personificirali bivši direktor Nihad Baljak, sekretar SD Sarajevo Mirsad Alihodžić, blagajnik Salko Čimić i sekretar Senad Merdanović na sve je moguće načine opstruirala transparentan rad, znajući da u takvom načinu poslovanja oni u klubu više nemaju šta tražiti. Da je Baljak sa svojim suradnicima majstor u zakulisnim radnjama,
dovoljno je podsjetiti na slučaj iz 1997. godine, kada su tužilaštva na prostoru Federacije vodila istrage za djela šverca i korupcije u kojima je utvrđena vrijednost pljačke iznosila 52,7 miliona KM. Od toga se 28,7 miliona KM odnosilo na utaju poreza prilikom uvoza cigareta i alkohola koju je počinila firma Moonlight company, vlasništvo Tarika Jašarevića. Za utaju nije optužen Jašarević, čija je žena Minka rođena sestra Mirsada Berberovića, zeta Alije Izetbegovića. Formalno su pod istragom bili direktor Moonlighta Nihad Baljak i nikad otkriveni Turčin Saman-AHussein. Taj novac nikada nije uplaćen u budžet, niko zbog ovoga nije završio u zatvoru, Jašarevići su danas vlasnici turističke agencije Relax-tours a Baljku je dozvoljeno da sa svojim mešetarenjem nastavi u Sarajevu. Kako su, zapravo, Baljak i kompanija poslovali u Sarajevu, najbolje pokazuje detalj sa posljednje sjednice upravnog odbora nakon koje su članovi UO Re{id Muratovi}, direktor Reckitt Benckisera za BiH, i Sead Bašić, direktor Henkela za BiH, podnijeli ostavke. Naime, neposredno pred tri utakmice protiv Širokog Brijega koje je Sarajevo igralo u Kupu i prvenstvu Muratović, Bašić i ostali prijatelji kluba dali su iz svog džepa novac za premije igračima Sarajeva za te utakmice kao i za osvojeni bod u gradskom derbiju protiv željezničara. Sam je Muratović donirao 10 hiljada maraka a od tog se novca, obzirom da je utakmica sa Širokobriježanima okarakterizirana kao ona visokog rizika, trebalo platiti i dodatno zaštitarsko osiguranje na stadionu Koševo. Usluge zaštitara su koštale sedam hiljada maraka i kada je od Baljka tražena uplatnica da se vidi da im je plaćeno za tu uslugu, Baljak je nakon dugog nećkanja pokazao fakturu na tri i po hiljade maraka. Kada ga je bijesni Muratović upitao zašto nije platio puni iznos usluge te gdje je ostatak novca koji je trebao biti uplaćen igračima, Baljak je odglumio srčani udar i padanje u nesvijest. Tu je sjednica prekinuta, Baljak je hitno prebačen na Klinički centar Koševo, odakle je sat vremena kasnije išetao cvrkučući, sretan što je još jednom uspio u svojoj podloj igri.
MINDERAŠKA OPOZICIJA
Nove ljude iz kluba, nakon samo pet mjeseci rada, protjerala je takozvana minderaška opozicija okupljena oko Mustafe Pamuka, nekadašnjeg predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, debelo ideološki potpomognuta od strane Mirsada Fazlagića, nekadašnjeg direktora kluba, bivšeg reprezentativca Jugoslavije, inače punca Mirze Varešanovića. Njihov neformalni centar moći, kafić Pariz u elitnom sarajevskom naselju Ciglane, mjesto je na kojem se mjesecima kovala strategija uništavanja nove uprave kluba, u čemu su konačno uspjeli protekle nedjelje. Na jednoj je strani bila mlada ekipa okupljena oko udruženja Bordo prijatelji, redom uspješni menadžeri, pravnici, ekonomisti... koji su svoje vrijeme, pamet, energiju i novac usmjerili u poslovni plan izgradnje evropski ustrojenog kluba koji neće morati ovisiti o milostinji tranzicijskih tajkuna niti o volji političkih moćnika koji su naređivali poslovodstvima javnih kompanija sponzoriranje s vremena na vrijeme u skladu sa svojim nahođenjem. Od prvog dana rada pokušavali su napraviti stabilan klub koji će privlačiti sponzore i stvarati igrače koji bi mogli biti transferirani u bogate evropske klubove. Dočekao ih je dug od skoro četiri miliona maraka za koji niko do tada nije odgovarao, blokiran račun a poslovanje se svelo na račun SD Sarajevo koji je kontrolirao Mirsad Alihodžić, blizak Stranci za BiH, čovjek sa tri bypassa i odavno zreo za penziju. Kada se saznalo da će Baljak, Alihodžić i ostali biti smijenjeni, počeli su i politički pritisci kako iz SBiH tako i iz SDP-a, čiji je novi član odnedavno Mensud Bašić, direktor BH Pošte i dugogodišnji politički ljubimac Safeta Halilovića, potpredsjednika SBiH. Paraziti danas tvrde kako nova uprava nije u klub donijela niti marke, što je notorna laž jer je samo Zijad Blekić iz svog džepa za plate igračima do sada dao 180 hiljada maraka. Za razliku od parazita koji su godinama živjeli na grbači tima, na mjestima trenera upošljavali svoje sinove (Emir Alihodžić, op.a) i mjesečno za svoj nerad naplaćivali i po tri hiljade maraka iako su u klubu provodili jedva sat-dva dnevno. Kada su shvatili da su pred krivičnim prijavama zbog nesavjesnog poslovanja i potpisivanja po klub štetnih ugovora, kakav je i onaj trenera Mirze Varešanovića (na 50 mjeseci s mjesečnom platom od 300 maraka, klauzulom od skoro 150 hiljada maraka obeštećenja u slučaju otkaza te još hiljadu i po maraka plate za svakog od tri člana stručnog štaba), puštanje igrača bez transfera (Milan Muminović, Edin Dudo, Muhamed Alaim...) krenuli su u akciju i uz pomoć politike i “čaršije“ izdejstvovali ostavke direktora, predsjednika i četiri člana UO. Njima nije odgovaralo deblokiranje računa kluba jer su na taj način mogli kontrolirati sav novac koji je ulazio u klub, praviti crne fondove i poslovati “ispod stola“. Upravni odbor tražio je da se reducira i igrački kadar jer klubu nije bilo nimalo potrebno 35 igrača sa profesionalnim ugovorima te da se na polusezoni zahvali starijim igračima koji su bili najbolje plaćeni. Primjerice, Alen Avdić i Faruk Ihtijarević imali su ugovore na 20 hiljada maraka i platu od dvije hiljade. No, na to nije pristajao Mirza Varešanović koji je navodno forsirao igrače iz juniorskog pogona iako je jasno da niko od njih nema kvaliteta za igranje u Sarajevu. UO je htio dovesti pet igrača s kojima bi Sarajevo imalo priliku boriti se za naslov prvaka i igrati u Evropi. Sponzori su bili spremni ulagati u igrače, ali niko od njih nije htio davati novac za plaće neradnicima Baljku, Alihodžiću i njihovoj kliki i na kraju su uslijedile ostavke. Sada je na Skupštini kluba, koja bi trebala biti održana do kraja godine, da odredi kako dalje. Da li da odbaci ostavke članova UO ili da ukaže povjerenje parazitima koji su Sarajevo godinama gurali u kal i konačno ga srozali na najniže grane u njegovoj 65 godina dugoj historiji.
Aktuelnosti: FK Sarajevo
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#8151 Re: FK Sarajevo
- VenOM__
#8152 Re: FK Sarajevo
Ja ne smijem ni da citam.... joj sta uradise kreteni vratilo im se 6-oduplo
- armin071
#8153 Re: FK Sarajevo
Nije im ni prvi a nazalost ni zadnji put. Ovdje izgleda dok neko od ove petorke ne dobije dobrih batina opametiti se nece. Ili su izuzetno "m.dati" pa im je svejedno sta se desava oko njih ili cekaju da navijacima prekipi pa da imaju razloga da se hvataju noge. Ali gledajuci svu ovu "atmosferu" koju su trenutno napravili Mirza i co. tesko da ih i titula moze "oprati". Ako se sad "predje" preko ovoga i ako nas i pored ociju i usiju ubjede da smo slijepi i gluhi, .ebo ti nas onda nismo bolje ni zasluzili...
- Samo HZ
#8154 Re: FK Sarajevo
"Paraziti danas tvrde kako nova uprava
nije u klub donijela niti marke, sto je notorna
laz jer je samo Zijad Blekic iz svog
dzepa za plate igracima do sada dao 180
hiljada maraka. Za razliku od parazita koji
su godinama zivjeli na grbaci tima, na
mjestima trenera uposljavali svoje sinove
(Emir Alihodzic , op.a) i mjesecno za svoj
nerad naplacivali i po tri hiljade maraka
iako su u klubu provodili jedva sat-dva
dnevno."
EVO ZASTO BLEKIC ! 100 % TACNO !
ONI TI GA PUSE ZIJADE !!!!!!!!!!
nije u klub donijela niti marke, sto je notorna
laz jer je samo Zijad Blekic iz svog
dzepa za plate igracima do sada dao 180
hiljada maraka. Za razliku od parazita koji
su godinama zivjeli na grbaci tima, na
mjestima trenera uposljavali svoje sinove
(Emir Alihodzic , op.a) i mjesecno za svoj
nerad naplacivali i po tri hiljade maraka
iako su u klubu provodili jedva sat-dva
dnevno."
EVO ZASTO BLEKIC ! 100 % TACNO !
ONI TI GA PUSE ZIJADE !!!!!!!!!!
-
Eldinn
#8155 Re: FK Sarajevo
Svaka cast za tekst
Izboricemo se mi za nase Sarajevo!
- luckylaka
#8156 Re: FK Sarajevo
Kada ,,Libero,,kada.Kad se fudbal prestane igrati na ovim prostorima.Prica se ponavlja.-LIBERO- wrote:Otjerat cemo stoku i izacemo jos jaci...pazite sta vam kazem,siguran sam u to.
oni su tu iz inteersa i profita,a mi smo tu iz ljubavi bez ikakvih drugih dodatnih interesa i profita.
Barem dugorocno,mada se andam da ce ici brze,oni jednostavno su osudjeni na poraz. Kao sto se desilo i sa svim desavanjima na sjeveru.
Pobjeda je neminovna,ona dolazi...samo je pitanje koliko brzo cemo je moci isforsirati.
- Samo HZ
#8157 Re: FK Sarajevo
NEBI NAM BILO PRVI PUTEldinn wrote:Svaka cast za tekstIzboricemo se mi za nase Sarajevo!
- emigrazione
#8158 Re: FK Sarajevo
O baljku zvaljku se knjige mogu napisati, sta je taj lik sve radio i sta je sve spreman da uradi za par stotina maraka to ni jedan prosjak nije u stanju. Sjecam se one afere ako onih dresova kad je nabavio nekakav fuseraj pa nam zuka kapiten zamalo nije umro na pripremama, a sve da bi bio dobar koju markicu. Ne mogu da vjerujem zaista da se jedan takav kreten i dripac ne moze s noge na nogu izbaciti iz kluba, zajedno sa onom ohrndanom skalamerijom alihodzicem koji carape ne moze da promjeni sam od silnih bajpasa a jos ima vremena da hapa lovu
Ne znam, ne mogu vise da cekam. Ovu pricu slusam od poslije rata bukvalno a nista se ne mjenja. Opet mi ne ide u glavu ova prica oko ovog racuna i pecata, pa ja u firmi imam tri racuna i poslujem preko kojeg ja hocu ne znam zasto ovi ne otvore novi kao legalni predstavnici kluba i rade preko njega, a na ovaj baljkom neka mu babo uplacuje ko ga jebe
Ne znam, ne mogu vise da cekam. Ovu pricu slusam od poslije rata bukvalno a nista se ne mjenja. Opet mi ne ide u glavu ova prica oko ovog racuna i pecata, pa ja u firmi imam tri racuna i poslujem preko kojeg ja hocu ne znam zasto ovi ne otvore novi kao legalni predstavnici kluba i rade preko njega, a na ovaj baljkom neka mu babo uplacuje ko ga jebe
- GandalfSivi
#8159 Re: FK Sarajevo
Poslije ovog texta samo sjesti i plakati, majke mi moje...
- lerdi
#8160 Re: FK Sarajevo
Svi računi su zbog dugova blokirani. Zbog toga se "pronašlo rješenje" da klub posluje preko računa SD Sarajevo, a taj račun drži Alihodžić koji je sekretar SD i faktički ucjenjuje klub sa njim. Zbog toga klub i ne može da funkcioniše, jer se dotični mora pitati za svaku moguću transakciju i jedini on ima uvid u račun, tj. on ne da nikome drugom da priđe tom računu.emigrazione wrote:O baljku zvaljku se knjige mogu napisati, sta je taj lik sve radio i sta je sve spreman da uradi za par stotina maraka to ni jedan prosjak nije u stanju. Sjecam se one afere ako onih dresova kad je nabavio nekakav fuseraj pa nam zuka kapiten zamalo nije umro na pripremama, a sve da bi bio dobar koju markicu. Ne mogu da vjerujem zaista da se jedan takav kreten i dripac ne moze s noge na nogu izbaciti iz kluba, zajedno sa onom ohrndanom skalamerijom alihodzicem koji carape ne moze da promjeni sam od silnih bajpasa a jos ima vremena da hapa lovu![]()
Baljak s druge strane očito ima jaka leđa, i vjerujem da je zadužio određene ljude u gradu radeći za njih raznorazne marifetluke i sada ga je teško izbaciti. Iako Blekić kaže da nema, a razumijem ga i što to govori, u ovome ima dosta i politike umješane. Ne u toj mjeri da se neko prepao Blekića na čelu FKS, nego da jednostavno politika drži uhljupe u klubu jer su se zadužili kod tih uhljupa.
-
Ali_G
#8161 Re: FK Sarajevo
Nakon ovog teksta u SB malo se klupko razmotava. Bit ce da je na kraju najveci problem sto bi se potpisivanjem tih ugovora ino firme probile na nase trziste, a to ocito politici nije cilj. Naravno uz problematiku da ne bi vise bilo nerada a primanje love.
-
salle_eh1986
#8162 Re: FK Sarajevo
zar ovo nije sponzorirano od one 3KM koliko je koštalo gledanje utakmice na LED-u ?1946 wrote:Naime, neposredno pred tri utakmice protiv Širokog Brijega koje je Sarajevo igralo u Kupu i prvenstvu Muratović, Bašić i ostali prijatelji kluba dali su iz svog džepa novac za premije igračima Sarajeva za te utakmice kao i za osvojeni bod u gradskom derbiju protiv željezničara.
- van Basten
#8163 Re: FK Sarajevo
znači, lista za odstrijel (redoslijed je nebitan, jer lista ide po principu svi ili niko, bez kompromisa ovaj put):
- mirsad fazlagić
- mirza varešanović
- mirsad alihodžić
- nihad baljak
- mesud bašić
- ... (dopuniti po potrebi)
- mirsad fazlagić
- mirza varešanović
- mirsad alihodžić
- nihad baljak
- mesud bašić
- Baltazar_khan
#8164 Re: FK Sarajevo
- Alen Avdićvan Basten wrote:znači, lista za odstrijel (redoslijed je nebitan, jer lista ide po principu svi ili niko, bez kompromisa ovaj put):
- mirsad fazlagić
- mirza varešanović
- mirsad alihodžić
- nihad baljak
- mesud bašić
- Faruk Ihtijarević
-
ultrajvosa 1987
#8165 Re: FK Sarajevo
Prvo da cestitam momku iz SB, on je napokon nesto konkretno....
Naravno da su se trebali realizirati sponzorski ugovori, ali to uhljupima nije odgovaralo, jer znaci da bi se klupski racun odblokirao, i Alihodzic se vise nista ne bi pitao....
Zasto niko nije dao Blekicu na uvid racun SD??? Pa zato sto na tom racunu ima sredstava od FKS, i to fina cifra, ali naravno to je stek uhljupa... Pa od cega oni zive ??? Samo od tog racuna , i nista drugo ....
Uhljupi ostaju , a svi se mjenjaju .... sto znaci da su poltroni i svakom se u g.... uvlace, para i para se opralo, a oni su tome kumovali.... Zato ih i stite politicari.... Ti meni, ja tebi ....Najbolji primjer uvlaciguza je Menso Basic, mjenja dresove, i to sa obrazom .... Pedofil jedan maloumni...
Izdurali smo mi i gore, ako nesto imamo to je vrijeme, samo sabura ...
P.S. Da dopunim listu ......
Nijaz Merdanovic
Senad Merdanovic
Naravno da su se trebali realizirati sponzorski ugovori, ali to uhljupima nije odgovaralo, jer znaci da bi se klupski racun odblokirao, i Alihodzic se vise nista ne bi pitao....
Zasto niko nije dao Blekicu na uvid racun SD??? Pa zato sto na tom racunu ima sredstava od FKS, i to fina cifra, ali naravno to je stek uhljupa... Pa od cega oni zive ??? Samo od tog racuna , i nista drugo ....
Uhljupi ostaju , a svi se mjenjaju .... sto znaci da su poltroni i svakom se u g.... uvlace, para i para se opralo, a oni su tome kumovali.... Zato ih i stite politicari.... Ti meni, ja tebi ....Najbolji primjer uvlaciguza je Menso Basic, mjenja dresove, i to sa obrazom .... Pedofil jedan maloumni...
Izdurali smo mi i gore, ako nesto imamo to je vrijeme, samo sabura ...
Nijaz Merdanovic
Senad Merdanovic
- ganjeta
#8166 Re: FK Sarajevo
Komsije ne kontam vas.Do juce ste se kleli u zvalju a vec danas za odstrjelitiAlen Avdić
- van Basten
#8167 Re: FK Sarajevo
[/quote]
Nijaz Merdanovic
Senad Merdanovic[/quote]
uh, kako Merdanoviće zaboravih...
dakle:
- mirsad fazlagić
- mirza varešanović
- mirsad alihodžić
- nihad baljak
- mesud bašić
- nijaz merdanović
- senad merdanović
- hoćemo li i igrače stavljati na listu? njima je svakako najlakše dati šut kartu. pitam radi prijedloga za avdića i ihtijarevića. i da, mala slova nisu slučajna ni kod jednog imena
Nijaz Merdanovic
Senad Merdanovic[/quote]
uh, kako Merdanoviće zaboravih...
dakle:
- mirsad fazlagić
- mirza varešanović
- mirsad alihodžić
- nihad baljak
- mesud bašić
- nijaz merdanović
- senad merdanović
- hoćemo li i igrače stavljati na listu? njima je svakako najlakše dati šut kartu. pitam radi prijedloga za avdića i ihtijarevića. i da, mala slova nisu slučajna ni kod jednog imena
- emigrazione
#8168 Re: FK Sarajevo
Jebiga i vi ste osima i zuju htjeli za muda da vjesate pa su vam sad dragi i mili...mojne matere ti, ovo je nasa tema i ne upadaj bezveze, ni kod vas nije nista bolje
- junkers
#8169 Re: FK Sarajevo
toša,
ostatak stručnog
štaba
ostatak stručnog
- lerdi
#8170 Re: FK Sarajevo
salko ćimić
čistaćice
čistaćice
- astala_vistala
#8171 Re: FK Sarajevo
Nikolalerdi wrote:salko ćimić
čistaćice
- junkers
#8172 Re: FK Sarajevo
karabeg(plastična sisa)
- junkers
#8173 Re: FK Sarajevo
nevezano za temu, jel nikola blizu stotoj?
-
Nuclear Winter
#8174 Re: FK Sarajevo
Nije,mislim da mu je oko 70junkers wrote:nevezano za temu, jel nikola blizu stotoj?
- junkers
#8175 Re: FK Sarajevo
au,pa ja ga slušam preko 30