Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

jon_jovi

#8126 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jon_jovi »

Sužnji
Muhamed Kondžić

Image
”Za posljednjih pedeset godina pamtim nekoliko književnih potresa koji su se desili u Bosni i Hercegovini. Prvi je bio s “Bihorcima” Ćamila Sijarića, drugi je bio s “Dervišom” Meše Selimovića, treći je bio u “Kamenom spavaču” Maka Dizdara i četvrti je bio kada je 1976. godine na anonimni konkurs “Oslobođenja” za priču, Muhamed Kondžić poslao pet svojih pripovjedaka i ispred sedam stotina pristiglih priča osvojio Prvu, Drugu i Treću nagradu te dva otkupa! To je bio veličanstveni književni uspjeh pisca koji je nakon pet godina robije zbog “verbalnog delikta” i koji je uzgred rečeno odbio pomilovanje,spavao po zeničkim parkovima i po rurnima napuštenih kućeraka na periferiji grada.”
Nedžad Ibrišimović
Ringhio

#8127 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ringhio »

Hajvan wrote:Fools Rush In: A True Story of Love, War, and Redemption
od Billa Cartera

Image
Malo mi je ovo preoptimisticno Danteov Inferno za MTV generaciju.

Reci nam jel to samo jefitni marketinski trik da se tusi knjiga :)
LolaLola

#8128 Re: Šta trenutno čitate?

Post by LolaLola »

Haos knjiga, puna humora.
petunija

#8129 Re: Šta trenutno čitate?

Post by petunija »

Pročitala 3 biografije: Eva Braun, U sjeni A. Ajnštajna i Klara Cetkin
Sad planiram uzeti Idiota ili Braću Karamazove
Romanija

#8130 Yevgeny Zamyatin :: Mi

Post by Romanija »

Image
broj dva

#8131 Re: Šta trenutno čitate?

Post by broj dva »

hanady

#8132 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hanady »

Ima li ko ovu "Botticelijevu tajnu" u PDF-u ili eventualno link gdje se moze skinuti? :)
Juliuscezar

#8133 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

hanady wrote:Ima li ko ovu "Botticelijevu tajnu" u PDF-u ili eventualno link gdje se moze skinuti? :)

Imam ja u pdf, samo kako da proslijedim
Praetorious

#8134 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

bhnapoleon1 wrote:
hanady wrote:Ima li ko ovu "Botticelijevu tajnu" u PDF-u ili eventualno link gdje se moze skinuti? :)
Postaviš ga na ZippyShare (http://www.zippyshare.com/) i ovdje okačiš dobijeni link, pa neka skida ko želi ;)
Afanasi_94

#8135 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Afanasi_94 »

bhnapoleon1 wrote:

Ja uzela i Puhaca stakla s Murana i Gospu od badema...toliko me Botticeli ocarao :D
Celticross

#8136 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Celticross »

bhnapoleon1 wrote:Odlicno, preporucujem i ostale knjige od Sansoma
Kako sam shvatio da radnje "Raskola" i "Crne Vatre" nisu povezane sa "Kraljevskom krvi", ali ipak je možda bolje pročitati "Crnu Vatru" jer govori o ranijem periodu i vladavini Thomasa Cromwella.[/quote]

Knjige su tako napisane da ih mozes citati odvojeno, ali ja bi ipak preporucio da procitas sve ukljucujuci i Otkrivenje. Zadnju petu knjigu nisam jos procitao, nazalost.[/quote]

Pa nije me nešto iznenadio iskreno, piše poput pravog historičara. Ovo me djelo pomalo razočaralo i podsjeća me na stručne radove. Nadam se da su mu ostale knjige bolje.
hanady

#8138 Re: Šta trenutno čitate?

Post by hanady »

Hvala!!!! :D
doktor78

#8139 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Image
Priča o sarajevskoj Hagadi
Juliuscezar

#8140 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Juliuscezar »

hanady wrote:Hvala!!!! :D

Molim :D.
Kod mene na mobu za citanje spremne: Zavera Makijaveli, Andjeli i Demoni, Botticelijeva tajna i Tajne grobnice :D.
vazna

#8141 Re: Šta trenutno čitate?

Post by vazna »

Upravo zavrsio Dvori od oraha i mogu reci da sam odusevljen, nisam vjerovao da neko moze onako dobro opisati veliki broj ljudi i njihovu psihu a da knjiga ni jednog trenutka ne bude dosadna. Ovo mi je prva Jergoviceva knjiga i sa nestrpljenjem cekam da procitam i druge.
1 x 2

#8142 Re: Šta trenutno čitate?

Post by 1 x 2 »

knjiga govori o grupi ustaških gerilaca koja je 1972. godine ušla u Jugu s ciljem da preuzme vlast.
u lutkama koale i kengura su unijeli par kila cijankalija s ciljem da ga bace u beogradski vodovod i jednim udarcem ubiju milion ljudi.
e sad....
knjiga je odlična, mada ideološki obojena.
kad se pogledaju obje strane medalje, vjerovatnije je da 20 čovjek (u knjizi se zove Martin Juriša) nije postojao, izmišljen je u cilju zataškavanja nesposobnosti jugoslovenskih obavještajnih službi.
dakle, koga interesuje, knjiga je predobra ali se nakon čitanja treba pogledati i dokumentarac hrvatske televizije pod nazivom Hrvatski Feniks.
u svakom slučaju, preporuka za ovu knjigu kao historijsko djelo vrijedno pažnje.

Image
doktor78

#8143 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

vazna wrote:Upravo zavrsio Dvori od oraha i mogu reci da sam odusevljen, nisam vjerovao da neko moze onako dobro opisati veliki broj ljudi i njihovu psihu a da knjiga ni jednog trenutka ne bude dosadna. Ovo mi je prva Jergoviceva knjiga i sa nestrpljenjem cekam da procitam i druge.
:thumbup:
Počeo si sa najboljom (po mom ukusu) iz njegovog opusa. Sljedeće ćeš takođe gutati
aux

#8144 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aux »

Ima li ko iz Zenice da bi mi posudio knjigu 50 nijansi sive da procitam,u biblioteci je nikad nema :-D
Ringhio

#8145 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Ringhio »

aux wrote:Ima li ko iz Zenice da bi mi posudio knjigu 50 nijansi sive da procitam,u biblioteci je nikad nema :-D
Nebih da ispadne da ti pametujem al nemoj dzabe trosit vrijeme.

Ja sam se samo dzabe iznervirao, naletila mi pod ruku u PDF formatu, i nista dosadnije u svom zivotu nisam procitao.
Latinka

#8146 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Latinka »

Ringhio wrote:
aux wrote:Ima li ko iz Zenice da bi mi posudio knjigu 50 nijansi sive da procitam,u biblioteci je nikad nema :-D

Ja sam se samo dzabe iznervirao, naletila mi pod ruku u PDF formatu, i nista dosadnije u svom zivotu nisam procitao.
Dobro si ti barem procitao. Ja nisam mogla do kraja. Bas gubljenje vremena, mada vecina ne misli tako
Citam Fotografija - Penelopa Lajvi

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Damir0406

#8147 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Damir0406 »

Image
Romanija

#8148 Nothing

Post by Romanija »

Zbirka eseja objavljenih u casopisu New Scientist na temu sta je to 'nista' iz ugla fizike, matematike, medicine, filozofije, ....
Image
kala

#8149 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kala »

Latinka wrote:
Ringhio wrote:

Dobro si ti barem procitao. Ja nisam mogla do kraja. Bas gubljenje vremena, mada vecina ne misli tako
Citam Fotografija - Penelopa Lajvi

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Pridružujem se ovim negativnim kritikama. Mene je nasmijavala, naročito oni "famozni" seksualni segmenti i dijelovi u kojima se mr. Grey teleportira čim ona pomisli na njega. Zeznuo je Supermana. :lol:
Ukoliko zbog ovih sesksualnih sesija želiš čitati knjigu, pronađi nešto od Marquise de Sadea, po njegovom imenu je svakako i nastala riječ sadizam. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8150 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

sadeov stil je truba za današnje doba
Post Reply