BH vojna industrija i naoruzanje
- O'zone
- Globalni moderator
#8101 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Držite te se NI BiH.
Provokacije spustite na 0.
Hvala
Provokacije spustite na 0.
Hvala
- anelsol
#8102 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo je vrlo loša ideja, ako se u ovo ne udje totalno spremno, i to iz sljedećih razloga Prema odredbama čl.243. Zakona o privrednim društvima manjinski dioničari imaju pravo zatražiti od poduzeća da im se isplati tržišna vrijednost njihovih dionica u slučaju spajanja poduzeća. Dakle ono što se može desiti u praksi da skupštine Zrak dd i TRZ Hadžić dd donesu odluke o spajanju. U tom slučaju fondovi mogu i od jednog i drugog preduzeca zatraziti da im se u novcu isplati vrijednost njihovih dionica i onda će fondovi koji su preko certifikata (dakle dzaba) kupili dionice iste naplatiti u kešu. Posljedica toga je blokada računa Zraka i TRZa sa milionskim potrazivanja lesinara ili prodaja njihove imovine. Ima tu i nekih izuzetaka kada ovi to i ne mogu traziti, ali ako se nepripremljeno udje u ovu stvar, po principu "kako ćemo, lako cemo" posljedice mogu biti katastrofalne po obadva preduzeca. Ako ovo iz Vlade ili navedenih poduzeća ovo čitaju molim da se na ovo skrene pažnja onima koji odlučuju.Krajem prošle godine, resorni ministar Nermin Džindić je, govoreći u stanju u namjenskoj industriji, rekao da je preostalo “da se riješi stanje dva privredna društva – Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) Hadžići i Zraka Sarajevo”.
– Vrlo vjerovatno da će do kraja mandata Vlade doći do reorganizacije, a možda i do spajanja te dvije kompanije u jednu – rekao je tada ministar.
-
155_mm
#8103 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci fondovi nisu samo problem sto od njih fabrike nemaju nikakve koristi nego su dodatno smetnja ulasku kompanija od kojih bi se imalo koristi u trzisnom i tehnoloskom pogledu.
-
155_mm
#8104 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
bez strateskog partnerstva sa ostalim kompanijama namjenske industrije u svijetu nece se daleko dogurati, pogotovo ako vidimo kud se svjetska politika krece. mali i slabo povezani igraci nece dugo opstati. naravno sa stanovista BiH amerikanci su na prvom mjestu sto se tice povezivanja. ali to ne mora biti sve. i danas se ima odlicna saradnja na primjer sa austrijskim hirtenbergerom.
pogotovo im je interesantan minobacacki program sa minama velike fragmentacije
https://hds.hirtenberger.com/120mm-system/
mislim da su oni bili i u tuzli na onom sajmu austrijskih privrednika.
pogotovo im je interesantan minobacacki program sa minama velike fragmentacije
https://hds.hirtenberger.com/120mm-system/
mislim da su oni bili i u tuzli na onom sajmu austrijskih privrednika.
-
155_mm
#8105 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
https://www.klix.ba/vijesti/bih/koliko- ... /190303021Vojni rok teško, ali predvojnička obuka...
Dok se u zemljama regije spominje mogućnost i vraćanje obaveznog vojnog roka, u BiH je prema trenutnom stanju, ustrojstvu to realno teža opcija. To je još prošle godine kazao i zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić, naglasivši da se o tome tek sporadično razgovaralo, ali s obzirom na finansijska izdvajanja to vojni rok u BiH za sada nije opcija.
Ipak, dosta realnija opcija je uvođenje predvojničke obuke, o kojoj je govorio i Izetbegović.
"Slobodan si samo ako možeš sam sebe braniti. A narod koji ne može sebe da odbrani treba da se zabrine za budućnost i slobodu. U u ovom trenutku imamo Oružane snage i različite agencije koje brane teritorijalni integritet ove zemlje. To je zajedničko, nedovoljno jako. Dvije susjedne zemlje se naoružavaju. Moramo ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za 'ne daj Bože'. I mislim da ćemo morati uvesti predvojničku obuku ponovo", kazao je između ostalog Izetbegović.
eto vam ga sad.
-
155_mm
#8106 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prvo se kukalo kako nece niko znati upotrebljavati proizvode bh. NI i eto sta ste iskukali.

sad ocekujem kuknjavu protiv bilo kakve obuke.

sad ocekujem kuknjavu protiv bilo kakve obuke.
- dječak sa šibicama
#8107 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da bi takvo nesto stupilo na snagu, mora proci parlamentarnu proceduru i dobiti glasove u Parlamentu BiH, dakle obicna populisticka prica.
-
155_mm
#8108 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da treba razlikovati vojni rok od predvojnicke obuke.dječak sa šibicama wrote:Da bi takvo nesto stupilo na snagu, mora proci parlamentarnu proceduru i dobiti glasove u Parlamentu BiH, dakle obicna populisticka prica.
- dječak sa šibicama
#8109 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sta, uvest ces ONO i DSZ u skolama.
-
155_mm
#8110 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nista ja sinko dragi necu uvoditidječak sa šibicama wrote:Sta, uvest ces ONO i DSZ u skolama.
ti si toliko sokiran ovom vjescu da si se poceo gubiti ko abdest.
- dječak sa šibicama
#8111 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Oduzeo sam se od soka.
Bakirove ublehe.
Bakirove ublehe.
- drndalo
#8112 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa i on pozelio da vidi cega se do sada lisavao, i sta je propustao... 
-
155_mm
#8113 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mislim da je bitnije od bilo kakve obuke svijest o samoodbrani. a za sve dobre bosnjane koji ne uspiju pobjeci u njemacku na socijali izbor je vrlo jednostavan
ili opcija a.

ac-unity.com
ili opcija b*.

magazinplus.eu

*99% zakopanih na oznacenim lokacijama nisu ni imali opciju a. kao mogucnost.
ili opcija a.

ac-unity.com
ili opcija b*.

magazinplus.eu

*99% zakopanih na oznacenim lokacijama nisu ni imali opciju a. kao mogucnost.
-
155_mm
#8114 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
druga bitna stvar prije bilo kakve obuke je da se odluci sa kojim to modelom puske se treba braniti od novih zatiranja tragova.
bh. verzija kalasnjikova (vidi se na snimku na 5:39) znaci 7.62x39
https://www.recoilweb.com/recoiltv-gun- ... 43434.html
ili neka verzija M4 (DI ili SP) znaci 5.56x45
- anelsol
#8115 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da li predvojnicka obuka podrazumijeva rukovanje naoružanjem?155_mm wrote:druga bitna stvar prije bilo kakve obuke je da se odluci sa kojim to modelom puske se treba braniti od novih zatiranja tragova.
-
155_mm
#8117 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
i ja mislim da obuhvata obuku oruzjem.
ali prvo treba odluciti kojim oruzjem. mislim da bi za rezervu idealan bio kalas u kalibru 5.56. kad vec imamo svoju verziju kalasnjikova to bi bilo najlogicnije. obuka za kalas traje jedan dan i znas mu sve. bitno je unificirati kalibar i da svi mogu koristiti standardne NATO okvire.
pod "svi" OS BiH i razni MUP-ovi i naravno ova rezerva.
ali prvo treba odluciti kojim oruzjem. mislim da bi za rezervu idealan bio kalas u kalibru 5.56. kad vec imamo svoju verziju kalasnjikova to bi bilo najlogicnije. obuka za kalas traje jedan dan i znas mu sve. bitno je unificirati kalibar i da svi mogu koristiti standardne NATO okvire.
pod "svi" OS BiH i razni MUP-ovi i naravno ova rezerva.
- Maraschino
#8118 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dobro se sjecam predvojnicke ali mene nije zapala. Valjda se poslije uveo predmet ONO i DSZ pa se tu obradjivalo ono sto je bio predmet predvojnicke.anelsol wrote:
Da li predvojnicka obuka podrazumijeva rukovanje naoružanjem?
Inace ta predvojnicka trajala je mjesec dana uz logistiku JNA.
- insomnia78
#8119 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma dobro. Osoba prosjecne inteligencije za po sata moze nauciti rasklopiti, ocistiti i sklopiti kalas. Nema tu nikakve nauke
-
Seawolf
#8120 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mene danas mlađa raja sluša sa čuđenjem, kada im kažem da smo svi, u drugom razredu srednje škole, imali bojevo gađanje iz puške M48, sa 3 + 5 metaka.Maraschino wrote:Dobro se sjecam predvojnicke ali mene nije zapala. Valjda se poslije uveo predmet ONO i DSZ pa se tu obradjivalo ono sto je bio predmet predvojnicke.anelsol wrote:
Da li predvojnicka obuka podrazumijeva rukovanje naoružanjem?
Inace ta predvojnicka trajala je mjesec dana uz logistiku JNA.
Iz redovnog srednjoškolskog predmeta i za ocjenu.
- Maraschino
#8121 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
sada a tada je osmoljetka bila k'o danas fakultet. 
- insomnia78
#8122 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni je onaj americki model ko dzamija. Ovdje ne mozes nista imati osim ako nisi lovac il clan streljackog kluba
- Maraschino
#8123 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Seawolf wrote: Mene danas mlađa raja sluša sa čuđenjem, kada im kažem da smo svi, u drugom razredu srednje škole, imali bojevo gađanje iz puške M48, sa 3 + 5 metaka.
- Maraschino
#8124 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
insomnia, i ja sam za to ali kako ce zivjeti ovi nasi razni paraziti.
nije mi za pare, reci koliko kosta dozvola pa se vi izmedju sebe talite ali procedura je ubiboze ili te tjera na crno.
nije mi za pare, reci koliko kosta dozvola pa se vi izmedju sebe talite ali procedura je ubiboze ili te tjera na crno.
-
Seawolf
#8125 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Od 5 metaka, ja sam imao 7 pogodaka.Maraschino wrote:Seawolf wrote: Mene danas mlađa raja sluša sa čuđenjem, kada im kažem da smo svi, u drugom razredu srednje škole, imali bojevo gađanje iz puške M48, sa 3 + 5 metaka.
Onaj pored mene, gađao greškom u moju metu.