Ne kontam ljude koji traze posao, a ne rade na otklanjanju prepreka za pronalazak posla ili odbijaju svaki koji im se nudi. Evo ih par iz moje okoline:
Znam jednog zavrsio ekonomiju u roku i ponude mu posao u banci da radi na salteru. Kaze nece, nije on 5 godina rint'o da k'o obicna salterusa radi.

Danas ima 30+ i jos nikad nije dobio bolju ponudu za posao sem za salterusu. Zena mu zatrudnila i poceo raditi kao konobar da hrani porodicu. Dotad od cace trazi cenera da djevojku izvede u grad.

Iz struke je odavno ispao, sad ni k'o salterusa ne moze da radi. A kurcio se po gradu kako je zavrsio EFSA s 10 minuta ucenja svaki dan i da ima visok IQ.

Sad svoj mozgic sa sobom i sudje ribaj.
Onda, kad kaze joj najbolje vani ovdje haira nema bla bla (govorim za Hrvate u BiH). Kazem, okej, sto ne ides? Ajoj, valja jezike znati, pa treba ti bar 5 godina da naucis jezik minimum, ko ce to.

Kazem, pa upisi neki kurs, imas i intenzivnih nesto mozes za godinu-dvije fino nauciti, kaze ah otkud mi pare za kurs to ti je preskupo.

Pa onda kaze, e nisam ti ja talent za jezike, nisu mi nikad isli, jos kad sam bio kod uciteljice skont'o sam ja nemam ti ja talenta za toga, ne ide to meni.
To me podsjeti na onaj vic, dosao lik na razgovor za posao, kaze znate li engleski, ma razvaljujem, kaze sef, okej, ajde dajte mi primjer upotrebe rijeci "allow", kaze on "alo, cujemol se".
Pa onda kaze, nemam posla jer nemam iskustva. Ja rekoh (za humaniste) idi pa volontiraj u nekoj nevladinoj organizaciji, cisto da upoznas ljude i da si u tim kroguvima, a i da ti nije CV prazan kad vec sjeis na birou i nish ne radis, kaze de bona bolje dzaba sjediti nego dzaba raditi.

Velim onda, imas strane stranice, probaj kao freelancer raditi iskustva radi, a kaze, a ko ce se jebavati za 2$ po satu, a i valja ti jezike za to znati, nisam ti ja jeftina radna snaga da me tako neko izrabljuje.
Predlozim nedavno svojoj mami da se iseli iz Travnika i da proba naci posao u Sarajevu, Zenici, Mostaru.., eto u bilo kojem vecem gradu, trazi bilo kakav posao. Kaze, (zena od 40 godina), a nisam ti ja nikad van Travnika zivjela, ne mogu ja to tako, dje cu u drugi grad kad nikog ne znam.

Jaranice moja, 40 minuta do Zenice bus, mozes svaki vikend u Tr dolaziti, nece ne zna nikoga, s kim ce se druziti.

Ma bem mu orilo jel se ides druziti ili raditi ili koji klinac, ionako u Tr-u samo lover boy-a ima, mi svi van Tr-a, jok, s kim ce ona ujutro kafu piti.
Eh onda kad se otkaz dobije u 100% situacija je sef kriv. Ne kazem ja, jesu 99% hardcore seronje, ali treba malo i u sebe pogledati, jel, mozda nisi kriv, ali si odgovoran za svoj zivot, i onda ako je zensko dobilo otkaz to je uvijek jer sef ima ljubavnicu i njoj je dao posao mjesto nje.

Ako nije na seksualnom, onda je hejt na nacionalistickom osnovu, i poenta price je da je svaki sef seronja u citavom radnom vijeku, a osoba nista novo ne uci i ne usavrsava se da dobije bolji posao vec na istom mjestu tapka 40 godina haman ha isti posao, jos joj zastari svo znanje, ali ne, drugi su i krivi i odgovorni, on/a, je jadan/na zrtva sistema i nista se uraditi ne moze. Sem okolo kukati, to je najuspjesniji lijek. I onda koji god savjet dobije - vracamo se na pocetak price, svemu manu nadje i "nije to za mene".