Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
al-em

#8151 Re: Sarajevo Construction

Post by al-em »

ogradjen parking kod inat kuce, ne znam jel ranije na temi bilo, sta ce tu praviti?
JavierBosnia

#8152 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

al-em wrote:ogradjen parking kod inat kuce, ne znam jel ranije na temi bilo, sta ce tu praviti?
Trg sa podzemnom garazom
nepass1

#8153 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

hoce li konacno biti izgradjena jedna podzemna garaza u sarajevu. zahuktalo se, cak se spremaju i dz da renoviraju. iste su pare za dz i podzemnu, isti kreditor.
drug_profi

#8154 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Evo nešto o čemu smo često pričali ovdje.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... iti-441544
Zgrada u Grbavičkoj se neće rušiti?
Ako se usvoji novi projekt sa kružnim tokom, zgrada bi ostala na istom mjestu, navode iz Direkcije za ceste
biggrin

#8155 Re: Sarajevo Construction

Post by biggrin »

славянин wrote:Nikad ne napisa ali evo sad mi pade na pamet na temi o venetu.

Arhitekta koji je zamislio vistafon trebao bi u najmanju ruku da se lopatom u glavu opali.
što se udaranja lopatom u glavu tiče, prvo bi trebalo da se udari arhitekta koji je projektovao arhitektonski fakultet...i to je početni paradoks koji onda dosta objašnjava druge situacije. nešto poput jednog drugog paradoksa, da ekonomski fakultet posluje negativno...
thekupus

#8156 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Nikad gluplji zaključak u životu nisam čuo. Po čemu si ti zaključio da arhitektonski fakultet nije arhitektonski adekvatan za svrhu koja mu je namijenjena? Ti bi tamo radije volio vidjeti staklene tornjeve?

A ovo o poslovanju ekonomskog fakulteta mislim da ne treba ni komentarisati, nebulozno je. :-)
biggrin

#8157 Re: Sarajevo Construction

Post by biggrin »

ružan je i iako je to pitanje ukusa, ne čuh nikoga do sada da je za taj objekat rekao da je lijep. mislim da je čak, od svih fakulteta univerziteta u sarajevu najružniji. pojedine učionice, nisam siguran da li sve, imaju stubove koji pokrivaju dio prozora...ne nužno staklene tornjeve, ali makar neku impozantniju građevinu s obzirom da se tu edukuju osobe koju su potencijalni nosioci odluka koje će direktno određivati vizuelni identitet sredina za koje će projektovati građevine...ili je kod tebe ona logika "kod majstora kuća najgora"?

zbog čega je neblozan komentar o ekonomskom fakultetu?
VladaFBiH

#8158 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

biggrin wrote:ružan je i iako je to pitanje ukusa, ne čuh nikoga do sada da je za taj objekat rekao da je lijep. mislim da je čak, od svih fakulteta univerziteta u sarajevu najružniji. pojedine učionice, nisam siguran da li sve, imaju stubove koji pokrivaju dio prozora...ne nužno staklene tornjeve, ali makar neku impozantniju građevinu s obzirom da se tu edukuju osobe koju su potencijalni nosioci odluka koje će direktno određivati vizuelni identitet sredina za koje će projektovati građevine...ili je kod tebe ona logika "kod majstora kuća najgora"?

možda zbog toga jer posao državnog fakulteta nije da bude profitabilan već da edukuje studente?
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#8159 Re: Sarajevo Construction

Post by Pitar sa Kariba »

al-em wrote:ogradjen parking kod inat kuce, ne znam jel ranije na temi bilo, sta ce tu praviti?
http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=8411
biggrin

#8160 Re: Sarajevo Construction

Post by biggrin »

VladaFBiH wrote:
biggrin wrote:ružan je i iako je to pitanje ukusa, ne čuh nikoga do sada da je za taj objekat rekao da je lijep. mislim da je čak, od svih fakulteta univerziteta u sarajevu najružniji. pojedine učionice, nisam siguran da li sve, imaju stubove koji pokrivaju dio prozora...ne nužno staklene tornjeve, ali makar neku impozantniju građevinu s obzirom da se tu edukuju osobe koju su potencijalni nosioci odluka koje će direktno određivati vizuelni identitet sredina za koje će projektovati građevine...ili je kod tebe ona logika "kod majstora kuća najgora"?

možda zbog toga jer posao državnog fakulteta nije da bude profitabilan već da edukuje studente?
o kakvom kvalitetu edukacije tu možemo govoriti ako oni samim svojim primjerom pokazuju kako ne treba raditi? samim tim se dovodi u pitanje i njihova stručnost. ne kažem da trebaju ostvarivati neku enormnu dobit i sl., al makar da su "na pozitivnoj nuli"
thekupus

#8161 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

:roll: :roll: :run:
biggrin

#8162 Re: Sarajevo Construction

Post by biggrin »

navodilo za uporabu: u nedostatku argumenata koristiti smaje 8)
JThomas

#8163 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

a šta ti treba pored činjenice da je riječ o javnoj, budžetskoj obrazovnoj instituciji?
alibaba_i_30_godina

#8164 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

Ljudi su ti dobro objasnili. Cilj institucija kao što je EFSA-e, a koji su državnog karaktera, nije prvenstveno u profitu već u većoj društvenoj koristi koja se ostvaruje uz pomoć navedenih. Nije to privatna institucija pa da se odmah zatvori kada posluje negativno, ili nakon par godina. Uostalom, EFSA je jedan od boljih, ako ne i najboljih po pitanju uređenosti, finansija, naprednosti u smislu implementacije Bolonjskog procesa i slično u poređenju sa ostalim fakultetima članicama UNSA-e.

Što se tiče one zgrade na Grbavici, kakva je mogla bi se sama srušiti za nekih 15ak godina. :roll:
JThomas

#8165 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

uvijek se može i treba gledati da li je novac u nekom konkretnom slučaju pravilno iskorišten. ali postavljati generalno finansijski rezultat kao imperativ pred javnu obrazovnu instituciju je besmisleno, čak i ekonomski fakultet.
breuer

#8166 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

biggrin wrote:
VladaFBiH wrote:

o kakvom kvalitetu edukacije tu možemo govoriti ako oni samim svojim primjerom pokazuju kako ne treba raditi? samim tim se dovodi u pitanje i njihova stručnost. ne kažem da trebaju ostvarivati neku enormnu dobit i sl., al makar da su "na pozitivnoj nuli"
joj daj molim te :-) tačno je da je postojao bolji projekat Tehničkih fakulteta od Najdharta, ali sad da ti pametuješ za stubove uz kontinuirane otvore na fasadi :-)
thekupus

#8167 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

To je kao da kažeš "kakav je to medicinski fakultet, kad se profesori razbolijevaju". Svrha fakulteta je edukacija. I inače, ekonomija nije samo kako biti u financijskom plusu, to je smiješno tako posmatrati.

Mislim, teško ćemo mi tebi ovo objasniti, vidim da si umislio da si skontao.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#8168 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

biggrin wrote:
VladaFBiH wrote:

Da nema pomoci drzave, onda bi skolovanje kostalo 10 000 KM po godini. Minimum.
VladaFBiH

#8169 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

dupli
Last edited by VladaFBiH on 20/03/2019 12:35, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#8170 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

dupli
biggrin

#8171 Re: Sarajevo Construction

Post by biggrin »

Nisam nigdje ni rekao da je finansijski rezultat imperativ, niti da javni fakultet treba da bude okrenut primarno ka ostvarivanju profita, ali s obzirom da ostvaruje prihode tj.ne finansira se isključivo iz budžetskih sredstava, a vrše edukaciju o ekonomiji, meni je činjenica da posluju negativno u najmanju ruku paradoksalna. Isto kao što bi mi logično bilo da objekat u kojem se vrši edukacija arhitekata treba da bude primjer arhitektonski lijepog i funkcionalnog objekta....moje razumjevanje ovih pitanje je takvo da iako su u pitanju edukativne institucije, iste ne bi trebale ostati samo na teoretskom novou, vec da bar djelomično, u dijelu koje navedoh, pokažu i praktični efekat tih teorija, al eto, možda je do mene i možda imam pogrešna shvatanja.
Haris.ba

#8172 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Kako ono, prihodi i rashodi, profit i gubitak. :D

Nije problem biti u minusu. Samo je bitan razlog minusa, i ima li se pokrivati minus.

Nego, kad se vec spominje ekonomski fakultet, ima li jos planova da prave zgradu u kampusu? Sta ce biti sa onom zgradom na trgu? Je li dogradjeni dio bio od crkve?
breuer

#8173 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

Haris.ba wrote:Kako ono, prihodi i rashodi, profit i gubitak. :D

Nije problem biti u minusu. Samo je bitan razlog minusa, i ima li se pokrivati minus.

Nego, kad se vec spominje ekonomski fakultet, ima li jos planova da prave zgradu u kampusu? Sta ce biti sa onom zgradom na trgu? Je li dogradjeni dio bio od crkve?
zgrada uz koju je nadograđen je od crkve
JThomas

#8174 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

za početak, vrlo je daleko od toga da svime vezanim za državni ekonomski fakultet zaista upravljaju ekonomisti, za arhitektonski arhitekti, itd.

evo sad je nedavno prošla kantonalna vlast odlučila da svi fakulteti prestaju biti odvojena pravna lica i idu pod univerzitet. sa tom nevjerovatno bitnom odlukom bukvalno niko iz akademske zajednice nema ništa - samo politika je odlučivala o tome, uz formalne konsultacije.
mistek

#8175 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Meni je nevjerovatno kad laici pričaju o tome kako neko posluje u plusu ili minusu :D Ekonomski fakultet je ubjedljivo najbolje stojeći fakultet po svakom parametru na UNSA :D I generalno, evo nakon integracije UNSA, Ekonomski fakultet je taj koji ima najviše priliva iz nekakvih fondova, projekata, čuda i satraše se da nađu način da to ostane njima, a ne da dijele sa drugima, jer su svjesni koliko jače posluju od ostalih. :D

A vizavi teme, meni ta priča o selidbi EFSA u kampus djeluje kao klasična naša ubleha. Ono, biće, mora, ove godine, naredne, u roku 5 i na kraju nikad :-D U ozbiljnim krugovima se više i ne diskutuje o tome. A i inače, čisto sumnjam da će iko od nas to dočekati. I ako dočekamo, to će biti neka kombinacija i kriminal svjetskih razmjera, a ne pravi potez, kakav bi mogao biti :D
Post Reply