Vjerovala ili ne, meni je film puno boljiazurna_obala wrote:Nicholas Sparks - The Notebook
Klasična ljubavna priča, lijepo napisana. Film nisam gledala, ali mislim da knjige svakako mnogo vjernije prenose tu emociju i mnogo su ubjedljivije.
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Afanasi_94
#8101 Re: Šta trenutno čitate?
- azurna_obala
#8102 Re: Šta trenutno čitate?
Hoću, hvalaAfanasi_94 wrote: Vjerovala ili ne, meni je film puno boljipogledaj i ti pa sama procijeni.
-
BJB
#8103 Re: Šta trenutno čitate?
Neko je davnoo preporucio 

vise mucenje nego citanje, samo da mi je preci prvih 50, valjda ce biti zanimljivija 

vise mucenje nego citanje, samo da mi je preci prvih 50, valjda ce biti zanimljivija - manekenka u penziji
#8104 Re: Šta trenutno čitate?
"40 pravila ljubavi" Elif Shafak
-
staradis
#8105 Re: Šta trenutno čitate?
Kakva jemanekenka u penziji wrote:"40 pravila ljubavi" Elif Shafak
-
Eborg
#8106 Re: Šta trenutno čitate?
Zavrsio Ibrisimovicevog "Vjecnika" i zanijemio. Nevjerovatno spisateljsko dostignuce, ovo treba u lektire odmah odmah uz Borgesa.
Tek sad shvatam zasto ga je pisao 20-tak godina. Knjiga je malo poteska i obiluje magicnim realizmom ali je stvarno vrhunsko djelo, mislim da ce to postati jasno tek u narednim generacijama.
Mada se jasno i vide neke pisceve ranije alkoholne epizode, kada se pije vino to trce jednorozi, spustaju se meleci, deset hiljada zena plese, ma ludilo!
Sada nesto malo laganije iz strucnog dijela kucne biblioteke - "Crna strana YU nogometa".
Tek sad shvatam zasto ga je pisao 20-tak godina. Knjiga je malo poteska i obiluje magicnim realizmom ali je stvarno vrhunsko djelo, mislim da ce to postati jasno tek u narednim generacijama.
Mada se jasno i vide neke pisceve ranije alkoholne epizode, kada se pije vino to trce jednorozi, spustaju se meleci, deset hiljada zena plese, ma ludilo!
Sada nesto malo laganije iz strucnog dijela kucne biblioteke - "Crna strana YU nogometa".
-
doktor78
#8108 Re: Šta trenutno čitate?
Dobar je Grad lopova, slažem se.Ringhio wrote:Grad lopova je meni licno super knjiga.
Zavrsavam Den Brauna, Inferno.
Meni ubjedljivo najlosija njegova knjiga, dosadna, spora, i u jednu ruku predvidiva, sto mi je bilo nepojmljivo s njegovim knjigama. Cini mi se da gubi nit... Lakse bi prosla kao neki turisticki vodic nego kao ozbiljno knjizevno djelo.
Sto se Brownovog Inferna tiče, meni nije bio loš, ali je već postao predvidljiv, na pola knjige sam već znao u koji će se grad uputiti na kraju
-
TDN
#8109 Re: Šta trenutno čitate?
Odlična knjiga.manekenka u penziji wrote:"40 pravila ljubavi" Elif Shafak
Atlantida - Borislav Pekić
-
Ali-sa
#8110 Re: Šta trenutno čitate?
Po mom mišljenju knjiga je preeedobrastaradis wrote:Kakva jemanekenka u penziji wrote:"40 pravila ljubavi" Elif Shafak
- jon_jovi
#8111 Re: Šta trenutno čitate?
Anwar El Sadat - Memoari (U potrazi za identitetom)
Za ljubav prema miru.

Anwar i Jehan
Za ljubav prema miru.

Epilog
Nije to povijest arapsko – izraelskog sukoba ili oslobođenja Egipta od britanske okupacije ili dostignuća i promašaja revolucije od 1952. godine. Moglo bi to biti sve to i još nešto više, no to je ipak uglavnom povijest potrage za identitetom i mojim vlastitim, i identitetom Egipta. Oni su jedno te isto, jer sam se od svog djetinjstva identificirao sa svojom zemljom i narodom.
Da li je potraga bila uspješna' Jesam li uspio ostvariti sliku samoga sebe i sliku svoje zemlje koja je bila u meni još od mog najranijeg djetinjstva? To prepuštam čitatelju da sam zaključi. Sve što ja mogu reći i sve što znam jest ovo:
Nikada me nisu privlačile čari ovoga svijeta, niti sam ikada pokušao graditi svoju sreću na račun drugih. U svakoj odluci koju sam donio, u svakoj akciji koju sam poduzeo, vodila me je moja čvrsta vjera u dostojanstvo čovjeka i u njegovo pravo na slobodu., mir i jednakost.
Pronašao sam samoga sebe u prijateljstvu, u ljubavi, u radu koji pomaže onima oko mene da žive bolji život, u trijumfu istine nad laži. Ukratko, u svemu što mi je omogućilo da vidim kako se moji ideali i ideali moje zemlje ostvaruju.
Nikada nisam težio moći jer sam već u svojoj mladosti otkrio da moja snaga leži u meni samome, u mojoj potpunoj odanosti onome što je pošteno, pravedno i lijepo.
Hvala Bogu, danas sam ist8i kakav sam bio prije mnogo godina kada sam po izlasku sunca išao na polja raditi zajedno s drugima tako da se u zemlji može probuditi život i da stabla donesu plodove.
Međutim, ni do sada potraga nije okončana, a ne vjerujem ni da će se ikada okončati, jer sa svakim djelom koje poduzimamo da bismo ostvarili sami sebe, mi ispunjamo volju Boga a njegova volja je vječna. Još je dug put preda mnom i mojim narodom prije no što postignemo život u kome će prevladati ljubav, mir, napredak i poštenje čovjeka. Neka Bog vodi naše korake i korake drugih ljudi na cijelome svijetu.
PUT PREMA MIRU
I dan – danas sam najsretniji kada sam na obalama Sueskog kanala, kada ondje satima bez prekida sjedim u maloj drvenoj kučici i promatram napredovanje radova.
Svaki put kada posjetim grad na Kanalu, navru mi sjećanja na 5. lipnja 1975. godine. Toga sam dana letio helikopterom zatim sjeo u automobil o odvezao se za tu prigodu uređene pozornice s koje sam proglasio da je Sueski kanal nakon osam godina ponovo otvoren za međunarodnu plovidbu. Nikada neću zaboraviti taj dan. Napokon su se nakon dugih godina izgnanstva kao ljudi bez vlastita doma i lišavani najosnovnijih ljudskih potreba ponovo vratili..
Nitko ne može shvatiti tu radost i način kako ona uzdiže ljudsku dušu od onih koji su i sami bili preseljeni u neku drugu zemlju, koji su bili prisiljeni napustiti svoje vlastite domove, ulice i poznata lica svojih prijatelja, svoga grada i svoje zemlje, zemlje koje su dobro poznavali i koju su toliko voljeli, kojoj su pripadali i bez koje nisu mogli živjeti u pravom smislu te riječi.
Naša egipatska civilizacija, koja potječe iz onog davnog vremena od prije 7000 godina i najranija je u ljudskoj povijesti, uvijek je inspirirala ljubavlju čovjeka prema zemlji i njegovom vezanosti za zemlju. Odatle je i iskra radosti na licima ljudi bila drugačija od onih običnih ljudskih radosti. Višeli negoli radost zbog materijalnog dobitka bila je to iznenadna ekstaza, nešto poput očaja koji se najednom pretvorio u nadu; nešto poput biljke koja je dugo ležala osušena i uvenula, a sada je najednom procvala. Oni su ljudi kao izbjeglice živjeli osam dugih godina i za to vrijeme mnogi su umrli, no jš više se novih rodilo. Nad njima je godinama visjelo pitanje koje kao da nije imalo odgovora: Hoćemo li se ikada vratiti? Činilo se da se čak i nada u mogućnost nekog odgovora povukla u nedohvatljivu daljinu.
Ako tome dodamo i činjenicu da se ljudi što žive uz Kanal razlikuju od svih drugih Egipćana zbog osobite vrste pomorske trgovine i da su oni potpuno ovisni o Kanalu koji je otvoren za plovidbu, postaje nam jasnije zašto su se oni toliko radovali svom povratku. Za njih je to značilo više običnog povratka svojim kućama. Za njih je to bilo kao da su ponovo dobili svoj pravi identitet. Oni su promatrali Kanal i more kao nešto gotovo sveto, kao simbol svoje pripadnosti. Oni su gledali more i Kanal na isti način kako su stanovnici doline Nila gledali na zemlju. Kanal je odredio njihov način života a prema tome i njihovu svijest, i to pokoljenje za pokoljenjem, i to u tolikoj mjeri da se Kanal gotovo identificirao sa samom njihovom sviješću.
Toga osobitog dana, 5. lipnja 1975. godine, koji se zauvijek urezao u moje srce, desio se događaj koji se teško može opisati riječima.
Moj se auto polako približavao Upravi Kanala kada se na cesti iznenada pojavio neki čovjek i počeo mahati vozaču da se zaustavi. Bio je to neki starac, visok i mršav a duga bijela kosa padala mu je na ramena; lice mu je odavalo duboko poštovanje dok su mu oči jasno sjale u jutarnjoj izmaglici. Stražari su ga pokušali ukloniti, ali sam im rekao da ga ostave na miru i naredio šoferu da zaustavi auto. Čovjek mi je uputio dug pogled a zatim se posve neočekivano spustio na koljena da bi izgovorio kretku molitvu zahvalnicu upućenu Bogu. Zatim je ustao i dao znak koloni automobila da nastavi svoje putovanje. Nakon toga se u tren izgubio u okupljenom mnoštvu.
Čitav taj događaj kao da je trajao jedva minutu, no činilo se kao da su se u njemu sažele mnoge godine, godine očaja i bolne težnje. A ta je minuta, ma kako kratka bila, značila sve onom čovjeku. Živio je dovoljno dugo da ponovo ugleda svoju domovinu, da zna da se vratio. Možda više neće dugo živjeti, ali će biti ondje, u toj dragoj zemlji pokopan. Odatle njegov osječaj sigurnosti, njegova vedrina i duševni mir; stoga je morao kleknuti pred Bogom da bi mu zahvalio što je poslao to neočekivano svjetlo kojim je raspršio onaj dugotrajni mrak koji je on s toliko muke preživio.
Ostavio sam tog starca vrijednog poštovanja iza sebe i pošao da izvršim ceremoniju ponovnog otvaranja Kanala. No, njegova slika ostat će zauvijek u mom duhu.
...
Te izbjeglice, njih oko 700.000, gotovo da su prestale biti ljudska bića, i to ne samo zbog teških životnih uvjeta u već i tako prenapučenim gradovima u unutrašnjosti, već i zato (to je bilo mnogo važnije) jer su izgubile nadu, a to je ona životna ljudska snaga bez koje nijedan čovjek ne može stvarno živjeti.
Anwar i Jehan
- Afanasi_94
#8113 Re: Šta trenutno čitate?
Završila čitanje Botticelijeve tajne: http://www.zondra.hr/botticellijeva-taj ... sna-prica/
Počela Crveni oltar: http://www.vulkani.rs/abee8c3d-5b8a-4e0 ... 9E1xfmSxps
Počela Crveni oltar: http://www.vulkani.rs/abee8c3d-5b8a-4e0 ... 9E1xfmSxps
-
Juliuscezar
#8114 Re: Šta trenutno čitate?
Celticross wrote:![]()
Odlicno, preporucujem i ostale knjige od Sansoma
-
Emilija Kovačev
#8115 Re: Šta trenutno čitate?
Ja neki dan završila sa čitanjem. Počela nekad prije 6 godina (Milloni wrote:Sjene narova drveta - Tariq Ali
Zaboravila sam koliko sam voljela ovu knjigu prije 14-15 godina, djed dobio na poklon prvo nase izdanje, ja uzela kad god me je vidio rekao bi mi vrati mi knjigu mala, nije tvoja![]()
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sviđa mi se knjiga, naravno.
Sad sam krenula sa Hemonom i Knjigom njegovih života, ali idem polako... Nakon toga bih trebala "Knjigu o Uni"
-
Celticross
#8116 Re: Šta trenutno čitate?
Kako sam shvatio da radnje "Raskola" i "Crne Vatre" nisu povezane sa "Kraljevskom krvi", ali ipak je možda bolje pročitati "Crnu Vatru" jer govori o ranijem periodu i vladavini Thomasa Cromwella.bhnapoleon1 wrote:Celticross wrote:![]()
Odlicno, preporucujem i ostale knjige od Sansoma
-
Juliuscezar
#8119 Re: Šta trenutno čitate?
Odlicno, preporucujem i ostale knjige od Sansoma[/quote]
Kako sam shvatio da radnje "Raskola" i "Crne Vatre" nisu povezane sa "Kraljevskom krvi", ali ipak je možda bolje pročitati "Crnu Vatru" jer govori o ranijem periodu i vladavini Thomasa Cromwella.[/quote]
Knjige su tako napisane da ih mozes citati odvojeno, ali ja bi ipak preporucio da procitas sve ukljucujuci i Otkrivenje. Zadnju petu knjigu nisam jos procitao, nazalost.
Kako sam shvatio da radnje "Raskola" i "Crne Vatre" nisu povezane sa "Kraljevskom krvi", ali ipak je možda bolje pročitati "Crnu Vatru" jer govori o ranijem periodu i vladavini Thomasa Cromwella.[/quote]
Knjige su tako napisane da ih mozes citati odvojeno, ali ja bi ipak preporucio da procitas sve ukljucujuci i Otkrivenje. Zadnju petu knjigu nisam jos procitao, nazalost.
-
vele77
#8120 Re: Šta trenutno čitate?
Dragi knjigoljupci iskrene preporuke za knjigu " Blistavo i strašno" Bekima Fehmiu-a. Cijelo vrijeme dok sam je čitala imala sam snažan osjećaj da Bekim Fehmiu sjedi pored i priča, na trenutak zastane da zapali cigaretu, vrati sjećanje i nastavi svoju priču.
- Hajvan
#8121 Re: Šta trenutno čitate?
Fools Rush In: A True Story of Love, War, and Redemption
od Billa Cartera

od Billa Cartera

-
ezel cidoni
#8122 Re: Šta trenutno čitate?
ljudi izvinite , zna li iko od vas gdje se moze nabaviti knjiga od zlatka arslanagica "mozda ce sutra biti suncan dan"...puno bi mi pomogla poneka informacija, hvala unaprijed 
- ExNihilo
#8123 Re: Šta trenutno čitate?
Otkad tražim ovu knjigu. Hajd skeniraj.Hajvan wrote:Fools Rush In: A True Story of Love, War, and Redemption
od Billa Cartera
- Zatamnjena stakla
#8124 Re: Šta trenutno čitate?
Mario Puzo
Sicilijanac
Sicilijanac
- aCme
#8125 Re: Šta trenutno čitate?
Nemoj mene careZatamnjena stakla wrote:Mario Puzo
Sicilijanac