Republika Turska

Post Reply
gospodja profiterka

#8151 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

seln wrote:
gospodja profiterka wrote:
Zato što bi to dovelo do građanskog rata čovječe, jurišni helikopteri na jurišne helikoptere, tenkovi na tenkove...
E svašta...
PolaHko, samo bez nervoze....
ozbiljno mislis da bi se 2000 vojnika suprostavilo ostatku vojske i poceo bi gradjanski rat?
Ali tih istih 2000 vojnika se nije usudilo da puca na goloruk narod?
Izvini, detektujem ogromni deficit logike.
Kakve dvije hiljade, ima ih mnogo više. Plus situacija s Kurdima, plus teroristi, da ne nabrajam. Erdogan je donio savršenu odluku, kao što se, uostalom, može i vidjeti.
Gospodjo, koliko god vi glumili neutralnost, ne mogu previdjeti simpatije za Erdogana.
Koliko vise? 10.000? To je jos uvijek manje od 2%
Ukoliko odeš na pdf o Siriji, na starije postove, vidjet ćeš da sam i tamo branila (vrlo žestoko) međunarodni poredak, integritet i suverenitet Sirije te legalno izabranu vlast, naspram pobunjenika od kojih mnogi i nisu Sirijci. Branim sve te stvari jer samo o njima ovisi opstanak MOJE zemlje, kojoj kidišu i vanjski neprijatelji, i prijetnja unutrašnjom pobunom, i nedosljedna politika međunarodne zajednice, i šta sve ne. Principi ili postoje ili ne. Kad ih jednom podriješ, sva su čuda moguća.

Broj od desetak hiljada je mnogo, i više nego dovoljno za pokretanje oružanog sukoba. Napominjem, takvu situaciju bi iskoristile i druge frakcije koje su zainteresirane za uništenje i komadanje Turske.
Evo, da te ja pitam nešto: koliko je ostalo abdićevaca u Krajini? Koliko ima ovih nabrušenih paradžematlija? Da oni nasrnu na vlast u Sarajevu s oružjem u rukama, bez obzira koliko ih ima, i da im vlast odgovori silom, šta bi učinili Srbi i Hrvati koji teže secesiji? Kako bi postupila međunarodna zajednica u toj situaciji? Da li bi bilo bitno koga je više i ko je jači?
zrakomlat

#8152 Re: Republika Turska

Post by zrakomlat »

insomnia78 wrote:
almir90 wrote:
insomnia78 wrote: Al kako se ofirate. Ne meni, naravno. Meni je od pocetka jasno ko pise iza ovih "imena"

S moje sokoćalo
Što? Misliš da mi je lažni nick? Možemo se upoznati, pa da ti pokažem i ličnu, nije problem. ;)
Svaki nik je lazan

S moje sokoćalo
Hoćeš reći da se ti ne zoveš Insomnia? :shock: :shock:
prof.

#8153 Re: Republika Turska

Post by prof. »

seln wrote:
prof. wrote:
seln wrote:
pa eto rekao sam ti, iz dva razloga:
1. nije znao koliko uopšte može da računa na vojsku, misliš da je iko imao tačne podatke o kolikom procentu vojske se radi, ko je pokretač, kome se može vjerovati
2. već su ti rekli - poziv vojsci da izađe na ulice bi bio katastrofa, sukob koji bi vodio građasnkom ratu ui u situaciju koja bi tek mogla da se zakomplikuje do neslućenih razmjera. ko bi tu uopšte znao ko na koga puca, samo u instanbulu je preko 20 miliona ljudi, zamisli kja bi to ludnica bila - na sve strane vojska u uniformi a nemaš pojma ko je ko :-)
Vrtimo se u krug...
nego, 'vako cemo: ti zadrzi tvoje misljenje, ja cu zadrzati moje. Valja?
pošteno, mada ja bih više volio da si iznio konkretne kontraargumente ali i odluka se povučeš iz diskusije je korektna :thumbup:
bogoljub

#8154 Re: Republika Turska

Post by bogoljub »

NIJE JOŠ GOTOVO: Antivladina grupa preuzela vojni brod, zarobljen komandant turske flote

ZATRAŽILI POLITIČKI AZIL: Turski vojni helikopter u kojem se nalaze 'pučisti' sletio u Grčku
kolegione

#8155 Re: Republika Turska

Post by kolegione »

prof. wrote:
Taj princip ne znaci po automatizmu da je to društvo jednakosti, demokratije, rezon balkana je ako ti dobijes vlast, tacnije ako nas ima 51% imamo pravo da ugnjetavamo 49% i manje, eh to što balkanac misli da je država jednakosti i demokratije, to nije to.
Erdoan je dobio vlast "demokratski" ali nije dobio legitimitet da ubija kurde, zatvara novinare, ubija generale, gura svoj narod u rasulo itd...

apsolutno se slažem, ne branim ja edogana i njegov način vladanja samo se principijelno protivim vojnom udaru, utrskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji - tajlandu, čileu, argentini...[/quote]

Državni, vojni udar je specifičan u Turskoj, meni je žao svakog čovjeka, koji je sinoć poginuo za neke ideale, ali očigledno je da generalno od slovenije do Australije u "koso" drugačije niti može niti će biti, Erodan će ojačati, kako Erdoan tako i podjele unutar države...
Žao mi je ljudi koji će biti ili jesu sastavni dio tih podjela, i koji se svrstavaju u jedne ili druge.
Mi možemo izvući poruku od Brexita do Turske, da nijedna država nije homogena kao što se cini
Zgoljo

#8156 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

bogoljub wrote:NIJE JOŠ GOTOVO: Antivladina grupa preuzela vojni brod, zarobljen komandant turske flote

ZATRAŽILI POLITIČKI AZIL: Turski vojni helikopter u kojem se nalaze 'pučisti' sletio u Grčku
:lol:
seln

#8157 Re: Republika Turska

Post by seln »

gospodja profiterka wrote: Evo, da te ja pitam nešto: koliko je ostalo abdićevaca u Krajini? Koliko ima ovih nabrušenih paradžematlija? Da oni nasrnu na vlast u Sarajevu s oružjem u rukama, bez obzira koliko ih ima, i da im vlast odgovori silom, šta bi učinili Srbi i Hrvati koji teže secesiji? Kako bi postupila međunarodna zajednica u toj situaciji? Da li bi bilo bitno koga je više i ko je jači?
Poredimo neuporedivo. Prvo: i jedno i drugo su civile, nisu vojska koja pokusava puc.
Drugo, za razliku od BiH, Turska nema ni priblizno toliko jake unutrasnje neprijatelje, a bogami ni spoljne.
Trece: ne bih ni tada bio za pozivanje naroda na ulice, ni za zakon linca.
Edin H.

#8158 Re: Republika Turska

Post by Edin H. »

kamberovica polje wrote:
Zgoljo wrote: Pogresno,Bosnjaci vide Tursku,kroz Erdogana,kao zastitnika od noza koji im stalno visi nad vratom,nemo to veze sa vjerom nego sa golim zivotom.
Sad koliko su nade opravdane to je drugo pitanje ali s nadom je lakse zivjeti.
Gdje su ta braća bila kad je nož bio pod vratom devedesetih? Više su mrske šije pomogle nego "braća" Turci koje su bolili .... za nama.
Kad se sakupljala pomoc za radnike televizije (kupljeni i dostavljeni paketi hrane kasnije) od strane zemalja, clanica EBU, turska televizija dala najmanje novaca, milju maraka. Najvise dali Italijani, pa Englezi. Zato manite se suplje, ako je neko pomagao od islamskih zemalja, to je Pakistan.
seln

#8159 Re: Republika Turska

Post by seln »

prof. wrote:
seln wrote:
prof. wrote:
pa eto rekao sam ti, iz dva razloga:
1. nije znao koliko uopšte može da računa na vojsku, misliš da je iko imao tačne podatke o kolikom procentu vojske se radi, ko je pokretač, kome se može vjerovati
2. već su ti rekli - poziv vojsci da izađe na ulice bi bio katastrofa, sukob koji bi vodio građasnkom ratu ui u situaciju koja bi tek mogla da se zakomplikuje do neslućenih razmjera. ko bi tu uopšte znao ko na koga puca, samo u instanbulu je preko 20 miliona ljudi, zamisli kja bi to ludnica bila - na sve strane vojska u uniformi a nemaš pojma ko je ko :-)
Vrtimo se u krug...
nego, 'vako cemo: ti zadrzi tvoje misljenje, ja cu zadrzati moje. Valja?
pošteno, mada ja bih više volio da si iznio konkretne kontraargumente ali i odluka se povučeš iz diskusije je korektna :thumbup:
Ne povlacim se iz diskusije, vec samo vidim da se vrtimo u krug. Ako ti treba pobjeda u diskusiji da bi se osjecao bolje, necu ti je dati.
1. Znao je, svako ko zna brojati je mogao vidjeti da se radi o manjini. Na kraju krajeva, zar nije mogao neki njegov sluga nazvati visoke oficire i pitati uz koga su?
2.Ne slazem se, ne bi bila katastrofa, to je pokusaj naknadne pameti. Ako je u Istanbulu 20 milina ljudi i shodno tome opasnost od sukoba u kojem se nece znati "ko na koga puca", zasto je pozvao te iste ljude da izadju na ulice?
Zapetljavas se.
Last edited by seln on 16/07/2016 15:19, edited 1 time in total.
gospodja profiterka

#8160 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

seln wrote:
gospodja profiterka wrote: Evo, da te ja pitam nešto: koliko je ostalo abdićevaca u Krajini? Koliko ima ovih nabrušenih paradžematlija? Da oni nasrnu na vlast u Sarajevu s oružjem u rukama, bez obzira koliko ih ima, i da im vlast odgovori silom, šta bi učinili Srbi i Hrvati koji teže secesiji? Kako bi postupila međunarodna zajednica u toj situaciji? Da li bi bilo bitno koga je više i ko je jači?
Poredimo neuporedivo. Prvo: i jedno i drugo su civile, nisu vojska koja pokusava puc.
Drugo, za razliku od BiH, Turska nema ni priblizno toliko jake unutrasnje neprijatelje, a bogami ni spoljne.
Pa narod je i 1992. izašao na ulice, a bogami je i linča bilo. Ko je drugi izašao na ulice? Prva bosanska tenkovska divizija?
Vojska koja pokušava izvesti puč je nešto što nijedan ozbiljan, iskren demokrat ne bi smio podržati bez obzira koliko mrzio vlastodršca. A primjeri koje sam ti navela su u funkciji dokazivanja da brojnost nema ništa s tim, već sama činjenica da bi su se sukobile naoružane frakcije protiv legalnih organa vlasti i da to neumitno vodi u destabilizaciju i, u konačnicu, raspad zemlje, pogotovo ako zemlja već ima hejbet neprijatelja.

Ja sam se uvijek zalagala za građanski bunt protiv Erdogana (i te postove možeš naći), ali za vojni puč - nikada.
Što se linča tiče, nasilje rađa nasilje.
klaki

#8161 Re: Republika Turska

Post by klaki »

Govori mi turcin haver: Visoko rangirani vojnici navodno rekli mladim vojnicima da je vjezba, nisu znali da je coup. Bilo oko 3000 vojnika, od toga oko 2000 pocetnika nisu valjda ni rank dobili
Ja_Ja

#8162 Re: Republika Turska

Post by Ja_Ja »

Edin H. wrote:
kamberovica polje wrote:
Zgoljo wrote: Pogresno,Bosnjaci vide Tursku,kroz Erdogana,kao zastitnika od noza koji im stalno visi nad vratom,nemo to veze sa vjerom nego sa golim zivotom.
Gdje su ta braća bila kad je nož bio pod vratom devedesetih? Više su mrske šije pomogle nego "braća" Turci koje su bolili .... za nama.
Kad se sakupljala pomoc za radnike televizije (kupljeni i dostavljeni paketi hrane kasnije) od strane zemalja, clanica EBU, turska televizija dala najmanje novaca, milju maraka. Najvise dali Italijani, pa Englezi. Zato manite se suplje, ako je neko pomagao od islamskih zemalja, to je Pakistan.
Turska 90tih i Turska danas su dvije razlicite zemlje. Nama treba danasnja Turska i ko to ne vidi treba da se preispita. I takva Turska je 90tih dala solidnu pomoc a danas kroz mnoge projekte ima svog udjela u funkcioniranju nase zemlje.
MUNAFIK

#8163 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Sinoc sam napisao pa neki rekose kako znas... Ali evo poznanici iz Istanbula govore i ako su mase ljudi ušli na aerodrom i druge institucije itd... Niko nije krao ni pljackao ništa!

U nekim gradovima koji imaju preko 10 miliona ne smijes maknut sa glavne ulice ovdje u gradu od 20 miliona u ovoj situaciji niko nije pljackao nista! Kad to poredim sa radnjama u USA ili Srbiji ili kod nas kad su bili protesti kako se kralo moram reci da sam fasciniran turcima i njihovom predanoscu.
General War

#8164 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by General War »

KatarinaKosaca wrote:
General War wrote: ...a vojska (nepobunjeni dio) to gleda...lincovanje bez suda uz prisustvo policije, bogami ja bih se tek sad zabrinuo
Sve treba staviti u kontekst trenutka. Da.meni netko od zemlje pokusa napraviti Siriju, iz kuce me poslati na.«Balkansku rutu» ne da bih ga lincovala nego preklala zubima. Dakle, u redu je da tenk gazi civile, a onda ti civli, kako netko napisa, trebaju poslati tenkistu u hotel sa 5 zvjezdica. Mogu razumjeti da netko ne voli Tursku ili da cak ne voli niti jednog muslimana, ali nikako ne mogu razumjeti da netko iz zemlje koja je imala strasan rat to bilo kome prizeljkuje.
Tako je zato cu ja onesposobit "civila" koji me ugrozava u tom trenutku nego da me kolje zubima ako krene na mene jer indokrtiniranoj budali je djaba govoriti da imam naredbu "odozgo" po lancu komande i da on tu nema sta da trazi. To nema nikakve veze sa turskom ili bilo kojom zemljom vec realnoscu i pozivom vojnika. Nije vojska napravila balkansku rutu vec svaka budala sto mlatara sa oruzjem.
It_is_a_Leclerc

#8165 Re: Republika Turska

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo i Gulen odbija povezanost sa državnim udarom, kao uostalom i sve druge političke partije u Turskoj. Da li će se njegovo negiranje odgovornosti uvažiti onako rezolutno i nekritično kao odbijanje svih opozicionih partija ? :-D :D
kamberovica polje

#8166 Re: Republika Turska

Post by kamberovica polje »

Ja_Ja wrote:
Turska 90tih i Turska danas su dvije razlicite zemlje. Nama treba danasnja Turska i ko to ne vidi treba da se preispita. I takva Turska je 90tih dala solidnu pomoc a danas kroz mnoge projekte ima svog udjela u funkcioniranju nase zemlje.
ma ja, nama parkove, džamije, sahat kule a Srbima fabrike i firme. :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8167 Re: Republika Turska

Post by KatarinaKosaca »

Edin H. wrote:
kamberovica polje wrote:
saudija, mislim. Odvajali su dnevnicu mjesecno za nas svi uposlenici drzavnih sluzbi. Pomogla je i Turska ( nije TV jedina referenca) ali Turska je jedna od rijetkih koja nam nikad nije uvela vize i primila svakog Bosanca.
Freamon Lester

#8168 Re: Republika Turska

Post by Freamon Lester »

Ako je istina ovo za smjenu 3000 sudija, onda cu poceti lagano sumnjati u ova sva desavanja. :izet:
seln

#8169 Re: Republika Turska

Post by seln »

gospodja profiterka wrote:
seln wrote:
Pa narod je i 1992. izašao na ulice, a bogami je i linča bilo. Ko je drugi izašao na ulice? Prva bosanska tenkovska divizija?
Vojska koja pokušava izvesti puč je nešto što nijedan ozbiljan, iskren demokrat ne bi smio podržati bez obzira koliko mrzio vlastodršca. A primjeri koje sam ti navela su u funkciji dokazivanja da brojnost nema ništa s tim, već sama činjenica da bi su se sukobile naoružane frakcije protiv legalnih organa vlasti i da to neumitno vodi u destabilizaciju i, u konačnicu, raspad zemlje, pogotovo ako zemlja već ima hejbet neprijatelja.

Ja sam se uvijek zalagala za građanski bunt protiv Erdogana (i te postove možeš naći), ali za vojni puč - nikada.
Što se linča tiče, nasilje rađa nasilje.
Narod je 1992. izasao na ulice protiv jedne strane vojne sile, koja je bila okupatorskai zlocinacka i koja bi taj isti narod izrucila pod noz.
Takodje, u to vrijeme nije postojala regularna vojska BiH. Gospodjo, molim vas, nemojte igrati manipuliranim kockicama.

Sto se tice puca, tu se slazemo bez ostatka - i ja sam protiv istog. Ali se ne slazemo oko zakona oko za oko.
Monopol drzave na nasilje je osnovna tekovina civilizacije.
friskyoreo

#8170 Re: Republika Turska

Post by friskyoreo »

Turska je samo finansirala Baketa s vrecama zlata, da bi instalirala "svog covjeka" u BiH od kojega ce kasnije, imati koristi.
Vise smo pomoci dobili od Irana, Pakistana, Kuwaita i sl... Turska je kod nas zbog politickog interesa, ne zato sto nas "bratski" vole.

Meni je zao turskog naroda, kao sto bi mi bilo zao i bilo kojeg drugog kojima bi prijetio rat zbog necijih politickih igara, moci, vlasti i novca. Uvijek mi je zao neduznog naroda.
seln

#8171 Re: Republika Turska

Post by seln »

Freamon Lester wrote:Ako je istina ovo za smjenu 3000 sudija, onda cu poceti lagano sumnjati u ova sva desavanja. :izet:
Zasto lagano?
L u c i f e r

#8172 Re: Republika Turska

Post by L u c i f e r »

kamberovica polje wrote:
što ne napadoše srbiju?

a ovi što se uzdaju u našeg bivšeg okupatora tursku i njenog islamističkog diktatorčića, ili njenu vojnu huntu, svejedno

za svoje postojanje zahvalite isključivo Armiji Bosne i Hercegovine
seln

#8173 Re: Republika Turska

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:
Edin H. wrote:
kamberovica polje wrote: Gdje su ta braća bila kad je nož bio pod vratom devedesetih? Više su mrske šije pomogle nego "braća" Turci koje su bolili .... za nama.
saudija, mislim. Odvajali su dnevnicu mjesecno za nas svi uposlenici drzavnih sluzbi. Pomogla je i Turska ( nije TV jedina referenca) ali Turska je jedna od rijetkih koja nam nikad nije uvela vize i primila svakog Bosanca.
Njemacka nam je uvela vize jos prije rata - ali je primila svakog Bosanca.
seln

#8174 Re: Republika Turska

Post by seln »

kamberovica polje wrote:
Ja_Ja wrote:
ma ja, nama parkove, džamije, sahat kule a Srbima fabrike i firme. :-)
A sto nam je Arabija poslala milion Kur'ana, to nista? :D
prof.

#8175 Re: Republika Turska

Post by prof. »

seln wrote:
prof. wrote:
Ne povlacim se iz diskusije, vec samo vidim da se vrtimo u krug. Ako ti treba pobjeda u diskusiji da bi se osjecao bolje, necu ti je dati.
1. Znao je, svako ko zna brojati je mogao vidjeti da se radi o manjini. Na kraju krajeva, zar nije mogao neki njegov sluga nazvati visoke oficire i pitati uz koga su?
2.Ne slazem se, ne bi bila katastrofa, to je pokusaj naknadne pameti. Ako je u Istanbulu 20 milina ljudi i shodno tome opasnost od sukoba u kojem se nece znati "ko na koga puca", zasto je pozvao te iste ljude da izadju na ulice?
Zapetljavas se.
ja se zapetljavam?! nemoj se naći uvrijeđen, nije mi zais namjera lai na osnovu ovog zadnjeg posta ti moram reći da si pomalo naivan u načinu na koji gledaš na ovako ozbiljne stvari:

1. pitati oficire uz koga su? pa jel' ti stvarno misliš da u ovakvim situacijama ljudi ogovore istinu? pitaš nekoga jesi li uz mene i on kaže: jesam, šefe, majke mi moje! :-) pa historija je puna primjera gdje su predsjednike izdali njihovi najbliži saradnici, to je i nepisano pravilo svakog uspješnog udara - bez unutrašnjih saradnika na najvišim pozicijama nema uspjeha
2. zato što je sasvim drugačije kada pred tenkove izađe narod, nenaoružani civili a sasvim drugo kad se u milionskom gradu na dvije strane nađu dvije vojne grupe sa tenkovima i teškim naoružanjem, ne mogu da vjerujem da ne vidiš razliku :?
Post Reply