Fudo387 wrote:ioannes wrote:ko smo to mi?
Pa vi rusofili, sto virtuelno zvalite putka u bulju.
Cuj, koji mi?
Svasta.
ti pobrkao lončiće dečko....
to što vi zovete rusofilizam postoji samo u vašim glavama. Da imaš imalo smisla o tome šta znači imperijalizam, ne bi tako pisao.
pokušat ću ti taj fenomen pojasniti:
pročitaj , razmisli...ako nećeš ne moraš.
USA su negdje od 2WW vodeća imperija na svijetu.
povjesno gledajući od imperija polazi najviše zla i nepravde. imperij mora da bi zadržao svoju poziciju stalno ugnjetavati i tlačiti na ovaj ili onaj način da bi zadržao svoju poziciju ( usa kroz dolar,razne regime change pokušaje, ratove itd. ).
imaš za jednu imperiju dva načina ugnjetavanja:
1. hard power
to znači isključivo vojnom silom...banalno rečeno: ja sam jači, pobjedit ću te i ti ništa ne možeš protiv toga učiniti.
taj način u moderno doba ima jednu veliku manu:
narod ili birači su većinom empatična bića i ne vole Hard Power i to bi oni odmah sankcionirali na sljedećim izborima, pa ta metoda nije baš preporučljiva.
2. soft power
znači postizanje političkih ciljeva uz pomoć medija, kulturne atraktivnosti i internacionalnih organizacija...
banalno gledajući " to što radimo,radimo za vaše dobro"
u zadnjih 50 godina je USA pomoću soft powera dostigla toliku akceptanciju u svijetu da je psihološki gledajući sve mogla uraditi...o tome imaju stvarno dobre knjige kognitivnih naučnika.
imaju istraživanja da je USA u zadnjih 50 god. direktno ili indirektno kriva za 20-30 miliona žrtva u svijetu....sto kroz napade,pučeve, regime change i slične stvari.
postavlja se pitanje kako je moguće takve monstruozne zločine "sakriti" od javnosti?....to je moguće samo kroz dekontekstalizaciju i defragmentaciju informacija i javnog mijenja....to su naučnici dobro istražili i čovjek je u tom slučaju apsolutno nemoćan jer podliježe psihologiji soft powera. ta indoktrinacija je dostigla najveći stepen kod nas u europi.
u zadnjih 10 tak godina imamo te takozvane nove medije
gdje ne postoji više taj
tkz.
pasivni-informacioni management:
što znači....
prije je bio dnevnik na televiziji, tebi su bile servirane informacije i to je bila praktički "istina" koji si konzumirao.
danas imas
aktivni informacioni management:
danas useri između komuniciraju, šire informacije i danas imaš više "istina" i mnoštvo različitog materijala za konzumiranje.
i to je naravno zadnjih godina počelo da urušava soft power koncept američkog imperija ....znači javno mijenje se urušava i imperiji nije moguće više tako lako javno mijenje kontrolirati u svoju korist.to je kulminiralo najviše kroz sirijski rat i ukrajinsku krizu, gdje imperij nema više apsolutnu nadmoć nad informacijama
uprkos tome svemu
moć klasičnog mainstreama nije oborena.
ja bi procjenio da je omjer opao ali da je još
negdje 80:20 ili u najbolju ruku 70:30 u korist zapada i imperija.
da bi dostigli bolji civilizacijski iskorak, apsolutno je važno preokrenuti javno mjenje na najmanje nekih pola pola....to nebi dovelo do ovakvih zaoštravanja koje danas gledamo a to sve još može jer je javna propaganda još moćna.
za kraj....
rusofilizam nema veze sa vezom
ko god da je imperij on mora bit oboren....
bila to usa,rusija ili neko drugi