SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#81026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

kB27 wrote: 11/06/2024 21:06
Naslovnica wrote: 11/06/2024 21:02 Ima li onih policajaca na motorima i biciklima?
Konkretno za pjesacku zonu Vilsonovo, ja ih ove godine nisam vidio ni u kojoj formi i obliku. :lol:

Ok, znam i razumijem ih, tesko je izaci iz sluzbenog Golfa, prosle godine sam ih barem vidjao parkirane u F. Rackog na samoj raskrsnici sa Vilsom, ove godine do sada nijednom ni to. Mada i nije neke koristi od njih bilo, vise puta sam svjedocio kako neko kroz zabranu prodje bukvalno pored njih - nikakva reakcija. Da li dojave nekome ko ih doceka, iskreno sumnjam.

Jedino cije prisustvo sam, generalno u gradu, uocio u zadnje vrijeme u puno vecoj mjeri nego ranije je T-Roc. Haman kad god sjednem u auto i prodjem pola grada glavnom cestom, vidim ga.

Jednostavno treba dati privatnoj firmi da pise kazne za najbanalniji prekrsaj - nepropisno parkiranje i zaustavljanje. Javni parkinzi (zaustavljanje vise mjesta), trotoari, saobracajnice, biciklisticke staze, zelene povrsine, ispred kontejnera, i sve ostalo. Jer to mijenja svijest i prevenira i puno teze prekrsaje. Ljudski mozak po prirodi ispituje granice dokle moze ici. Pa kada baja dobije sedmicno tri kazne za parking, nece doci na ideju da prodje kroz crveno ili vozi kroz Vilsonovo vikendom iz ciste obijesti i lijenosti.
Sjede u autu i gledaju tik tok, mozes pred njima opljackati nekog likovi ne dizu glavu.
Ateista

#81027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Cernes wrote: 11/06/2024 16:35
Ateista wrote: 11/06/2024 16:27
Cernes wrote: 11/06/2024 15:36

Jedno je ako si u vezi sa takvom. Drugo ako si u braku i imas cetvero djece.
Cak i ako imas ne znam koliko djece, ako ona hoce da bude sa nekim umjesto sa tobom, sta ti tu vise imas da se boris i trudis, njen izbor koji treba postovati. Ok boriti se za starateljstvo, ali ubiti onoga ko je sa njom je idiotizam.
Uostalom, ako je imao djecu, misli li na tu djecu da ce ostati bez oca kad bude u zatvoru?
U slucaju razvoda muskarci najebu jer djeca u 99% slucajeva budu dodijeljena majci. Stavi se u njegovu poziciju.

Brak se danas previse neozbiljno shvata. Narocito od strane zena. Svaka druga osoba koju poznajem je razvedena. Smijesno.
Tacno je da muskarci vecinom najebu i da ako nema nesto bas da se dokaze protiv zene, djeca se po defaultu dodjeljuju majci, glupost naseg sistema. Opet, ostaje sve sto je receno da je to vise nego glup motiv da nekog ubije i da zbog toga robija, ako je to u pitanju.
Hajlac

#81028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

eltroxin wrote: 11/06/2024 21:31
Indigont wrote: 11/06/2024 10:36
eltroxin wrote: 11/06/2024 06:24 Kako da ne, na Beograd se treba ugledati
Daj ba jebo ga beograd. Eto XY grad, naravno da se treba ugledati na ono sto je BOLJE od tebe. Ti cim si cuo beograd tebi ceca u ocima. Vidi, to je do tebe bojim se.
Mislis na onaj Beograd gdje melju ljude i onda se Vucic oblizujuci pokazuje narodu te slike? Gdje policija ne smije uhapsiti teroriste? Gdje huligani i batinasi maltretiraju sviju ko nije za Vucica? Na grad koji ima najvise ne razrjesenih ubistava, kako politickih tako i mafijaskih, gdje su ratni zlocinci celebrity, gdje ubijaju premijere, novinare i komadante policije?
Mora da je do mene…
:thumbup:
Nazalost i Sarajevo je na "dobrom" putu da u bliskoj buducnosti postane vrlo slicno.
Pri tom ne mislim na ova pojedinacna ubistva (iz afekta).
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#81029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Izvinite kome trrbaju djeca ici ako ne majci
Dimu1927

#81030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dimu1927 »

mk ultra wrote: 11/06/2024 21:55 Samo da helikopter dođe i to je to
Ovaj je slucaj pokazatelj kako je helikopter neophodan. Policiji je trebalo 20 min da dodje iako se pu novo sarajevo nalazi 100m od vilsa

Sa helikopterom ce sigurno brze dolaziti
vjeshalica

#81031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

zdruzdjo wrote: 11/06/2024 23:14
Polaganje za A kategoriju? Vjeruj smjesno. Ali bas.
Ok, prestane biti smijesno kad nadjes 100 sluzbenika, i finansiras ih sa 800 maraka za polaganje, iz budzeta naravno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#81032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Dimu1927 wrote: 12/06/2024 07:51
mk ultra wrote: 11/06/2024 21:55 Samo da helikopter dođe i to je to
Ovaj je slucaj pokazatelj kako je helikopter neophodan. Policiji je trebalo 20 min da dodje iako se pu novo sarajevo nalazi 100m od vilsa

Sa helikopterom ce sigurno brze dolaziti
najbliži heliodrom Bosmal, i onda nam treba padobranska jedinica
kabal1337

#81033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

vjeshalica wrote: 11/06/2024 22:39

To u mjesecima kad je motocikl povoljno voziti zbog vremenskih (ne)prilika
Drugo, nije bas idealno raditi sam sto na biciklu, sto na motociklu....drugacije je kad su dvojica zajedno.
Pravo pitanje je koliko motocikala ima?
Koliko su rentabilni itd
Koliko ima polozenih sa A kategorijom....
Pa naravno. Ali da budemo realni u tim mjesecima je najveca frekvencija vozila. Dijaspora je tu, raja su puno aktivnija u svim vozilima. Vise su i nervozniji u voznji zbog vrucina.
Motocikala policija nema. Da se ne lazemo. A mogli bi imati. I ne moraju to biti nikakve ultra bijesne masine. Ovi danasnji nekakvi "maxi skuteri" su prilicno brze i agilne masine. Iako ne izgledaju tako. A pozitivno je sto bilo gdje mogu stici daleko brze od auta. Da li su rentabilni? Hmmm, pa sigurno nisu. Ali jesu daleko vise nego policijski terenci koji se vozaju po gradu.
zasto ga ne prijavis policiji?
Naslovnica

#81034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 12/06/2024 08:00
Ok, prestane biti smijesno kad nadjes 100 sluzbenika, i finansiras ih sa 800 maraka za polaganje, iz budzeta naravno.
Prestane biti smiješno kada skontaš da je to 80000 KM.
A onda opet postane smiješno kada skontaš koliko će koštati nabavka i održavanje famoznog helikoptera...
nepass1

#81035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Naslovnica wrote: 12/06/2024 08:26
vjeshalica wrote: 12/06/2024 08:00
Prestane biti smiješno kada skontaš da je to 80000 KM.
A onda opet postane smiješno kada skontaš koliko će koštati nabavka i održavanje famoznog helikoptera...
Oprema je najmanji problem kod nase policije. Treba im prvo svijest malo promjeniti, pa malo obraza nadodati. Obuciti ih da nije posao samo stititi buregdzije i kladionice. Da smiju izaci iz auta i pruziti noge.
kabal1337

#81036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Pa bili su par godina oni policajci na skuterima
krajnje jadno kako su se ponasali

Pogledaj samo cijene guma za motor, ipak bi usmjerio te motocikle na hitnu pomoc.
Naslovnica

#81037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Slušaj, ja se zaista trudim da ne napadam policiju kako neki to ovdje rade.
Dovedni su u veoma nezavidnu poziciju, što svojom, što tuđom krivicom.
Ali ću ih svaki put napadati kada vidim da ašćare okreću glavu tamo gdje mogu i treba da djeluju.
I svaki put ću ih napadati kada vidim 2-3 patrolna auta na EOL pumpi iza Bitumenke.
Neko će reći da policija radi prema dnevnoj zapovjedi i rasporedu koje dobiju od nadređenih.
OK, recite ako je tako, možda će biti jasnije zašto policija ne djeluje dovoljno preventivno i proaktivno, pogotovu kada je u pitanju saobraćaj u mirovanju, nego samo po pozivu.
Thorgerson

#81038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Ne vidim zasto pokusavati razumjeti ovaj mozak. I ubice i ubijenog.

To je neka druga sfera, vasiona. Koju normalni ljudi ne mogu razumjeti. Zato i jesu normalni.

Takodjer, sta je to problem da se kritikuje trojka? Pa da se ovo desilo za vrijeme sda, protesti bi uveliko bili organizovani. I ovo govorim kao glasac te trojke.

Jbt, sad ne smijes nista reci, jer si odmah sda bot. Sto se tice sigurnosti trojka je qrac.

I ostat ce liberalni qrac.

Ubica onog malog Farisa se smije na sudu. I sta dalje pricati i ocekivati. Ubistva, samoubistva...ne kazem da je trojka kriva za to, nigdje veze. Al su krivi jer ne upravljaju situacijom.

Toliko tih stvari se desilo da je nama postalo evo normalno da lik usred najprometnijeg setalista u drzavi, gdje ljudi izvedu bebe, djecu, izreseta nekoga sa 16 metaka.

2-3 vijesti i nikom nista.

Jasno se vidi da je i klix kupljen. Ni rijeci ni kritike vlastima. A znamo svi da je sda tu, prozvalo bi se sve od nekakvog portira do bakira i sebije. Pa sta je sad jbmu?
kB27

#81039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Sve dok budemo svaku marku optimizirali nikad se nista nece poduzeti. Kao sa svim u zivotu. Malo kao "firmu" i "radnika" i "radnu masinu" treba posmatrati, koliko ce kazni napisati taj na motoru koje bi inace ostale neevidentirane? Dovoljno da gumu od hiljadu maraka svako jutro zamijeni ako treba. I to je samo finansijska korist, koja je sekundarna stavka.

Sad ce se mnogi upaliti kako policija nije tu da puni budzet nego da zastiti gradjane.

Ja bih u carapama danas "zaradio" hiljadu. Ali "ne talasaj" je jace od svega.

A helikopter baška - helikopter nam treba.
kB27

#81040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Naslovnica wrote: 12/06/2024 08:44 Slušaj, ja se zaista trudim da ne napadam policiju kako neki to ovdje rade.
Dovedni su u veoma nezavidnu poziciju, što svojom, što tuđom krivicom.
Ali ću ih svaki put napadati kada vidim da ašćare okreću glavu tamo gdje mogu i treba da djeluju.
I svaki put ću ih napadati kada vidim 2-3 patrolna auta na EOL pumpi iza Bitumenke.
Neko će reći da policija radi prema dnevnoj zapovjedi i rasporedu koje dobiju od nadređenih.
OK, recite ako je tako, možda će biti jasnije zašto policija ne djeluje dovoljno preventivno i proaktivno, pogotovu kada je u pitanju saobraćaj u mirovanju, nego samo po pozivu.
Tuzno je ali pocet cemo zaliti za vremenima kada su imali normu koliko naloga mora donijeti u stanicu na kraju smjene. :run:
Thorgerson

#81041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

kB27 wrote: 12/06/2024 08:48 Sve dok budemo svaku marku optimizirali nikad se nista nece poduzeti. Kao sa svim u zivotu. Malo kao "firmu" i "radnika" i "radnu masinu" treba posmatrati, koliko ce kazni napisati taj na motoru koje bi inace ostale neevidentirane? Dovoljno da gumu od hiljadu maraka svako jutro zamijeni ako treba. I to je samo finansijska korist, koja je sekundarna stavka.

Sad ce se mnogi upaliti kako policija nije tu da puni budzet nego da zastiti gradjane.

Slogan u americi je to protect and serve.

Dakle, policija treba da sluzi nama, gradjanima. Mi ih placamo. Dakle, da ja ne zaradim ove pare, taj policajac ne bi imao platu.

Je li to jasno policiji? Jel im jasno da pare ne padaju njima u dzep s neba? Nego ih mi placamo? Svi.

I ako ja nazovem policiju, ocekujem ljubaznost i ocekujem da odmah izlaze na teren.

Ako sam imao udes, ne ocekujem ljenguzu koji ce se tu jedva dovuci i jos mi pametovati. Ocekujem da dodje i obavi svoj posao.

Ako me zaustavi, ocekujem ili da me upozori sta sam uradio i pusti ili da mi napise kaznu. Ne zelim pitanja gdje radis, sta radis, sta cemo, itd.

Itd itd
Naslovnica

#81042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote: 12/06/2024 08:46 Ne vidim zasto pokusavati razumjeti ovaj mozak. I ubice i ubijenog.

To je neka druga sfera, vasiona. Koju normalni ljudi ne mogu razumjeti. Zato i jesu normalni.

Takodjer, sta je to problem da se kritikuje trojka? Pa da se ovo desilo za vrijeme sda, protesti bi uveliko bili organizovani. I ovo govorim kao glasac te trojke.

Jbt, sad ne smijes nista reci, jer si odmah sda bot. Sto se tice sigurnosti trojka je qrac.

I ostat ce liberalni qrac.

Ubica onog malog Farisa se smije na sudu. I sta dalje pricati i ocekivati. Ubistva, samoubistva...ne kazem da je trojka kriva za to, nigdje veze. Al su krivi jer ne upravljaju situacijom.

Toliko tih stvari se desilo da je nama postalo evo normalno da lik usred najprometnijeg setalista u drzavi, gdje ljudi izvedu bebe, djecu, izreseta nekoga sa 16 metaka.

2-3 vijesti i nikom nista.

Jasno se vidi da je i klix kupljen. Ni rijeci ni kritike vlastima. A znamo svi da je sda tu, prozvalo bi se sve od nekakvog portira do bakira i sebije. Pa sta je sad jbmu?
Što se tiče angažmana policije, ne vidim da je sadašnja vlast nešto drugačija u odnosu na prethodnu.
Isto sranje, drugo pakovanje.
Čekamo da neko pogine da bi izašli i nešto preventivno uradili, bude tako 7 dana, i jope sve po starom.
kB27

#81043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Thorgerson wrote: 12/06/2024 08:53
kB27 wrote: 12/06/2024 08:48 Sve dok budemo svaku marku optimizirali nikad se nista nece poduzeti. Kao sa svim u zivotu. Malo kao "firmu" i "radnika" i "radnu masinu" treba posmatrati, koliko ce kazni napisati taj na motoru koje bi inace ostale neevidentirane? Dovoljno da gumu od hiljadu maraka svako jutro zamijeni ako treba. I to je samo finansijska korist, koja je sekundarna stavka.

Slogan u americi je to protect and serve.

Dakle, policija treba da sluzi nama, gradjanima. Mi ih placamo. Dakle, da ja ne zaradim ove pare, taj policajac ne bi imao platu.

Je li to jasno policiji? Jel im jasno da pare ne padaju njima u dzep s neba? Nego ih mi placamo? Svi.

I ako ja nazovem policiju, ocekujem ljubaznost i ocekujem da odmah izlaze na teren.

Ako sam imao udes, ne ocekujem ljenguzu koji ce se tu jedva dovuci i jos mi pametovati. Ocekujem da dodje i obavi svoj posao.

Ako me zaustavi, ocekujem ili da me upozori sta sam uradio i pusti ili da mi napise kaznu. Ne zelim pitanja gdje radis, sta radis, sta cemo, itd.

Itd itd
Sve je to ok, ja se slazem. A jos ljepse je kad ih finansiraju dominantno oni "sa druge strane zakona". Zato kazem da nije previse bitno koliko kosta polaganje za motor, koliko je jedna guma, koliko trosi, i slicno. Jer ako taj na motoru radi svoj posao, "otplatit" ce i polaganje i motor i gumu i ostat ce mu za bureka vecn nakon mjesec dana. Ako nece raditi onda jebiga, nek im kupe role bar ce stalno biti na nogama.
PM72

#81044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Policija ne može spriječiti ubistva.Tužlilaštva i sudovi su problem.Ovaj ubijeni je navodno imao 9 pravosnažnih presuda i opet bio na slobodi.
Da ljudi znaju da će odležat 2 godine samo za posjedovanje nelegalnog oružja razmišljali bi hoće li ga nositi.Za jedan ispaljeni metak na javnom mjestu,makar bio u zrak,da mu odrežu 4 godine robije...
Silni poršei i audiji sa nabildanim i izbrijanim kretenima puni su zaštekanih pištolja...
DaysleepeR

#81045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Kanton Sarajevo od Daytona nije imao sposobnog ministra unutrašnjih poslova.
Policija KS je jedva nekako uspjela da nagovori jednog lika da prizna ubistvo vlastitih kolega, nakon nekoliko godina potrage.
I dalje niko nije siguran da li je taj čovjek uopšte ubio policajce.
Dakle nisu sposobni da riješe ubistvo vlastitih kolega, a naivni građani bi da im policija KS pomogne.
Apsolutno najnesposobnija policija u državi.
Ateista

#81046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Truba wrote: 12/06/2024 07:51 Izvinite kome trrbaju djeca ici ako ne majci
U slucaju da nema nekog nasilja u porodici ili bilo cega sto da tako kazem "okrivljuje" jednu stranu za razlaz, ne vidim razlog zasto bi i jedan roditelj imao prednost, pa ni majka. Tu je jedino logicno i posteno rjesenje zajednicko starateljstvo, koje mozda jeste komplikovano, ali ne vidim zasto bi majke po defaultu imale prednost. Ovo sve pod pretpostavkom da oboje zele stareteljstvo i da se nisu dogovorili drugacije. Ima slucajeva i gdje jedno od roditelja dobrovoljno prepusti starateljstvo drugom, cuo sam cak i za slucajeve majki koje prepuste ocu, kao i slucajeve oceva koji sudski dobiju starateljstvo, ali ovo drugo je iskljucivo ako zena nije sposobna da se brine o djeci iz nekog razloga, u svim drugim slucajevima se majkama bez ikakvog razloga daje prednost i to nije posteno.
Ateista

#81047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

PM72 wrote: 12/06/2024 09:00 Policija ne može spriječiti ubistva.Tužlilaštva i sudovi su problem.Ovaj ubijeni je navodno imao 9 pravosnažnih presuda i opet bio na slobodi.
Da ljudi znaju da će odležat 2 godine samo za posjedovanje nelegalnog oružja razmišljali bi hoće li ga nositi.Za jedan ispaljeni metak na javnom mjestu,makar bio u zrak,da mu odrežu 4 godine robije...
Silni poršei i audiji sa nabildanim i izbrijanim kretenima puni su zaštekanih pištolja...
Stoji i to da policija ne radi svoj posao, ali u ovommslucaju je vise do suda nego do polucije, neko ko ovaj lik je davno trebao dobiti dozivotnu.
kB27

#81048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Naslovnica wrote: 12/06/2024 08:58 Što se tiče angažmana policije, ne vidim da je sadašnja vlast nešto drugačija u odnosu na prethodnu.
Isto sranje, drugo pakovanje.
Čekamo da neko pogine da bi izašli i nešto preventivno uradili, bude tako 7 dana, i jope sve po starom.
Neke stvari i gore. Za vrijeme ove vlasti ja u Kantonu Sarajevo nisam preventivno zaustavljen. Ranije se desavalo barem jednom-dvaput godisnje. Zdrav, prav, kontrola traje 15 sekundi. Neko ce reci necu da me bez razloga zaustavljaju. Ja hocu, jer znam da ce zaustaviti i razne majmuncice, klosarcice, narkomacice, mangupcice, tiktokercice (koji nemaju nekog iza ledja).

Pa ce se mozda sprijeciti slucaj dvije jadne doktorice na M. Dvoru, jadnog momka na Otoki, i stotinu drugih. Jer kad te policija po 15 sekundi kontrolise svakih mjesec-dva, malo razmisljas da li nasmrkan sjedas u auto i vozis li pistolj bez dozvole u njemu.
kB27

#81049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

Ateista wrote: 12/06/2024 09:04
PM72 wrote: 12/06/2024 09:00 Policija ne može spriječiti ubistva.Tužlilaštva i sudovi su problem.Ovaj ubijeni je navodno imao 9 pravosnažnih presuda i opet bio na slobodi.
Stoji i to da policija ne radi svoj posao, ali u ovommslucaju je vise do suda nego do polucije, neko ko ovaj lik je davno trebao dobiti dozivotnu.
Jebo ovaj slucaj, ja se osjecam vise nesigurno u ovom gradu jer svaki drugi put kada kao pjesak stanem na raskrsnicu neko auto prodje kroz crveno - nego zbog ovog slucaja sa 16 metaka. I da ne nabrajam dalje zbog cega jos, a sve u domenu policije. Iskljucivo policije. A slazem se, u ovom slucaju je 0 do policije.
PM72

#81050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Ateista wrote: 12/06/2024 09:04
Realno...policija odradi posao...pronađe oružje,privede,pošalje na sud i tu se završi...dođe Omar advokat i nagodi se sa sudom i kreten na slobodi.
U pravoj državi ne bi se debili sa tik toka obračunavali po ulicama.Jedan Fačo ili Hatić bili bi isprebijani i pod prismotrom.Izo Spahović je u onoj državi "mafijao" jedino po svojoj mahali kradući ašlame kod komšije ili povremeno farmerke po Italiji...ovdje nisu smjeli
Post Reply