Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
šarf

#8151 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Clees,
prijatelju šta te naljutilo?

Žao mi je ako se ne sjećaš što si me pitao?
Imaš gore napisano podsjeti se.
славянин

#8152 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Zahvaljujući toj stabilnosti zakona prave se izračuni za svemirske letove,materijali potrebni za latjelice prave se na osnovu tih zakona.
Sve na zemlji funkcionira i sve se pravi na temelju tih zakona.Telefoni,internet sve se okorištava tim zakonima.
Bez tih zakona ništa ne bi funkcioniralo.

Jesu li "prirodni" zakoni nastali slučajno?
Ne misliš li da u univerzumu ima previše slučajnosti ako isključimo postojanje Boga?

Sunce je slučajno na idealnoj udaljenosti od Zemlje,Zemlja ima savršen nagib u odnosu na sunce,slučajno,
samo na zemlji ima voda,slučajno,kisik,slučajno.
Na zemlji imamo materijale koji nam pomažu da koristimo sve one zakone ,energije i sile,razne talase...slučajno.
Zemlja ovako savršena slučajno je nastala iz prvobitnog haosa u kojem je bila.....

Misliš li da je moguće da je sve nastalo slučajno?
Zato imas rupu na iss zbog te perfekcije, zakoni osnovni u svemiru su istrazeni i isti ti zakoni se kose sa religijama (polovljenjima mjeseca,voda vino,potopi,Noahova arka itd)

Reci da je zemlja jedina savrsena za zivot je prilicno smjelo kada se uzme velicina svemira.... nasli smo toliko planeta u solarnim sistemima oko nas a nismo ni 0.00001 % galaksije pretrazili tako da reci da je zemlja jedina je ... nerealno jeli.
šarf

#8153 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Slavjanin možemo se nadati,ali što empirija kaže?
šarf

#8154 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Sumnjam da je rupa zbog te perfekcije,sve greške su ljudski faktor.
šarf

#8155 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Mislim da je Dozer u nekom prije komentaru napisao nešto o haosu koji vlada na zemlji,govorio je o zraku koji nas ubija,katastrofama...
Sve je ljudski faktor.
I potresi,te vulkani... su destruktivni u onoj mjeri u kojoj su ljudi gradili na pogrešnom mjestu,lošim materijalima,...
Ne poštuju one zakone koji od vajkada postoje.
Loš zrak su ljudi uzokovali....,voda..,hrana...

Empirijski dokazano.
Last edited by šarf on 09/09/2018 01:33, edited 1 time in total.
славянин

#8156 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Sumnjam da je rupa zbog te perfekcije,sve greške su ljudski faktor.
Pa sta cemo kada se sudarimo sa andromedom i ako nas zvizne kakva zvijezda u prolazu.. jel i to ljudski faktor ?
šarf

#8157 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

To je pretpostavka.
Da ne kažem bujna mašta tvoraca SF romana.
John Cleese

#8158 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

šarf wrote:Clees,
prijatelju šta te naljutilo?

Žao mi je ako se ne sjećaš što si me pitao?
Imaš gore napisano podsjeti se.
Sta je, strah te i citirati, a ne jos i gluho bilo, napisti, bojis se blasfemije, sta li? :D

Napisao si da zivot moze nastati samo iz vec postojeceg zivota, a ja sam te pitao kako je onda nastao zivi bog na sta ti izbjegavas da odgovoris, jer (jasno je) nemas sta reci, sto ti je bilo neugodno (odmah) priznati buduci da si se tu pojavio kao neko ko (kao) nudi odgovore.

Nije me nista naljutilo, samo bih te molio da, ako vec zelis diskutirati, onda i diskutiras, a da se ubuduce gluhih telefona igras iskljucivo sa debilnim interesentima i srodnom ekipom. Hvala unaprijed :D
славянин

#8159 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Mislim da je Dozer u nekom prije komentaru napisao nešto o haosu koji vlada na zemlji,govorio je o zraku koji nas ubija,katastrofama...
Sve je ljudski faktor.
I potresi,te vulkani... su destruktivni u onoj mjeri u kojoj su ljudi gradili na pogrešnom mjestu,lošim materijalima,...
Ne poštuju one zakone koji od vajkada postoje.
Loš zrak su ljudi uzokovali....,voda..,hrana...

Empirijski dokazano.
Dokazano je da je zagrijavanje dobrim dijelom uzrokovano ljudskim faktorom ali nije jedini uzrok - pojacana solarna aktivnost je drugi kao uz to jos i
Prorodni ciklusi zagrijavanja i hladjenja planete (ledena doba i zatopljavanje)

Ako kazemo zemljotresi i to ... mislim da ti je los rezon to ljudi gradili na pogresnom mjestu - zar nebi na savrsenoj planeti to bilo odsutno ? Mislim sjedis na plazi pa te zapahne cunami i pobije 200 000 ljudi..
славянин

#8160 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:To je pretpostavka.
Da ne kažem bujna mašta tvoraca SF romana.
To nije predpostavka nego dokazano je da je sudar neizbjezan ... mozes o tome citati na internetu ;)
šarf

#8161 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Pokušaj na nekoliko trenutaka zamisliti da Bog postoji.Sve promatra .Zemlja i čovjek su dijamant njegovog stvaralaštva.
Sve je stvorio za čovjeka .Imamo inteligenciju potrebnu za osvajanje,izučavanje svemira.
Hoće li dopustiti da taj dijamant bude uništen?
John Cleese

#8162 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

šarf wrote:Pokušaj na nekoliko trenutaka zamisliti da Bog postoji.Sve promatra .Zemlja i čovjek su dijamant njegovog stvaralaštva.
Sve je stvorio za čovjeka .Imamo inteligenciju potrebnu za osvajanje,izučavanje svemira.
Pokusao sam - ne ide :D :lol:
славянин

#8163 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Pokušaj na nekoliko trenutaka zamisliti da Bog postoji.Sve promatra .Zemlja i čovjek su dijamant njegovog stvaralaštva.
A pokusaj da uzmes teleskop pa da gledas kako se galaksija priblizava prema nama :D jos da dodam da nasa planeta ce sigurno biti unistena za 3-4 milijarde godina kada ce nas sunce progutati (isto dokazano naucno), o quasarima i solarnim bakljama da ne pricam pa ni kometama ..
Hakiz

#8164 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

šarf wrote:Ako bi krenuli od velike prajuhe gdje su se spojile bjelančevine i još neke stvari pa proizvele život.
Empirijski ,život kako može nastati?
Samo iz već postojećeg života.
Da li nastanak života iz nečeg neživog je dokazivo empirijom?
Pa: https://www.wired.com/2009/05/ribonucleotides/

https://www.forbes.com/sites/sciencebiz ... f0f2244806
John Cleese

#8165 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

славянин wrote:
A pokusaj da uzmes teleskop pa da gledas kako se galaksija priblizava prema nama :D jos da dodam da nasa planeta ce sigurno biti unistena za 3-4 milijarde godina kada ce nas sunce progutati (isto dokazano naucno), o quasarima i solarnim bakljama da ne pricam pa ni kometama ..
Ma nece... :D
Pa ko bi dozvolio da dijamant bude unisten, je li coJek sad fino objasnio... :| :D
šarf

#8166 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

I ti vjeruješ svemu što na internetu piše?
John Cleese

#8167 Re: Ateizam vs. Religija

Post by John Cleese »

šarf wrote:I ti vjeruješ svemu što na internetu piše?
I ti vjerujes necemu sto je boga pitaj koliko puta prepisivano i modificirano? :|
славянин

#8168 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:I ti vjeruješ svemu što na internetu piše?
To je zastupljeno i objasnjeno u naucnoj literaturi.Nisu to fakti koji su nekome tek tako pali na pamet.

Razumijem ja tvoju romansu o stvaraocu i osloncu. Ali mozes li ti zamisliti da nam je Bog dao pamet da istrazujemo i napredujemo kao i da je smrt samo jedna stepenice u postojanju (ne pricam o raju i paklu).
zforumas

#8169 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Nevjerovatna je kolicina samopouzdanja u neznanju.

Pa ne mora biti internet, nudio sam Smrletu 3 knjige da procita u kojima je na najjednostavniji moguci nacin objasnjeno stanje u svemiru. Cak ima i slika napravljenih djavolskim uredjajima u narodu poznatim pod nazivom teleskopi.
Last edited by zforumas on 09/09/2018 21:48, edited 1 time in total.
Dozer

#8170 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

harač wrote:
Irsar wrote: P1: "na osnovu Kur'ana možemo znati da Allah sigurno nije apsolutno/potpuno zao"
Z: "nešto o Allahu/Bogu sigurno možemo znati."
ti si jedinstveno zanimljiv lik, čija logika uveseljava i više od smrčkovog programiranja
:lol:
Zapravo, samo ugladjenija i malo pismenija replika Smrcka :)
Ali, jedno im je zajendicko - obojica prave identicne sustinske greske vezane za "logiku", "znanje", "vjerovanje", "argumente" i "dokaze", tj. uopste ne kontaju ove pojmove i njihov znacenje, a i ni jedan ne zeli cak ni razmisliti o bilo kojem ponudjenom kontra argumentu ili dokazu bilo cega.
Samo slijepo pice svoj fazon, tjeraju ublehu do besvijesti, i to je to. Iskreno - zalosno.
славянин

#8171 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

zforumas wrote:Nevjerovatna je kolicina samopouzdanja u neznanju.

Pa ne mora biti internet, nudio sam Smrletu 3 knjige da procita u kojima je na najjednostavniji moguci nacin objasnjeno stanje u svemiru. Cak ima i slika napravljenih djavolskim uredjajima u narodu poznatim pod nazivom teleskopi.
Eno tamo na onoj drugoj temi pozivaju Boga da ih spasi iskusenja koja dolaze sa ekrana telefona :D
zforumas

#8172 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

славянин wrote:
zforumas wrote:Nevjerovatna je kolicina samopouzdanja u neznanju.

Eno tamo na onoj drugoj temi pozivaju Boga da ih spasi iskusenja koja dolaze sa ekrana telefona :D
Ne zalazim na ostale teme (ova, ateizam i cuda jedino) pa ne upratih taj detalj :mrgreen:
Pomoci ce, poslat ce nam solarnu oluju i sjebat' ove sejtanske hepeke.
MarlboroGold

#8173 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote: Zapravo, samo ugladjenija i malo pismenija replika Smrcka :)
Ali, jedno im je zajendicko - obojica prave identicne sustinske greske vezane za "logiku", "znanje", "vjerovanje", "argumente" i "dokaze", tj. uopste ne kontaju ove pojmove i njihov znacenje, a i ni jedan ne zeli cak ni razmisliti o bilo kojem ponudjenom kontra argumentu ili dokazu bilo cega.
Samo slijepo pice svoj fazon, tjeraju ublehu do besvijesti, i to je to. Iskreno - zalosno.
Kad malo bolje razmislim Irsar sa onakvim stavovima u vezi kazni je još opasniji za društvo od Smrleta...
ExNihilo

#8174 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Itekako. Smrčak je sam sebi neprijatelj jer će svako s pola mozga prepoznati da se radi o fundamentalno indoktriniranoj svijesti nesposobnoj za autentičnu misao.

Irsar, s druge strane, nije tek ignorant, nego je ostrašćeni ignorant. I dok gluposti koje ovaj prvi piše trebaju, u najmanju ruku, biti ismijane, a optimalno ignorirane, ovaj drugi treba biti pod budnim okom nadležnih službi.
MarlboroGold

#8175 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Tako je. Smrle pripada prvom frontu, a ti su uglavnom nebitni.
Locked