Sirija vol. 2
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#81476 Re: Sirija vol. 2
Vojvoda Vojo - Bašar je moj prijatelj.
- Krokodajl
#81477 Re: Sirija vol. 2
Ista im Krsna Slava, Sveti Idlib.japin_mutapi wrote:Vojvoda Vojo - Bašar je moj prijatelj.
- Kikibombona
#81478 Re: Sirija vol. 2
Vec danima zestoke borbe u juznim kvartovima Rake. SDF se fokusirao na taj dio grada. Stotine boraca su izginule na obje strane. Kurdi imaju velike zrtve, ISIL sigurno par puta vece radi dejstva avijacije...

Ima ovdje jos bruka posla
AKP stranacki bilten Breta Mekugrka okarakterisao kao lidera PKK i ubicu

Kruze glasine da bi Saudija i Emirati mogli podrzati novoformiranu komunisticku drzavu na sjeveru Sirije.
Dizu ruke od Idliba...
Amerikanci kazu da ce se o Deir ez Zoru razmisljati kada Raka bude gotova...
SDF in Nazlat Shahada is 100s of meters of connecting with SDF forces from Hisham AbdelMalek and controlling Southern part of Raqqa City
Ima ovdje jos bruka posla
AKP stranacki bilten Breta Mekugrka okarakterisao kao lidera PKK i ubicu

Kruze glasine da bi Saudija i Emirati mogli podrzati novoformiranu komunisticku drzavu na sjeveru Sirije.
Dizu ruke od Idliba...
Amerikanci kazu da ce se o Deir ez Zoru razmisljati kada Raka bude gotova...
-
handžar88
#81479 Re: Sirija vol. 2
Jedan od najjacih u Srbiji.. a pravde tamo ima i za Srbe, Bosnjake i Hrvate a ne ko u Bosni samo Srbe hapse.salik79 wrote:Sta to fali Srbima?! Znas li ti da je beogradski Univerzitet....
Nego cuo sam da je Alija nudio Sarajevo, Buzim i Teocak za GP Skelani, jedan kvart u Bijeljini i neki prejak parking u Zvorniku.. Karadzic nije htio ni da cuje, ima li istine u ovome?
-
handžar88
#81480 Re: Sirija vol. 2
@Kiki kakva su predvidjanja kolko ce im trebati da oslobode Raku, sta ti mislis?
- japin_mutapi
#81481 Re: Sirija vol. 2
ustat pa pomenut voju vojvodu, basarovog prijateljaKrokodajl wrote:Ista im Krsna Slava, Sveti Idlib.japin_mutapi wrote:Vojvoda Vojo - Bašar je moj prijatelj.
al kaze vojvoda da mu je i sadam prijatelj(bio, jel) a ovi forumski basarovi ne vole sadama
ne kontam to
ustat pa pomenut sadama
- Kikibombona
#81482 Re: Sirija vol. 2
Nema nekih prognoza...handžar88 wrote:@Kiki kakva su predvidjanja kolko ce im trebati da oslobode Raku, sta ti mislis?
Ako nastave udarnicki iz dana u dan, vjerovatno 3 mjeseca. Ako budu usporili, 3-5 mjeseci.
Kurdima veliki probelm predstavlja zurba Amerikanaca. SDF napada vec mjesecima bez prestanka. Tako se trose udarne jedinice. Svaki dan dzenaze u raznim gradovima. Boga pitaj koliko ih dnevno izgine. Koliko ima ranjenih...
Amerikanci kazu da ne pozuruju SDF i da nemaju zacrtan rok kada grad treba biti oslobodjen. To je za javnost i ja u to ne vjerujem. Kada je objavljeno da je SDF stopirao akciju, odmah su potrcali negirati navode.
SDF je krenuo zestoko. Napadali su sa svih strana, iz 5-6 pravaca. Bice da su dobili po glavi, narocito na istoku grada, gdje su dosli do starog gradskog jezgra i tu 4-5 dana bezuspjezno pokusavali napredovati. ISIL je formirao jaku defanzivnu liniju oko zidina stare Rake. SDF je tu udario u zid.
Sada je taktika da stopiraju napade na istoku i sjeveru i udare na jugu i nesto malo na zapadu. Tako se znatno manje trose. Udarne jedinice su usmjerili na jednu tacku.
Logicno bi bilo da SDF pravi pauze od po 5-10-15 dana a da za to vrijeme americka avijacija iscrpljuje ISIL. Tako su radili u Mosulu i to se pokazalo kao uspjesna taktika.
U Raki za sada Kurdi nadiru kao budale, moguce da se Amerikancima zuri jer imaju planove za Zor i istok Sirije.
- DaysleepeR
#81483 Re: Sirija vol. 2
ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija
- dječak sa šibicama
#81484 Re: Sirija vol. 2
Ajd fotografije i nekako, ali kad nalijepi izrezke iz turskih/kurdskih novina, mi svi zajedno razumijemo 2 rijeci
Dokle su nasi?
Dokle su nasi?
- Kikibombona
#81485 Re: Sirija vol. 2
Je li ovo 'doktor' ponudio pomoc Amerikancima u Rojavi?dječak sa šibicama wrote:Dokle su nasi?
US-led Coalition: We don’t need or want help from Syrian regime in Raqqa
http://www.rudaw.net/mobile/english/mid ... /310720171
Nuri al-Maliki danas izjavio da je raspad Iraka ispalniran u Tel Avivu!?
Jah, eto, svijet se vrti oko 10 miliona Zidova...
Hadassa Yeshurun: In Israel we pray for an independent Kurdistan

http://www.rudaw.net/mobile/english/culture/01082017
- muhafuca
#81486 Re: Sirija vol. 2
DaysleepeR wrote:ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija
Kikijev dnevni photo i video blog
btw
Neka marisana u Daraa-i
@savoxxx
ima li kakvih detaljnijih izvjestaja - sta se desava - jel i dole Nusra preuzima ili nesto drugo.
ako znas, napisi nam nesto
Clashes between the Rifai clan and Al-Radi tribe in the town of Naseeb, south-east of Daraa.
Code: Select all
https://twitter.com/now_damascus/status/892364083319762944- fosna2014
#81487 Re: Sirija vol. 2
Nista. Svadba.muhafuca wrote:DaysleepeR wrote:ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kikijev dnevni photo i video blog![]()
btw
Neka marisana u Daraa-i
@savoxxx
ima li kakvih detaljnijih izvjestaja - sta se desava - jel i dole Nusra preuzima ili nesto drugo.
Clashes between the Rifai clan and Al-Radi tribe in the town of Naseeb, south-east of Daraa.Code: Select all
https://twitter.com/now_damascus/status/892364083319762944
Vidjeces kad Savo kaze.
- ioannes
#81488 Re: Sirija vol. 2
sad će on...
režimske kukavice brutalno poražene
iko išta....rog afrike?
režimske kukavice brutalno poražene
iko išta....rog afrike?
- Rugafet
#81489 Re: Sirija vol. 2
Ugasite internet...imamo pobjednika.sarajevoxxxx wrote:Bez obzira, rat se desi, ne biraš ni vrijeme ni mjesto. Sigurne zone međunarodna zajednica im je mogla dati marta 2011. Očigledno da je Asad skupa roba, nema šanse pustiti ga tek tako. Prvo zavaliti cijeli narod ili bar milion poginulih i ranjenih pa tek onda pregovori.
Sirijci koji su protiv režima izlaze čista obraza, Asad i dio naroda koji ga je podržavao ili još podržava neka se pogledaju u ogledalo, mogu samo da umru od stida. Podrška koljaču je sramota, boriti se za slobodu je čast. Šta bi od "Ili Asad ili će spaliti Siriju"? Kako samo danas 2017. jadno zvuči ta parola. Od tolike oholosti iz 2011. Asad danas 2017. skoro da i ne postoji a zbog njega elita 6 godina mlavila sirotinju, činila najveće masakre. Danas ga s noge na nogu, okupatori Rusija i Iran vode glavnu riječ.
- Krokodajl
#81490 Re: Sirija vol. 2
Nek se oni bore u Deri samo nek Menšiju ne diraju.
- muhafuca
#81491 Re: Sirija vol. 2
Poprilicno pozitivan clanak u Washinton Postu o Hezbollahu (s obzirom na kontext)
Evo Savi materije za "Americki i Saudijski Hezbollah" - crno na bijelo
Evo Savi materije za "Americki i Saudijski Hezbollah" - crno na bijelo
Hezbollah takes journalists in Lebanon on a tour to prove Trump wrong
Code: Select all
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/hezbollah-takes-journalists-in-lebanon-on-a-tour-to-prove-trump-wrong/2017/07/30/8e6c27b4-73cc-11e7-8c17-533c52b2f014_story.html?utm_term=.0312a3c508b0- dragma
- Vozim: Pješe
#81492 Re: Sirija vol. 2
Ne čačkaj mečku...DaysleepeR wrote:ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija
-
zrakomlat
#81493 Re: Sirija vol. 2
Jel se kaže ypg ili ypj?dragma wrote:Ne čačkaj mečku...DaysleepeR wrote:ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija
-
black64
#81494 Re: Sirija vol. 2
nego za koliko će SAA do Zora ?
btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
btw. pratim površno situaciju u Siriji, pa ako neko može da mi objasni zbog čega je Zor od velike važnosti za SAA ?
- Ja_Ja
#81495 Re: Sirija vol. 2
Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?
- Čitalac
#81496 Re: Sirija vol. 2
Za smeštaj osoblja i prateće usluge u hotelu Four Seasons u Damasku, UN su u 2016. godini izdvojile 9,5 miliona dolara, a na različite robe i usluge UN je u Siriji potrošio 140 miliona dolara, prenosi Bloomberg.
Kompaniji Syriatel u vlasništvu Ramija Makhloufa (pod sankcijama SAD-a od 2008), UNHCR i Unicef su na ime telefonskih računa za prošlu godinu platili 164 hiljade dolara. Istovremeno, humanitarnoj organizaciji na čijem čelu se nalazi Asadova supruga Asma (Syria Trust for Development) UN su dodelile 751 hiljadu dolara.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ia-payouts
Kompaniji Syriatel u vlasništvu Ramija Makhloufa (pod sankcijama SAD-a od 2008), UNHCR i Unicef su na ime telefonskih računa za prošlu godinu platili 164 hiljade dolara. Istovremeno, humanitarnoj organizaciji na čijem čelu se nalazi Asadova supruga Asma (Syria Trust for Development) UN su dodelile 751 hiljadu dolara.
https://www.bloomberg.com/news/articles ... ia-payouts
- Superhikk
#81497 Re: Sirija vol. 2
Mezimče međunarodne zajednice
- japin_mutapi
#81498 Re: Sirija vol. 2
radi ih esma ko levate poslednje
-
black64
#81499 Re: Sirija vol. 2
zahvaljujem, nadam se da ce SAA to odradit prije Kurda, i da ce na kraju rata Kurdi dobiti neku vrstu autonomije gdje su većinaJa_Ja wrote:Zor je vise simbol zbog duzine otpora i cinjenice da je tolike godine u okruzenju, nego bilo cega drugo, mada ima i ogromnu vaznost jer veze naselja/gradice dolinom rijeke, kao mozda i jos vaznije veoma bogata naftna polja na istoku u blizini grada. Ako SAA dodje do Zora prije nego sto Kurdi zavrse sa Rakom onda je izgledno da ce uzeti i naftna polja, a ako se to ne desi onda tesko da ce do naftnih polja (a ona ce biti veoma vazna za dalje).black64 wrote:nego za koliko će SAA do Zora ?
-
sarajevoxxxx
#81500 Re: Sirija vol. 2
Nema ništa, život se vraća u normalu, bila je neka razmjena vatre između režima i opozicije u Munšije.muhafuca wrote:DaysleepeR wrote:ovim putem želim da se zahvalim kikiju što nije zalijepio prigodnih 15 fotografija![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kikijev dnevni photo i video blog![]()
btw
Neka marisana u Daraa-i
@savoxxx
Clashes between the Rifai clan and Al-Radi tribe in the town of Naseeb, south-east of Daraa.Code: Select all
https://twitter.com/now_damascus/status/892364083319762944
Novo je u Homsu. Rusi i tamo pokrenuli novo primirje. Ima neki tekst o nekoliko tačaka, isto kao u Deri i Guti, zapelo je oko garanta. Opozicija traži da to bude i Turska a ne samo Rusija. Uglavnom ostaje teško oružje kod opozicije, prekida se obruč, ide sa ka nekoj totalnoj normalizaciji i to ubrzano.
Pisao sam ovdje na forumu da se nekome jako žuri da se završi između režima i opozicije. Moje lično mišljenje je da je Asad prošlost, da će opozicija zaista mnogo dobiti u narednim pregovorima, a onda se vjerovatno svi okreču prema Kurdima.