Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
teodati

#8126 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/03/2026 10:06 Teo, fino ti to postavljas, ali je to u stvari samo stvar vjerovanja.

Zamisli se malo i shvaticea da bukvalno sve sto pricas proistice iz nasih konstrukcija, a te konstrukcije su bukvalno proizvod naseg mozga.
Da nema naseg mozga, ne bi postojala nijedna rijec koju koristis, pojam, znacenje. Bukvalno nista.

Bez naseg mozga ne bi postojao ni racunar na kojem tipkas, a da ti je, recimo, mozak ugasen ti ne bi ni mogao tipkati jer bi bio u stanju kome.

Ili smatras da bi "dusa" sve to radila bez mozga?
Nijedan mozak nije ništa od toga napravio, nego neka inteligentna osoba, eto.

I kokoši imaju mozak, a što su do sada napravile?

Osoba je ta koja stvara, a mozak samo omogućuje da se to ostvari pomoću organa kojih imamo, badava i mozak i organi ako nema netko inteligentan da nešto novo napravi, i to nije stvar vjerovanja nego činjenica, garant.
Dozer

#8127 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

A inteligencija potice vjerovatno iz pankreasa, a ne iz mozga....

Razumijem ja sta ti zelis reci, ali to naprosto nije funkcionalno.
Hakiz

#8128 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

teodati wrote: 06/03/2026 14:56
Dozer wrote: 06/03/2026 10:06 Teo, fino ti to postavljas, ali je to u stvari samo stvar vjerovanja.

Zamisli se malo i shvaticea da bukvalno sve sto pricas proistice iz nasih konstrukcija, a te konstrukcije su bukvalno proizvod naseg mozga.
Da nema naseg mozga, ne bi postojala nijedna rijec koju koristis, pojam, znacenje. Bukvalno nista.

Bez naseg mozga ne bi postojao ni racunar na kojem tipkas, a da ti je, recimo, mozak ugasen ti ne bi ni mogao tipkati jer bi bio u stanju kome.

Osoba je ta koja stvara, a mozak samo omogućuje da se to ostvari pomoću organa kojih imamo, badava i mozak i organi ako nema netko inteligentan da nešto novo napravi, i to nije stvar vjerovanja nego činjenica, garant.
Joj...
teodati

#8129 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Hakiz wrote: 06/03/2026 16:46
teodati wrote: 06/03/2026 14:56

Joj...
Što te muči njofra? :-D
teodati

#8130 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/03/2026 16:27 A inteligencija potice vjerovatno iz pankreasa, a ne iz mozga....

Razumijem ja sta ti zelis reci, ali to naprosto nije funkcionalno.
Ne, nego to kako ti to misliš nije funkcionalno, prvo inteligencija nije proizvod materije, pa ti to tvoje pada u vodu, a drugo, u mozgu nema inteligencije, već se samo utječe na inteligenciju, velika razlika.

Da postoji inteligencija u mozgu, onda bi ti bio dvije osobe, a ne jedna, jedna bi bila tvoje "ja" a drugo mozak, pa jel postoje dvije osobe u tebi?

Sigurno ne, inteligencija može značiti i svjesno biče, zavisi od konteksta.

Ova danas postojeća definicija inteligencije nije zadovoljavajuća, jer ako je inteligencija sposobnost za učenje, kako piše, zar osoba nema sposobnosti za učenje, ne može se to razdvajati, upravo suprotno, inače bi imali dvije osobe u jednoj, što je nemoguće ni teorijski ni praktično.

Znači osoba je i inteligencija, niti postoji inteligencija bez osobe, a niti osoba bez inteligencije, e da. 8-)
Dozer

#8131 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ti si opasno pobrkao neke stvari...

Nema inteligencije bez mozga, moj Teo...
Po tebi, inteligenciju posjeduje sve sto je zivo, sto znaci i biljke, planktoni, bakterije, virusi...

Osim ako i ti nisi religijski ubijedjen da samo mi, ljudi, imamo inteligenciju? To pouzdano znamo da nije tacno, jer. npr. delfini, kitovi, orke pogotovo, itd. takodjer spadaju u inteligentna bica. Da li onda i oni imaju "dusu", ili je to rezervisano samo za ljude?
teodati

#8132 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 06/03/2026 19:16 Ti si opasno pobrkao neke stvari...

Nema inteligencije bez mozga, moj Teo...
Po tebi, inteligenciju posjeduje sve sto je zivo, sto znaci i biljke, planktoni, bakterije, virusi...

Osim ako i ti nisi religijski ubijedjen da samo mi, ljudi, imamo inteligenciju? To pouzdano znamo da nije tacno, jer. npr. delfini, kitovi, orke pogotovo, itd. takodjer spadaju u ibteligentna bica. Da li onda i oni imaju "dusu", ili je to rezervisano samo za ljude?
Rekao sam ti da današnja definicija inteligencije nije dobra, to nije samo sposobnost učenja, već se radi o svjesnosti, jer jedino svijest, svjesno biće, dakle osoba, može imati sposobnost učenja, definicija je posve kriva, zato se i ne razumijemo. Na Zemlji su samo ljudi svjesna bića, nitko drugi, zato i imamo civilizaciju, a nijedna životinjska vrsta to nema.

Drugo je što neke životinje pokazuju kao neku inteligenciju, ali to je ograničeno samo na određenju vrstu, nije to osobne naravi, jer bi onda napredovali kao i mi ljudi, ako je ograničeno, onda je to u stilu "robota", koji ima određene inteligentne sposobnosti, iako sam nije inteligentno biće.

I ima inteligencije bez mozga, ima ih na MIRIJADE bića, dakle pričaš napamet, u to što vjeruješ, a istina je sasvim suprotna, da inteligencija, koja prva nastaje u našem prostor-vremenu, stvara, radi, kako hoćeš, stvara mozak i ljudsko tijelo, a ne obrnuto.

"AI pregled:

Stvara li mozak inteligenciju, svijest, je li to činjenica, ili samo pretpostavka?

Pitanje o odnosu mozga, inteligencije i svijesti nalazi se na samoj granici između neuroznanosti i filozofije. Odgovor ovisi o tome što smatramo "činjenicom".

Svijest: Ovdje prelazimo na teren pretpostavke (hipoteze). Iako neuroznanost može identificirati "biološke korelate svijesti" (koji dijelovi mozga svijetle kada ste nečega svjesni), nitko još nije objasnio kako fizička materija proizvodi subjektivni osjećaj postojanja (tzv. "Teški problem svijesti").

Većina modernih znanstvenika radi pod pretpostavkom fizikalizma (da je svijest proizvod mozga), ali postoje i druge ozbiljne filozofske teorije (poput panpsihizma ili dualizma) koje sugeriraju da je mozak možda samo "prijemnik" ili procesor nečega što je temeljnije.

Ukratko: To da mozak procesira inteligenciju i svijest je dokazana korelacija, ali tvrdnja da ih on isključivo stvara i dalje je dominantna znanstvena teorija, a ne apsolutna činjenica."

Eto, nije činjenica da mozak stvara svijest, već samo pretpostavka, isto kao što je pretpostavka da je sve iz Velikoga praska nastalo, a to uopće nije istina, dapače.
Dozer

#8133 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Znas li da npr. Orke zaluju za svojim mladuncima kada uginu? Nosaju ih u ustima satima, nekad danima.

Kako bi ti to nazvao?

I, krajnje je vrijeme da prestanes drugima govoriti da "nagadjaju", jer to automatski znaci da ti 100% znas.
A ne znas, nego teoretises.

Da znas, davno bi ispalio te revolucionarne dokaze.
teodati

#8134 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Dozer wrote: 07/03/2026 16:03 Znas li da npr. Orke zaluju za svojim mladuncima kada uginu? Nosaju ih u ustima satima, nekad danima.

Kako bi ti to nazvao?

I, krajnje je vrijeme da prestanes drugima govoriti da "nagadjaju", jer to automatski znaci da ti 100% znas.
A ne znas, nego teoretises.

Da znas, davno bi ispalio te revolucionarne dokaze.
I naši roboti mogu žalovati, i tugovati i veseliti se a nisu svjesna bića, eto:

"AI pregled:

Da li mi danas možemo napraviti robota sličnog čovjeku, koji tuguje i plače?

Da, danas je tehnološki moguće napraviti humanoidnog robota koji vizualno simulira tugu i plakanje, no on te emocije ne "osjeća" na ljudski način.
Današnja tehnologija omogućuje sljedeće:

Fizičko plakanje: Još 2021. godine znanstvenici u Japanu razvili su robota sa suznim kanalima koji može vlažiti oči i puštati suze. Cilj ovakvih robota je stvaranje empatičnog okruženja za terapiju i ublažavanje stresa.

Izražavanje tuge: Moderni humanoidni roboti, poput onih prikazanih na CES 2026, koriste naprednu afektivnu inteligenciju za prepoznavanje ljudskih emocija i reagiranje na njih odgovarajućim izrazima lica, tonom glasa i gestama.

Emocionalna inteligencija: Roboti poput Xiaomijevog CyberOne-a mogu detektirati sreću i tješiti korisnika u trenucima tuge. Napredne AI mreže analiziraju mikro-geste i boju glasa kako bi robot "shvatio" kontekst i reagirao empatično.

Domaći razvoj: U Hrvatskoj su predstavljeni humanoidni roboti poput Tonke i Rinna, koji pokazuju napredak u interakciji s ljudima na lokalnoj razini.

Ključna razlika: Iako robot može pustiti suzu i složiti tužno lice, to je rezultat programiranih algoritama i mehaničkih procesa (npr. pumpanje tekućine), a ne unutarnjeg emocionalnog proživljavanja."

Kolika je razlika između robota i ljudi, tolika je i razlika između čovjeka i životinje, jedino čovjek zbilja osjeća jer je svjesno biće, dok i roboti i životinje isto reagiraju, ali nema tko osjećati, zato i neće živjeti vječno kao mi ljudi, jer nema tko živjeti, jedino smo mi slični Bogovima i živjeti ćemo dokle će postojati i naše prostor-vrijeme, a ono je da tako kažem, iako je enormno staro, tek počelo postojati, e da. :)
Dozer

#8135 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Jel' se ti zajebavas s ovim AI pregledima, dajuci ih kao nekakav dokaz tvojih tvrdnji?

I, zaista poredis zivo bice Orku s nekakvim robotom?

Pri tome, orke postoje milione godina duze od nas, a roboti su proizvod nase inteligencije, tj. mozga.
De, pitaj AI da li dusa moze proizvesti robota :lol:

Moj Teo... :facepalm:
teodati

#8136 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Nema smisla gubiti vrijeme tamo gdje se bez razloga zatvaraju teme, i brišu postovi! :odustajem:
Dozer

#8137 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ko ti je sta i gdje obrisao?
toska

#8138 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Da ne ostane neodgovoreno.
Voddaa wrote: 06/03/2026 07:52
toska wrote: 06/03/2026 01:48 Ne znam.
Tu je i opšta zbrka u jeziku šta bi bila duša, od uma, emocija, svijesti, selfa...a sve je to na klimavim nogama.
Uzimam da je dusa nesto sto na neki nacin utice na nas i da je nefizikalna. To je sve. Mislim da je to u osnovi konzistentno sa pojmom duse kroz vecinu religija.

Ostali pojmovi koje si naveo nisu na istom nivou, jer imaju vise ili manje odredjena znacenja i unutar prirodnjackog pogleda na svijet. Dusa je, naravno, koncept koji u prirodnjackom okviru uopste ne postoji.

Nema ni ja ideju šta bi mogla biti izuzev nekih stvari koje religije naglašavaju, a iskustvo pokazuje da to nije bez osnova, djeluje sasvim istinito, riječ je o pročišćenju, uzdizanju iste, kršćani bi rekli spasu itd. kroz um i djela.
Kao sto sam rekao gore, ne moramo tacno znati sta je to. Pitanje je prije da li je logicki konzistentno da nesto nefizikalno utice na nesto fizikalno. To je poenta argumenta, ne da opisemo sta je dusa.
Knjige su tu da upute kako, kojim razmišljanjem, a onda izvedeno i djelima, mora se pojasniti dobro i zlo jer razum i logika tu zapinju, početne postavke, premise su nužne, to smo već na drugim primjerima pojasnili.
Da. Nema “treba” od “je”. Osnova morala je subjektivna u prirodnjackom pogledu na svijet.
Ovo može i bez duše, kao neki software u robotu, a ako pitaš kako bi to duša radila onda ne znam jer već napisah da nismo sigurni ni o čemu tačnu pričamo.
Da. Prirodnjacki pogled na svijet je prilicno konzistentan i samoobuhvatan. Medjutim, mislim da smo ovdje govorili o dusi i konzistentnosti tog koncepta.

Pricamo o necemu nefizikalnom sto bi, na odredjeni nacin, trebalo da utice na fizikalne objekte. To je jedino oko cega se trebamo sloziti da bismo uopste imali poentu rasprave iznad.

Ako dusa treba / moze da znaci nesto drugo, ne znam - ja barem nisam cuo ni za jednu religiju koja o dusi govori kao o necem drugom (materijalnom ili o necemu sto ne utice na fiziklani svijet).
Prije hiljade godina malo se znalo o biologiji, a još manje o neuroznanost.
Kada kažeš da sve nabrojano postoji i u prirodnjačkom svijetu to ništa ne znači jer dolazi sa modernim dobom.
U svoje doba religije su mogle protumačiti kauzalnost po želji, ali nisu, pitanje je zašto.
Možda nedokučivo čovjeku i time gubitak vremena.

Već napisah, nije mi poznat nikakav odgovor "šta je duša" i nije se ni pokušalo iskoristi tadašnje slabo znanje i nešto nakititi.

Sve se svodi na to da čovjek "zna" ili osjeća da nije samo tijelo.
Voddaa

#8139 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 11/03/2026 21:33 Da ne ostane neodgovoreno.
Voddaa wrote: 06/03/2026 07:52
toska wrote: 06/03/2026 01:48 Ne znam.
Tu je i opšta zbrka u jeziku šta bi bila duša, od uma, emocija, svijesti, selfa...a sve je to na klimavim nogama.
Uzimam da je dusa nesto sto na neki nacin utice na nas i da je nefizikalna. To je sve. Mislim da je to u osnovi konzistentno sa pojmom duse kroz vecinu religija.

Ostali pojmovi koje si naveo nisu na istom nivou, jer imaju vise ili manje odredjena znacenja i unutar prirodnjackog pogleda na svijet. Dusa je, naravno, koncept koji u prirodnjackom okviru uopste ne postoji.

Nema ni ja ideju šta bi mogla biti izuzev nekih stvari koje religije naglašavaju, a iskustvo pokazuje da to nije bez osnova, djeluje sasvim istinito, riječ je o pročišćenju, uzdizanju iste, kršćani bi rekli spasu itd. kroz um i djela.
Kao sto sam rekao gore, ne moramo tacno znati sta je to. Pitanje je prije da li je logicki konzistentno da nesto nefizikalno utice na nesto fizikalno. To je poenta argumenta, ne da opisemo sta je dusa.
Knjige su tu da upute kako, kojim razmišljanjem, a onda izvedeno i djelima, mora se pojasniti dobro i zlo jer razum i logika tu zapinju, početne postavke, premise su nužne, to smo već na drugim primjerima pojasnili.
Da. Nema “treba” od “je”. Osnova morala je subjektivna u prirodnjackom pogledu na svijet.
Ovo može i bez duše, kao neki software u robotu, a ako pitaš kako bi to duša radila onda ne znam jer već napisah da nismo sigurni ni o čemu tačnu pričamo.
Da. Prirodnjacki pogled na svijet je prilicno konzistentan i samoobuhvatan. Medjutim, mislim da smo ovdje govorili o dusi i konzistentnosti tog koncepta.

Pricamo o necemu nefizikalnom sto bi, na odredjeni nacin, trebalo da utice na fizikalne objekte. To je jedino oko cega se trebamo sloziti da bismo uopste imali poentu rasprave iznad.

Ako dusa treba / moze da znaci nesto drugo, ne znam - ja barem nisam cuo ni za jednu religiju koja o dusi govori kao o necem drugom (materijalnom ili o necemu sto ne utice na fiziklani svijet).
Prije hiljade godina malo se znalo o biologiji, a još manje o neuroznanost.
Kada kažeš da sve nabrojano postoji i u prirodnjačkom svijetu to ništa ne znači jer dolazi sa modernim dobom.
U svoje doba religije su mogle protumačiti kauzalnost po želji, ali nisu, pitanje je zašto.
Možda nedokučivo čovjeku i time gubitak vremena.

Već napisah, nije mi poznat nikakav odgovor "šta je duša" i nije se ni pokušalo iskoristi tadašnje slabo znanje i nešto nakititi.

Sve se svodi na to da čovjek "zna" ili osjeća da nije samo tijelo.
Par kratkih korekcija (cisto radi jasnoce). Prirodnjacki ne znaci “nesto u prirodi”, nego se odnosi na prirodnjacki pogled na svijet (naturalizam). Iz tvoje druge recenice nisam siguran da pricamo o istom, jer vrijeme nema nikakve veze sa konceptom naturalizma.

Kao sto sam vec rekao, ne radi se o pitanju “sta je dusa”, vec o tome da li nematerijalan (nefizikalan) fenomen moze uticati na materijalni, fizikalni objekat.

To je sve.

I da - sta tacno mislis pod “nije samo tijelo”? Da nije samo materija / fizikalni objekat? Ako je to u pitanju, onda pitanje o kojem ja pricam je i dalje susptina. Kako nesto nematerijalno moze, cak i principijelno, uticati na nesto sto je materijalno? O tome pricamo.
toska

#8140 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 11/03/2026 22:49
Par kratkih korekcija (cisto radi jasnoce). Prirodnjacki ne znaci “nesto u prirodi”, nego se odnosi na prirodnjacki pogled na svijet (naturalizam). Iz tvoje druge recenice nisam siguran da pricamo o istom, jer vrijeme nema nikakve veze sa konceptom naturalizma.
Kako nije bitno vrijeme o kojem govorim, tada niko ništa nije razmatrao kao čisto prirodne pojave.
Voddaa wrote: 11/03/2026 22:49 Kao sto sam vec rekao, ne radi se o pitanju “sta je dusa”, vec o tome da li nematerijalan (nefizikalan) fenomen moze uticati na materijalni, fizikalni objekat.

To je sve.
Pitaš sa vjerske strane, da pojasnimo.
Terotski može, ograničeno, ali kako i zašto ne zna niko, a kad već ni jedna vjerska knjiga nije ništa objasnila onda bi to trebalo biti dovoljno, nedokučivo valjda.
Ne možeš tragati za uzrok-posljedica u ovakvim stvarima čak i kada bi neko smislio teoretski model.
Materijalisti samo kažu da se pričaju gluposti.
I da - sta tacno mislis pod “nije samo tijelo”? Da nije samo materija / fizikalni objekat? Ako je to u pitanju, onda pitanje o kojem ja pricam je i dalje susptina. Kako nesto nematerijalno moze, cak i principijelno, uticati na nesto sto je materijalno? O tome pricamo.
Isti odgovor kao iznad.

Imaš fenomen "telepatije" ili intuicije u širem značenju, a znaš već moj stav o intuiciji, nije to "naša veš mašina ima intuitivne komande".
Javlja se među bliskim ljudima (pročitaj na temi NLO koja je otišla u off), nema dokaza jer nije ni dokazivo u kontrolisanim uslovima, ali mnogi će se zakleti da su svašta doživili, kako to objasniti ako je istina?
Voddaa

#8141 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 12/03/2026 01:33
Voddaa wrote: 11/03/2026 22:49
Kako nije bitno vrijeme o kojem govorim, tada niko ništa nije razmatrao kao čisto prirodne pojave.
Voddaa wrote: 11/03/2026 22:49 Kao sto sam vec rekao, ne radi se o pitanju “sta je dusa”, vec o tome da li nematerijalan (nefizikalan) fenomen moze uticati na materijalni, fizikalni objekat.

To je sve.
Pitaš sa vjerske strane, da pojasnimo.
Terotski može, ograničeno, ali kako i zašto ne zna niko, a kad već ni jedna vjerska knjiga nije ništa objasnila onda bi to trebalo biti dovoljno, nedokučivo valjda.
Ne možeš tragati za uzrok-posljedica u ovakvim stvarima čak i kada bi neko smislio teoretski model.
Materijalisti samo kažu da se pričaju gluposti.
Isti odgovor kao iznad.

Imaš fenomen "telepatije" ili intuicije u širem značenju, a znaš već moj stav o intuiciji, nije to "naša veš mašina ima intuitivne komande".
Javlja se među bliskim ljudima (pročitaj na temi NLO koja je otišla u off), nema dokaza jer nije ni dokazivo u kontrolisanim uslovima, ali mnogi će se zakleti da su svašta doživili, kako to objasniti ako je istina?
Da, bilo je manje ljudi sa naturalistickim pogledom na svijet, ali ih je bilo (Epikur, Demokrit). Mada mislim da ne razumijem poentu - i da naturalizam kao pogled nije ranije postojao, zasto bi to bilo relevantno?

Poenta posta koji sam postavio nije kako dusa djeluje, nego kako moze dusa djelovati. Postoji razlika.
Nisam pogledao NLO thread (mozda nekad, mislim da mi je jedan za sada dovoljan 🙂).

Uglavnom mislim da ugrubo razumijem tvoj generalni stav - razlog zasto nesto vjerujemo je intuicija (iako ne znam sta smatrsas pod intuicijom), i sve dalje od toga je neefikasno, jer ljudi ne mogu dokuciti istinu. Tako nekako..
toska

#8142 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 13/03/2026 10:25
Uglavnom mislim da ugrubo razumijem tvoj generalni stav - razlog zasto nesto vjerujemo je intuicija (iako ne znam sta smatrsas pod intuicijom), i sve dalje od toga je neefikasno, jer ljudi ne mogu dokuciti istinu. Tako nekako..
Ne, nisam mislio tako.
Intuicija je dar svakome, ali neće je svi razviti van bazične.
Vjera ne proizlazi iz nje, mada naravno da moze uticati i ne mogu govoriti u svačije ime, već iz razuma.
Da razum proizvodi vjeru ateistickoj strani je i najmanje prihvatljivo. Iskustvo sa ljudima im govori drugačije.
Opšti stav je da više obrazovanja daje manje vjere i obrnuto. Ima vise razloga za to, ali ne treba izostaviti i da je cijeli obrazovni sistem baziran na činjenicama i dokazma, drugačije i ne može, izuzetak bi bili neki predmeti.
Ali, razum imaju svi i svako donosi zaključke po svom uvidu, obrazovanje je tu okolinski faktor koji će uticati na čovjeka isto kao na nekog drugog vjerska škola.

Znači, mislim da razum proizvodi osnovnu vjeru, a dalje se nastavlja i prihvata sa "svojom" ili nekom drugom.
Voddaa

#8143 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 13/03/2026 15:22
Voddaa wrote: 13/03/2026 10:25
Ne, nisam mislio tako.
Intuicija je dar svakome, ali neće je svi razviti van bazične.
Vjera ne proizlazi iz nje, mada naravno da moze uticati i ne mogu govoriti u svačije ime, već iz razuma.
Da razum proizvodi vjeru ateistickoj strani je i najmanje prihvatljivo. Iskustvo sa ljudima im govori drugačije.
Opšti stav je da više obrazovanja daje manje vjere i obrnuto. Ima vise razloga za to, ali ne treba izostaviti i da je cijeli obrazovni sistem baziran na činjenicama i dokazma, drugačije i ne može, izuzetak bi bili neki predmeti.
Ali, razum imaju svi i svako donosi zaključke po svom uvidu, obrazovanje je tu okolinski faktor koji će uticati na čovjeka isto kao na nekog drugog vjerska škola.

Znači, mislim da razum proizvodi osnovnu vjeru, a dalje se nastavlja i prihvata sa "svojom" ili nekom drugom.
Mhm. Da li pod razumom mislis na racionalno rezonovanje?
Ako da, koji ti je licno dobar racionalni razlog za vjerovanje?
toska

#8144 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 13/03/2026 21:16
toska wrote: 13/03/2026 15:22 ...

Svejedno, ali u pravu si da treba pojasniti.
Kada se dođe do granica uma, prelazak u "iracionalno" postaje racionalni odgovor.
To vodi do bogova, Boga ili nečega desetog, ali i do vrlo čestog svjetonazora-agnosticizma.
Mislim da ove teme nisu prikladne za lične stavove, svakako su nebiti, rasprava treba da ide u uopštenom smislu.
Uostalom, već više puta sam odgovorio na dva načina u kratkim, ali sličnim rečenicama.
Sigurno se sjećaš, nećeš se složiti, ali to je ok.

Opšti odgovor, to može biti apsolutno sve što opažamo, seljaku zemlja, sjetva i žetva, brda i doline, astronomu čuda svemira, nema pravila.
Voddaa

#8145 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 13/03/2026 23:10
toska wrote: 13/03/2026 15:22 ...

Kada se dođe do granica uma, prelazak u "iracionalno" postaje racionalni odgovor.
To vodi do bogova, Boga ili nečega desetog, ali i do vrlo čestog svjetonazora-agnosticizma.
Mislim da ove teme nisu prikladne za lične stavove, svakako su nebiti, rasprava treba da ide u uopštenom smislu.
Uostalom, već više puta sam odgovorio na dva načina u kratkim, ali sličnim rečenicama.

Opšti odgovor, to može biti apsolutno sve što opažamo, seljaku zemlja, sjetva i žetva, brda i doline, astronomu čuda svemira, nema pravila.
Mislim da si rekao da je dozivljaj ili nesto u tom smislu. Pitao sam za licno jer mislim da je tako lakse odgovoriti. Ako mozes govoriti i opcenito, jos bolje.

Mislim na racionalan i konkretan razlog – ali konkretan. Ako sve moze biti, onda konkretno zasto i kako - racionalno.

Za ovaj prvi komentar se ne mogu sloziti. Ne vidim zasto bi granica racionalnog bila iracionalno. Isto tako ne vidim sta bi bila granica uma.
toska

#8146 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 14/03/2026 00:17
toska wrote: 13/03/2026 23:10

Mislim da si rekao da je dozivljaj ili nesto u tom smislu. Pitao sam za licno jer mislim da je tako lakse odgovoriti. Ako mozes govoriti i opcenito, jos bolje.

Mislim na racionalan i konkretan razlog – ali konkretan. Ako sve moze biti, onda konkretno zasto i kako - racionalno.
Vrlo prosto, sve što opažamo je tu tek onako, samo od sebe, slučajem koji ni SF ne može zamisliti...ili ima tvorca.
Razum će uvijek reći da mora biti neki tvorac, zovi ga kako hoćeš, tek isključivanjem opcije da moramo i možemo sve saznati, da shvatanje svega nije ni potrebno, stvara se prostor za ateizam (ima i drugih razloga). Naravno da to rade i teisti, ali oni to pripišu Tvorcu i mirna Bosna.

Za ovaj prvi komentar se ne mogu sloziti. Ne vidim zasto bi granica racionalnog bila iracionalno. Isto tako ne vidim sta bi bila granica uma.
Eto nas na početku, tada sam izrazio sumnju da si možda vjernik u nauku.
Kasniji upisi su me razuvjerili, ali ovim se vračaš na tu poziciju (mada mi se čini da si agnostik, ne izjašnjavaš se).

Kada kažeš da ne vidiš šta su granice uma, ti u stvari kažeš da ne vidiš granice nauke.
To je samo još jedna ideologija ili vjera.

Neko veliko ime koje kaže isto ili u nekom kontekstu ovo tvoje: "Isto tako ne vidim sta bi bila granica uma."?
Ne vidjeti naša ograničenja je hmm, nikakvi milioni godina budućeg napretka tu ne mogu ništa učiniti.
Dobro, da ne budem isključiv, možda evoluiramo u super-čovjeka, a opet šta sa tim, ovo nisu pitanja inteligencije.

p.s. vjernik u nauku nije vjerovanje nauci, drugi pojam.
Voddaa

#8147 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 14/03/2026 03:11 Vrlo prosto, sve što opažamo je tu tek onako, samo od sebe, slučajem koji ni SF ne može zamisliti...ili ima tvorca.
Vracamo se na kauzalnost. Pojam uzroka i posljedice duboko je usadjen u ljudskoj intuiciji. Svijet intuitivno dozivljavamo kao niz dogadaja gdje jedan vodi drugom. Ipak, kauzalnost nije fudamentalni sastojak stvarnosti. Ona je prije nacin na koji opisujemo paterne (pravilnosti) koje vidimo na makroskopskom nivou stvari oko nas. Drugim rijecima, to je emergentan / efektivan koncept, koristan za opis svijeta, ali ne nuzno i ontoloski fundamentalan.

Kada se pitanje postavi ontoloski, cesto se pretpostavlja da samo postojanje zahtijeva objasnjenje. Ali zasto - cemu asimetrija. Zasto bi postojanje moralo imati objasnjenje, a nepostojanje ne bi? Ta pretpostavka nije ocigledna. Ona vise govori o nacinu na koji ljudi razmisljaju nego o samoj strukturi stvarnosti.

Moguce je da u jednom trenutku lanac objasnjenja jednostavno stane na necemu sto samo postoji. Ne zato sto ima dublji uzrok, nego zato sto je to dio osnovne strukture svijeta. U tom smislu pitanje zasto postoji nesto mozda nema kauzalni odgovor.

Razum će uvijek reći da mora biti neki tvorac, zovi ga kako hoćeš, tek isključivanjem opcije da moramo i možemo sve saznati, da shvatanje svega nije ni potrebno, stvara se prostor za ateizam (ima i drugih razloga). Naravno da to rade i teisti, ali oni to pripišu Tvorcu i mirna Bosna.
Hm… To zavisi od pretpostavke da sve sto postoji mora imati uzrok izvan sebe. Takav princip mora vrijediti na najfundamentalnijem nivou. Lanac objasnjenja negdje mora stati. Teizam ga zavrsava u Bogu, naturalizam u zakonima prirode i stanju univerzuma. U oba slucaja postoji tacka gdje vise nema dubljeg “zasto”. Razlika je samo u tome sta uzimamo kao fundamentalno. Ne vidim razliku izmedju teiste ili naturaliste u smislu da moraju sve znati da dodju do zakljucka.

Eto nas na početku, tada sam izrazio sumnju da si možda vjernik u nauku.
Kasniji upisi su me razuvjerili, ali ovim se vračaš na tu poziciju (mada mi se čini da si agnostik, ne izjašnjavaš se).
Nemam pojma sta je “vjernik u nauku” :) Ako mi das definiciju, mogu komentarisati.
Kada kažeš da ne vidiš šta su granice uma, ti u stvari kažeš da ne vidiš granice nauke.
Ne, nisi razumio. Granice nauke i granice ljudskog shvatanja nisu ista stvar. Nauka je metoda, i naravno da ima ogranicenja u tome sta trenutno moze istraziti ili testirati. Ali to ne znaci da su to automatski i granice ljudskog uma.

Uzmimo i vjerski primjer. Ako postoji drugi svijet, moguce je da ga ljudski um moze razumjeti kada ga direktno iskusi. Ali iz toga ne slijedi da ga nauka moze istraziti dok smo ovdje. To je ogranicenje metode, ne ogranicenje razuma.
Neko veliko ime koje kaže isto ili u nekom kontekstu ovo tvoje: "Isto tako ne vidim sta bi bila granica uma."?
Poprilicno cest stav. Radnom ime - David Deutsch (The Beginning of Infinity). Problemi su ili rijeseni ili jos nisu rijeseni, ali nema razloga misliti da postoje pitanja koja su u principu izvan dometa uma. Ali evo i sa vjerske strane - sta je ikre za covjeka, sta je “ucenje imena svih stvari”. Ne vidim problem cak ni sa “vjerskom akidom”.
Ne vidjeti naša ograničenja je hmm, nikakvi milioni godina budućeg napretka tu ne mogu ništa učiniti.
Dobro, da ne budem isključiv, možda evoluiramo u super-čovjeka, a opet šta sa tim, ovo nisu pitanja inteligencije.
Mislim da nisi razumio. Govorimo o principu. Kao sto sam rekao, “ne vidim sta bi bila granica ljudskog uma”, i dalje ne vidim. Sta je to sto je principijelno nemoguce da ljudski um shvati? Ne mislim na to da li ce ga covjecanstvo ikada stvarno shvatiti, nego da li postoji nesto sto je po samoj prirodi stvari izvan moguceg razumijevanja.
p.s. vjernik u nauku nije vjerovanje nauci, drugi pojam.
Ok - ne znam zasto je i jedno relevatno za ovu diskusiju, niti na sta tacno mislis pod pojmovima - ali hajde mozda bude jasnije kada das definicije i pojasnjenje.
toska

#8148 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Eh sad, ode ovo na više strana i tema, neke smo već prošli, da malo skratimo.
Voddaa wrote: 14/03/2026 11:59
toska wrote: 14/03/2026 03:11 Vrlo prosto, sve što opažamo je tu tek onako, samo od sebe, slučajem koji ni SF ne može zamisliti...ili ima tvorca.
Vracamo se na kauzalnost. Pojam uzroka i posljedice duboko je usadjen u ljudskoj intuiciji. Svijet intuitivno dozivljavamo kao niz dogadaja gdje jedan vodi drugom. Ipak, kauzalnost nije fudamentalni sastojak stvarnosti. Ona je prije nacin na koji opisujemo paterne (pravilnosti) koje vidimo na makroskopskom nivou stvari oko nas. Drugim rijecima, to je emergentan / efektivan koncept, koristan za opis svijeta, ali ne nuzno i ontoloski fundamentalan.

Kada se pitanje postavi ontoloski, cesto se pretpostavlja da samo postojanje zahtijeva objasnjenje. Ali zasto - cemu asimetrija. Zasto bi postojanje moralo imati objasnjenje, a nepostojanje ne bi? Ta pretpostavka nije ocigledna. Ona vise govori o nacinu na koji ljudi razmisljaju nego o samoj strukturi stvarnosti.

Moguce je da u jednom trenutku lanac objasnjenja jednostavno stane na necemu sto samo postoji. Ne zato sto ima dublji uzrok, nego zato sto je to dio osnovne strukture svijeta. U tom smislu pitanje zasto postoji nesto mozda nema kauzalni odgovor.

Hm… To zavisi od pretpostavke da sve sto postoji mora imati uzrok izvan sebe. Takav princip mora vrijediti na najfundamentalnijem nivou. Lanac objasnjenja negdje mora stati. Teizam ga zavrsava u Bogu, naturalizam u zakonima prirode i stanju univerzuma. U oba slucaja postoji tacka gdje vise nema dubljeg “zasto”. Razlika je samo u tome sta uzimamo kao fundamentalno. Ne vidim razliku izmedju teiste ili naturaliste u smislu da moraju sve znati da dodju do zakljucka.
Ovo dvoje može zajedno. Govoriš o prauzroku i sličnostima teizma i naturalizma, mogu se složiti da nekome ko se nije baš uživio u koncept Boga to izgleda slično, ali ne, nije.
To se često primjeti na ovim temama, kao da se sam koncept i misaono uživljavanje "Bog postoji" nikada nije izvršilo do kraja već se razmatralo kao mogućnost. Nije neobično, ali ako nije došlo do faze "predanosti" nisam siguran da je moguća ravnopravna diskusija. Logika kaže da vrijedi i obrnuto.

Voddaa wrote: 14/03/2026 11:59
Ne, nisi razumio. Granice nauke i granice ljudskog shvatanja nisu ista stvar. Nauka je metoda, i naravno da ima ogranicenja u tome sta trenutno moze istraziti ili testirati. Ali to ne znaci da su to automatski i granice ljudskog uma.

Uzmimo i vjerski primjer. Ako postoji drugi svijet, moguce je da ga ljudski um moze razumjeti kada ga direktno iskusi. Ali iz toga ne slijedi da ga nauka moze istraziti dok smo ovdje. To je ogranicenje metode, ne ogranicenje razuma.
Poprilicno cest stav. Radnom ime - David Deutsch (The Beginning of Infinity). Problemi su ili rijeseni ili jos nisu rijeseni, ali nema razloga misliti da postoje pitanja koja su u principu izvan dometa uma. Ali evo i sa vjerske strane - sta je ikre za covjeka, sta je “ucenje imena svih stvari”. Ne vidim problem cak ni sa “vjerskom akidom”.
Mislim da nisi razumio. Govorimo o principu. Kao sto sam rekao, “ne vidim sta bi bila granica ljudskog uma”, i dalje ne vidim. Sta je to sto je principijelno nemoguce da ljudski um shvati? Ne mislim na to da li ce ga covjecanstvo ikada stvarno shvatiti, nego da li postoji nesto sto je po samoj prirodi stvari izvan moguceg razumijevanja.
Može i ovo sve zajedno. Navodio sam teška pitanja kosmologije kao primjer.
Moj stav je da nema čovjeka koji to može shvatiti. Mogu se praviti modeli, teorije koje drže vodu matematički i čak logički, ali istinski spoznati nije moguće.
Pošto nema nikakav vidljiv način za testiranje bilo kojeg modela, a istovremeno je neshvatljiv, držaću ih samo kao ljudsku prirodu koja se ne predaje i da sve mora biti objašnjivo.
To je kulturniji odgovor, istinski je naivnost, a može biti i izbjegavanje nekih pitanja.
Voddaa

#8149 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Voddaa »

toska wrote: 14/03/2026 20:56 Eh sad, ode ovo na više strana i tema, neke smo već prošli, da malo skratimo.
Ne mislim da smo ista bas “presli”, ali ok, np. Svakako je lakse meni ne pisati, nego tebi ne citati.
Sta je primjer “teskog pitanja kosmologije”?
Mogu se praviti modeli, teorije koje drže vodu matematički i čak logički, ali istinski spoznati nije moguće.
Sta znaci “istinski spoznati”? Ako nesto ima egzaktan opis, sta jos fali?
Pošto nema nikakav vidljiv način za testiranje bilo kojeg modela, a istovremeno je neshvatljiv, držaću ih samo kao ljudsku prirodu koja se ne predaje i da sve mora biti objašnjivo.
To je kulturniji odgovor, istinski je naivnost, a može biti i izbjegavanje nekih pitanja.
Kako mislis da nema nacina za testiranje bilo kojeg modela? Kako je neshvatljiv?
toska

#8150 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Voddaa wrote: 14/03/2026 21:06
toska wrote: 14/03/2026 20:56 Eh sad, ode ovo na više strana i tema, neke smo već prošli, da malo skratimo.
Ne mislim da smo ista bas “presli”, ali ok, np. Svakako je lakse meni ne pisati, nego tebi ne citati.
Sta je primjer “teskog pitanja kosmologije”?
Mogu se praviti modeli, teorije koje drže vodu matematički i čak logički, ali istinski spoznati nije moguće.
Sta znaci “istinski spoznati”? Ako nesto ima egzaktan opis, sta jos fali?
Kako mislis da nema nacina za testiranje bilo kojeg modela? Kako je neshvatljiv?
Dovoljno ovako. Konačnost ili beskonačnost prostora i vremena nije shvatljiva.
Logički samo uzmeš primjer 1,2,3,4...i tako do beskonačno, ali koga taj odgovor može zadovoljiti?

Odgovor će ići da naš razum nije razvijen za te stvari, ali o čemu onda pričamo uopšte?
Post Reply