Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Men_of_Numenor

#8126 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Men_of_Numenor »

Da smo 10% stvari napravili pravilno poslije rata niko se danas ne bi ni sjećao Jugoslavije :thumbup:

Ali nismo i tu je problem...
Inok

#8127 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Inok »

jugonostalgičar ne znači da patiš za državom bivšom već za nekim vremenima kada si bio siguran, zaposlen, situiran itd

da je valjala nebi se nikad raspala a posebno ne onako krvavo
Connaisseur Karlin

#8128 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Ja ti pišem o kulturološkom značaju, a ti o prepisanom drum&bass segmentu (to se danas zove sampling :mrgreen:). Hajd' ovako da kažem - kad se bude pisala kulturna historija Bosne i Hercegovine 20. vijeka, Bregović će u njoj zauzeti značajno mjesto. Fascinantno je koliko je Dugme bilo veliki bend... i koliko je ljudi zbog njih uglas pjevalo poeziju!
piupiu, a sto je tvoje misljenje o Divljim Jagodama :-D

nemam pojma ovako kao ti o muzickim sferama :kiss: :skoljka:
il dottore

#8129 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by il dottore »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:
piupiu wrote: Hoću reći da je autošovinizam reći da je kompletna sarajevska scena bila smeće. Pa još jednom pitam šta je kriterij? New primitives je za New wave viši stepen autentičnosti, na primjer.
Komercijalni da ali nekog većeg kvaliteta tu stvarno nije bilo. Ni tekstualno ni muzički.
Kako nije? Koji je najveći bend ex-Yu svih vremena? Mislim, to svako može onako, s prsta reći... Zna se koji je, koliko god ga pljuvalji i vikali, ne valja Dugme, Brega plagijator, bla, bla... Brega je, osim što nije ništa bolji, ni gori plagijator od Novog vala, bar dodao dozu inventivnosti i autentičnosti našoj rock muzici i napisao gomilu antologijskih pjesama. Osim toga, znao se i pjesnički sasvim solidnim pokazati - šta fali pjesmama Sanjao sam noćas da te nemam,Ne gledaj me tako i ne ljubi me više, Uspavanka za Radmilu M, a kamo li Trifunovićevim tekstovima Šta bi dao da si na mom mjestu, Pristao sam biću sve što hoće ili Kudjićevoj Sve će to o mila moja... pa to su jebeni književni klasici! Ovdje su nastala dva zemljotresa pop kulture, dva fenomena Yu rocka - Indexi i Bijelo dugme, al' ono, jebeš sarajevsku scenu, smeće, daj Idola, Šarla i Štulića... E to ne kontam.
Piupiu :thumbup:

Ovi sto govore da je sarajevska scena smece, ono generalno, garantovano naginju lgbt populaciji
Gojeni H

#8130 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Gojeni H »

Mogli su za moju dusu ici Atomci, Jagode, Vatreni poljubac ...
al' kako su se uz gitaru i one Merlinove limunade Makedonke i Hrvatice hvatale ... ko klijenovi.
Inok

#8131 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Inok »

samo milić vukašinović i niko više

Ommadawn

#8132 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

il dottore wrote:[quote="piupiu”]

Kako nije? Koji je najveći bend ex-Yu svih vremena? Mislim, to svako može onako, s prsta reći... Zna se koji je, koliko god ga pljuvalji i vikali, ne valja Dugme, Brega plagijator, bla, bla... Brega je, osim što nije ništa bolji, ni gori plagijator od Novog vala, bar dodao dozu inventivnosti i autentičnosti našoj rock muzici i napisao gomilu antologijskih pjesama. Osim toga, znao se i pjesnički sasvim solidnim pokazati - šta fali pjesmama Sanjao sam noćas da te nemam,Ne gledaj me tako i ne ljubi me više, Uspavanka za Radmilu M, a kamo li Trifunovićevim tekstovima Šta bi dao da si na mom mjestu, Pristao sam biću sve što hoće ili Kudjićevoj Sve će to o mila moja... pa to su jebeni književni klasici! Ovdje su nastala dva zemljotresa pop kulture, dva fenomena Yu rocka - Indexi i Bijelo dugme, al' ono, jebeš sarajevsku scenu, smeće, daj Idola, Šarla i Štulića... E to ne kontam.
Piupiu :thumbup:

Ovi sto govore da je sarajevska scena smece, ono generalno, garantovano naginju lgbt populaciji[/quote][/quote]
Bolje i to nego nacionalističkim i vjerskim ekstremistima.
Sarajevska pop i rock škola kao centar pop i rock kulture je mit.
il dottore

#8133 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by il dottore »

Moze se raspravljati o pretjeranosti tog termina "centar" pop i rock kulture
Ali reci da je smece, lgbt najmanje
piupiu

#8134 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

uglavnomja wrote:i teska industrija

ali formula 4 i ljubisa racic :lol: :lol: :thumbup:

kako je lik furao svoj film, sta je radio na sceni, kako je izledao, pa svirao gitaru iza ledja ...

a milic vec spada u institucije :oops:
Vidi ga ovdje, isti Harry Styles... :D :lol:

Image
Ommadawn

#8135 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Gojeni H wrote:Mogli su za moju dusu ici Atomci, Jagode, Vatreni poljubac ...
al' kako su se uz gitaru i one Merlinove limunade Makedonke i Hrvatice hvatale ... ko klijenovi.
A tek Bošnjakinje... Odsviraš dvije pjesme od Crvene Jabuke i “Jedina moja” od Jagoda i znaš da te večeri nećeš spavat’ sam.
piupiu

#8136 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote: piupiu, a sto je tvoje misljenje o Divljim Jagodama :-D

Rock je 82. na 83. pravio anketu o 100 najznačajnih pjesama Yu rocka. Haj' pogodi koja je bila broj jedan, a koja broj 10? :D :lol:

http://www.yugopapir.com/2014/09/100-kl ... kog_2.html
Ommadawn

#8137 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:@piupiu: poslušaj pjesmu Dance of Ages od engleske grupe Argent sa albuma All together now iz 1972 i pjesmu Šta bi dao da si na mom mjestu.

Merlin “Mjesečina” i UB40 “Where did I go wrong”

Inventivnost??

Bijelo Dugme je bio komercijalni bend i samo što su imali tu sreću da potpišu sa Jugotonom (jer ih je Diskoton galantno odbio) pa su mogli snimati u Londonu i kurčiti se tuđom (Jugotonovom) lovom.

Šta je to Štulić uzeo a da nije potpisao?
Ja ti pišem o kulturološkom značaju, a ti o prepisanom drum&bass segmentu (to se danas zove sampling :mrgreen:). Hajd' ovako da kažem - kad se bude pisala kulturna historija Bosne i Hercegovine 20. vijeka, Bregović će u njoj zauzeti značajno mjesto. Fascinantno je koliko je Dugme bilo veliki bend... i koliko je ljudi zbog njih uglas pjevalo poeziju!
Hoće ukoliko je bude pisao neko ko vjeruje u taj mit. Bregović je tip koji je dobar gitarista i koji je znao napraviti pare i njegova jedina inventivnost je što je lik skontao kako se obogatiti od rock-muzike. Čim više nije bilo love od rocka, tip okrenu malo narodnjački pa onda uvali trube i to iz Srbije.
Indexi makar ubaciše saz u obradu jedne lijepe sevdalinke i napraviše aranžman da ne smrdi na kokošije govno.

Brega je uzeo Trifunovića jer mu ga je predložio urednik sa TVSA. Sam Trifunović se gnušao i Brege i rocka al kad napravi pare, zinu mu guzica pa eto još pjesama, i to ne samo Bregi. Nisu one bile loše, naprotiv, meni je najdraža “I pad je let” ali nije ni neki ibret.

Indexi uzeše zbirku pjesama Maka Dizdara, komponovaše muziku i to u progrock žanru pa izbaciše album čiji je omot uradio jedan od najboljih umjetnika a album dobi samo takve kritike i pohvale a bogami kasnije i internacionalno.
Ommadawn

#8138 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote: piupiu, a sto je tvoje misljenje o Divljim Jagodama :-D

Rock je 82. na 83. pravio anketu o 100 najznačajnih pjesama Yu rocka. Haj' pogodi koja je bila broj jedan, a koja broj 10? :D :lol:

Pa nije jedini magazin bio Rock. Gdje ti je Džuboks i njihova lista?
piupiu

#8139 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:
piupiu wrote:

Nije me pitala o listama, već o Divljim jagodama. :D
Connaisseur Karlin

#8140 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

piupiu wrote:

a piupiu, kafa i cokolada licno od mene jednog dana :-D :thumbup: :kiss:
Connaisseur Karlin

#8141 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:
piupiu wrote: Rock je 82. na 83. pravio anketu o 100 najznačajnih pjesama Yu rocka. Haj' pogodi koja je bila broj jedan, a koja broj 10? :D :lol:

to nije vazno,druzim sa rodbinom jednnog od clana iz bijelog dugmeta ,ali dvilje jagode niko ne smije da mi dira :evil:
piupiu

#8142 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:...
Omma, Bregović je izveo našu muziku van Balkana. Nije je izveo ni Štulić, ni Djordjević, ni Milan Mladenović, ni Vlada Divljan...
Ommadawn

#8143 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:

Nije me pitala o listama, već o Divljim jagodama. :D[/quote]
Pa jesi li pročitala kritiku o Divljim Jagodama?

‘vako:
Slavni Pera Luković je neki album (jebi me ako se sad mogu sjetit koji, biće da je Motori) Jagoda oštro iskritikovao na šta mu je Zele Lipovača zaprijetio da ako više igdje spomene ime Divlje Jagode da se dobro čuva.
Kasnije Luković napiše reportažu sa nekog koncerta Divljih Jagoda i nazove ih “...bend čije ime ne smijemo spominjati zbog vlastite sigurnosti” i još ih popljuje.
piupiu

#8144 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote: Pa jesi li pročitala kritiku o Divljim Jagodama?

‘vako:
Slavni Pera Luković je neki album (jebi me ako se sad mogu sjetit koji, biće da je Motori) Jagoda oštro iskritikovao na šta mu je Zele Lipovača zaprijetio da ako više igdje spomene ime Divlje Jagode da se dobro čuva.
Kasnije Luković napiše reportažu sa nekog koncerta Divljih Jagoda i nazove ih “...bend čije ime ne smijemo spominjati zbog vlastite sigurnosti” i još ih popljuje.
:lol: :lol: :lol: Zele. :-)

Nisam čitala, super. :thumbup:
Ommadawn

#8145 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

piupiu wrote:
Ommadawn wrote:...
Omma, Bregović je izveo našu muziku van Balkana. Nije je izveo ni Štulić, ni Djordjević, ni Milan Mladenović, ni Vlada Divljan...
Koju?
Trube i Rome? I njih je pokrao.
Pa sad zapadnjaci misle da je kod nas truba nacionalni instrument - moram ih ubjeđivati da se sasvim drugačija muzika svira u BiH i da nismo toliki divljaci kakvim
nas prikazuje Kusturica.
Ommadawn

#8146 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Connaisseur Karlin wrote:
Ommadawn wrote:
piupiu wrote: Rock je 82. na 83. pravio anketu o 100 najznačajnih pjesama Yu rocka. Haj' pogodi koja je bila broj jedan, a koja broj 10? :D :lol:

to nije vazno,druzim sa rodbinom jednnog od clana iz bijelog dugmeta ,ali dvilje jagode niko ne smije da mi dira :evil:
Slomio ploču Divljih Jagoda nakon što sam prvi put čuo pjesmu Piramida. Ej, vinil!! Jaran koji ih ismijava (pogotovo Alena) me pitao “Šta ti bi bolan?”. Imam dvije ploče od Jagoda, jednu ću zadržati iz sentimentalnih razloga a drugu pokloniti novopečenom sakupljaču ploča.
Connaisseur Karlin

#8147 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:
‘vako:
nisam Zele Lipovaca, ali ga razumijem :evil:

piupiu

#8148 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Ommadawn wrote:
piupiu wrote:
Koju?
Trube i Rome? I njih je pokrao.
Pa sad zapadnjaci misle da je kod nas truba nacionalni instrument - moram ih ubjeđivati da se sasvim drugačija muzika svira u BiH i da nismo toliki divljaci kakvim
nas prikazuje Kusturica.
Što? Romi nisu 'naši'? To nije dio naše kulture? Eeee, kažu da su nekad na početku 20. vijeka Romi bili dio svih bajramskih praznika u Sarajevu... Bez veze je ova rasprava - umjesto da se ponosiš činjenicom što je najpoznatiji, možda i jedini, savremeni kompozitor sa ovih prostora poznat široj svjetskoj javnosti baš Goran Bregović.
Connaisseur Karlin

#8149 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Ommadawn wrote:
Slomio ploču Divljih Jagoda nakon što sam prvi put čuo pjesmu Piramida. Ej, vinil!! Jaran koji ih ismijava (pogotovo Alena) me pitao “Šta ti bi bolan?”. Imam dvije ploče od Jagoda, jednu ću zadržati iz sentimentalnih razloga a drugu pokloniti novopečenom sakupljaču ploča.
Bijelo Dugme je isto jedna od meni najdrazih grupa, a Zeljko je bio za mene real time Bijelog Dugmeta :-D Alen je simpa :)

Zeljko oduvijek pjeva sa zarom/ real passion :thumbup:

Alen je light verzija :D
Ommadawn

#8150 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Ommadawn wrote:
‘vako:
nisam Zele Lipovaca, ali ga razumijem :evil:

Pa ja sam eto imao priliku da sjedim s njim, ako sam imada upoznao muzičara da ima toliko visoko mišljenje o sebi dabogda od raka umro.
Kad frajer mrtvo hladno reče da je on začetnik heavy metala u SFRJ, ja kontam “na kakvim si ti drogama care”.

Al moram priznati da mi je njegova “Krivo je more” osigurala prolaz kod jedne Šveđanke.
Post Reply