Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
meridiyan

#81151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Prpa.ba wrote: 08/02/2023 14:54
tramvajtrojka wrote: 08/02/2023 14:45 gdje da se sarne za ovo , zamisli prosjecnog bosnju svoj na svome u Makarskoj 8-) 8-) :mrgreen: , halal im ona tri duluma njive u istočnoj Bosni :zjev:
Kako mali Robbie zamislja Bosnjake.. :lol:
A tek Mar-kan! :mrgreen:
Spit_fire

#81152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

billy organ wrote: 08/02/2023 14:50
Spit_fire wrote: 08/02/2023 14:46

Cinjenicno stanje i pravac djelovanja govori drugacije
bumo vidjeli. Ali ja pare ne bih ulagao na te price. Previse brutalan rasplet. Cvaknes pola drzave, pripojis je drugoj, a drugoj polovici das nato savez i konfederaciju sa trecom drzavom. Malo logike ukljuciti i vidjet ce se sva nadrealnost i naucna fantastika.
Ko kaze da ce je pripojit? I za mene je to malo previse u ovom trenutku ali evo nesto sasvim realno

Gubis vlast nad RS, na karti BiH u stvarnosti Srbija
Gubis vlast na HzHB, na karti BiH u stvarnosti Hrvatska..za nedaj Boze tu je nato(HV) da zapisa to. Primice ih u Nato i EU mada zbog pasosa su svakako tamo

Ostajes u enklavama sa pricama o EU i multi kulti...plus da bi se stvorio privid drzave osim samo na karti ova dva entieta (drzave) ce i dalje da biraju zastupnike u te tvoje enklave cisto da te zayebaju a ti u njihove neces moc prismrdit. Davace ti upitnike da ispunis, ostavit OHR i ostale nebuloze da uguse ako nedaj Boze bude kakvog otpora

Onda ce nakon 20/30 godina doc neko i rec "e vidite ovakva drzava nema smisla"(ko sto ga nece ni imat)...onda mozda bude RS Srbiji a ti mozes da se priklonis Hrvatskoj

Srbija dala Kosovo dobila CG i RS
Hrvatska dobila rijesenje hrvatskog pitanja u BiH i sad je mirna ko bubuca i vjecni vazal bez obzira na sve

Ameri dobilk zaokruzeni NATO prostor, rusija dalja nego ikad ..dalja od balkana nego sto je bila prije majskog prevrata

A mi? A yebo vas tako vam grah pao...nudili smo vam da u tisini nestanete vi necete...morali smo malo pogurat
Last edited by Spit_fire on 08/02/2023 15:01, edited 1 time in total.
billy organ

#81153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by billy organ »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 14:58

bumo vidjeli. Ali ja pare ne bih ulagao na te price. Previse brutalan rasplet. Cvaknes pola drzave, pripojis je drugoj, a drugoj polovici das nato savez i konfederaciju sa trecom drzavom. Malo logike ukljuciti i vidjet ce se sva nadrealnost i naucna fantastika.
Ko kaze da ce je pripojit? I za mene je to malo previse u ovom trenutku ali evo nesto sasvim realno

Gubis vlast na HzHB, na karti BiH u stvarnosti Hrvatska..za nedaj Boze tu je nato(HV) da zapisa to. Primice ih u Nato i EU mada zbog pasosa su svakako tamo

Ostajes u enklavama sa pricama o EU i multi kulti...plus da bi se stvorio privid drzave osim samo na karti ova dva entieta (drzave) ce i dalje da biraju zastupnike u te tvoje enklave a ti u njihove neces moc prismrdit. Davace ti upitnike da ispunis, ostavit OHR i ostale nebuloze da uguse ako nedaj Boze bude kakvog otpora

Onda ce nakon 20/30 godina doc neko i rec "e vidite ovakva drzava nema smisla"(ko sto ga nece ni imat)...onda mozda bude RS Srbiji a ti mozes da se priklonis Hrvatskoj

Hrvatska dobila rijesenje hrvatskog pitanja u BiH i sad je mirna ko bubuca i vjecni vazal bez obzira na sve

Ameri dobilk zaokruzeni NATO prostor, rusija dalja nego ikad ..dalja od balkana nego sto je bila prije majskog prevrata

A mi? A yebo vas tako vam grah pao...nudili smo vam da u tisini nestanete vi necete...morali smo malo pogurat
Objasnio sam u komentaru prije koji bi haos nastao zbog toga. Nema od toga. Videoteka, film u sf zanr. Izmedju Petog elementa i Dana Nezavisnosti.
Spit_fire

#81154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

billy organ wrote: 08/02/2023 14:59
Spit_fire wrote: 08/02/2023 14:58

Ostajes u enklavama sa pricama o EU i multi kulti...plus da bi se stvorio privid drzave osim samo na karti ova dva entieta (drzave) ce i dalje da biraju zastupnike u te tvoje enklave a ti u njihove neces moc prismrdit. Davace ti upitnike da ispunis, ostavit OHR i ostale nebuloze da uguse ako nedaj Boze bude kakvog otpora

Objasnio sam u komentaru prije koji bi haos nastao zbog toga. Nema od toga. Videoteka, film u sf zanr. Izmedju Petog elementa i Dana Nezavisnosti.
Dal ce se desit vidjecemo...dal se na ovom radi? Sigurno i to uzurbano jer ko zna kako ce se situacija u svijetu okrneut za godinu dvije
billy organ

#81155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by billy organ »

Katalonci se kofrcili dobili ekspresno po labrnji. I ne spominje se vise nezavisnost. Dodiku ce bas dati drzavu :lol:
Mishelinke

#81156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 14:46

Cinjenicno stanje i pravac djelovanja govori drugacije
Isto kao što je nadrealno izgledalo, tamo neke 1995. godine, da se, nakon raspada Jugoslavije, sankcija Srbiji i jedva isposlovanog prisustva Miloševića pregovorima u Dejtonu, čvakne skoro četvrtina teritorije Srbije i napravi država, prizna nezavisnost Crne Gore (koja je tada sa Srbijom bila kao dva oka u jednoj glavi) i na kraju sve se to desi.

Ako se pozivaš na međunarodno pravo i UN povelje, e pa onda si prijatelju naivan ko češka sobarica. Međunarodno pravo i UN povelje se primjenjuju samo za države kao što smo mi, Eritreja, Somalija, Srbija, Hrvatska, Malta,.... (čitaj Irak, Saddam Husein, Afganistan, UN savjet bezbjednosti....)

Države Kvinte su "međunarodno pravo". Do rata u Ukrajini, to je bila i Rusija, ali pokazali su se da su teritorijalno velika država, sa slabom i nikakvom vojskom i uticajem, tako da je ostala samo Kvinta. Oni kako ti kažu, tako će i biti, a ti se pozivaj na međunarodno pravo i UN povelje. Što kažu, k... ćeš svirati, a m.... će te slušati. Oni su "pravo" i oni ga i određuju onako kako to njima odgovara.

I BiH je još ovakva kakva jeste zato što nas još "trpe", ali po razvoju situacije u regionu, neće još dugo.
plavi_E

#81157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Mishelinke wrote: 08/02/2023 14:21
Spoiler
Show
Prpa.ba wrote: 08/02/2023 13:16 Licno uopste ne sporim da SDA nije i ne radi (svjesno i s namjerom) u korist jacanja pozicije Bosnjaka i drzavnih institucija.

Alternativa, ipak, nisu relaksatori odnosa, nego neko ko ce povuci crvene linije i raditi ono sto moze.

Dakle, trenutno stanje je da SDA i DF rade (ili makar pricaju, ponekad) bez svijesti i ispravne namjere u korist drzave i Bosnjaka jer im se drmaju fotelje, a Trojanci bez svijesti i namjere rade u korist rusitelja drzave jer hoce fotelje.

Istinske opcije koja ce radikalno postaviti crvene linije nema. Ima pojedinaca. Ali doci ce i taj dan. Sazrijevanje jedne nacije je dug proces.
Ma nema od ovakve Bosne ništa, nemojte se bez veze zavaravati ljudi. Šta vam je.

Kad se dublje analiziraju trenutne gepopolitičke okolnosti, kao i svi trenutni potezi zapada kada smo mi i Balkan općenito u pitanju, daje se zaključiti (što je, kada se malo bolje pogleda, jasno ko dan):

- Čim se riješi pitanje Kosova, eto Kvinte ovdje sa zahtjevom da RS se odcijepi (ili pripoji Srbiji), uz dodatne pregovore oko procenta (da Federaciju zadovolje još nekim sitnim dijelom RS teritorije na osnovu brojnosti Bošnjaka i Hrvata, vjerovatno Srebrenica i možda Lukavica*, kako bi se tehnički zaokružila teritorija Sarajeva).

- Taj zahtjev će biti pod moranjem, bez rasprave i bilo kakavih dodatnih uslova sa naše strane, isto kao što su Vučiću rekli da mora prihvatiti plan za Kosovo i gotova priča.

- Sa druge strane, Federaciji će se ponuditi prijem u NATO i EU u roku od 6 mjeseci, od moementa potpisa razlaza sa RS-om, dodatni fondovi i sl.

- Da se zadovolji treća, hrvatska strana, reformisaće se Ustav FBiH, po uzoru na Vašingtonski sporazum, i tu će biti dvije države, Hrvatska i Federacija Bosne i Hercegovine, koje će, kao po Vašingtonskom sporazumu, biti u konfederaciji. U suštini, mi ćemo se konfederalno spojiti sa Hrvatskom nakon prijema u NATO i EU i to će izgledati nešto kao Engleska i Škotska. Svaka od tih država će u određeoj mjeri imati svoj vlastiti suverenitet, a za sve ostalo, na međunarodnom planu, u UN-u, NATO-u i EU predstavljat će nas novoformirana Konfederacija Hrvatske i Federacije BiH. Vjerovatno će se morati reformisati i ustav FBiH, kako bi kantoni bili isto kao i županije u HR, kao i ustav Hrvatske, kako bi u saboru i vladi učestvovali i predstavnici iz FBiH.
* RS-u, odnosno Srbiji dao bi se neki izlaz na more. Da li pola Neuma ili neki drugi dio oko Prevlake, koji Hrvatskoj ne znači puno, ne znam, ali Lukavicu bi morali na taj način kompenzirati. Za Srebrenicu, zbog preduđenog genocida, ne bi im se dozvolilo da traže bilo kakvu kompenzaciju.

- Volio bih da griješim, ali sve ide na ovo. Jednostavno, danas da dođe Kvinta sa ovim zahtjevom, kod nas, a prvenstveno mislim u bošnjačkom političkom korpusu jer se onu busaju da su uber patriote, nema ko da lupi šakom od stol i kaže ne može. Naši predstavnici i lideri (SDA, DF, Trojka, Sedmorka, Osmorka, grupnjak,....) samo gledaju vlastiti interes, i u takvoj situaciji bi gledali samo to kako da oni što bolje prođu. Jedni bi tražili amnestiju za sav dosadašnji dokazani i nedokazani kriminal kako bi bili mirni u budućnosti, drugi bi tražili dodatni keš i nekretnine, treći bi tražili prznanje sumnjivo stečenih diploma, četvrte bi bolio k.... i svi bi dobili to što traže i potpisali bi bez da trepnu. Dodatni uslov zapada će vjerovatno biti da, nakon što im se ispune želje i željice, i nakon što potpišu raspada zemlje, da se trajno uklone iz javnog i političkog života.

- A samo naivni vjeruju da ovako neće biti. Neće evropa probleme u svom dvorištu. Formiraće se tri velike države, države koje su do sada najviše problema pravile na Balkanu. Dobili bi veliku Konfederaciju Hrvatsku, veliku Srbiju i veliku Albaniju.

A narod?

- Eh, narod će se morati zadovoljti sa tim. Srbi će rahat moći srbovati i napokon su svi u jednoj državi, Albanci će se također slaviti, koliko god teško živjeli, imaju Kosovo i veliku Albaniju, a mi? Mi ćemo, kao do sada, gledati kako da hajrujemo. Jedno vrijeme će nas boliti to što nema BiH od 52 hiljede km2 (bar po FB, Tik Tok i Instagram objavama), ali zadovoljićemo se tim nekim prividinim suverenitetom FBiH, sigurnosti pod NATO-om i EU-om, kao i vidljivo boljim životnim standardom i imaćemo svoju Federalnu reprezentaciju u fudbalu, kao i Škoti. Što kažu, Elhamdulillah, nama dosta. A ako neko misli da će se narod buniti i izaći na ulice da sriječi raspad zemlje, taj je naivan kao trogodišnjak. Tad će tek one, u narodu ustaljene izreke "samo nek se ne puca" i "samo nek je živa glava" dobiti svoj pravi značaj i puninu. Garantujem, da bi dan poslije bio najobičniji radni dan u Sarajevu.

Zaključak

- I to je to, sa presprektive zapada ovo bi bilo "vuci siti a ovce na broju". Zapadnjake boli neka stvar za našim osjećanima, patriotizmom, oni gledaju samo svoj interes, a to je stabilnost u dvorištu, po bilo kojoj cijeni. Ovim bi bili sigurni da Rus ovdje nikad neće kročiti. Osim Kosova, za dobijanje RS-a, Srbija će morati još malo dati guz.., hoću reći, još dodatnih pristanaka, kao što je članstvo u NATO i time će se Balkan trajno zaokružiti kao NATO prostor.
Spisak zelja i pozdrava. I to sve odraditi mirnim putem.
:-)
PM72

#81158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PM72 »

Kinezi puste balon...a i ovdje vidim probne balone...još i anketa kako ćemo reagovati.
Spit_fire

#81159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

billy organ wrote: 08/02/2023 15:01 Katalonci se kofrcili dobili ekspresno po labrnji. I ne spominje se vise nezavisnost. Dodiku ce bas dati drzavu :lol:
Nece Dodiku al hoce Vucicu
Mishelinke

#81160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

meridiyan wrote: 08/02/2023 14:55
Mishelinke wrote: 08/02/2023 14:45

Sad nešto razmišljam dok prelistavam ovu temu, pošto je ovo anoniman forum, da se napravi anketa, čisto da vidimo koliko bi ljudi bili za ovakvo rješenje, umjesto trenutne situacije, i "rahat patnje".

Ja bih volio da sam fulio kao nikad u životu (u što, također kao nikad u životu sumnjam, iskreno), ali me sad nešto kopka, na osnovu ove male "analizice", koliko bi ljudi "rahat" pristalo na ovo. Dakle, dosta bolji lagodniji život po gore navedenoj cijeni.

Znam da bi, do prije 10-tak godina, bilo nezamislio ovo uopšte spomenuti, vjerovatno bi bio i banovan, ali sad bi bilo zanimljivo vidjeti koliko ljudi bi zapravo i željelo ovakav ili sličan rasplet cjelokupne situacije.
Zelio ne zelio u vecem slucaju slazem se sa tvojom analizom.
Napravi anketu pa cemo vidjeti sta pucanstvo misli.
Malo da još isčitam pravila foruma, nisam siguran da li bi ta anketa kršila neka pravila :)
billy organ

#81161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by billy organ »

Spit_fire wrote: 08/02/2023 15:02
billy organ wrote: 08/02/2023 15:01 Katalonci se kofrcili dobili ekspresno po labrnji. I ne spominje se vise nezavisnost. Dodiku ce bas dati drzavu :lol:
:lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#81162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by izvrsni direktor »

Prpa.ba wrote: 08/02/2023 11:53
izvrsni direktor wrote: 08/02/2023 11:05 Hoces reci da ne treba razgovarati sa predsjednikom i zamjenicom predshednika odbora za vanjsku politiku u EU?
Je lli to nesto lose sto razgovara sa doticnom?
Pa sto ju je izostavio sa spiska sastanaka, nije valjda da postaje preofirno sta se radi. :mrgreen:
Pa to on tebi cini uslugu da imas o cemu pisat da skrenes paznju sa potopa na vanrednim izborima
Spit_fire

#81163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

billy organ wrote: 08/02/2023 15:03
Spit_fire wrote: 08/02/2023 15:02

Moze ti bit smijesno..a vec vidim ovakve poput Novaka kako se u ovakvom scenariju hinjski cerekaju "E kakvi levati jos su mnogi vidjeli sta ce bit, al dobro je uspjeli smo, ko ih jebe. Levati otpusteni ste"
duh_sa_sjekirom

#81164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Znači, ide anketa sa pitanjem:
Hoćete li da budete
1. hrvatsko cvijeće
2. evropski palestinci
3. da nestanete
plavi_E

#81165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Kmecanje kretena iz Zagreba Shmitu i njegove promjene Ustava i Zakona su rekacije na "rahat patnju". Neko je krenuo da politicki i demografski tone i Shmit je bacio pojas za spasavanje. Pogotovo onaj dio da se jedan popis koristi za Vladu Federacije a sasvim drugi popis za popunu Doma Naroda.
Mishelinke

#81166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Mishelinke »

Novak20 wrote: 08/02/2023 14:55
Mishelinke wrote: 08/02/2023 14:45

Sad nešto razmišljam dok prelistavam ovu temu, pošto je ovo anoniman forum, da se napravi anketa, čisto da vidimo koliko bi ljudi bili za ovakvo rješenje, umjesto trenutne situacije, i "rahat patnje".

Ja bih volio da sam fulio kao nikad u životu (u što, također kao nikad u životu sumnjam, iskreno), ali me sad nešto kopka, na osnovu ove male "analizice", koliko bi ljudi "rahat" pristalo na ovo. Dakle, dosta bolji lagodniji život po gore navedenoj cijeni.

Znam da bi, do prije 10-tak godina, bilo nezamislio ovo uopšte spomenuti, vjerovatno bi bio i banovan, ali sad bi bilo zanimljivo vidjeti koliko ljudi bi zapravo i željelo ovakav ili sličan rasplet cjelokupne situacije.
Postoji ta tema o rahat patnji i anketa. Iznenadit ćeš se kada vidiš koliko se raje spremno patiti.

Uglavnom su to oni što se pate od Austrije do Australije. :D

smrt-rahat-patnji-sloboda-gra-anima-bih-t156135.html

I da, meni je nerealna konfederacija sa Hrvatskom nakon ovih iskustava Hrvata sa bošnjačko-hrvatskom federacijom.
Nije nimalo. Nakon stravičnih zločina na obje strane u periodu 1993.-1994. (Ahmići, Dretelj, Heliodrom, Trusina, razaranje Mostara, Stupni Dol, Križančevo selo, Grabovica,...) opet se sjelo i još se tad sa Franjom Tudžanom dogovorila i FBiH i konfederacija BiH i HR. Ako je moglo tada, može i sada. Sadašnji odnosi su samo malo grublji sex u ljubavnoj vezi, u odnosu na period 1993-1994. godine.
dr_Evil

#81167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

billy organ wrote: 08/02/2023 14:44
Spit_fire wrote: 08/02/2023 14:39

Da je film mozda i bi, al nasu nazalost ovo je stvarnost
To ti je ko kad cistacice sjednu na pauzu da zapale cigaru i popiju kafu i krenu razglabat o svjetskoj politici. Nit su Srbi toliko bitni u ocima zapada da ce im se entitet pretvoriti u drzavu, a niti Hrvati da im Bosna dodje ko dio nekakve konfederacije.
Niti su Bosnjaci dovoljno bitni da imaju svoju drzavu. Ne vjerujem u ovakav rasplet jer je mogao da se desi bezbroj puta u ratu i iza rata. TA konfederacija o kojoj kolega prica je doslovno washingtonski sporazum, ali kao takav je podrazumijevao da HV/HVO i Armija BiH ocisti ostatak BiH od sprskih paravojnih jedinica i regularnih srbijanskih jedinica. To se naravno nije desilo. Washingtonski sporazum je podrazumijevao jos mnogo toga.

Tuhinjat ce ovo ovako jos dugo.

Situacija u kojoj bilo koji bosnjacki politicar, bez obzira na stranu, pristane da se cm iznese iz BiH je game over za Bosnjake. Mada ja znam da mnogi prizeljkuju avliju. Imas danas generacije koje uzimaju RS kao normalnu pojavu, i kazu pa sto se RS ne odcijepi, koji ce nam djavo. Sta reci na to.
billy organ

#81168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by billy organ »

Mishelinke wrote: 08/02/2023 15:01

Isto kao što je nadrealno izgledalo, tamo neke 1995. godine, da se, nakon raspada Jugoslavije, sankcija Srbiji i jedva isposlovanog prisustva Miloševića pregovorima u Dejtonu, čvakne skoro četvrtina teritorije Srbije i napravi država, prizna nezavisnost Crne Gore (koja je tada sa Srbijom bila kao dva oka u jednoj glavi) i na kraju sve se to desi.

Ako se pozivaš na međunarodno pravo i UN povelje, e pa onda si prijatelju naivan ko češka sobarica. Međunarodno pravo i UN povelje se primjenjuju samo za države kao što smo mi, Eritreja, Somalija, Srbija, Hrvatska, Malta,.... (čitaj Irak, Saddam Husein, Afganistan, UN savjet bezbjednosti....)

Države Kvinte su "međunarodno pravo". Do rata u Ukrajini, to je bila i Rusija, ali pokazali su se da su teritorijalno velika država, sa slabom i nikakvom vojskom i uticajem, tako da je ostala samo Kvinta. Oni kako ti kažu, tako će i biti, a ti se pozivaj na međunarodno pravo i UN povelje. Što kažu, k... ćeš svirati, a m.... će te slušati. Oni su "pravo" i oni ga i određuju onako kako to njima odgovara.

I BiH je još ovakva kakva jeste zato što nas još "trpe", ali po razvoju situacije u regionu, neće još dugo.

Da nastavim dalje

Sa wikipedije:

Belgija:
Francuska zajednica se ne može definirati kao točno određeno područje koje okuplja određenu skupinu ljudi, nego više kao institucija koja brine za interese frankofonih građana Belgije.

Kad bi se općenito definiralo stanovništvo ove zajednice, ono bi obuhvaćalo oko:

3,3 milijuna Valonaca (najveći dio stanovništva Valonije, uz izuzetak germanofonog stanovništva koje čini oko 70 tisuća osoba na istoku Valonije).
0,9 milijuna frankofonih stanovnika Bruxellesa (od ukupno oko milijuna stanovnika Bruxellesa).
Ukupno je u Belgiji oko 4,2 milijuna stanovnika frankfono, od toga 80 % živi u Valoniji, a oko 20 % u Briselskoj regiji.

U ove brojke nisu uključeni frankofoni stanovnici u Flandriji, čiji se broj procjenjuje na između 150.000 i 300.000 stanovnika.

Općenito se može reći da Francuska zajednica u Belgiji okuplja oko 41 % stanovništva ove države, dok ostatak čini Flamanska zajednica, te jednim malim dijelom i Njemačka zajednica.

Image

I kad bi RS postala nezavisna, 41% Belgije bi reklo: "Rs - entitet nastao na genocidu postao drzava, hocemo i mi - drzavu ili pripajanje Francuskoj".

Vidis kad se ne bi ispunila zelja Kataloncima, Skotima, Francuzima, Kaliforniji ... e onda idu gradjanski ratovi.

Svaka pokrajina na svijetu bi trazila nezavinosti.
Zapad je licemjeran ali glupi nisu. Znaju oni kakav bi to domino efekat bio.
Last edited by billy organ on 08/02/2023 15:10, edited 1 time in total.
asker

#81169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by asker »

laik1981 wrote: 08/02/2023 13:34 Sam odlazak SDA je jedna od najvecih pozitivnih promjena koja se Bosnjacima mogla desiti.. Svjesni ste vi jako dobro te cinjenice.. Ova sarolika alternativa toj kriminalnoj hobotnici je pozitivna stvar i puno bolje opisuje Bosnjake.. I lijevi i desni i centar i liberali.. To su Bosnjaci, odnosno to je pro-BH.. Bosnjaci i pro-BH nisu SDA, a tako nas svijet gleda zahvaljujuci visedecenijskoj vladavini tih kriminalaca.. Koliko god vi spinovali, tesko je poreci da osmorka, ili kako je god zvali, puno bolja slika one BiH koju zelimo..

Na kraju krajeva, vidjecemo sta ce nam vrijeme donijeti..
U upisima poput tvog uvijek fali ono nesto, missing link.
Ok, SDA je zlo, najgora nepogoda koja je zadesila Bosnjake (ili cijelu BiH ?). Nove politicke snage u Bosnjaka misle tako, njihovi glasaci, OHR, zapadne ambasade.
Posto ce odlazak SDA biti "jedna od najvecih pozitivnih promjena" za Bosnjake, bilo bi lijepo da nam objasnis kako ti i vas nekoliko istomisljenika vidite te promjene, ok u buducnosti, 100 dana, 4 godine, nebitno.
Trojka ce;
a) Biti cvrsca u stavovima, raspodjeli pozicija, zastupanjima drzavnih interesa jer je SDA sve dala? Dali im cetvrtog, ministarstva itd.
b) Biti fleksibilnija u stavovima, jer SDA nije dala koliko je trebala/mogla zarad relaksacije? Pa dadose cetvrtog, ministarstva itd.
c) Biti mudrija, prefiganija, pa naizgled kooperativna a koristiti svaku priliku da zezne S/H partnere a jacati drzavu? Jer je jasno da S/H ne zele jacati drzavu, valjda je jasno, ili nije?
d) Svojim pristupom, iskrenoscu, odrzanoj rijeci, promjeniti destruktivne stavove i djelovanja S/H partnera? Ovo je vec Ivica i Marica, Crvenkapica, Snjezana i patuljci. U ovo ni vi ne vjerujete, a Nermin, Edin i Dino kazu da vjeruju.
e) Svojim snaznim zalaganjem/lobiranjem po zapadnom svijetu, otvoriti oci nasim prijateljima da S/H partneri ne misle dobro ovoj zemlji, traziti smjene, djelotvorne ekonomske i druge sankcije? Jer zapad do sad to nije znao i vidio? I kako ce na to gledati S/H partneri?
f) Raditi na snaznijem razvoju Federacije, ok ne cijele, vec onog Alijinog dijela gdje i jeste glasacka baza trojke, helem, istocna i zapadna Njemacka sto rece rahmetli Lagumdzija onomad?
g) Raditi isto kao SDA, jer su ustavni okviri takvi, al bez korupcije, kradje, nepotizma? Znaci rahat patnja, ali bar da su nam svi direktori svega i svacega sa valjanim diplomama, cistiti svoju avliju i ostalo? To ce za drzavu donijeti sta tacno? Bolji zivotni standard Bosnjaku u Kalesiji ili Olovu? Dodik ce ga i dalje primitivno vrijedjati, i njega, i vjeru mu, naciju, jezik i drzavu, al ce se voziti boljom cestom i direktor poste ce biti izabran na konkursu?

Jer do sad sve sto cujemo, od vodja trojke, na svim istupima, intervjuima na svakom mjestu i uvijek, je SDA pa SDA, samo SDA. Ok, nabijemo SDA na kurac, ali je li samo SDA problem ove zemlje i Bosnjaka? Malo vrijedja inteligenciju, pa evo i na forumu, da su otvoreni, deklarisani stovaoci UZP ideje i pokoji (po)cetnik zdusno na istoj strani sa vama Trojkasima (trojkase ne zelim da vrijedjam, UZPejce i pocetnike popisam).

Ili da se zadovoljimo sa "vidjet cemo sta ce nam vrijeme donijeti"?
Spit_fire

#81170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

E haj sad malo i svicaraku uporedi :lol: kakve spinove bacate @billy organ
Last edited by Spit_fire on 08/02/2023 15:13, edited 1 time in total.
Student_u_Ostavci

#81171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Na trenutak pomislih da sam na banjaluka forumu.

Šta ljudi pišu jbte. :lol: :lol:
noviforumas

#81172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Nece se tako radikalno prekrajati granice, prije svega jer nema potrebe. Drugo, ludi ste ako kontate da bi Hrvati i RH prihvatili FBiH kao privjesak i dali nam nekakav suverenitet. Nismo im toliko dragi :D Ono sto je izglednije da ce se desiti je da ce BiH formalno ostati u istorijskim granicama, samo ce RS imati de fakto nezavisnost i biti potpuno poklopljena od strane Srbije, a FBiH ce biti entitet u kojem se nista ne moze bez Hrvata, dakle bice pod kontrolom Zagreba. Ovo se sve upravo sad odvija, i nema potrebe da se bilo sta domastava.
plavi_E

#81173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Student_u_Ostavci wrote: 08/02/2023 15:11 Na trenutak pomislih da sam na banjaluka forumu.

Šta ljudi pišu jbte. :lol: :lol:
Na trenutak!? Od izbora!
:D
Spit_fire

#81174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

noviforumas wrote: 08/02/2023 15:11 Nece se tako radikalno prekrajati granice, prije svega jer nema potrebe. Drugo, ludi ste ako kontate da bi Hrvati i RH prihvatili FBiH kao privjesak i dali nam nekakav suverenitet. Nismo im toliko dragi :D Ono sto je izglednije da ce se desiti je da ce BiH formalno ostati u istorijskim granicama, samo ce RS imati de fakto nezavisnost i biti potpuno poklopljena od strane Srbije, a FBiH ce biti entitet u kojem se nista ne moze bez Hrvata, dakle bice pod kontrolom Zagreba. Ovo se sve upravo sad odvija, i nema potrebe da se bilo sta domastava.
Pa isto sam to rekao...imat ces drzavu samo na papiru. I ne da se ne moze bez Hrvata nego ce se oni pitati

Al evo vidis pun forum ovih sto misle da je to glupost i da ce Ameri ustvari pomoc BiH
billy organ

#81175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by billy organ »

noviforumas wrote: 08/02/2023 15:11 Nece se tako radikalno prekrajati granice, prije svega jer nema potrebe. Drugo, ludi ste ako kontate da bi Hrvati i RH prihvatili FBiH kao privjesak i dali nam nekakav suverenitet. Nismo im toliko dragi :D Ono sto je izglednije da ce se desiti je da ce BiH formalno ostati u istorijskim granicama, samo ce RS imati de fakto nezavisnost i biti potpuno poklopljena od strane Srbije, a FBiH ce biti entitet u kojem se nista ne moze bez Hrvata, dakle bice pod kontrolom Zagreba. Ovo se sve upravo sad odvija, i nema potrebe da se bilo sta domastava.
Ma bolan ostat ce kako jest i to je to. Kakva crna prekrajanja granica. Rece ti zapad bosnjacima - rs je tu i bice entitet kako sastavni dio BiH, ne svidja vam se - ko vas jebe. Srbima takodjer: "bicete dio BiH, uzeli smo vam Kosovo, pocinili ste genocid, ne svidja vam se to i ne priznajete - ko vas ba jebe".
Locked