Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Irsar

#8101 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

harač wrote:sve mi to djeluje sofistički u ovom kontekstu rasprave sa ateistima.
Pa ne znam baš, o kojim ateistima ovdje govorimo? Jer masa ih nema nikakav problem da kažu stvari tipa "samo potpuni psihopata i zao bog bi dopustio to i to". Kao eto ovaj svijet je praktično pakao. Stalno je fokus na zlo i loše u svijetu, bez pokušaja da se razumiju neki argumenti zašto je to tako i kako; uz naravno ignorisanje dobrog.

Uostalom, naveo sam najbanalniji primjer, realno. Primjer. I to je sve.
славянин

#8102 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Irsar wrote:
Pa preljuba, po definiciji, je kada neko ko je u braku ima spolne odnose sa nekim mimo braka? Ako ćemo o nečemu govoriti onda moramo znati o čemu govorimo, ne možemo samo tako se razbacivati pojmovima i značenjima kao da mogu biti onakvi kakav nam je trenutni ćejf.

A što se tiče kazne, pa naravno da je kazna vezana uz sve što... pa, što je vezano za kaznu: a to i jeste način dokazivanja, dokaz i drugo. Allah ništa nije slučajno definisao tako kako je definisao, u svemu ima više značenja i dubljih mudrosti; kazna kamenovanja je neodvojiva od načina dokazivanja preljube, a način dokazivanja je toliko težak da sama kazna je vrlo vrlo rijetka.

A i glede same kazne, Allah zna bolje od tebe. :wink: Jer, vidimo gdje Zapadna civilizacija ubrzano ide, a to je sve veća dekadencija i zlo. Kao što rekoh, moral je mreža; čak i "najmanje bitna" karika te mreže je opet bitna, dovoljno bitna da Allah kaže "ne radite to i to", bilo da je to nešto zaista zabranjeno ili je "samo" pokuđeno; mada, realno, i ovo "samo pokuđeno" je suvišno, jer šta je pokuđeno je ružno, a šta je ružno se treba izbjegavati jer je ipak "više loše nego dobro", tj. jednom riječju je loše. A zahvaljujući vašem rasturanju te mreže, danas je sasvim "normalno" na zapadu da djeca prije puberteta primaju blokatore puberteta ne bi li se kasnije "odlučili" da li žele biti muško ili žensko, rezultat čega su velika mentalna i fizička oštećenja tih individua.

A patnja 1 čovjeka može biti veća u svom intenzitetu nego užitak 1000 ljudi; i Bog neće zaboraviti da je tih 1000 ljudi žrtvovalo jednog čovjeka radi svog prolaznog uživanja.
Kazna za neko djelo jeste propisana u zakonu - a sud donosi presudu dali je to djelo pocinjeno (ne mogu da ti vise to pojasnjavam) Kazes prakticno Bog je propisao kaznu za neko djelo a onda namjerno otezao dokazivanje istog kako bi sto manje ljudi bilo kaznjeno za to djelo koje je taj isti Bog propisao kao prekrsaj :roll: oximoron jelde.

Na zapadu to "blokatore puberteta" :lol: :lol: necu da pricam o tome, nego ti u avion pa idi na neki "hadz" po zapadu tako ce ti biti slikovno objasnjeno da to sto te neki seik filuje petkom na dzumi ili na drugim druzenjima i nije tako istinito... cuj "blokatori puberteta normalni" :lol: pa da odluce sta su poslije :lol: jos uz to fizicka i mentalna ostecenja (mozes samo dati neke ... dokaze nesto oko tih masovnih blokatora puberteta :lol: ) Ne znam zivio sam u nekoliko zemalja nisam primjetio to.

To me podsjeti na Arape i genetske probleme nastale parenjem sa blizom rodbinom ... ali neka o tome drugi put :lol:
Irsar

#8103 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

šarf wrote:Irsar,samo postojanje tih oblika kazne bičevanje,čerečenje,odsijecanje...to je nešto primitivno ne spojivo sa normalnim ljudskim poimanjem Boga.

Zašto jednostavno onome ko čini neke grijehe ne reći,odlazi nisi više naš član?
Ti bi radije da nekoga osudiš na vječnu patnju u Džehennemu ("odlazi, nisi više naš član") nego da ga (oštro) kazniš na ovom svijetu, ali da zauzvrat mu bude oprošten grijeh? Poprilično čudan stav.

Fizičko kažnjavanje je efikasno kažnjavanje, inače ga ne bi ni bilo. Čak i lišavanje čovjeka slobode i društva mu milih osoba je vid fizičkog kažnjavanja, po mnogo čemu možda mnogo gore od ovih "tjelesnih" kazni. Ima ljudi koji su toliko osjetljivi na lišavanje slobode i društva da izvrše samoubistvo i samim time se osude na vječnu propast na Ahiretu; zar to nije veće nasilje prema tim ljudima i veća nemilosrdnost od toga da ih se "tjelesno" kazni?
Last edited by Irsar on 08/09/2018 23:00, edited 1 time in total.
славянин

#8104 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Irsar wrote:
šarf wrote:Irsar,samo postojanje tih oblika kazne bičevanje,čerečenje,odsijecanje...to je nešto primitivno ne spojivo sa normalnim ljudskim poimanjem Boga.

Ti bi radije da nekoga osudiš na vječnu patnju u Džehennemu ("odlazi, nisi više naš član") nego da ka (oštro) kazniš na ovom svijetu, ali da zauzvrat mu bude oprošten grijeh? Poprilično čudan stav.

Fizičko kažnjavanje je efikasno kažnjavanje, inače ga ne bi ni bilo. Čak i lišavanje čovjeka slobode i društva mu milih osoba je vid fizičkog kažnjavanja, po mnogo čemu možda mnogo gore od ovih "tjelesnih" kazni. Ima ljudi koji su toliko osjetljivi na lišavanje slobode i društva da izvrše samoubistvo i samim time se osude na vječnu propast na Ahiretu; zar to nije veće nasilje prema tim ljudima i veća nemilosrdnost od toga da ih se "tjelesno" kazni?
:thumbup: Stanje uma - zato je "Islamski svijet" gdje jeste.... u 12 vijeku.
šarf

#8105 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

vidimo gdje Zapadna civilizacija ubrzano ide, a to je sve veća dekadencija

da li je na istoku bolje?
Irsar

#8106 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

Bloo wrote:homophobe
Someone who repeatedly whines that homosexuals endanger family values and the sanctity of marriage, until outed as a closet case, desperately afraid of the gay person looking back in the mirror.

Someone who calls homosexuality a "lifestyle choice" but their own biology disagrees. Think about it: did you CHOOSE to be straight? As a teenager did you sit down one day and decide whether to be attracted to boys or klix?
It isn't surprising that stories about homophobes (like Bob Allen, Roy Ashburn, Bruce Barclay, Larry Craig, John Curtin, Mark Foley, Matthew Glavin, Ted Haggard, Phillip Hinkle, Glenn Murphy, Brent Parker, George Rekers, Ed Schrock, etc) often end with "was caught behind the restroom with a cock in his mouth
Da se razumijemo, ne smatram homoseksualnost "izborom", bar ne u onom osnovnom smislu koga neko privlači. Mada homoseksualnost je samo jedna stepenica u sveopštoj dekadenciji, iskreno mi je više i dosadno je spominjati kada mi je jasno da, na primjer, vanbračni spolni odnosi, preblago kažnjavanje i odsustvo dovoljne stigmatizacije preljube, feminizacija društva i td. su zapravo približniji izvoru problema od homoseksualizma. Homoseksualizam ispada kao neka "usputna" stepenica u dekadenciji.
Irsar

#8107 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

šarf wrote:vidimo gdje Zapadna civilizacija ubrzano ide, a to je sve veća dekadencija

da li je na istoku bolje?
Malo bolje. A Zapad spominjem primarno kao primjer gdje se to najočitije manifestuje, ne kao "jedini" primjer toga, jer vidimo da i ostatak svijeta samo malo kaska za tim svime.
славянин

#8108 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Irsar wrote:
Someone who repeatedly whines that homosexuals endanger family values and the sanctity of marriage, until outed as a closet case, desperately afraid of the gay person looking back in the mirror.

Someone who calls homosexuality a "lifestyle choice" but their own biology disagrees. Think about it: did you CHOOSE to be straight? As a teenager did you sit down one day and decide whether to be attracted to boys or klix?
It isn't surprising that stories about homophobes (like Bob Allen, Roy Ashburn, Bruce Barclay, Larry Craig, John Curtin, Mark Foley, Matthew Glavin, Ted Haggard, Phillip Hinkle, Glenn Murphy, Brent Parker, George Rekers, Ed Schrock, etc) often end with "was caught behind the restroom with a cock in his mouth
Da se razumijemo, ne smatram homoseksualnost "izborom", bar ne u onom osnovnom smislu koga neko privlači. Mada homoseksualnost je samo jedna stepenica u sveopštoj dekadenciji, iskreno mi je više i dosadno je spominjati kada mi je jasno da, na primjer, vanbračni spolni odnosi, preblago kažnjavanje i odsustvo dovoljne stigmatizacije preljube, feminizacija društva i td. su zapravo približniji izvoru problema od homoseksualizma. Homoseksualizam ispada kao neka "usputna" stepenica u dekadenciji.
Drustvena dekadencija kod majmuna :lol:
Irsar

#8109 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

славянин wrote:
Irsar wrote:

Ti bi radije da nekoga osudiš na vječnu patnju u Džehennemu ("odlazi, nisi više naš član") nego da ka (oštro) kazniš na ovom svijetu, ali da zauzvrat mu bude oprošten grijeh? Poprilično čudan stav.

:thumbup: Stanje uma - zato je "Islamski svijet" gdje jeste.... u 12 vijeku.
Ne, već u 19. stoljeću. Religija se koliko toliko drži "unutar porodice", ali je društvo ipak u rasulu i konfliktu. Mada tebe to i nije briga, vidimo gdje tvoja "briga" leži - u slijepom povođenju za svakom modom 21. stoljeća. Ne pada ti ni na pamet da možda se zaustaviš i upitaš nisi li možda ipak tu i tamo u krivu, makar malo? Ne, nego se vodiš kao inteligentnijim od, na primjer, svih apostola, crkvenih otaca i teologa koji su živjeli, iako nikada niti jedan njihov rad nisi pročitao, makar isječke radova.
šarf

#8110 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Irsar,
možeš li danas možda u BiH ili u Švedskoj,prakticirati te vrste kazni,"za spasenje njihovih duša"?
Gdje se može provesti kazna sječenja ruke ili kamenovanja za preljub?
Sve te grešne duše će u pakao jer im ovdje na zemlji nije odsječena glava.
Kriv je sistem BiH i Švedske jer ne dopuštaju spašavanje ljudskih duša.
Irsar

#8111 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Irsar »

славянин wrote:Drustvena dekadencija kod majmuna :lol:
Znači ako to rade gorile, onda je OK da i to čovjek radi? Jer je čovjek kao samo nešto drugačija vrsta jednog te istog organizma, i to samo fizički drugačija, a nikako mentalno? I kao ako nešto možemo naći u prirodi da se dešava - homoseksualnost, kanibalizam, infanticid - onda je to kao prirodno i OK je za čovjeka da isto to čini? Koja kolosalna glupost.

Ponavljam se: prirodno je ono kako je definisano Allahom, ne kako se može naći u prirodi; životinje mogu biti bolesne, pa i mentalno bolesne, tako da (za njih) neprirodni vid ponašanja je također moguć kao što je i za nas ljude moguć; čovjek nije isto što i neka životinja, očito to nam i sam jezik govori, stoga je jasno da se ne trebamo i ne možemo voditi primjerom ponašanja te životinje.

Do sada sam nastojao biti maksimalno pristojan ovdje, ali količina gluposti već poprima epske razmjere, pa da ne bih otišao u nepristojnost zaključit ću svoje upise večeras ovdje sa ovim postom :sax: :bih:
šarf

#8112 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Irsar napisao si
"Ne, nego se vodiš kao inteligentnijim od, na primjer, svih apostola, crkvenih otaca i teologa koji su živjeli, iako nikada niti jedan njihov rad nisi pročitao, makar isječke radova."

Na što misliš?
славянин

#8113 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Irsar wrote:
Ne, već u 19. stoljeću. Religija se koliko toliko drži "unutar porodice", ali je društvo ipak u rasulu i konfliktu. Mada tebe to i nije briga, vidimo gdje tvoja "briga" leži - u slijepom povođenju za svakom modom 21. stoljeća. Ne pada ti ni na pamet da možda se zaustaviš i upitaš nisi li možda ipak tu i tamo u krivu, makar malo? Ne, nego se vodiš kao inteligentnijim od, na primjer, svih apostola, crkvenih otaca i teologa koji su živjeli, iako nikada niti jedan njihov rad nisi pročitao, makar isječke radova.
Dobro je onda i ostanite u 19. stoljecu... svijet ide dalje.Drustvo nije ni u kakvom konfliktu i rasulu sta vise Evropa,Amerika i vecina Azije su u ekonomsko-naucnom procvatu koji nikada u istoriji nije zabiljezen.Mir u posljednjih 70 ak godina je nezapamcen u historiji (ne odnosi se na plemenske sukobe :lol: ) . Ne nepada mi na pamet da se zaustavljam i razmisljam o necemu sto je absoulutno potisnuto iz ocitih razloga u normalnom svijetu.

Procitao sam Stari zavjet,Novi zavjet i Kuran (2 puta,2 puta, 4 puta) i sta sam opazio nema veze sa realnoscu i nije uopste tesko zalkljuciti da su te pricice bile ok prije par stotina godina ali ne i danas.Bas me briga redom za sve apostole i ovakve i onakve oce kada imamo fizicare,astrofizicare,hemicare,sociologe..... itd Koga da slusam ? Zakira Naika jel :lol:
MarlboroGold

#8114 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Irsar wrote: Malo bolje. A Zapad spominjem primarno kao primjer gdje se to najočitije manifestuje, ne kao "jedini" primjer toga, jer vidimo da i ostatak svijeta samo malo kaska za tim svime.
Možeš li navesti koje su to zemlje u kojima je malo bolje?
Bloo
Globalna šefica

#8115 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Irsar wrote:

Preblago kaznjavanje preljube?
Sad opet to izgovori sebi polako.
Postoji institut razvoda. I alimentacije i podjela imovine.
Ti bi fizicko kaznjavanje?
Izopcenje iz drustva?
Feminizacija drustva? Wtf je to?
Osim sto si homofob, ti ocito imas i fobiju od zena. Uz naznake mizoginije.

Treba se vratiti u doba Spartanaca.
славянин

#8116 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Irsar wrote:
славянин wrote:Drustvena dekadencija kod majmuna :lol:
Znači ako to rade gorile, onda je OK da i to čovjek radi? Jer je čovjek kao samo nešto drugačija vrsta jednog te istog organizma, i to samo fizički drugačija, a nikako mentalno? I kao ako nešto možemo naći u prirodi da se dešava - homoseksualnost, kanibalizam, infanticid - onda je to kao prirodno i OK je za čovjeka da isto to čini? Koja kolosalna glupost.

Ponavljam se: prirodno je ono kako je definisano Allahom, ne kako se može naći u prirodi; životinje mogu biti bolesne, pa i mentalno bolesne, tako da (za njih) neprirodni vid ponašanja je također moguć kao što je i za nas ljude moguć; čovjek nije isto što i neka životinja, očito to nam i sam jezik govori, stoga je jasno da se ne trebamo i ne možemo voditi primjerom ponašanja te životinje.

Do sada sam nastojao biti maksimalno pristojan ovdje, ali količina gluposti već poprima epske razmjere, pa da ne bih otišao u nepristojnost zaključit ću svoje upise večeras ovdje sa ovim postom :sax: :bih:
Pa ako je nesto neprirodno i noseno odlukom a ne "prirodom" onda zivotinje nebi trebale da budu u mogucnosti da se jedno jutro probude i odluce "danas sam homo majmun" jer vjerski stav je da su homoseksualci zapravo "odlucili" da cine grijeh pa ce biti kaznjeni za to.....

Pa pristojnost je tu... ne vrijedjamo se - uvazavamo i kulturno diskutujemo.Cin reprodukcije je nesto normalno (i tice se ovih tema o kojim pricamo jer se povlaci dosta tih zakona o preljubi itd)
šarf

#8117 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Slavjanin,mnogo astrofizičara,sociologa,matematičara.....vjeruje u Boga
славянин

#8118 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Slavjanin,mnogo astrofizičara,sociologa,matematičara.....vjeruje u Boga
Isto tako mnogo ne vjeruje , a ja svojim razumom sam zakljucio da nema nikakvih dokaza da Bog postoji - nikakvih- jer da postoji dokaz nema potrebe za vjerom.Velika vecina (to uzmi pa provjeri) naucnika su ili agnostici,ateisti ili u najboljem slucaju "light" vjernici (znaci tesko je naci geneticara da ide da kamenuje preljubnika)
šarf

#8119 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Ostavimo sada islam i njegove "vrijednosti".
Vjera je i vjerovanje u evoluciju.
Evolucionisti iznose svoje dokaze jer evoluciju niko nije vidio,pa je i u nju potrebna vjera.
славянин

#8120 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Ostavimo sada islam i njegove "vrijednosti".
Vjera je i vjerovanje u evoluciju.
Evolucionisti iznose svoje dokaze jer evoluciju niko nije vidio,pa je i u nju potrebna vjera.
Za evoluciju imas empirijske dokaze (znam da vjernici vole tu rijec empirijski koju bacaju gdje stignu) , isto kao i za gravitaciju - idi skoci sa treceg sprata pa ces viditi "teoriju gravitacije"
MarlboroGold

#8121 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Neki naučnici su ili postanu vjernici (pretežno agnostici) obično iz razloga što ne mogu dalje pojasniti ono što proučavaju, pa to svrstavaju u višu silu... nedostatak potrebnog znanja, tehnologije, opipljivih dokaza i sl. što ne znači da se neće nikad otkriti.
Rijetko koji od njih prihvata ono što monoteističke religije govore.
šarf

#8122 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Prije nekog vremena sam ovdje razgovarao sa nekima koji vjeruju u evoluciju.
Tražio sam definiciju iste,jednu riječ koju ta definicija sadrži jeste,"slučajno".
Da li i tvoja definicija evolucije sadrži tu riječ.
šarf

#8123 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Marlboro
"Neki naučnici su ili postanu vjernici (pretežno agnostici) obično iz razloga što ne mogu dalje pojasniti ono što proučavaju, pa to svrstavaju u višu silu... nedostatak potrebnog znanja, tehnologije, opipljivih dokaza i sl."

Molim pojasni mi ovo.
славянин

#8124 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

šarf wrote:Prije nekog vremena sam ovdje razgovarao sa nekima koji vjeruju u evoluciju.
Tražio sam definiciju iste,jednu riječ koju ta definicija sadrži jeste,"slučajno".
Da li i tvoja definicija evolucije sadrži tu riječ.
Gledaj kada kazes slucajno - ljudi izgleda uzimaju evoluciju kao nesto probudio se ujutro kad trece mu oko izraslo (sto je moguce :D ) Evolucija zapravo je neki miks mutacije / imas 1000 mutacija.. 999 ne valjaju sto znaci da ce jedinka sa pozitivnom mutacijom biti "bolja" u necemu od drugih i da ce preziviti i dati potomstvo.Tako da tih 1000 prvobitnih mutacija mozes uzeti kao slucajnost ... ali samo pozitivne ce da prodju.Nije tesko da procitas porijeklo vrsta i malo po netu ima stiva tone o tome pa da mozemo diskutovati dalje :wink:

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolution
https://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Origin_of_Species
šarf

#8125 Re: Ateizam vs. Religija

Post by šarf »

Ako bi krenuli od velike prajuhe gdje su se spojile bjelančevine i još neke stvari pa proizvele život.
Empirijski ,život kako može nastati?
Samo iz već postojećeg života.
Da li nastanak života iz nečeg neživog je dokazivo empirijom?
Locked