Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kadinica

#8101 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Nismo sve porodilje OB, ima nas sa GAK-a :mrgreen:

Dva puta na staroj klinici, treći put na Jezeru.

Procedura za CTG je - samo dođeš sa uputnicom, lijevo je akušerska ambulanta, sestra te primi, ne čekaš ništa, nema naručivanja. Ljekar ti treba samo da ti potpiše nalaz, tada ti kažu kad ćeš sljedeći put doći, naravno ako je sve ok. U prijemnoj ambulanti obično budu mlađi ljekari ili specijalizanti, mogu te i oni pregledati, a ako tražiš nekog određenog ljekara, njega obično čekaš. Dok završe vizitu, operacije, porode, sastanke - zna trajati par sati.

To ćeš vidjeti gore: Pojavi se npr. Nikulin, ode pola trudnica za njim, ostale čekaju nekog drugog...pa taj neko dođe, pa se opet isprazni čekaonica. Uglavnom, da se ne prepadaš, zna biti gužva u čekaonici, ali je to zbog čekanja određenih ljekara, na CTG se ne čeka. Trudnice između sebe znaju red, ne predaje se knjižica, nego uđeš kako si došla.

Ja bi opet gore, osoblje je ljubazno, sestre su korektne, ljekari isto, nikada nisam ništa ružno doživjela (ljubazan je i portir, i on zna pružiti informaciju ili te uputiti gdje ćeš čekati). Iz iskustva, bolje je ići prirodnim putem, bez ikakve "veze" i naručivanja poroda, jer znaju ženu namučiti i nasilu poroditi, dok su u smjeni.

Ovako, čekati prsnuće vodenjaka ili kontrakcije i s bismiletom otići, slušati šta ti govore, slušati svoje tijelo i sve će biti ok.

Naravno, što se tiče pupčane vrpce, tu se ograđujem, nemam s tim iskustva, neka doktor kaže kad se pojavi. Vjerujem da su dovoljno oprezni i stručni, hiljade poroda su obavili, babice su stvarno majstori...opusti se :thumbup:
Mis mekinjas

#8102 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

manekenka u penziji wrote:Pijem 2,5-3 litra dnevno, ali cim se malo pokrenem nateknem nenormalno. Sake ne mogu da skupim a na nogama mi se zglobovi ne primjete.
Ma meni se pare zaista ne daju da bi neko uradio svoj posao. Uredu mi je počastiti nakon poroda bilo tortom ili nečim drugim, ali puniti nekome džepove da radi ono za sta je placen mi je van svake pameti.
Gdje nam nas doktor s teme radi? Ima li on kakvu preporuku?
Nego, jel' tebi iko pregledao proteine? Krvni tlak?
Jesi davala 24-satni urin na kontrolu?
suspect_zero

#8103 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suspect_zero »

manekenka u penziji wrote:Pijem 2,5-3 litra dnevno, ali cim se malo pokrenem nateknem nenormalno. Sake ne mogu da skupim a na nogama mi se zglobovi ne primjete.
Ma meni se pare zaista ne daju da bi neko uradio svoj posao. Uredu mi je počastiti nakon poroda bilo tortom ili nečim drugim, ali puniti nekome džepove da radi ono za sta je placen mi je van svake pameti.

Ne brini to za oticanje :) neko otiče u trudnoći a neko otekne nakon poroda, kao ja :lol: :lol: :lol: čitavu trudnoću nisam oticala al' kad je bebač izletio onda mi jedna noga buknula k'o buhtla i držala se tako par dana :oops: :D

Hajde da te ohrabrim za Jezero :) :kiss: ja imam samo pozitivne utiske sa Jezera :) od samog prijema na prvi pregled (ona plava sestra malo duže kose je tako divno stvorenje) pa onda ljekara, onih sestara sa CTG-a i na kraju prijema za porod i postporođajni boravak. Nikoga nisam ''kitila'', nikoga nisam ''imala'' gore, niti za tim ima potrebe :)

Sa uputnicom od svog ginekologa odeš i predaš, kažeš da si prvi put i da ćeš se tu voditi do kraja. Sama biraš doktora ako želiš, ako ne, onda pitaj koji je prvi slobodan ili koji je u smjeni.
Da, jedino negativno iskustvo sam imala sa dr. Lejlom...bila je toliko nadrdana i arogantna da mi je došlo da je zatjeram u tri lijepe :twisted: inače ne vjerujem ženama ljekarima :oops: neka se dame ne naljute al' fakat žene nisu za svakog zanata :oops: :mrgreen:

Elem, bila sam kod dr. Murtezića, dr. Nikulina i na kraju me porodio dr. Sanjin....ne znam koji od ove trojice je pristupačniji i opušteniji....možda blagu prednost dajem dr. Sanjinu, kod mene se na samom kraju malo zakomplikovalo pa sam na carski....uradio je to vrhunski :thumbup:
Još bih pohvalila sve sestre i doktore na intenzivnoj :) jako su strpljive, pune razumjevanja i brige za porodilje.

To za mrsu nisam nešto pretjerano brinula, pitala sam umire li se od toga....kažu jok....e reko, samo da ovaj mali izleti kasnije ćemo nekako i to predeverat'...taman još i oko toga da paničim :D

Moja preporuka svakoj trudnici je Jezero :) ....e sad, ima i onih koji imaju negativna iskustva, jbg kako se kome zalomi :oops:

Imala sam iste dileme kao i ti, htjela sam u Opću baš zbog pozitivnog iskustva koje imam kada sam radila operaciju žuči...(i o Općoj imam samo riječi hvale, da nam se naš doktor ne uvrijedi :) )
manekenka u penziji

#8104 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Drage porodilje sa jezera @kadinica i @suspect_zero hvala vam puno na informacijama i podijeljenom iskustvu. Puno mi to znaci.
@Mis mekinjas: zadnji nalazi urina radjeni u februaru (tad nisam oticala) i proteini su uvijek bili OK. Jednom su mi ketoni bili povišeni ali je glukoza bila OK (prekasno sam pojela kolac), ponovila sam nalaze i onda su i ketoni i glukoza bili uredni.
U četvrtak vadim krv i urin, jer moram vaginalete da istrosim do tada, pa ćemo da vidimo.
Edit: zaboravih napisati za tlak koji je bio 130/70 na zadnjem pregledu.
Sestra koja ga je mjerila kaže da je idealan, ali ja znam da mi je prije trudnoće bio 100/60. Možda su mi ga prije pogrešno mjerili... Ne osjećam neke druge tegobe osim tog oticanja, povremenih bolova u zglobovima i evo vec par dana u tabanima. Aritmija mi je prisutna tokom cijele trudnoće ali to je vjerovatno zbog dabrostona s kojeg se već skidam.
Mis mekinjas

#8105 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Pa znat ce oni, ali ja bih na tvom mjestu skupila urin i odnijela ga. 24 sata ga skupljas.
Vjerovatno nije nista ali kad oticanje stvara tegobe ja bih trszila da mi se pomogne.
beautyfool

#8106 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Ma u trudnoci je oticanje sasvim normalno, ako su ti nalazi ok onda nije nikakav problem.
Vecinom zene oticu zadnjih mjeseci pred porod ali moze i ranije, zavisi od osobe do osobe ali recimo dosta i vrucina ima uticaja na oticanje.
Anelicha

#8107 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Ocito da danas mnogi nece ni da rade svoj pisao kako treba dok ih se ne 'nagradi' ... Ni ja ne zelim da dajem pare na taj nacin,vjeruj mi al opet,svaki roditelj bi najbolje za dijete pa nekad i ne gleda...
Jeste,i forumasi i doktor su nam se bas usutili..
duboka_misao

#8108 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Pijte magnezij za oticanje tj za ispishavanje,safran je spominjala da je dobro jesti dinju
BadCopy

#8109 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by BadCopy »

Onako jedno opcenito pitanje za zene.
Koliko i jeste li 'patili' svoje muzeve sa raznim budalestinama oko hrane.Hocu ovo hocu ono :D
I jos jeste li se osijecale lijepim i privlacnim u vrijeme trudnoce.

A svim novim mamama i tatama puno srece i radosti sa bebacim

Od zla oca od gore matere
beautyfool

#8110 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

duboka_misao wrote:Pijte magnezij za oticanje tj za ispishavanje,safran je spominjala da je dobro jesti dinju
Ja sam mislila da je magneziji dobar za opustanje misica, nisam znala da je dobro za izmokravanje i ja sam ga pila u trudnoci samo ne sjecam se od kojeg mjeseca.
duboka_misao

#8111 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

beautyfool wrote:
duboka_misao wrote:Pijte magnezij za oticanje tj za ispishavanje,safran je spominjala da je dobro jesti dinju
Ja sam mislila da je magneziji dobar za opustanje misica, nisam znala da je dobro za izmokravanje i ja sam ga pila u trudnoci samo ne sjecam se od kojeg mjeseca.
Pila do kraja one bio direkt kesice magnezija uzasno me grcenje misica mucilo,a dobar je za izmokravanje i riktanje stolice naravno
vazi

#8112 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

manekenka u penziji wrote:Drage porodilje sa jezera @kadinica i @suspect_zero hvala vam puno na informacijama i podijeljenom iskustvu. Puno mi to znaci.
@Mis mekinjas: zadnji nalazi urina radjeni u februaru (tad nisam oticala) i proteini su uvijek bili OK. Jednom su mi ketoni bili povišeni ali je glukoza bila OK (prekasno sam pojela kolac), ponovila sam nalaze i onda su i ketoni i glukoza bili uredni.
U četvrtak vadim krv i urin, jer moram vaginalete da istrosim do tada, pa ćemo da vidimo.
Sestra koja ga je mjerila kaže da je idealan, ali ja znam da mi je prije trudnoće bio 100/60. Možda su mi ga prije pogrešno mjerili... Ne osjećam neke druge tegobe osim tog oticanja, povremenih bolova u zglobovima i evo vec par dana u tabanima. Aritmija mi je prisutna tokom cijele trudnoće ali to je vjerovatno zbog dabrostona s kojeg se već skidam.
lijepa moja, koliko si pokretna, setas li redovno, setas li polako ili mozes i pozuriti polako :D ?

Kretanje je vazno za sprjecavanje nakupljanja vode u nogama, plivanje ili bilo koji "sport" koji ti kao trudnici ljekar odobrava. Kaze sport pod navodnicima jer je za neku trudnicu u poodmakloj trudnoci i ustajanje s kauca ravno sportskoj aktivnosti a nekoj drugoj ne predstavlja nikakav napor i moze plivati svaki dan.

Elem da skratim, pij dovoljno tecnosti i setaj sto vise ali ne ono stajanje i tapkanje u mjestu nego bas setnja dobra. To razvija i elasticnost misicnog sistema sto moze olaksati porod :kiss:
safran

#8113 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

BadCopy wrote:Onako jedno opcenito pitanje za zene.
Koliko i jeste li 'patili' svoje muzeve sa raznim budalestinama oko hrane.Hocu ovo hocu ono :D
I jos jeste li se osijecale lijepim i privlacnim u vrijeme trudnoce.

A svim novim mamama i tatama puno srece i radosti sa bebacim

Od zla oca od gore matere
Meni se u prvoj trudnoći samo strašno pila piva pa sam krala od muža. Pika li se to?
manekenka u penziji

#8114 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

vazi wrote:
manekenka u penziji wrote:Drage porodilje sa jezera @kadinica i @suspect_zero hvala vam puno na informacijama i podijeljenom iskustvu. Puno mi to znaci.
lijepa moja, koliko si pokretna, setas li redovno, setas li polako ili mozes i pozuriti polako :D ?

Kretanje je vazno za sprjecavanje nakupljanja vode u nogama, plivanje ili bilo koji "sport" koji ti kao trudnici ljekar odobrava. Kaze sport pod navodnicima jer je za neku trudnicu u poodmakloj trudnoci i ustajanje s kauca ravno sportskoj aktivnosti a nekoj drugoj ne predstavlja nikakav napor i moze plivati svaki dan.

Elem da skratim, pij dovoljno tecnosti i setaj sto vise ali ne ono stajanje i tapkanje u mjestu nego bas setnja dobra. To razvija i elasticnost misicnog sistema sto moze olaksati porod :kiss:
Nisam bas redovna u dugim šetnjama (možda svaki 3.dan) ali kada se pokrenem predjem sigurno vise od 4 km i onda oteknem kao burence. Ove svakodnevne šetnje do granapa ne pikam.

@safran: znam i ja nularicu često da "smirim" :lol:

Ja nemam sad nekih neobičnih ahova, tri puta sam zadužila muza da nam kupi nešto iz fast fooda i sva tri puta mi je to isto došlo dobro zagoreno, tako da su tu moja izvoljevanja prestala.
Anelicha

#8115 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

Kad smi kod zahtjeva,pocetak trudnoce Dorina s keksom :$ dan i noc...pa pizza,krisku dnevno obavezno... Pa je usljedio krompir kuhani s zamjesom :$ onda period povrca i supica,cevapiii i od ulaska u 9ti mjesec da mi je koktel :$$$$ sex on the beach :-D :-D kad sam suprugu tu zeljicu rekla...hahahaha
JanuaryJones

#8116 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Meni se samo jelo crveno meso, u bilo kojem obliku ;)

Sent from my iPad using Tapatalk
princess Leia

#8117 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

da se uclanim u klub, 12a sedmica. :mrgreen: 2 mjeseca nakon operacije septuma maternice, uspjela sam ostati trudna :)

mene interesuje da li ima neko iskustva sa orthomol natal tabletama? Dr. Divanovic mi je rekao da sama odlucim koje cu uzimati, da nije nista losiji ni Prenatal, a razlika u cijeni je drasticna. Vecina mojih prijateljica je uzimala orthomol natal i kunu se u njega, uzimale su ga i za vrijeme trudnoce i za vrijeme dojenja. Pa sam u dilemi koje uzeti. :)
Mis mekinjas

#8118 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Elevit.
banana1

#8119 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Cao svim mama i trudnicama!Imam jedno pitanje:da li je iko od vas mjerio u 12 nedelji vratni nabor i kakvog iskustva imate s tim?Hvala... :)
banana1

#8120 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Anelicha wrote:I da javim sto se tice kupovine... ko je u mogucnosti,pravac Kiseljak;) izbora ima,cijene su... hmm... od 0.50 za rukavice i kapice pa 40 za one setove sto s beba iznosi iz bolnice... ja sam za manje od 500km kupila krevetic,madrac,posteljinu i ogradicu, par kapica, rukavica, bodica,gegica,dekica,peskirica,pelene...
Meni je licno glupost bacat pare i pare na prvu odjecu, beba je prebrzo preraste ... bolje je kasnije za nesto sto ce duze nosati platiti :D

Gdje si tacno kupovala odjecu u Kiseljaku?
Anelicha

#8121 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Anelicha »

banana1 wrote:
Anelicha wrote:I da javim sto se tice kupovine... ko je u mogucnosti,pravac Kiseljak;) izbora ima,cijene su... hmm... od 0.50 za rukavice i kapice pa 40 za one setove sto s beba iznosi iz bolnice... ja sam za manje od 500km kupila krevetic,madrac,posteljinu i ogradicu, par kapica, rukavica, bodica,gegica,dekica,peskirica,pelene...
Meni je licno glupost bacat pare i pare na prvu odjecu, beba je prebrzo preraste ... bolje je kasnije za nesto sto ce duze nosati platiti :D

u Tradeliju vecinu stvarcica :) kod Tonke i Drage ( mislim da se tako zove ) i jos jedna radnja,ime stvarno ne znam... Znam da kad se ide iz Sa dodje na lijevoj strani :) ugl,mnogo jeftinije dodje neg kupovina u Sa :) a kad dolazi beba svaka para vrijedna ;)
banana1

#8122 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

Anelicha wrote:
banana1 wrote:

u Tradeliju vecinu stvarcica :) kod Tonke i Drage ( mislim da se tako zove ) i jos jedna radnja,ime stvarno ne znam... Znam da kad se ide iz Sa dodje na lijevoj strani :) ugl,mnogo jeftinije dodje neg kupovina u Sa :) a kad dolazi beba svaka para vrijedna ;)
Hvala puno na informaciji...aBd pogledat cu svake sedmice sam tamo... :-D
princess Leia

#8123 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by princess Leia »

banana1 wrote:Cao svim mama i trudnicama!Imam jedno pitanje:da li je iko od vas mjerio u 12 nedelji vratni nabor i kakvog iskustva imate s tim?Hvala... :)
ja idem u srijedu raditi taj test kod svog ginekologa, a u cetvrtak vaditi krv na dip-u. pa ti javim iskustva :)
banana1

#8124 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by banana1 »

princess Leia wrote:
banana1 wrote:Cao svim mama i trudnicama!Imam jedno pitanje:da li je iko od vas mjerio u 12 nedelji vratni nabor i kakvog iskustva imate s tim?Hvala... :)
ja idem u srijedu raditi taj test kod svog ginekologa, a u cetvrtak vaditi krv na dip-u. pa ti javim iskustva :)
Ja sam u 12nedelje i 6 dan...Mjerenje vratnog nabora sam radila sa 11+3 i tad mi je dr. izmjerio 2.5mm,rekao mi je da dodjem ponovo za 7 dana ali tad mi je vjerovatnoca za trisomiju 21 bila 1:369.Opet mi je mjeren sa 12+3 i tad je NT bio 2.7 mm,a vjerovatnoca za trisomiju je bila 1:1155,sto uopste po njemu nije sad opasno,ali me poslao da izvadim krv u roku 24h.Rezultati trebaju biti ovih dana.. Pa me zanimalo da li je neko imao slicno iskustvo....A meni je tek 23 godine.A sto se tice bebe,beba je super hvala Bogu...nosna kost prisutna,nepce,zeldac,srce,glava sve ok... :?
beautyfool

#8125 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

I ja sam radila test iz krvi, imas double i tripl test, ali nista ti to nije 100 posto pouzdano, vec onako omjeri, a uvijek mogu fuliti, nuhalni nabor ti je ok, on bi po nekom pravilu trebao biti ispod 3, koliko se sjecam, kod tebe je sasvim ok.
I sto se tice ovih testova iz krvi neki dr. preporucuju da se radi iako je nuhalni ok, a neki govore da nema potreba, tako da sve zavisi od doktora.
Post Reply