Ukrajina
-
saimidin
#81451 Re: Ukrajina
Moldavija je u goroj situaciji od UA, jer oni bas nemaju vojske, sreca im je da orci moraju pravo zapeti pa da uspiju probiti se preko UA do njih, a ne bi me iznenadilo da orci krenu sto rece sa zada iz moldavije u UA I u narednih par dana, cisto radi vezanja snaga UA
Nisam gledao koja je snaga tih orka u moldavskom cetnitetu, bar na papiru, ali mislim da nije nesto, narocito jer ima taj oblik pijavice koji bi trazio ogromne snage za odbranu cijele teritorije, ali takodje odbrana par gradova I pokusaj udara na jug prema crnom moru bi mozda mogli izvesti
Pravno gledano, iako moldavija ima suverenitet na tom podrucju, ona nema kontrolu I ako se vrse napadi sa te teritorije na UA, UA ima puno pravo da se brani
Nisam gledao koja je snaga tih orka u moldavskom cetnitetu, bar na papiru, ali mislim da nije nesto, narocito jer ima taj oblik pijavice koji bi trazio ogromne snage za odbranu cijele teritorije, ali takodje odbrana par gradova I pokusaj udara na jug prema crnom moru bi mozda mogli izvesti
Pravno gledano, iako moldavija ima suverenitet na tom podrucju, ona nema kontrolu I ako se vrse napadi sa te teritorije na UA, UA ima puno pravo da se brani
- drug_profi
#81452 Re: Ukrajina
Bravo. Ne mozes ti nikog natjerat da trci na metak ako on to nece.
Mislim mozes sa pistoljem na potiljku. Znamo da je to ruska praksa. Odvajkada.
Mislim mozes sa pistoljem na potiljku. Znamo da je to ruska praksa. Odvajkada.
-
Mrljavi
#81453 Re: Ukrajina
Koji debil ovaj Beric majku svoju ludu je*o
Ubleha mrtva, ali izdvajam "prva 2-3 dana je na nasem pravcu poginulo 400-500 ljudi"
-
sumirprimus
#81454 Re: Ukrajina
dobro jutro bosno i hercegovino, rijeke oruzja i opreme slijevaju se braniteljima ukrajine, u pravednoj borbi protiv rusko četnickog agresora.
-
lajkujMe
#81455 Re: Ukrajina
Da onaj Kanadjanin za kojeg kazemo da je fejk zapravo mozda i ne laze?
Ova lokacija je 40km juzno od Huliopole
Nevjerujem da su Partizani krenuli u direktnu borbu s Ruskim kolonama.
Lijepoo stize oprema ukljucujuci Logisticku.
Ih kad dobiju jos Viljuskare Ukrjainci ima da nadmase Ruse logisticki 10 naprema 1
-
lajkujMe
#81456 Re: Ukrajina
Buducnost Moldavije zavisi od Ukrajine, to i Moldavci znaju.saimidin wrote: ↑29/04/2022 08:19 Moldavija je u goroj situaciji od UA, jer oni bas nemaju vojske, sreca im je da orci moraju pravo zapeti pa da uspiju probiti se preko UA do njih, a ne bi me iznenadilo da orci krenu sto rece sa zada iz moldavije u UA I u narednih par dana, cisto radi vezanja snaga UA
Kad Ukrajina pobjedi a hoce sigurno, to nece samo osloboditi Ukrajinu od Ruskih lanaca nego i Moldaviju.
Moldavija je dijelom siromasna zbog svojih RSova
Ali moraju Ukrajinci pobjediti jer Moldavci nemaju nikakvih sansi da zaustave Ruse. Ni na dva dana.
Sto se tice Tranznistrije, promjenio sam misljenje, Ukrajinci ne trebaju prvi napasti.
Cuvati snage za svaki slucaj.
Nece Tranznistrijci sigurno sami napasti Ukrajince pogotovo jer je Ruska podrska tu haman nepostojeca.
Ako probaju morskim desantom i zracnim desantom uzeti juzno od Odese i aerodrom u Tranznistriji to ce biti pokolj.
Rusi nisu uspjeli takvo nesto da obave u Hostomelu gdje su logisticke linije uspostavljene brzo i relativno blizu fronte pa je izginuo haman citav VDV na tom desantu.
To bi bio pokolj da Rusi pokusaju, helikoptere i teretne avione bi im srusili. Desantne camce bi gadjali ATGM, MLRS i mitraljezima prije nego sto stignu do obale.
Ja cak ne znam koliko je u danasnje doba pametno pokusati morske desante protiv neprijatelja koji je pripremljen i ocekuje takvo nesto.
Cak u 2 svj. Ratu su Morski desanti bili veoma opasni.
Neki su bili potisnuti nazad u more.
Bez totalne zracne nadmoci s desetinađa aviona i helikoptera spremnih za djestvo u svakom trenutku, uz jaku Mornaricku paljbu svaki desant ce da propadne.
Samo sto mislim da Rusi to ne znaju
Last edited by lajkujMe on 29/04/2022 08:47, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#81457 Re: Ukrajina
ma ovo je u neku ruku, mozda nekima cudno zvucilo ali top situacija za ukrajince, rusi tupe i gube zube u fazi 2 pred ovu paradu 9og maja, a nemaju znacajniji prodo u ukr teritorij. tek ih cekaju slavjansk i kramatorsk a kao liinja bi trebala ici o dnjepra gore preko harkiva i dole perko odese. loolpici wrote: ↑29/04/2022 08:15 Koliko se moze primjetiti, stanje na frontu je staticno.Selo meni selo tebi itd.Rusi imaju od pocetka veliki problem a to je moral.Nema te gujce i para koje cete natjerati da ides na metak, to se ne obucava i neskoluje, to se mora imat u glavi i mudima.Nek rusi imaju sto hiljada vojnika koji su spremni na to, onda ukrajinci imaju problem, a sve su sanse da nemaju, mozda par hiljada, eto je vec ruski problem.
Moral je presudni faktor u svakom ratu, bez morala, mozes odmah predat rat.Zapravo nemoj ga ni pocinjat.
i kad posle ovog ispusu njima je nizbrdo ko pred kijevom. a tad ce biti klipova za mezetluka
samo pozitiva da kida
-
90minut
#81458 Re: Ukrajina
Brate mislio sam prije da trollaš i da se zajebavaš najgore od svega je to što iskreno mislim da si obolio od turaka jarane kao da su ti nešto baš napakostili, a znam da nisu...Kikibombona wrote: ↑28/04/2022 18:37 Najveći gubitnik rata u Ukrajini je firma koja proizvodi Bajraktar dronove. Naime, pokazali su se kao totalno beskorisni protiv ozbiljne PVO. Veoma skupa stvarka koja se veoma lako obara. Ovdje se vidi da TB2 nije ni ispalio rakete na cilj. I navodno, Burundi i Gvineja Bisao su odustali od Bajraktar dronova radi sramote u Ukrajini
Bajraktari su letjeli prva tri dana rata i naglo prestali usljed ogromnih gubitaka. U protekla 2-3 dana ponovo lete sa velikim brojem gubitaka. Vjerovatno Ukrajinci idu da ih sve potrose, pa ako se neki slucajno provuce, uhvati PVO operatera na spavanju, dobro jeste...
Podsjecam, predsjednik Volodimir Zelenski je na kulturan nacin rekao da su Bajraktar dronovi beskorisni. Ništa bez tehnike iz Amerike, Britanije, Svedske, Kanade it'd.
Prije nisam ni htio odgovoriti jer sam mislio da je trolla samo sad hocu..
Bajraktari jesu poprilicno lagani za skinuti samo ključ sve te price je što zapravo oni daleko više štete naprave nego koja mu je cijena na tržištu.
Nedo bog da ukrajinci pocnu izbacivati klipove kako bajro komada ruska tijela
Garantujem gorih situacija ima nego u karabahu, a dobro znaš kakvih je bilo jer vidim da još patiš.
-
90minut
#81459 Re: Ukrajina
Tako su i azeri gubili u karabahu i stagnirali određeni period i onda uragan krenuo polako rat nije ni poceo..sumirprimus wrote: ↑29/04/2022 08:41ma ovo je u neku ruku, mozda nekima cudno zvucilo ali top situacija za ukrajince, rusi tupe i gube zube u fazi 2 pred ovu paradu 9og maja, a nemaju znacajniji prodo u ukr teritorij. tek ih cekaju slavjansk i kramatorsk a kao liinja bi trebala ici o dnjepra gore preko harkiva i dole perko odese. loolpici wrote: ↑29/04/2022 08:15 Koliko se moze primjetiti, stanje na frontu je staticno.Selo meni selo tebi itd.Rusi imaju od pocetka veliki problem a to je moral.Nema te gujce i para koje cete natjerati da ides na metak, to se ne obucava i neskoluje, to se mora imat u glavi i mudima.Nek rusi imaju sto hiljada vojnika koji su spremni na to, onda ukrajinci imaju problem, a sve su sanse da nemaju, mozda par hiljada, eto je vec ruski problem.
Moral je presudni faktor u svakom ratu, bez morala, mozes odmah predat rat.Zapravo nemoj ga ni pocinjat.
i kad posle ovog ispusu njima je nizbrdo ko pred kijevom. a tad ce biti klipova za mezetluka![]()
samo pozitiva da kida![]()
-
sumirprimus
#81460 Re: Ukrajina
bajre uopste nisu lagane za sknut zbog svojih karakteristika...
recimo mi na balkanu bi bili nagrdjeni za medalju ,a pitanje je da li bi kojoj ptici stali na kraj.
ubo je turcin sa ovom konstrukcijom za ovu deceniju da valja. i jedan od onih trenutaka kada se mijenja reljef ratista za buducnost.
recimo mi na balkanu bi bili nagrdjeni za medalju ,a pitanje je da li bi kojoj ptici stali na kraj.
ubo je turcin sa ovom konstrukcijom za ovu deceniju da valja. i jedan od onih trenutaka kada se mijenja reljef ratista za buducnost.
Last edited by sumirprimus on 29/04/2022 08:45, edited 1 time in total.
-
Vedoo
#81461 Re: Ukrajina
Može li neko ko je (vojno) upućen?
Koja je vrsta radara?
Koja je vrsta rakete?
-
sumirprimus
#81462 Re: Ukrajina
osa .. standardna..sad mislim da je nato insignija sa8 kolko se sjecam. ovo su pvo kratkog dometa, skoro sve ratova sto si gledo na cnn imali su ose ko je imo rusko naoruzanj...lete projektili do 5 km..ovo je za standardne, a imas i pobljsanih verzija, sta ukri imaju ja stvarno ne znam..
Last edited by sumirprimus on 29/04/2022 08:48, edited 1 time in total.
- bingov buraz
#81463 Re: Ukrajina
Ova Transnistria je smiješna tvorevina,površina Unsko Sanskog kantona razvučena ko glista na nekim mjestima široka i do 15 kilometara
Neobranjivo.
Ozbiljna armija to riješi za 24 sata.
Neobranjivo.
Ozbiljna armija to riješi za 24 sata.
-
90minut
#81464 Re: Ukrajina
Logicno da bi jer nemamo cime gađati u tom je kiki 100 posto u pravu armeni su skidali bajru bez problemai rusi ih skidaju.sumirprimus wrote: ↑29/04/2022 08:44 bajre uopste nisu lagane za sknut zbog svojih karakteristika...
Al' kažem kao i svi ostali što kazu to što bajro uništi je vrijednije pitanje je koliko od njegove cijene na trzistu.
Dakle savršen dron zamisli tek americkih.
-
sumirprimus
#81465 Re: Ukrajina
jesu ovo oni sto i mi imamo
-
sumirprimus
#81466 Re: Ukrajina
jesu jesu, skinuli su par bajri sve ukupno. dajte zvanican podatak argumentovano koliok je bajri izgubljeno u nk, koliko u siriji koliok u libiji pa da pricamo. sto imas od pvo a koji se dijeli po karakt. na krtatki srednji i dugi domet ia problem jer ne prepoznaju je.zbog brzine, odrza, topline. imas vise snimaka gdje na aktivne rad i pvo sisteme parovi bajri kruze i ko lesinari ih skidaju 1 po 1.90minut wrote: ↑29/04/2022 08:49Logicno da bi jer nemamo cime gađati u tom je kiki 100 posto u pravu armeni su skidali bajru bez problemai rusi ih skidaju.sumirprimus wrote: ↑29/04/2022 08:44 bajre uopste nisu lagane za sknut zbog svojih karakteristika...
Al' kažem kao i svi ostali što kazu to što bajro uništi je vrijednije pitanje je koliko od njegove cijene na trzistu.
Dakle savršen dron zamisli tek americkih.![]()
skoro pa sve u kill inventaru imaju, jeidno nisam vidio s400.
-
90minut
#81467 Re: Ukrajina
Pun kurac ih je skinuto u karabahu, a znamo da armeni operiraju ruskim igračkama sad skontaj koliko ih je sad.sumirprimus wrote: ↑29/04/2022 08:53jesu jesu, skinuli su par bajri sve ukupno. dajte zvanican podatak argumentovano koliok je bajri izgubljeno u nk, koliko u siriji koliok u libiji pa da pricamo. sto imas od pvo a koji se dijeli po karakt. na krtatki srednji i dugi domet ia problem jer ne prepoznaju je.zbog brzine, odrza, topline. imas vise snimaka gdje na aktivne rad i pvo sisteme parovi bajri kruze i ko lesinari ih skidaju 1 po 1.90minut wrote: ↑29/04/2022 08:49
Logicno da bi jer nemamo cime gađati u tom je kiki 100 posto u pravu armeni su skidali bajru bez problemai rusi ih skidaju.
Dakle savršen dron zamisli tek americkih.![]()
skoro pa sve u kill inventaru imaju, jeidno nisam vidio s400.
Problem za ruse je što dotur novih dronova nije nikakav problem.
Stvarno zivite u nekom imaginarnom svijetu ako misliš i mislite da su ih srušili svega par.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#81468 Re: Ukrajina
Žilav neki Bajro, dvaput ga oboriliKikibombona wrote: ↑28/04/2022 18:37 Najveći gubitnik rata u Ukrajini je firma koja proizvodi Bajraktar dronove. Naime, pokazali su se kao totalno beskorisni protiv ozbiljne PVO. Veoma skupa stvarka koja se veoma lako obara. Ovdje se vidi da TB2 nije ni ispalio rakete na cilj. I navodno, Burundi i Gvineja Bisao su odustali od Bajraktar dronova radi sramote u Ukrajini
Bajraktari su letjeli prva tri dana rata i naglo prestali usljed ogromnih gubitaka. U protekla 2-3 dana ponovo lete sa velikim brojem gubitaka. Vjerovatno Ukrajinci idu da ih sve potrose, pa ako se neki slucajno provuce, uhvati PVO operatera na spavanju, dobro jeste...
Podsjecam, predsjednik Volodimir Zelenski je na kulturan nacin rekao da su Bajraktar dronovi beskorisni. Ništa bez tehnike iz Amerike, Britanije, Svedske, Kanade it'd.

-
sumirprimus
#81469 Re: Ukrajina
mislim pricamo o stvarima koje su nama trenutno svima na balkanu nedostupne. i na listi zelja. bilo koja od tih letjelica bi ovde bila gejmcenjdzer.
i jednostavno pvo nebi mogo odgovorit na tu prijetnju.
zato je ona info o prodaji tb2 srbiji bila ravna cinu izdaje bih od strane turske. nije da nas nisu ostavljali i dosad na cjedilu al ovo bi sad bas bilo klizeci na obje noge.
i jednostavno pvo nebi mogo odgovorit na tu prijetnju.
zato je ona info o prodaji tb2 srbiji bila ravna cinu izdaje bih od strane turske. nije da nas nisu ostavljali i dosad na cjedilu al ovo bi sad bas bilo klizeci na obje noge.
- Tananarive
#81470 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#81471 Re: Ukrajina
ne zivim nego haman malo bolje razumijem tematiku. i nemoj se odma ljutit..90minut wrote: ↑29/04/2022 08:56
Pun kurac ih je skinuto u karabahu, a znamo da armeni operiraju ruskim igračkama sad skontaj koliko ih je sad.
Stvarno zivite u nekom imaginarnom svijetu ako misliš i mislite da su ih srušili svega par.![]()
ok ja samo kazem daj broj, i izvor...
ja kazem da nije. pogotovu jer su u nk djelovali u sadejstvu sa haropima kamikazama. i cim jos sve ne.
-
90minut
#81472 Re: Ukrajina
Šta cu se ljutit pokušavam ti objasnit da sam citao od prve do zadnje stranice Karabah temu i da je to cinjenica.sumirprimus wrote: ↑29/04/2022 08:59ne zivim nego haman malo bolje razumijem tematiku. i nemoj se odma ljutit..90minut wrote: ↑29/04/2022 08:56
Pun kurac ih je skinuto u karabahu, a znamo da armeni operiraju ruskim igračkama sad skontaj koliko ih je sad.
Stvarno zivite u nekom imaginarnom svijetu ako misliš i mislite da su ih srušili svega par.![]()
ok ja samo kazem daj broj, i izvor...
ja kazem da nije. pogotovu jer su u nk djelovali u sadejstvu sa haropima kamikazama. i cim jos sve ne.
Ne shvatam kako ne kontaš da bajro nije napravljen da je težak za skinuti napravljen je da napravi štetu vecu nego koliko on sam vrijedi.
I zbog toga i jeste savršen dron, a u poređenju s nekim americkim je karina sad skontaj šta su ameri.
-
lajkujMe
#81473 Re: Ukrajina
Zanimljivo da jucer i danas Rusi nisu uopste napredovali sem mozda 1 ili 2 sela, Dok su Ukrajinci vratili nekoliko sela.
Ustvari zanimljivost tu je da su stali i salju iskljucivo izvidnice i artiljeriju. To se nije desilo od pocetka ofanzive prije 10 dana.
Sad prerano je reci ali vrlo moguce da morali stati da bi doveli zalihe na veci nivo jer su se ispraznili brze nego sto im logistika stize slati MTs.
Ako je tako potrajace relativni mir na Donbasu sljedecih 5 dana bez puno pokusaja napada pjesadijom.
Mozda i udari na skladista municije i nafte imaju nekog efekta
Ustvari zanimljivost tu je da su stali i salju iskljucivo izvidnice i artiljeriju. To se nije desilo od pocetka ofanzive prije 10 dana.
Sad prerano je reci ali vrlo moguce da morali stati da bi doveli zalihe na veci nivo jer su se ispraznili brze nego sto im logistika stize slati MTs.
Ako je tako potrajace relativni mir na Donbasu sljedecih 5 dana bez puno pokusaja napada pjesadijom.
Mozda i udari na skladista municije i nafte imaju nekog efekta
-
laik1981
#81474 Re: Ukrajina
Prevoze ovog jednog i fotografisu na vise lokacijaBobi wrote: ↑29/04/2022 08:57SpoilerShowŽilav neki Bajro, dvaput ga oboriliKikibombona wrote: ↑28/04/2022 18:37 Najveći gubitnik rata u Ukrajini je firma koja proizvodi Bajraktar dronove. Naime, pokazali su se kao totalno beskorisni protiv ozbiljne PVO. Veoma skupa stvarka koja se veoma lako obara. Ovdje se vidi da TB2 nije ni ispalio rakete na cilj. I navodno, Burundi i Gvineja Bisao su odustali od Bajraktar dronova radi sramote u Ukrajini
![]()
-
llull
#81475 Re: Ukrajina
https://edition.cnn.com/2022/04/28/poli ... index.html
(CNN)An American citizen, Willy Joseph Cancel, was killed fighting alongside Ukrainian forces in Ukraine, members of Cancel's family confirmed to CNN.