Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8126 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Prikupljaju se hrana i lijekovi za kućne ljubimce nastradale u poplavama

http://www.klix.ba/vijesti/bih/prikuplj ... /140520143
JohnnyS

#8127 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by JohnnyS »

palermo wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Pa ništa. Prvo su pet minuta prikazivali kako u njih sve funkcioniše - od prijema pomoći preko distribucije do podjele. Svi se smješkaju, od volontera do onih koji primaju pomoć. I onda prelaz na BiH: "Za razliku od Hrvata, susjedi nam se ne znaju nositi sa kriznom situcijom. Čak se i tuku za hranu".
Nabijem ih na kurac.......
Ukratko :D
Mustang1

#8128 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

TheWatcher wrote:
Mustang1 wrote:Danas u Zenicu kod mene dosao kombi i auto puno iz Kljuca .. Doslo auto prepuno iz Sarajeva
jeli bila jedna Amela (crnka) medju njima :D
Iz Sarajeva ? Ne znam ime ali su bile dvije djevojke cini mi se ..
Havatar

#8129 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

palermo wrote:
Alfons Kauders wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Pa ništa. Prvo su pet minuta prikazivali kako u njih sve funkcioniše - od prijema pomoći preko distribucije do podjele. Svi se smješkaju, od volontera do onih koji primaju pomoć. I onda prelaz na BiH: "Za razliku od Hrvata, susjedi nam se ne znaju nositi sa kriznom situcijom. Čak se i tuku za hranu".
opet nas fahrina govna predstavljaju u najboljem svjetlu
na stranu fahrina govna, ali ovo ako su rekli (ja nisma gledao, ali nemam razloga ne vejrovati leclercu) je za povraćati.....da smo kakav narod, sada bi forumima i fajsbucima kružila poruka, nabijemo RTL na onu stvar što je spomenuh....(ili ako neko ima još nešto kreativnije)
:thumbup:
Klasicna propaganda .
Straza

#8130 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

It_is_a_Leclerc wrote:
glockov kolac wrote:
Pa naravno, što mi izgledamo gore to oni izgledaju bolje... a Fahraon i njegovi pulenovi likuju...
Nigdje omladine što radi, nigdje tona i tona koji, upravo preko Hrvatske, dolaze u pomoć BiH, već neki video u kome neka ženica pišti, kao neoboriv dokaz da su u Bosni divljaci.

Znam da to nije bitno, ali meni to toliko digne tlak i iznervira me. Fuj !

To su lesinarski mediji. Isto kao i Avaz. 90% stranice je crna hronika, naslovi, katastrofalno, skandalozno, strasno itd...
Ko prati te debile?
IRELAND

#8131 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by IRELAND »

pita me prijateljica iz španije, koja je oficijelna web stranica preko koje idu donacije ?
ja pojma nemam , da li postoji uopste tako nesto kod nas, ako ne, mozete me uputit na neku adresu gdje je moguce da se izvrsi vise sitnih uplata iz inostranstva???
Mustang1

#8132 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

E da i iz Gorazda su dopremljene neke masine za isusivanje prostorija i cizme i jos odjece i hrane .. I jos dosta toga je otislo dalje skoro citav kamion veliki
Drinski

#8133 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

JohnnyS wrote:
palermo wrote:
Valjda, NaDugo. :mrgreen:
Straza

#8134 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

Turska kompanija Džengiz čisti puteve u Željeznom Polju

http://istocnabosna.com/myjoomla/index. ... &Itemid=72

Image

U pomoć obnovi područja ugroženim u poplavama, koje su zadesile BiH, uključila se i turska kompanija Džengiz (Cengiz İnşaat) koja je u BiH angažirana na izgradnji Koridora 5C.
Naime, jedna od najvećih i najuspješnijih turskih građevinskih kompanija želi pomoći omogućavajući prevladavanje velikih infrastrukturnih problema koje su zadesile BiH.

Jedno od najugroženijih područja u Zeničko-dobojskom kantonu je Željezno Polje koje je danima bilo odcjepljeno od drugih mjesta, a putna komunikacija i do danas nije osposobljena. Do sada je u Željeznom Polju uočeno preko 100 klizišta, a oko 150 kuća je izbrisano sa lica zemlje.

Radi omogućavanja životnih uvjeta i prohodnosti puteva u Željeznom Polju kompanija Džengiz poslala je tešku mehanizaciju. Na terenu se nalazi 3 bagera, 2 dozera i 3 kamiona.

Kompanija Džengiz predstavlja dio velike pomoći koje u ovim teškim trenutcima iz Turske dolazi u BiH. Upravo je to i najavio turski premijer Erdogan u svojem telefonskom razgovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

S ciljem utvrđivanja stvarnih potreba i koordinacije distribucije pomoći danas je otvoren i Krizni centar Ureda turske vlade za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), a brojni konvoji pomoći već su distribuirani u najugroženijim regijama. koordinira akcije pružanja humanitarne i druge pomoći za zemlje Zapadnog Balkana koje se suočavaju sa tragičnim poplavama i klizištima, što je još jedan pokazatelj ispružene ruke turskog prijateljstva.

U pisanom saopćenju turske vlade se navodi da je AFAD preuzeo ulogu koordinatora i pokrenuo akciju.

S ciljem utvrđivanja potreba ljudi u poplavljenim područjima, kao i koordiniranja distribucije pomoći, AFAD je u BiH već uputio svoju delegaciju.

Uporedo sa aktivnostima AFAD-a, na zahtjev iz BiH, turska vlada i Crveni polumjesec su obezbijedili 125.000 vreća za pijesak i drugih potrebnih stvari, koje su transportovane avionom turske vojske.

Avion koji je jučer ujutro sletio u Sarajevo dopremio je i hiljade deka, dvije pumpe i generatore, te šest ljudi koji će raditi na njima i kontejnere drugih neophodnih stvari za ljude u poplavljenim područjima. Posredstvom AFAD-a i turske ambasade, pomoć je dostavljena lokalnim vlastima.

U koordinaciji AFAD-a i danas se u BiH očekuje dolazak 19 vozila i 41 član osoblja koje je osigurao Grad Istanbul.

U saopćenju se također naglašava da akcija pomaganja ugroženima neprekidno traje i da je Krizni centar AFAD-a u stalnom kontaktu sa TIKA-om, Turskim polumjesecom i drugim institucijama i turskim kompanijama koje rade na terenu.

Također, predstavnici Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) danas su u Rijasetu Islamske zajednice u BIH, gdje je razgovarano o vidovima najneophodnije pomoći stanovništvu nastradalom od poplava i klizišta,iskazali spremnost da će potrebne lijekove i dezinfekciona sredstva hitno dopremiti iz Turske.

Istocna Bosna/Haber.ba

:thumbup:
aveos

#8135 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by aveos »

JohnnyS wrote:
palermo wrote:
Prvi posalju cetri ekipe gorske sluzbe spasavanja i dva helikoptra i nabijamo ih na k..,aj pricekat cemo ljeto kad nam posalju dva tri kanadera pa cemo ih i onda nabijat na kurac
Mustang1

#8136 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

IRELAND wrote:pita me prijateljica iz španije, koja je oficijelna web stranica preko koje idu donacije ?
ja pojma nemam , da li postoji uopste tako nesto kod nas, ako ne, mozete me uputit na neku adresu gdje je moguce da se izvrsi vise sitnih uplata iz inostranstva???
Vidi na twitteru Amera Delica cini mi se da je Djokovic jucer retweet Amera Delica gdje ima link gdje se mogu slati donacije bosniak ili nesto tako
todd_smith

#8137 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by todd_smith »

Ko bude kupovao ili zna nekoga da kupuje neka proslijedi info:

U Penny Plusu kutija maski za lice sa 50 komada, 3 BAM.
U FIS-u (bivsa Skafa) 5 litara vode kosta 1 BAM, maske (respiratori) su 5,90 za 5 komada.
U Tusu u Istocnom Sarajevu sardine su 1 BAM, 800 grama zelenog graska u konzervi 2,50 BAM, toaletni papir 24/1 3,85
U Interexu su Higi maramice (2+1 gratis) 3,90 BAM
U DM-u su sva sredstva za ciscenje marke DENKMIT ispod 2 BAM i BABYLOVE pelene su mnogo jeftinije od drugih
U Pennyju i Bingu su cizme 13 BAM (brojevi 41 u Pennyju i 44 u Bingu), baterije od 4,5V su 1,90 BAM u FIS-u.
U Jysku je pet pari carapa 6,50 BAM.

A ovo za stranicu za donacije

Pomozi.ba je sasvim pouzdana stranica.
omar little

#8138 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

aveos wrote:
JohnnyS wrote:
palermo wrote: Nabijem ih na kurac.......
Prvi posalju cetri ekipe gorske sluzbe spasavanja i dva helikoptra i nabijamo ih na k..,aj pricekat cemo ljeto kad nam posalju dva tri kanadera pa cemo ih i onda nabijat na kurac

citaj. nisu ljudi rekli da drzavu hrvatsku nabijaju nakurac vec lesinare sa RTL.
Havatar

#8139 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Havatar »

aveos wrote: Prvi posalju cetri ekipe gorske sluzbe spasavanja i dva helikoptra i nabijamo ih na k..,aj pricekat cemo ljeto kad nam posalju dva tri kanadera pa cemo ih i onda nabijat na kurac
Ovo sto je RTL uradio je klasicno kaljanje i negativno predstavljanje svih koji zive u Bosni i na takve stvari treba upravo tako reagovati.
palermo

#8140 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by palermo »

aveos wrote: Prvi posalju cetri ekipe gorske sluzbe spasavanja i dva helikoptra i nabijamo ih na k..,aj pricekat cemo ljeto kad nam posalju dva tri kanadera pa cemo ih i onda nabijat na kurac
O čemu ti to.........

Treba ti pojasniti, dakle, nabijem na neku stvar (plus dodato još nešto centimetara od drugih forumaša) RTL.
RTL nije Hrvatska, niti je hrvatski narod, niti su oni koji su prvi pritekli u pomoć........

Uostalom, to što si prvi pritekao u pomoć, ti ne daje pravo da pljuješ po nekome......
JohnnyS

#8141 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by JohnnyS »

Tko bolan Republiku Hrvatsku nabija na kurac? Tko službene institucije (osim Jasmile Žbanić :D ) nabija? Tko narodu iz Hrvatske išta govori osim "hvala"? Na penis se nabija jedan senzacionalistički treš medij kojeg, nota bene, 90% Hrvatske redovno nabija na isto...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#8142 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

IRELAND wrote:pita me prijateljica iz španije, koja je oficijelna web stranica preko koje idu donacije ?
Imas racun CK-a
Image

pomozi.ba
Za uplate iz inostranstva direktno na Pomozi.ba BIH:

Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067

Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000 Sarajevo

Paypal uplate : [email protected]

A moze se ovdje donirati http://www.gofundme.com/98iwck
Straza

#8143 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

MIZ SREBRENICA, PROSVJETITELJ I OMLADINA SREBRENICE U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI

http://prosvjetitelj-muallim.org/aktivn ... kciji.html

Image

Novonastala vandredna situacija u našoj domovini BiH je iznova probudila svijest o društvnoj odgovornosti. Tako su se skoro sve institucije i nevladine organizacije podigle na noga da bi pomogli stradalim u poplavam. Veliku želju da pomogne posebno je izrazila naša cijelokupna bosanskohercegovačka dijaspora, na čemu smo im zahvalni i molimo Boga Dragoga da im mnogostruko vrati.

Na jučerašnjem, 19.5.2014., sastanku koji su odžali Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, omladina Srebrenice i udruženje Prosvjetitelj odlučeno je da se ciljano izađe na teren i razgovara sa porodicama koje su stradale u poplavama, te da se te porodice saslušaju i vide šta im je najpotrebnije da im se pomogne. Tako je odmah nakon održanog sastanka tim ispred MIZ Srebrenica, na čelu sa galvnim imamom i predsjednikom i glavnim koordinatorom Prosvjetitelja uputio se u obilazak terena. Tim je obišao tri porodice u Konjević Polju sa desne obale rijeke Jadar. Naime, riječ je o trojici braće kojima je poplava odijela skoro sve osim zidova kuće. U razgovoru sa njima rekli su nam da se sve desilo u roku od deset minuta tako da nisu ništa ili vrlo malo imetka mogli da spase. Najgore je pogođen Mumin Muminović koji je jedva izašao iz kuće. Prenosimo negove riječi: „Bio sam na poslu, radio sam na građevini u Vlasenici, žena me zvala, koja je inače u 8. mjesecu trudnoće, rekla mi:’ Mumine, dolezi kući evo Jadar samo što nije ušao u kuć!.’ Ja dok sam došao kući i raspremio se, morao sam da napusti i kuću i sve. Ovo je drugi put da ostajem bez išta.“

Drugi brat, Hazim Muminović, je bio kod kuće, borio se sa bujicom i nastojao da spasi ono malo svoga imetka što je stekao svojim radom, ali nije uspio. Njihova mati Hava Muminović koja živi sa trećim najmlađim sinom, i čija je kuća prva bila na udaru od bujice koja je rušila sve pred sobom od planine Udrč, priča nam i stidno govori da joj ništa nije potrebno jer je opet zadovoljna i sretna jer su joj djeca živa
Bitno je napomenuti da su sva trojica braće oženjena i da imaju djecu, u Mumina je treće djete na putu. Tri dana su spavali u neuslovnoj garaži, kažu kao da su ratne godine, tako su se osjećali.

Image

Također, kažu da im nije bilo mještana Maćeha koji su sišli sa brda da im donesu hrane, ne znaju kako bi preživili jer je Jadar odnio mostove i nisu mogli da stupe u kontakt sa civilizacijom. Jednom rečenicom rečeno, ti ljudi su izgubili sve, prijeko im je potrebna pomoć.

Na sastanku je odlučeno da im se pomogne sprem naših mogućnosti. Porodice Muminović moraju obnavljati svoje kuće, oni su nama dostavili spisak materijala koji im je potreban da bi ponovo mogli da nastave normalan život. Riječ je o materijalu koji vrijedi nekoliko hiljada maraka.

Medžlis Srebrenica, udruženje Prosvjetitelj i omladina i mladi bračni parovi iz Srebrenice koji imaju svoje poslove odlučili su da svoju pomoć usmjere najviše na te tri porodice i da se iznađu sredstva da im se kuće obnove, jer uskoro će ta malo šira porodica Muminović dobiti i novog člana, a i oni sami spavaju u neuslovnim prostorijama.
Neka ova akcija bude urnek i ostalima ljudima i organizacijama koji žele da pomognu. Neka izađu na teren i provjere šta je ljudima najpotrebnije i neka ciljano pomažu unesrećene naše sugrađane.
Pozivamo sve sve Srebreničane u Bosni i dijaspori da se odazovu ovoji i ostalim akcijama, jer ne zaboravimo naše je ono što drugima dajemo. U galeriji su slike sa jučerašnjeg obilaska terena.

SVE INFORMACIJE MOŽETE DOBITI NA BROJ TEL: +387 56 440 391,

MOB:

+387 61 656 464 - glavni imam Damir ef. Peštalić,

+ 387 61 830 970 - predsjednik medžlisa Alija Tabaković,

+ 387 61 288 509 - glavni koordinator Prosvjetitelja Nermin Mujkanović,

+ 387 61 295 703 - predsjednik Prosvjetitelja Nerzudin Hajdarević

ŽIRO-RAČUNI NA KOJI MOŽETE UPLAĆIVATI IZ BIH SU:

5510150001486838 za uplate u KM-ovima

ZA UPLATE U DOLARIMA USD:

5514504834010179

ZA UPALTE U EURIMA:

551450480608520

KODOVI ZA UPLATE IZ DIJASPORE NALAZE SE NA SLIKAMA U GALERIJI

Ovim ljudima treba pomoci. Mladi povratnici koji su i prije poplava zivili vise nego skromno. Sad su opet vraceni na nulu.
guber90

#8144 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

ladyblue18 wrote:
Imas racun CK-a
Image

pomozi.ba
Za uplate iz inostranstva direktno na Pomozi.ba BIH:

Banks name : Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067

Udruženje "Pomozi", Brčanska 17, 71000 Sarajevo

Paypal uplate : [email protected]

A moze se ovdje donirati http://www.gofundme.com/98iwck
Mislim da bi ovaj post bio odlican za temu "BItne informacije" :), znam da postoje teme za donacije i slicno, ali je ovaj post nesto sto se cesto trazi na forumu :).
titinho

#8145 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by titinho »

AjB Javlja da je u Bosni poplavama i klizistima pogodjeno 1.300.000 ljudi, u Srbiji 686.000 a Hrvatskoj 101.000

Oporavak Maglaja,Zavidovica,Doboja gdje prosjecna plata 300 eura je gotovo nemoguc
Ambrozija

#8146 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ambrozija »

ŠVICARSKI HELIKOPTER STIGAO U BiH

U Sarajevo je danas sletio vojni helikopter švicarskih snaga KFOR-a tipa “Kougar” koji je stavljen na raspolaganje snagama Eufora i Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u našoj zemlji.

Zahvaljujući velikim transportnim kapacitetima, ovaj helikopter će se koristiti za evakuaciju ljudi i snadbijevanje životnim namirnicama pogođenih krajeva koji su još nepristupačni.
staradis

#8147 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by staradis »

Cuo sam za price da su nasipi na Savi namjerno probijeni kako Srbija ne bi imala vecih problema. Dogovor Vucic-Dodik.
Zauzvrat dobijamo vise novca i Dodik dobija izbore.
Hopkins

#8148 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hopkins »

Kroz razne medije izvjestaje clanke pa i ovaj forum ono sto sam primijetio je da je najmanje korisnih i konkretnih stvari. Najvise se okrece na nacionalizam lazi .. mediji izmisljaju stvari da bi zavadili i skrenuli sa problema a u svrhu par like.ova na fb ... politicari svoju pricu .... ministri i agencije o nadleznostima .... sad tek razumijem one sto su se u ratu povukli uz komentar: nije ovo nas rat ..... kakvi su ljudi, vrijemeje i dobro bilo prosle sedmice

Sent from my B1-710 using Tapatalk
Janjicar

#8149 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Ambrozija wrote:ŠVICARSKI HELIKOPTER STIGAO U BiH

U Sarajevo je danas sletio vojni helikopter švicarskih snaga KFOR-a tipa “Kougar” koji je stavljen na raspolaganje snagama Eufora i Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz Ambasade Švicarske u našoj zemlji.

Zahvaljujući velikim transportnim kapacitetima, ovaj helikopter će se koristiti za evakuaciju ljudi i snadbijevanje životnim namirnicama pogođenih krajeva koji su još nepristupačni.
Mislim da su kod nas ovako nesto cekali pa da transportuju humanitarnu pomoc...
S tim helikopterom se moze transportovat pomoc za citavo selo u jednom letu.

btw u Maglaju je stvarno strasno i ljudi ne dobivaju pomoc, kilogram hljeba je 5 KM a vreća brašna prodaju po 40 KM.

Ne govorim o centru Maglaja nego krenite malo u krajnje dijelove Maglaja i obliznja sela.
raskopusa

#8150 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by raskopusa »

sgunited wrote:Image
meni je ovo degutantno. :sad: ni zacina preko nacina.
Post Reply