INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#8101 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dzaba mi pisemo, samo cekam prve koji grabe po 30 ili 50 litara mlijeka.
Jedino je zajebano sto je rok trajanja manji nego kod brasna, sta da rade sa viskovima, da zalede ili sta, golema je muka krezubih bosancerosa.
Jedino je zajebano sto je rok trajanja manji nego kod brasna, sta da rade sa viskovima, da zalede ili sta, golema je muka krezubih bosancerosa.
- Mea_parvitas
#8102 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nagodno je mlijeko za poredati u zamrzivac, nema puno lufta 

- bude
#8103 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
treba zastekati makar paletu, nek' se nadje 
- vjeshalica
#8104 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sklanjali su prije par mjeseci sa polica meso,kofol nema da bi ga vec crnog i starog prodavali po vecoj cijeni. I ovo je namontirala planirana pljacka. Pomrli dabogda
-
HD_2015
#8105 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svaka čast za linkCi-Nick wrote: ↑07/09/2022 12:54Napišu da je prizvedeno manje 5,5 miliona litara, a ne pišu da je prošle godine proizvedeno 140 miliona litara samo u FBiH i da smo posljednjih godina imali značajan rast proizvodnje od skoro 20%.sarajevo-x.com wrote: ↑07/09/2022 12:31 Vidis ti stoke prije ce proglasiti tzv nestasicu mlijeka nego otkupljivati od domacih proizvodjaca po malo vecoj cijeni. Mora da je opala prodaja mlijeka
https://fmpvs.gov.ba/2022/01/18/proizvo ... u-porastu/
Oprobana taktika. Izazovi histeriju, narod poleti da pokupuje određeni proizvod i time digne cijenu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#8106 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Baš tako,..isplanirana pljačkavjeshalica wrote: ↑07/09/2022 13:03 Sklanjali su prije par mjeseci sa polica meso,kofol nema da bi ga vec crnog i starog prodavali po vecoj cijeni. I ovo je namontirala planirana pljacka. Pomrli dabogda
- n+1
#8107 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mlijeko, zdra'oooo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8108 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Konjokradice i sjecikese.konektovan wrote: ↑07/09/2022 13:05Baš tako,..isplanirana pljačkavjeshalica wrote: ↑07/09/2022 13:03 Sklanjali su prije par mjeseci sa polica meso,kofol nema da bi ga vec crnog i starog prodavali po vecoj cijeni. I ovo je namontirala planirana pljacka. Pomrli dabogda
-
NediM17
#8109 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prodaj puskicu, kupi kravicu, obrnuto od 92.
- Kamper
#8110 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Dan razlike izmedju dvije vijesti.

Ovako ce biti i sa strujom, nama ce zavrnuti da je mogu vise izvesti.

Ovako ce biti i sa strujom, nama ce zavrnuti da je mogu vise izvesti.
-
orbita12
#8111 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja ne znam sta se vi svi cudite ovim nestasicama u svijetu i kod nas, pa ljudi vam najavili sta ce biti u slijedecim godinama , i to ovi sa WEF-a , a vi svi u glas teorija zavjere, teorija zavjere. Pa je li govore da krave stete prirodi, pa da li reklamiraju novu hranu sa kukcima i instektima kao nesto sto je buducnost, pa jesu li se vec pojavile firme koje proizvode vjestacko meso. Pa prije godinu bila reklama na njemackim televizijama kako se nova godina i bozic slave bez struje, pa moj drug jos prije godinu dobivao obavijest u Austriji sta da rade kad dodje do nestasice struje ili kolapsa, a tad jos nije rat u Ukrajini ni poceo.
I sad neko kaze ma slucajno, ma teorija zavjere, ma bjezi , buncas.
I sad neko kaze ma slucajno, ma teorija zavjere, ma bjezi , buncas.
-
splinter
#8112 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije riječ ovdje samo o vještačkim krizama ili sličnim stvarima, hajde da ne koristimo termin teorije zavjere i slično, neke stvari su posljedice dugogodišnjeg haosa u domaćem pristupu strategijama ali i nekim uobičajenim ili manje uobičajenim prirodnim ekstremima za koje naravno nemamo spreman odgovor.
Ove godine je stvarno velika suša vladala Evropom pa tako i u našoj zemlji u periodu kad je kretala i sazrijevala vegetacija, prije svega krmne kulture i ostale kulture namjenjene za ishranu stoke. Jednostavno kiše nije bilo onda kad je trabalo da je bude, a savremeni sistemi navododnjavanja su kod nas još stvar visoke nedosanjane tehnologije. I bez ovoga trenutno prisutnog rata cijena mlijeka bi skočila, a moguće da bi bilo i kriza u lancima snabdijevanja. Nadalje mi povećavamo proizvodnju mlijeka, ali istovremeno i uvoz sirovina potrebnih za njegovu proizvodnju.
Povećavamo i izvoz ali prije svega mlijeka kao sirovine, dok povećavamo uvoz raznih proizvoda od mlijeka (nešto slično kao sa drvnom industrijom).
Sad nije toliki problem kad imaš proizvođače koji rade pametno pa osim manjih ili većih farmi imaju i ogromne površine zemljišta zasijanih kulturama za ishranu stoke ili sami proizvode koncentrat, kvalietno sijeno i kukuruznu silažu bez koje nema visokih prinosa u mljekarstvu.
No nisu svi te sreće pa su neki primorani na kupovinu stočne hrane, u većem procentu. E tu već nastaje problem jer se cijena proizvodnje mlijeka konstantno povećava. Nekim vlasnicima farmi nije problem ni đubriti vlastite zasjeve jel imaju prirodno đubrivo, a ono može djelimično smanjiti potrebu za vještačkim đubrivom, no poljoprivrednici koji se bave samo ratarstvom, odnosno uzgojem biljnih kultura su u problemu jer moraju kupovati vještačko đubrivo. Ali nema više ni njega. Odnosno ako ga i ima cijena je stalno u porastu. i tu smo donji. Ugašena je proizvodnja mineralnih đubriva u GIKILu, jedinom proizvođaču u državi i primoran si na uvoz istoga, što opet poskupljuje proizvodnju. I tako u krug. Sve je povezano. A cijenu plaća napačeni forumaš dok bleji na police s mlijekom u nekom tržnom centru . . .
E sad možemo i o teorijama zavjere, pa npr da ide priča kao u Srbiji gdje je navodno svo mlijeko povučeno i potom poslato u Saudijsku Arabiju, pa otuda ova nestašica i zabrana izvoza, a država će svoje tržište namiriti uvozom super jeftinog mlijeka u prahu. Ne kažem da je to nemoguć scenarij, no više mislim da je običnom balkancu lakše vjerovati u teorije zavjere, nego uraditi šta po pitanju napuštenih i praznih sela. Jer krave ipak ne žive u gradovima.
Ove godine je stvarno velika suša vladala Evropom pa tako i u našoj zemlji u periodu kad je kretala i sazrijevala vegetacija, prije svega krmne kulture i ostale kulture namjenjene za ishranu stoke. Jednostavno kiše nije bilo onda kad je trabalo da je bude, a savremeni sistemi navododnjavanja su kod nas još stvar visoke nedosanjane tehnologije. I bez ovoga trenutno prisutnog rata cijena mlijeka bi skočila, a moguće da bi bilo i kriza u lancima snabdijevanja. Nadalje mi povećavamo proizvodnju mlijeka, ali istovremeno i uvoz sirovina potrebnih za njegovu proizvodnju.
Povećavamo i izvoz ali prije svega mlijeka kao sirovine, dok povećavamo uvoz raznih proizvoda od mlijeka (nešto slično kao sa drvnom industrijom).
Sad nije toliki problem kad imaš proizvođače koji rade pametno pa osim manjih ili većih farmi imaju i ogromne površine zemljišta zasijanih kulturama za ishranu stoke ili sami proizvode koncentrat, kvalietno sijeno i kukuruznu silažu bez koje nema visokih prinosa u mljekarstvu.
No nisu svi te sreće pa su neki primorani na kupovinu stočne hrane, u većem procentu. E tu već nastaje problem jer se cijena proizvodnje mlijeka konstantno povećava. Nekim vlasnicima farmi nije problem ni đubriti vlastite zasjeve jel imaju prirodno đubrivo, a ono može djelimično smanjiti potrebu za vještačkim đubrivom, no poljoprivrednici koji se bave samo ratarstvom, odnosno uzgojem biljnih kultura su u problemu jer moraju kupovati vještačko đubrivo. Ali nema više ni njega. Odnosno ako ga i ima cijena je stalno u porastu. i tu smo donji. Ugašena je proizvodnja mineralnih đubriva u GIKILu, jedinom proizvođaču u državi i primoran si na uvoz istoga, što opet poskupljuje proizvodnju. I tako u krug. Sve je povezano. A cijenu plaća napačeni forumaš dok bleji na police s mlijekom u nekom tržnom centru . . .
E sad možemo i o teorijama zavjere, pa npr da ide priča kao u Srbiji gdje je navodno svo mlijeko povučeno i potom poslato u Saudijsku Arabiju, pa otuda ova nestašica i zabrana izvoza, a država će svoje tržište namiriti uvozom super jeftinog mlijeka u prahu. Ne kažem da je to nemoguć scenarij, no više mislim da je običnom balkancu lakše vjerovati u teorije zavjere, nego uraditi šta po pitanju napuštenih i praznih sela. Jer krave ipak ne žive u gradovima.
-
orbita12
#8113 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sve to stoji oko suse, ali nije jedna stvar doprinjela ovakvoj situaciji u svijetu, pa npr Kina zatvara luku zbog jednog oboljelog od covida, a znamo kakav to ekonomski uticaj ima na svijetu, pa Evergrande pred bankrotom, pa evo sad nestasica struje, a znamo kako ce to uticati na ekonomiju. Moja poenta je da su se u zadnje dvije godine desile stvari koji su stvorile savrsenu oluju, ja samo tvrdim da se to nije desilo slucajno ili onako iz vedra neba. Ko imalo razmislja , reci ce , pa cekaj ovo nije normalno sto se desava, pa eno belgijski ministar najavljuje 5 do 10 teskih zima. Slucajno ? Ne bih rekao
- vjeshalica
#8114 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nama su planirali i bez rata nestasicu struje i pljacku preko rudnika. Samo sad kako to nisu uspjeli radi rata naci ce drugi izgovor.
Neki dan mi je izletio na FB clanak oko tog kriminalisanja sa strujom, a pogledati desavanja sa INAe u komsiluku i sve ce vam biti jasno razmjere kriminala energentskog.
Neki dan mi je izletio na FB clanak oko tog kriminalisanja sa strujom, a pogledati desavanja sa INAe u komsiluku i sve ce vam biti jasno razmjere kriminala energentskog.
- Ironmen
#8115 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Najavljena je nestasica u BiH se drasticno smanjio uzgoj krava zbog enormno visoke cijene hrane za stoku i ostalog, tako da se ljudima vise ne isplati drzati stoku, mlijeko i mlijecni proizvodi ce cjenovno rasti svaki dan.konektovan wrote: ↑06/09/2022 18:26Ma ne bi me cudilo....u ovom ludom svijetu sve je moguće, pogotovo sa izazivanjem umjetnih kriza,...jer smo neke već iskusili.
-
Ci-Nick
#8116 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima li negdje podatak o tom naglom smanjenju broja krava.Ironmen wrote: ↑07/09/2022 15:52Najavljena je nestasica u BiH se drasticno smanjio uzgoj krava zbog enormno visoke cijene hrane za stoku i ostalog, tako da se ljudima vise ne isplati drzati stoku, mlijeko i mlijecni proizvodi ce cjenovno rasti svaki dan.konektovan wrote: ↑06/09/2022 18:26
Ma ne bi me cudilo....u ovom ludom svijetu sve je moguće, pogotovo sa izazivanjem umjetnih kriza,...jer smo neke već iskusili.
Ako je proizvodnja mlijeka rasla u FBiH sa 127 miliona litara u 2019 na 140 miliona u 2021., i sad imamo pad od 7 miliona litara,.. jel to znači da ni 2019. nije bilo mlijeka jer je proizvodnja bila manja za 6 miliona litara nego ove godine?
Ja se ne sjećam nestašica u 2019.
- madesa
#8117 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Više ne mogu dizati brašno i ulje pa ajmo mlijeko.
-
Ci-Nick
#8118 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Barel pao na 88 dolara, sad će nam sniziti cijenu na 3,30 KM..
Sjećam se 2008. barel bio 147 dolara a dizel na pumpi 2,50 KM.
Neko nas zajebava,..
Sjećam se 2008. barel bio 147 dolara a dizel na pumpi 2,50 KM.
Neko nas zajebava,..
- vjeshalica
- Ozimician
#8120 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa moraš uzet i u obzir da je tada dolar bio oko 1,40 KM, a danas 1,97 KM .
+ u međuvremenu akcize su uvedene
+ od naftne bušotine do rafinerije pa do benzinske pumpe - svi su povećali "svoj dio" za ovih 14 god.
- Ironmen
#8121 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
https://faktor.ba/vijest/proizvodaci-po ... IocDVHMZs8#Ci-Nick wrote: ↑07/09/2022 17:54Ima li negdje podatak o tom naglom smanjenju broja krava.
Ako je proizvodnja mlijeka rasla u FBiH sa 127 miliona litara u 2019 na 140 miliona u 2021., i sad imamo pad od 7 miliona litara,.. jel to znači da ni 2019. nije bilo mlijeka jer je proizvodnja bila manja za 6 miliona litara nego ove godine?
- Smanjena je proizvodnja, nema ekonomske računice baviti se mljekarstvom kada su ovakve niske cijene otkupa uz ogromne troškove proizvodnje. Nažalost, počele su se gasiti male i srednje farme. Bit će veliki problem tokom jeseni i zime s mlijekom, neće biti dovoljnih količina, a cijena će rasti.
-
Ci-Nick
#8122 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je novinarska priča..Ironmen wrote: ↑07/09/2022 20:37https://faktor.ba/vijest/proizvodaci-po ... IocDVHMZs8#Ci-Nick wrote: ↑07/09/2022 17:54
Ima li negdje podatak o tom naglom smanjenju broja krava.
- Smanjena je proizvodnja, nema ekonomske računice baviti se mljekarstvom kada su ovakve niske cijene otkupa uz ogromne troškove proizvodnje. Nažalost, počele su se gasiti male i srednje farme. Bit će veliki problem tokom jeseni i zime s mlijekom, neće biti dovoljnih količina, a cijena će rasti.
Ne kazu kolkko mliječnih krava su ubili.
Ja sam dao podatak ministarstva sa proizvedenim kolicinama.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/udr ... /220907112
A evo sta kaže i Udruženje Poljoprivrednika:
"Upozoreno je da je smanjenje proizvodnje mlijeka moguće kod malih i srednjih farmera, dok veliki proizvođači, kako navode, čak i povećavaju proizvodnju.'
- dječak sa šibicama
#8123 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To mora tako, dolar jaca, euro opo, Fadil nevin za respiratore, predizborna kampanja, akcize, mora tako kazu u stranci.
Bjezi, ovdje se krade iz oka a uvijek imas delegate koji brane poteze kriminalne vlasti.
Uostalom, niko nista ne pise napamet, sjetimo se proljeca i price nece biti brasna, Srbija zabranila izvoz, ulje nestaje, ulazimo u krizu, bicemo gladni.
Mijenjaj artikle a ista prica se ponavlja. Nismo svi blesavi toliko.
- pepeljara
#8124 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Naravno da su upravu.Ironmen wrote: ↑07/09/2022 20:37 - Smanjena je proizvodnja, nema ekonomske računice baviti se mljekarstvom kada su ovakve niske cijene otkupa uz ogromne troškove proizvodnje. Nažalost, počele su se gasiti male i srednje farme. Bit će veliki problem tokom jeseni i zime s mlijekom, neće biti dovoljnih količina, a cijena će rasti.
u lancu svi uzimaju vishe para od proizvodjaca koji je najbitnija karika.
Nekad treba sve pasti i propasti ne bil se nesto desilo dobro.
Da ponovim sto sam vec par puta spomenuo.
Skoro je bio na N1 intervju sa proizvodjacem mlijeka od koga milkos te i meggle otkupljuje sirovo mlijeko.
frajer farmu ima 100+ grla, sjeverozapadni dio BH.
Kaze ovako nekako frajer.
Pocet cu prosipat mlijeko od muke.
Ti i TI digli 3x mlijeko u prodavnicama, a meni ne zele ni pfeninga da podignu zandjih 8 godina otkupnu cijenu, bla bla bla.
Gledam i kontam, jeb--- ne vade...
Nes vishe megle i milkos kad mlijecnih proizvoda ne probao.
- Haris.ba
#8125 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Otisao danas da se pripremim za nestasicu. Umjesto jedne, kupio dva komada mlijeka. Kad lik na kasi iza mene. Karton mlijeka, karton ulja, 5 vrecica secera sitnog.