USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
Juliuscezar

#8151 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Juliuscezar »

madridista15 wrote: 07/11/2020 15:05 Predstavnički dom ostaje pod kontrolom Demokrata. Većina je tanja, ali je i dalje tu.

Za Senat ćemo znati tek u januaru. Georgia ima dva kruga izbora za Senat, a pošto u prvom niko nije prebacio 50 posto, ide se na drugi krug. Demokrati moraju uzeti obje trke u Georgiji da bi imali Senat pod kontrolom. Rekao bih da su republikanci blagi favoriti.
Zadnji put senator iz Georgije je bio demokrata koji je1988. podržao Busha starijeg na izborima
Rob_Atl

#8152 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Rob_Atl »

ultima_palabra wrote: 07/11/2020 14:49
omar little wrote: 07/11/2020 14:34 blue wave :lol:
Bio je blue wave, ali je bio i red wave :D
Kako nije bio blue wave kad se sabere sve Biden ce mozda imat i 80 milliona glasova, 2 senata flip, alabamu nisu mogli sacuvat pa da je i obama kandidat dole bio. Ostaje revans u Georgiji za kontrolu senata, ako uspiju obadva uzeti, imat ce kontrolu. Al izasli su i trumpovci to je sigurno. Mislim preokrenut arizonu i georgiju koje skoro 30 godina nisu bili demokratske ne znam sta je ako nije blue wave :D .
madridista15

#8153 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by madridista15 »

bhnapoleon1 wrote: 07/11/2020 15:07
madridista15 wrote: 07/11/2020 15:05 Predstavnički dom ostaje pod kontrolom Demokrata. Većina je tanja, ali je i dalje tu.

Za Senat ćemo znati tek u januaru. Georgia ima dva kruga izbora za Senat, a pošto u prvom niko nije prebacio 50 posto, ide se na drugi krug. Demokrati moraju uzeti obje trke u Georgiji da bi imali Senat pod kontrolom. Rekao bih da su republikanci blagi favoriti.
Zadnji put senator iz Georgije je bio demokrata koji je1988. podržao Busha starijeg na izborima
Da, zato je GOP favorit i dalje za Senat. Biden je napravio historijski rezultat u GA i zato računam da kakva-takva šansa postoji da se i to okrene. 70/30 da će republikanci zadržati bar jednog senatora iz GA.
omar little

#8154 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

:lol:
jeza u ledja

#8155 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Riddle wrote: 07/11/2020 14:56
jeza u ledja wrote: 07/11/2020 14:48Fulila je loptu.

Trump je pobijedio zato sto je bio celebrity, poznat covjek decenijama, zato sto je ljudima simpatican, zato sto je soumen, itd. Pobijedio je i zato sto ga mnogi njegovi simpatizeri nisu shvatali ozbiljno kad kaze neke stvari.

Bez toga, takav politicar bi zvucao samo kao naci.

Josh Hawley ili Tom Cotton...to bio samo jos jedan u nizu republikanskih konzervativnih politicara.

Amerika nije da izvinete Turska.
Sve se slazem, ali ako vrijeme vratimo prije 4 godine. Ne vise. Amerika nema pravo na taj izgovor.

Cinjenica da je ovaj put jos vise ljudi glasalo za njega, nakon sto su imali 4 godine da sagledaju stvari, jasno govori da neko kao Trump, ali daleko sposobniji, moze vrlo lako opet doci.
U te 4 godine nije uradio nista sto nismo ocekivali. Kad ljudi kazu on nije politicar, to je upravo to - on ne skriva svoje namjere. Od politicara se obicno to ocekuje, pa smo tako i od Donalda ocekivali i gore stvari. A one se nisu desile. Stoga, upravo, imali su 4 godine da se uvjere da nece biti smak svijeta ako je on predsjednik.

No postoji par drugih, ne toliko vezanih stvari za politiku ali jesu za ovu tvoju konstataciju. Prva je da je veliki dio Trumpovog problema kod ostalih glasaca taj sto je covjek sarlatan. Neozbiljan, nepripremljen, nenacitan, nekoherentan, drzak, bezobrazan, agresivan, sovinista, seksista, rasista...jednostavno ljiga od covjeka. Mnogi jednostavno nece takvu osobu u Bijeloj kuci, bez obzira na sve ostalo.

Druga stvar je da sh ovi izbori posebni zbog Corone, specificnosti situacije u kojoj se drustvo nalazi, zatvorenosti po kucama itd, te sveprisutnosti politike u svakoj pori drustva. Ja mislim da je i to igralo ulogu u velikoj izlaznosti. A bogami mislim da je igrala ulogu i lakoca glasanja i duzi rokovi. To je jedna druga prica skroz ali mislim da su ovi izbori totalno promjenili sistem kakav ce ljudi htjeti u buducnosti. (Kao sto vazi za mmoge druge stvari koje ce ova pandemija promjeniti.)
jeza u ledja

#8156 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ovo u vezi senatorskih pozicija u Georgiji, nisam optimistican. Mislim da je sansa 70-30 da ce zadrzati oba, a ne jedno.
Nespin

#8157 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 20:01, edited 2 times in total.
omar little

#8158 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

kakav, ba, blue wave? :D mani se besmislenih glasova iz kalifornije i njujorka. nakon cetiri godine ovoga, pademije i ekonomske katastrofe oni nisu bili u stanju potuci republikance. od poraza prave pobjedu, k'o srbi. mashu sa par drzava. cetiri dana nakon izbora se jos broji, razlika u glasovima u par desetaka hiljada, izgubili net dva mjesta u hor i nisu uzeli niti jedno u senatu. te budalastine o uzimanju mjesta u georgia su smijesne. i to blue wave? :D republikanci ne mogu vjerovati sta im se desilo i koliko su sretni. a, ovi debili spinuju o pobjedi na izborima. :-)

edit: da ne spominjem koliko ce ovaj metuzalem biti useless predsjenik. mcconnell ce raditi sta mu volja, dok ce mu pelosi, schumer i bajden trcati lizati jaja. sad kad krene republikanska deficit i austerity prica, a nista na ovom svijetu pelosi ne voli vise od austerity, iscijedice i ono malo sto je od jadnih sirotih ljudi ostalo.
spinel_

#8159 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by spinel_ »

upravo tako :thumbup: trebala je biti ubjedljiva pobjeda bidena i demokrata uzimajuci sve u obzir.
na kraju ispade, samo da je zahvaljujuci koroni Biden dobio izbore.
dale cooper

#8160 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Krize uvijek definiraju predsjednike bilo u negativnom ili pozitivnom smislu. Ni George W. Bush vjerovatno ne bi dobio drugi mandat
da nije bilo septembra 11-tog i rata teroru na čijim krilima je osvojio drugi mandat. U tom momentu je projicirao snagu i snažan
američki odgovor koji se prestrašenim glasačima željnim sigurnosti svidio i ostalo je istorija. Bez obzira koliko su premise na kojima
su započeti ratovi u Iraku i Afganistanu bile tanke i neuvjerljive. Trump sa druge strane ne ulijeva sigurnost i njegovi odgovori na krize
su haotični, nesigurni ili nepostojeći.
Leverage

#8161 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Leverage »

Vidim malo smo se sabrali nakon hladnog tuša, natovarili novu priču za narednih par dana :D
Juliuscezar

#8162 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Juliuscezar »

Leverage wrote: 07/11/2020 15:44 Vidim malo smo se sabrali nakon hladnog tuša, natovarili novu priču za narednih par dana :D
sam da se Mirad javi da je dobro i to je to :lol:
omar little

#8163 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

jes, fakat, gdje su usamljeni jahaci slobodne misli? :D nisu silazili sa teme danima sad tisnjak. organiziraju satanisticke seanse da okrenu preostale glasove u korist trumpa? :D
Leverage

#8164 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Leverage »

bhnapoleon1 wrote: 07/11/2020 15:51
Leverage wrote: 07/11/2020 15:44 Vidim malo smo se sabrali nakon hladnog tuša, natovarili novu priču za narednih par dana :D
sam da se Mirad javi da je dobro i to je to :lol:
Mirad negdje šapće sebi u njedra end strajk end strajk end strajk hata mata tata rata :lol:
jeza u ledja

#8165 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Blue wave je bio prije 2 godine.

Ovo sada je samo potvrda toga.

U Senatu je bilo u opticaju samo 5-6 realnih mjesta: Arizona, Colorado, Maine, North Carolina i Georgia. Ovo Montana, Texas i South Carolina su bili samo mokri snovi. I jos se trebao odbranit Michigan.
Michigan je odradjen i AZ i CO flipped. ME je iznenadjenje po meni, a NC i GA jednostavno samo razocarenja, ali ocekivana. ( s tim sto GA jos nije zavrseno)
AL se unaprijed znalo da ce biti izgubljeno.

Ne zaboravimo da je na svakim izborima samo trecina Senata u opticaju. U ovako polarizovanoj zemlji izuzetno je tesko osvojiti mjesto u drzavi suprotne boje. Rijetkost su drzave sa dva senatora iz dvije razlicite partije. A crvenih drzava je vise...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#8166 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Velkoski »

jeza u ledja wrote: 07/11/2020 14:48
Riddle wrote: 07/11/2020 14:04
darktheme wrote: 07/11/2020 12:29 America’s Next Authoritarian Will Be Much More Competent

https://www.theatlantic.com/ideas/archi ... ca/617023/

Odličan članak :thumbup:
Riddle je to napisao prije nekih mjesec dana. :izet:

I naravno, slazem se.
Fulila je loptu.

Trump je pobijedio zato sto je bio celebrity, poznat covjek decenijama, zato sto je ljudima simpatican, zato sto je soumen, itd. Pobijedio je i zato sto ga mnogi njegovi simpatizeri nisu shvatali ozbiljno kad kaze neke stvari.

Josh Hawley ili Tom Cotton...to bio samo jos jedan u nizu republikanskih konzervativnih politicara.

Mislim da je ovaj članak više "okrenut" ka budućnosti i nije nerealno da neko "pametniji" samo nastavi gdje je Trump stao i dobije izbore. "Udesno" je sve popularnije na kompletnoj planeti, nema tu razlike između Evrope i Amerike.

Ameriku od totalnog sranja spašava jedino to što je samo Fox taj koji je pod konzvervativnom šapom. Da nije bilo konstantnog medijskog hajpa opet bi ovo Trump dobio. Uostalom, pogledaj koliko se od početka godine vodila vote kampanja i na kraju opet više-manje gusto.

Možda i griješim, ali takva je trenutna percepcija. Bit će zanimljivo pratiti i dešavanja u Evropi naredne četiri godine
Rob_Atl

#8167 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Rob_Atl »

Pa cekaj zar nije veca sramota za republikance jer je Trump rekao da je Biden najgori kandidat ikad, e sad zamisli da izgubis, a izgubio je. :lol: samo ovo u vezi senata, nije svih 50 drzava glasalo, ne znam tacno koliko 10tak ja mislim da je bilo samo uspjeli su 2 pobjedit, izgubili alabamu i kao sto je receno Georgia ce odlucit, sad hoce li republikanci masovno izaci nakon poraza trumpa to je pitanje.A demokrati ce bruku para da bace na ovo sve.
omar little

#8168 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by omar little »

35 senatskih mjesta je bilo u igri. pride sto su republikanci branili vise mjesta.
jeza u ledja

#8169 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Velkoski wrote: 07/11/2020 16:12
jeza u ledja wrote: 07/11/2020 14:48
Riddle wrote: 07/11/2020 14:04

Riddle je to napisao prije nekih mjesec dana. :izet:

I naravno, slazem se.
Fulila je loptu.

Mislim da je ovaj članak više "okrenut" ka budućnosti i nije nerealno da neko "pametniji" samo nastavi gdje je Trump stao i dobije izbore. "Udesno" je sve popularnije na kompletnoj planeti, nema tu razlike između Evrope i Amerike.

Ameriku od totalnog sranja spašava jedino to što je samo Fox taj koji je pod konzvervativnom šapom. Da nije bilo konstantnog medijskog hajpa opet bi ovo Trump dobio. Uostalom, pogledaj koliko se od početka godine vodila vote kampanja i na kraju opet više-manje gusto.

Možda i griješim, ali takva je trenutna percepcija. Bit će zanimljivo pratiti i dešavanja u Evropi naredne četiri godine
FOX ima gledateljstvo kao svi ostali zajedno.

Trump je tek cetvrti predsjednik u zadnjih 100 godina koji je izgubio reizbor.

Mislim da autorica upravo grijesi u tome sto kroz prizmu svijeta gleda na situaciju u Americi.

Ali eto vidjecemo...prvo je uoptse pitanje sta ce se desiti sa samim Trumpom u narednim godinama. No ja ne vidim nikakvu licnost, ni blizu, koja bi mogla zauzeti njegovo mjesto. Mozda budemo za par godina opet gledali Trumpa kako silazi niz pokretne stepenice.
Herr Flick

#8170 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Herr Flick »

Trumpu twitter sve tvitove blokirao :lol: :lol:
ultima_palabra

#8171 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

omar little wrote: 07/11/2020 15:27
kakav, ba, blue wave? :D mani se besmislenih glasova iz kalifornije i njujorka. nakon cetiri godine ovoga, pademije i ekonomske katastrofe oni nisu bili u stanju potuci republikance. od poraza prave pobjedu, k'o srbi. mashu sa par drzava. cetiri dana nakon izbora se jos broji, razlika u glasovima u par desetaka hiljada, izgubili net dva mjesta u hor i nisu uzeli niti jedno u senatu. te budalastine o uzimanju mjesta u georgia su smijesne. i to blue wave? :D republikanci ne mogu vjerovati sta im se desilo i koliko su sretni. a, ovi debili spinuju o pobjedi na izborima. :-)

edit: da ne spominjem koliko ce ovaj metuzalem biti useless predsjenik. mcconnell ce raditi sta mu volja, dok ce mu pelosi, schumer i bajden trcati lizati jaja. sad kad krene republikanska deficit i austerity prica, a nista na ovom svijetu pelosi ne voli vise od austerity, iscijedice i ono malo sto je od jadnih sirotih ljudi ostalo.
Sve to stoji, konacni rezultat za demokrate je katastrofa. Samo mali korak od kataklizme koja bi bila sa jos cetiri godine Trumpa.

O uzrocima se moze raspravljati. Mislim da su demokrati od oka zadrzali brojke iz 2018., ali Trump je veliki magnet za republikance kad je na listicu. Privukao je milione first time voters u bitnim drzavama.

Demokrati nisu mogli voditi in person kampanju zbog virusa. Svu su strategiju temeljili na kritici Trumpovog odgovora na pandemiju i nisu mogli biti toliko licemjerni da organizuju masovna okupljanja. Ocigledno da virtualna kampanja ima svoje limite.

Kandidati za senat su bili losi, uz par izuzetaka. Bacili su stotine miliona na kandidate koji nisu imali sansi (protivnici McConnella i Grahama izgubili sa 20% i 10% razlike). Maine, North Carolina, Montana isto velika razocarenja.
jeza u ledja

#8172 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

U trci za Senat je bilo 5-6 diskutabilnih pozicija. Sve ostalo je bila dilema kao da li HDZ dobija u Posusju.
ultima_palabra

#8173 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by ultima_palabra »

Rob_Atl wrote: 07/11/2020 16:12 Pa cekaj zar nije veca sramota za republikance jer je Trump rekao da je Biden najgori kandidat ikad, e sad zamisli da izgubis, a izgubio je. :lol: samo ovo u vezi senata, nije svih 50 drzava glasalo, ne znam tacno koliko 10tak ja mislim da je bilo samo uspjeli su 2 pobjedit, izgubili alabamu i kao sto je receno Georgia ce odlucit, sad hoce li republikanci masovno izaci nakon poraza trumpa to je pitanje.A demokrati ce bruku para da bace na ovo sve.
Napadali su 10-tak mjesta i uzeli samo dva. Od toga bi Colorado uzeo i ja kad bi bio kandidat :D Branili su Alabamu i Michigan, Michigan jedva odbranili.

U Georgiji su isto izgubili (Ossoff), ali su specificna izborna pravila pa imaju pravo na popravni.
jeza u ledja

#8174 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 07/11/2020 16:26
omar little wrote: 07/11/2020 15:27

Sve to stoji, konacni rezultat za demokrate je katastrofa. Samo mali korak od kataklizme koja bi bila sa jos cetiri godine Trumpa.

O uzrocima se moze raspravljati. Mislim da su demokrati od oka zadrzali brojke iz 2018., ali Trump je veliki magnet za republikance kad je na listicu. Privukao je milione first time voters u bitnim drzavama.

Demokrati nisu mogli voditi in person kampanju zbog virusa. Svu su strategiju temeljili na kritici Trumpovog odgovora na pandemiju i nisu mogli biti toliko licemjerni da organizuju masovna okupljanja. Ocigledno da virtualna kampanja ima svoje limite.

Kandidati za senat su bili losi, uz par izuzetaka. Bacili su stotine miliona na kandidate koji nisu imali sansi (protivnici McConnella i Grahama izgubili sa 20% i 10% razlike). Maine, North Carolina, Montana isto velika razocarenja.
Zaboravio sam Iowu, e to je razocarenje. Najvece nakon Mainea. Ali s obzirom kako je tamo kotirao Trump mozda i nije.

Onaj u NC salje sextove asistentici usred izbora. :roll:
jeza u ledja

#8175 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 07/11/2020 16:30
Rob_Atl wrote: 07/11/2020 16:12 Pa cekaj zar nije veca sramota za republikance jer je Trump rekao da je Biden najgori kandidat ikad, e sad zamisli da izgubis, a izgubio je. :lol: samo ovo u vezi senata, nije svih 50 drzava glasalo, ne znam tacno koliko 10tak ja mislim da je bilo samo uspjeli su 2 pobjedit, izgubili alabamu i kao sto je receno Georgia ce odlucit, sad hoce li republikanci masovno izaci nakon poraza trumpa to je pitanje.A demokrati ce bruku para da bace na ovo sve.
Napadali su 10-tak mjesta i uzeli samo dva. Od toga bi Colorado uzeo i ja kad bi bio kandidat :D Branili su Alabamu i Michigan, Michigan jedva odbranili.

U Georgiji su isto izgubili (Ossoff), ali su specificna izborna pravila pa imaju pravo na popravni.
Eh napadali. Montana, South Carolina, Alaska, Texas, a realno do juce ni Georgia, to su debele Republikanske drzave. Uopste sto su dosle u obzir je nesto.
Tako da, nije bas 10-ak.
Post Reply