Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Drinski
#8101 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U Tuzli, dvije magistrale prolaze, kroz grad, o brzoj cesti ka Orasju se samo masta, Banovići i ZIvinice povezani pruznim prelazom...to se moze rijesiti samo izmjenom onog duplog koeficijenta, pa neka svako pravi sta moze od svojih para.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako Zenica nema zaobilaznicu? Pa M17 prolazi kroz pola grada.Alfons Kauders wrote:
vozi, sto pitas?
nije sarajevo jedini grad sa saobracajnim problemima i opterecenjem... npr. nemaju ni zenica, mostar, tuzla zaobilaznice... nemaju ni masu infrastrukture koja bi olaksala promet unutar samog grada... npr. u tuzli "fali" 500 metara sjeverne magistrale da se spoji sa slavinovicima i rastereti brcansku, i tice znaju kad ce se to zavrsiti... u mostaru m17 prolazi kroz grad, pa nikom nista...
- Better Man
#8103 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kvadrat u centru Sarajeva je skup i tako treba da bude i kad prodaješ nešto državi, a ne da te država pljačka na način da ti nudi smiješnu cijenu za tvoju imovinu. Zašto bi neko išao živjeti na periferiju, a decenijama stanuje u centru Sarajeva? Apsolutno sam na strani tih ljudi koji su vlasnici navedenih stambenih objekata i podržasvam ih da im se u zamjenu adekvatni stanovi u centru Sarajeva, a ne na periferiji.supercali wrote:zato sto je cijena takva da moze dobiti stan na periferiji a ne u centruBetter Man wrote:
Zašto bi neko svoju imovinu dao bescjenje? Zar nije logično da im dadnu stanov e u centru Sarajeva, a ne negdje na periferiji.
ako imas komad zemlje u centru ne znaci da kompenzacija mora biti stan u centru
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kad bi mi došao bahati šaban do jučer radio na njivi dok ga neko stranačkim vezama nije spasio ovaca i koza koje pasu u njegovom kraju pod ručnom
i počeo mi priču shlushaj pasha buraz ovo ovde ne vrjedi ništa ovo ono
ja bih tražio milijun
ali kad bi fina komunikacija bila pa i preko preporučenih pisama bez gramatičkih grešaka tražio bih malo
i počeo mi priču shlushaj pasha buraz ovo ovde ne vrjedi ništa ovo ono
ja bih tražio milijun
ali kad bi fina komunikacija bila pa i preko preporučenih pisama bez gramatičkih grešaka tražio bih malo
-
kakaljin
#8105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svi smo mi na strani ljudi koji su LEGALNO izgradili nesto, a ako je neko izgradio nesto tamo gdje se nije smjelo i znalo se od ranije da je tu zabranjena gradnja, tim ljudima se nebi trebalo nista nadoknaditi.Better Man wrote:Kvadrat u centru Sarajeva je skup i tako treba da bude i kad prodaješ nešto državi, a ne da te država pljačka na način da ti nudi smiješnu cijenu za tvoju imovinu. Zašto bi neko išao živjeti na periferiju, a decenijama stanuje u centru Sarajeva? Apsolutno sam na strani tih ljudi koji su vlasnici navedenih stambenih objekata i podržasvam ih da im se u zamjenu adekvatni stanovi u centru Sarajeva, a ne na periferiji.supercali wrote:zato sto je cijena takva da moze dobiti stan na periferiji a ne u centruBetter Man wrote:
Zašto bi neko svoju imovinu dao bescjenje? Zar nije logično da im dadnu stanov e u centru Sarajeva, a ne negdje na periferiji.
ako imas komad zemlje u centru ne znaci da kompenzacija mora biti stan u centru
Ali trreba da se postuje razumna cijena svega da se prvo ponudi u opstini odakle se oduzima imovina i rusi se gradjevina, pa tek onda u drugim opstinama. Proporcionalno za isti iznos.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma samo pare rodjo. Po gradjevinskoj vrijednosti u koju je uracunata lokacija i plus uvecanje za dusevnu bol.Better Man wrote:Pa i treba da traži milion KM. Problem je bio što su tim ljudima u zamjenu nudili stanove na Stupu. Znači on treba dati svoju kuću u centru Sarajeva za stan na Stupu. Pa nije lud. Ja da sam na mjestu tih ljudi, ja bih fino gospodi rekao može evo vam, ali hoću stan isključivo u centru Sarajeva i nigdje drugo i da bude odgovarajuće kvadrature.Black swan wrote:pa ne mogu vjerovati koliko su ljudi gladni
imam i ja nešto zemlje i kućicu
dao bih za stan jedan fin recimo na malti
od 75 kvadara
jesam skroman?
-
Drinski
#8107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Samo se moze dobiti trzišna vrijednost.
- Haris.ba
#8108 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad se završi tzv. GGM i autoput kroz Zenicu, počne praviti brza magistrala Lašvanska petlja - Travnik, Zenica će riješiti skoro sve svoje velike probleme saobraćaja._BataZiv_0809 wrote:Kako Zenica nema zaobilaznicu? Pa M17 prolazi kroz pola grada.
Tuzla je u gorem položaju. Malo je pokušavaju izvući sa spojem na autoput, ali sjeverna i južna magistrala (pogotovo) nisu završene. Više bi trebali Tuzlaci skakati po glavi svojim političarima. Ogroman je ono bazen ljudi povezanih haman seoskim putevima. Isto ko da je Ilidža ostala povezana sa Sarajevom "starim drumom" (starom Igmanskom ulicom), kako je povezana Tuzla sa Živinicama i Banovićima.
A Sarajevo je posebna priča. Jer ako odustanu od gradskog autoputa (spoj Butila - prva transferzala, znam da to nije direktni spoj sa prvom transferzalom), odustanu od spoja južne longitudinale i tzv. zapadnog ulaza/brza cesta - piši propalo skroz.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8109 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa da, otprilike sam na to i mislio.Haris.ba wrote:
Kad se završi tzv. GGM i autoput kroz Zenicu, počne praviti brza magistrala Lašvanska petlja - Travnik, Zenica će riješiti skoro sve svoje velike probleme saobraćaja.
Tuzla je u gorem položaju. Malo je pokušavaju izvući sa spojem na autoput, ali sjeverna i južna magistrala (pogotovo) nisu završene. Više bi trebali Tuzlaci skakati po glavi svojim političarima. Ogroman je ono bazen ljudi povezanih haman seoskim putevima. Isto ko da je Ilidža ostala povezana sa Sarajevom "starim drumom" (starom Igmanskom ulicom), kako je povezana Tuzla sa Živinicama i Banovićima.
A Sarajevo je posebna priča. Jer ako odustanu od gradskog autoputa (spoj Butila - prva transferzala, znam da to nije direktni spoj sa prvom transferzalom), odustanu od spoja južne longitudinale i tzv. zapadnog ulaza/brza cesta - piši propalo skroz.
Izraz "zaobilaznica" sam shvatio na nacin da ne postoji potreba/nuzda da se ulazi u grad, da bi se nastavilo prema Doboju na sjeveru ili Sarajevu na jugu. A takve potrebe nema.
GGM je dobar projekat, malo su pretjerali sa brojem kruznih tokova (jer koja je logika da vozim 60 km/h i moram svako malo kociti, stajati i ukljucivati se u kruzni tok, a ima ih na potpuno besmislenim mjestima), ali generalno bi trebao rasteretiti grad za narednih 20tak godina. Trenutno je frka jer se radi remont Blatuske petlje, ali kad to bude gotovo (a trebalo bi kroz koji mjesec), mislim da ce situacija biti itekako povoljna.
Sto se tice Tuzle, slabije poznajem situaciju, ali bih se generalno slozio sa tvojom opaskom da moraju vise "skakati po glavi" svojim politicarima. Najmnogoljudniji kanton, toliko predratne industrije unisteno, a apsolutno su van svih tokova.
Da se razumijemo, ni Zenica nista nije bolja po tom pitanju, ali generalno je u ovakvim projektima izvlaci blizina sa Sarajevom.
-
Drinski
#8110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zato i kazem, da građani moraju od politicara u Tz, traziti da se promjeni koeficijent. ostalo je bezze priča.
-
VjecitiStudent
#8111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za dvadeset godina ce stanje biti takvo da ce na kraju milijarde i milijarde biti ulupane u Vc, dok ce u ostatku drzave sve biti kao i krajem devedesetih.
- Haris.ba
#8112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ne pravi se samo Vc. Biće dionica Travnik - Lašva, možda Žepče- Tuzla, Banja Luka - Doboj. Kad iz Sarajeva kreneš za Zagreb moći ćeš na Banja Luku autoputem (ako budu jeftiniji). Možda i Brčko završi svoju zaobilaznicu, pa se krene prčkati oko ceste Tuzla - Orašje.VjecitiStudent wrote:Za dvadeset godina ce stanje biti takvo da ce na kraju milijarde i milijarde biti ulupane u Vc, dok ce u ostatku drzave sve biti kao i krajem devedesetih.
Možda se nafataju kakvi evropski fondovi pa se krene i jadransko-jonski autoput praviti.
Jedino u čitavoj priči će izvisiti Bihać i Krajina. Osim, ako Dodik šarmira Kineze da počnu Banja Luka - Mrkonjić grad (a ako se nastavi dalje spoj od Travnika na Mrkonjić grad - za put prema Zagrebu možda nabrža dionica iz Sarajeva bude preko Travnika.
-
Drinski
#8113 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cesta Tz- ORasje ce biti za 50 godina.
- jao_situacije
#8114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma možemo mi palamuditi ovdje, ja vam kažem šćepo kreće bagerima za par mjeseci
-
VjecitiStudent
#8115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Biće, biće, ...Haris.ba wrote:Pa ne pravi se samo Vc. Biće dionica Travnik - Lašva, možda Žepče- Tuzla, Banja Luka - Doboj. Kad iz Sarajeva kreneš za Zagreb moći ćeš na Banja Luku autoputem (ako budu jeftiniji). Možda i Brčko završi svoju zaobilaznicu, pa se krene prčkati oko ceste Tuzla - Orašje.VjecitiStudent wrote:Za dvadeset godina ce stanje biti takvo da ce na kraju milijarde i milijarde biti ulupane u Vc, dok ce u ostatku drzave sve biti kao i krajem devedesetih.
Možda se nafataju kakvi evropski fondovi pa se krene i jadransko-jonski autoput praviti.
Jedino u čitavoj priči će izvisiti Bihać i Krajina. Osim, ako Dodik šarmira Kineze da počnu Banja Luka - Mrkonjić grad (a ako se nastavi dalje spoj od Travnika na Mrkonjić grad - za put prema Zagrebu možda nabrža dionica iz Sarajeva bude preko Travnika.
- ultima_palabra
#8116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa i sad je tu negdje... ko voli reli vožnju preko Skender VakufaHaris.ba wrote:Pa ne pravi se samo Vc. Biće dionica Travnik - Lašva, možda Žepče- Tuzla, Banja Luka - Doboj. Kad iz Sarajeva kreneš za Zagreb moći ćeš na Banja Luku autoputem (ako budu jeftiniji). Možda i Brčko završi svoju zaobilaznicu, pa se krene prčkati oko ceste Tuzla - Orašje.VjecitiStudent wrote:Za dvadeset godina ce stanje biti takvo da ce na kraju milijarde i milijarde biti ulupane u Vc, dok ce u ostatku drzave sve biti kao i krajem devedesetih.
- Haris.ba
#8117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliki god mi uhljupi bili, za 20 godina će se ipak nešta izgraditi. Evo, računajmo od 2000 -e. Napravljeno je storinjak kilometara autoceste. Ko se sjeća koliko je samo bilo dječijih bolesti. Tako da do 2030. -e ima šanse da se provozamo čitavom dionicom. 
- ja sam amoniman
#8118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ta cesta je apsolutno, ali apsolutno nepotrebnaDrinski wrote:Cesta Tz- ORasje ce biti za 50 godina.
ni mnogo bogatije drzave, a ne jebeno najsiromasnija zemlja Evrope, ne grade paralelno auto cestu na 50 km udaljenosti
Tuzli je potreban krak na petlju Johovac i time izlazi na 5c, cak onda ne treba ni krak za Žepče
ali nema dovoljno mozga da se to skonta, odnosno dripci iz FBH hoce neke svoje puteve da imaju a opet prelaze preko manjeg BH entiteta i u slucaju Orasja
-
Drinski
#8119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tuzli treba mnostvo stvari, osim izlaska na tu petlju, a svakako treba ova cesta. Ovako se put od cca 70-80 km putuje po dva, dva i pol sata, naravno ako se drzis propisa, a to ipak treba biti reper. A svakako da se radi o direktnom povezivanju dva kantona i distrikta BRčko.ja sam amoniman wrote:ta cesta je apsolutno, ali apsolutno nepotrebnaDrinski wrote:Cesta Tz- ORasje ce biti za 50 godina.
ni mnogo bogatije drzave, a ne jebeno najsiromasnija zemlja Evrope, ne grade paralelno auto cestu na 50 km udaljenosti
Tuzli je potreban krak na petlju Johovac i time izlazi na 5c, cak onda ne treba ni krak za Žepče
ali nema dovoljno mozga da se to skonta, odnosno dripci iz FBB hice neke svije puteve da umaju a opet prelaze preko manjeg BH entiteta ibu slucaju Orasja
- ja sam amoniman
#8120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
niko normalan ne bi iso na duzu opciju preko Orasja ko god ide na Zapad a to je 90 posto
da ne računaš jeftiniju putarinu kroz BH nego u HR

- Thorgerson
#8121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja se izvinjavam, ali mi nije jasno kakve veze ima I trasnverzala sa scepom? Ja koliko znam njegov toranj je 200m udaljen od ceste sa 4 trake. I sad ce jel fahro dici frku da se pokrene I transv od koje on ima nekih 200mjao_situacije wrote:ma možemo mi palamuditi ovdje, ja vam kažem šćepo kreće bagerima za par mjeseci
Ja bih prije rekao da ovo bake šteli svojim ahbabima, da se mogu lako dohavizati do svojih vila u poljine hillsu.
Mislim jebo scepu, al kazem ti toranj je bukvalno 200m od sjeverne longitudinale. A na stranu to sto se on isti ne pita bukvalno nista oko ovoga.
Inace, gradnju I transverzale najavljuju svake godine. I najavljivace je i ove, a pogotovo naredne kada krecu lokalni izbori.
- Thorgerson
#8122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ja nisam ni sumnjao da ce to uraditi.neki wrote:Odabrali rješenje da najkraćim putem silazi na ul. Safeta zajke, tu se pravi kružni tog i dalje vrši rekonstrukcija prema IX transferzali. Izmjenom prostornog plana koja se trenutno pravi gradski autoput se trajno brise iz svih planova, eventualno će se proširiti s.zajke i drinsku gdje je moguće i spojiti na sjevernu longitudinalu.
Tuga i zalost
Da ova garnitura napravi autoput koji ce fakticki povezati jedan dio Sarajeva sa Palama i RS. Malo sutra.
Znalo se odmah da od GA nema nista.
-
Drinski
#8123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Taj put se, primarno, treba praviti radi povezivanja Tuzle (i tuzlanskog bazena) -Orasja -Distrikta Brčko (sa lukom) pa i srednjom Evropom, a ne radi odlaska prema zapadnoj Evropi. To je sporedno.ja sam amoniman wrote:niko normalan ne bi iso na duzu opciju preko Orasja ko god ide na Zapad a to je 90 posto
- Better Man
#8124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema šanse da preko Travnika bude brže do Zagreba, nego preko Broda zbog dužine puta, tj. duži je put preko Travnika, pa na Bihać. Ili da se ide na Banja Luku preko Travnika, ali ta cesta je loša i teško će tom dionicom proći autoput.Haris.ba wrote:Pa ne pravi se samo Vc. Biće dionica Travnik - Lašva, možda Žepče- Tuzla, Banja Luka - Doboj. Kad iz Sarajeva kreneš za Zagreb moći ćeš na Banja Luku autoputem (ako budu jeftiniji). Možda i Brčko završi svoju zaobilaznicu, pa se krene prčkati oko ceste Tuzla - Orašje.VjecitiStudent wrote:Za dvadeset godina ce stanje biti takvo da ce na kraju milijarde i milijarde biti ulupane u Vc, dok ce u ostatku drzave sve biti kao i krajem devedesetih.
Last edited by Better Man on 08/12/2015 15:44, edited 1 time in total.
- karanana
#8125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ako se napravi ovaj miletov dio koji spaja banjaluku i doboj i spaja se na vec napravljeni dio do gradiske, onda ce za vecinu nas ovaj dio od doboja do shamca biti nepotreban, izuzev sto je to obaveza da se napravi i spoji sa sjevernom evropom. znaci najbitnije je doci do doboja a to je jos nekih 50ak kilometara od zenice.
naprijed nasi! naprijed mile i integral!
naprijed nasi! naprijed mile i integral!