nisu ti svi ni stranci jednaki..imas ih zatucani nisu vidjeli dalje od svog mjesta..o svijetu van toga zna koliko mu kazu tv...opet imas ljude kozmopolite svagdje su siroke duse..prico sam sa onima koji su proputovali po bivse juge...znaju za yu muziku sta je kakva je, doduse ne ovo danasnje sto je ionako njesra svuda..vole motore zna kompletnu historiju, ima tomosa..neki bili i sjecaju se za zoi u sa...jadran standardna prica etc...Ommadawn wrote:Slomio ploču Divljih Jagoda nakon što sam prvi put čuo pjesmu Piramida. Ej, vinil!! Jaran koji ih ismijava (pogotovo Alena) me pitao “Šta ti bi bolan?”. Imam dvije ploče od Jagoda, jednu ću zadržati iz sentimentalnih razloga a drugu pokloniti novopečenom sakupljaču ploča.Connaisseur Karlin wrote:to nije vazno,druzim sa rodbinom jednnog od clana iz bijelog dugmeta ,ali dvilje jagode niko ne smije da mi diraOmmadawn wrote: Pa nije jedini magazin bio Rock. Gdje ti je Džuboks i njihova lista?
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- HardcoreMX
#8151 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Ommadawn
#8152 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ponosim Bregovićem?? Stavi mi cijev na glavu ako hoćeš ali neću. Gitarista dobar - da. Ali kompozitor - ne!!! Nikadpiupiu wrote:Što? Romi nisu 'naši'? To nije dio naše kulture? Eeee, kažu da su nekad na početku 20. vijeka Romi bili dio svih bajramskih praznika u Sarajevu... Bez veze je ova rasprava - umjesto da se ponosiš činjenicom što je najpoznatiji, možda i jedini, savremeni kompozitor sa ovih prostora poznat široj svjetskoj javnosti baš Goran Bregović.Ommadawn wrote:Koju?piupiu wrote:
Omma, Bregović je izveo našu muziku van Balkana. Nije je izveo ni Štulić, ni Djordjević, ni Milan Mladenović, ni Vlada Divljan...
Trube i Rome? I njih je pokrao.
Pa sad zapadnjaci misle da je kod nas truba nacionalni instrument - moram ih ubjeđivati da se sasvim drugačija muzika svira u BiH i da nismo toliki divljaci kakvim
nas prikazuje Kusturica.
To od mene nećeš nikad čuti.
Naravno da su Romi naši!! Ali onda potpiši pravog kompozitora pa promoviši po svijetu a ne uzimaš tuđe i đoniš pod svoje.
Ja jedino kažem ako išta iz Bosne valja su Indexi. Prvo oni.
Bregovića su i Nadrealisti ismijavali.
- Connaisseur Karlin
#8153 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ma dobro , nije jedini koji je tako mislio o sebi, znas da na balkau svako milsi da je najboljiOmmadawn wrote:Pa ja sam eto imao priliku da sjedim s njim, ako sam imada upoznao muzičara da ima toliko visoko mišljenje o sebi dabogda od raka umro.Connaisseur Karlin wrote:
nisam Zele Lipovaca, ali ga razumijem![]()
Kad frajer mrtvo hladno reče da je on začetnik heavy metala u SFRJ, ja kontam “na kakvim si ti drogama care”.
Al moram priznati da mi je njegova “Krivo je more” osigurala prolaz kod jedne Šveđanke.
-
il dottore
#8154 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Levata malo bocnes i on zagudi u jednu zicuOmmadawn wrote:A tek Bošnjakinje... Odsviraš dvije pjesme od Crvene Jabuke i “Jedina moja” od Jagoda i znaš da te večeri nećeš spavat’ sam.Gojeni H wrote:Mogli su za moju dusu ici Atomci, Jagode, Vatreni poljubac ...
al' kako su se uz gitaru i one Merlinove limunade Makedonke i Hrvatice hvatale ... ko klijenovi.
A vamo muzicki kriticar
- Ommadawn
#8155 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Eh vidiš prika moj dobri, baš ti stranci koji nisu izašli dalje od 50 km radijusa iz svog mjesta misle upravo da su trubači jedina izvorna muzika Balkana a mi divljaci koji samo jedu piju i plešu.HardcoreMX wrote: nisu ti svi ni stranci jednaki..imas ih zatucani nisu vidjeli dalje od svog mjesta..o svijetu van toga zna koliko mu kazu tv...opet imas ljude kozmopolite svagdje su siroke duse..prico sam sa onima koji su proputovali po bivse juge...znaju za yu muziku sta je kakva je, doduse ne ovo danasnje sto je ionako njesra svuda..vole motore zna kompletnu historiju, ima tomosa..neki bili i sjecaju se za zoi u sa...jadran standardna prica etc...
A po pitanju motora i Tomosa, jedan radni kolega ima dva stara Tomosa i jednu Jawu. Ali tip je pomalo čudan pa se međusobno izbjegavamo jer se jednom negativno izrazio po pitanju useljenika a ja mu komentar nisam mogao prešutjeti.
- Ommadawn
#8156 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bošnjakinje mirišu na ružu. I Chanel nr.5il dottore wrote:Levata malo bocnes i on zagudi u jednu zicuOmmadawn wrote:A tek Bošnjakinje... Odsviraš dvije pjesme od Crvene Jabuke i “Jedina moja” od Jagoda i znaš da te večeri nećeš spavat’ sam.Gojeni H wrote:Mogli su za moju dusu ici Atomci, Jagode, Vatreni poljubac ...
al' kako su se uz gitaru i one Merlinove limunade Makedonke i Hrvatice hvatale ... ko klijenovi.
A vamo muzicki kriticar
- Connaisseur Karlin
#8157 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
od mene nasusali se muzike u autu, i ja kod njih, s obzirom da se druzim sa puno stranaca, treba samo biti otovrenog ua i volje i slusati muziku drugihHardcoreMX wrote: nisu ti svi ni stranci jednaki..imas ih zatucani nisu vidjeli dalje od svog mjesta..o svijetu van toga zna koliko mu kazu tv...opet imas ljude kozmopolite svagdje su siroke duse..prico sam sa onima koji su proputovali po bivse juge...znaju za yu muziku sta je kakva je, doduse ne ovo danasnje sto je ionako njesra svuda..vole motore zna kompletnu historiju, ima tomosa..neki bili i sjecaju se za zoi u sa...jadran standardna prica etc...
- Ommadawn
#8158 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A Turci?Connaisseur Karlin wrote:od mene nasusali se muzike u autu, i ja kod njih, s obzirom da se druzim sa puno stranaca, treba samo biti otovrenog ua i volje i slusati muziku drugihHardcoreMX wrote: nisu ti svi ni stranci jednaki..imas ih zatucani nisu vidjeli dalje od svog mjesta..o svijetu van toga zna koliko mu kazu tv...opet imas ljude kozmopolite svagdje su siroke duse..prico sam sa onima koji su proputovali po bivse juge...znaju za yu muziku sta je kakva je, doduse ne ovo danasnje sto je ionako njesra svuda..vole motore zna kompletnu historiju, ima tomosa..neki bili i sjecaju se za zoi u sa...jadran standardna prica etc...vole atmosferu i danasnjih balkanskih vjencanja, ali morma priznati Grci mi se posebno dopadaju
- Connaisseur Karlin
#8159 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nisma isla na njihove zabave, iako se druzim sa jednom kolegicom iz TurskeOmmadawn wrote:A Turci?Connaisseur Karlin wrote:
od mene nasusali se muzike u autu, i ja kod njih, s obzirom da se druzim sa puno stranaca, treba samo biti otovrenog ua i volje i slusati muziku drugihvole atmosferu i danasnjih balkanskih vjencanja, ali morma priznati Grci mi se posebno dopadaju
- HardcoreMX
#8160 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
juznjacki temperamentOmmadawn wrote: Eh vidiš prika moj dobri, baš ti stranci koji nisu izašli dalje od 50 km radijusa iz svog mjesta misle upravo da su trubači jedina izvorna muzika Balkana a mi divljaci koji samo jedu piju i plešu.
A po pitanju motora i Tomosa, jedan radni kolega ima dva stara Tomosa i jednu Jawu. Ali tip je pomalo čudan pa se međusobno izbjegavamo jer se jednom negativno izrazio po pitanju useljenika a ja mu komentar nisam mogao prešutjeti.
i ovdje juznjacki temperamentConnaisseur Karlin wrote: od mene nasusali se muzike u autu, i ja kod njih, s obzirom da se druzim sa puno stranaca, treba samoabiti otovrenog ua i volje i slusati muziku drugihvole atmosferu i danasnjih balkanskih vjencanja, ali morma priznati Grci mi se posebno dopadaju
- piupiu
#8161 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovako nastaju nacionalni mitovi.Ommadawn wrote: Bošnjakinje mirišu na ružu. I Chanel nr.5
- Ommadawn
#8162 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I djeca.piupiu wrote:Ovako nastaju nacionalni mitovi.Ommadawn wrote: Bošnjakinje mirišu na ružu. I Chanel nr.5
-
ST11
#8163 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ommadawn wrote: Kad frajer mrtvo hladno reče da je on začetnik heavy metala u SFRJ, ja kontam “na kakvim si ti drogama care”.
... i njihov vrh ...
https://sl.wikipedia.org/wiki/Pomaran%C ... a_skupina)
-
saale
#8164 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kakav naod, takva DRŽAVA!!, Kad ce te vishe to skontati, mi smo pogani, zaostali, seljaci, skloni destrukciji, samodestrukciji,samo seremo kako ništa ne valja, dodju izbori 60% ljudi NE izadje(LJENI),uprljali smo rijeke, svaku novu fasadu isaramo, razvaljujemo klupe po parkovima,,shampioni u pljuvanju svega i svacega!
MI NE ZELIMO, RED, RAD, DISCIPLINU, UREDJENU DRŽAVU, DRŽAVU ZAKONA,JER TO BI ONDA ZNACILO DA SE MORAMO MJENJATI
MI NE ZELIMO, RED, RAD, DISCIPLINU, UREDJENU DRŽAVU, DRŽAVU ZAKONA,JER TO BI ONDA ZNACILO DA SE MORAMO MJENJATI
- Ommadawn
#8165 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Najbolja je njihova “Honey let me feel your...”ST11 wrote:Ommadawn wrote: Kad frajer mrtvo hladno reče da je on začetnik heavy metala u SFRJ, ja kontam “na kakvim si ti drogama care”.
... i njihov vrh ...
https://sl.wikipedia.org/wiki/Pomaran%C ... a_skupina)
-
Inok
#8166 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Heller i Mostarski Monolit i niko više što se metala tiče
-
ST11
#8167 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ommadawn wrote: Najbolja je njihova “Honey let me feel your...”
-
hAZNADAR
#8168 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.
A ja mislio spomenuti nekadasnje forsiranje patriotizma, domoljublja,... kroz pjesme i popularnu kulturu nekad.
- Ommadawn
#8169 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Väck inte den björnen som sover, što bi rekli Šveđani.hAZNADAR wrote:Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.![]()
A ja mislio spomenuti nekadasnje forsiranje patriotizma, domoljublja,... kroz pjesme i popularnu kulturu nekad.
- muha_sa
#8170 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
inte bro psovatOmmadawn wrote:Väck inte den björnen som sover, što bi rekli Šveđani.hAZNADAR wrote:Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.ultima_palabra wrote:Sarajevska scena je bila precijenjeno smece, komercijalne limunade uz neki kvazinarodni smek. Pravi kreativci su nazalost bili u Beogradu, Zagrebu, pa i Ljubljani.![]()
- Ommadawn
#8171 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa ako ćemo pričati o začetnicima teškog rocka i metala kod nas onda možemo govoriti o Pop Mašini (kasnije Rok Mašina) i njihovom prvom albumu Kiselina iz 1973. Tu također imamo i zagrebački Had, koji je malo poznat široj javnosti. Tu dolaze i Gordi, čiji će gitarista preći u Južni Vetar.Inok wrote:Heller i Mostarski Monolit i niko više što se metala tiče
-
kiligonzales
- Ommadawn
#8173 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisam psovo, bolan, znam ja da je inte bra psovat.muha_sa wrote:inte bro psovatOmmadawn wrote:Väck inte den björnen som sover, što bi rekli Šveđani.hAZNADAR wrote:
Sta uradi crni ultima,... ubaci kosku i nekoliko stranica o tome.![]()
- Point.
#8174 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Joj sto ne mogu ove price, nista sarajevsko bosansko ne valja, merlin kurac, dugme kurac, Valentino, bolero, jagode, jabuka ovi oni. A onda ovi bendovi sto ih je slusalo maks 5.000 to je vrh. Recite sve sto je imalo bilo kakvog komercijalnog uspijeha automatski ne valja kurcu i da zavrsimo debatu.
- Ommadawn
#8175 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Joj tebe zemljak...Point. wrote:Joj sto ne mogu ove price, nista sarajevsko bosansko ne valja, merlin kurac, dugme kurac, Valentino, bolero, jagode, jabuka ovi oni. A onda ovi bendovi sto ih je slusalo maks 5.000 to je vrh. Recite sve sto je imalo bilo kakvog komercijalnog uspijeha automatski ne valja kurcu i da zavrsimo debatu.
Samo zato što je iz Bosne, moram reći da valja?
I Južni Vetar je punio hale diljem Juge, više nego što je to bilo koji od navedenih bendova (osim BD) pa je li valjao?
I to im je bio dovoljan jedan pjevač.
Folcika se prodala u 22 miliona komada a Mercedes w123 u mnogo manjem broju. Koji je kvalitetniji?
I koji bi ti kupio da si 1977 imao novca?